RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教 : 碳刷、無刷與V-MAX SWIFT [打印本頁]

作者: kslee30    時間: 2009-10-25 07:57
標題: 請教 : 碳刷、無刷與V-MAX SWIFT

請問碳刷馬達飛多久就會因損秏而無力起飛?
我的SWIFT, 最近都只飛1~2分鐘就飛不起, 換了原廠電池也是這樣, 不知是否馬達損耗了的原因?
如果真是這個原因, 不知玩過SWIFT的, 玩多久就開始馬達無力呢?

另請問, LAMA2及SOLO均是碳刷馬達, 不知飛多久就會因為損耗而無力呢?

CB100使用無刷馬達, 不知比LAMA2的碳刷馬耐用多久? THANKS.
作者: zifu    時間: 2009-10-25 10:18
只是中軸打滑,什麼都無壞
作者: kslee30    時間: 2009-10-25 19:21
只是中軸打滑,什麼都無壞
zifu 發表於 2009-10-25 10:18

不好意思, 不太明白"中軸打滑"即是中軸出了什麼毛病, 要怎樣修理呢? THANKS.
作者: zifu    時間: 2009-10-25 21:45
螺絲鬆
作者: kslee30    時間: 2009-10-26 14:17
螺絲鬆
zifu 發表於 2009-10-25 21:45

果然是呀, 修理好了, 很好野呀。
thank you so so so much.
作者: zifu    時間: 2009-10-27 00:19
干嘛別人叫我師父,,,,
哈哈
作者: littlebee    時間: 2009-11-15 17:33
請問係唔係最上面T柱個粒螺鬆呀?
作者: kslee30    時間: 2009-11-26 12:47
想請教師兄們, V-MAX點樣知差緊電同埋點樣知差完電? 好似沒有燈顯示....
Caoyi 發表於 2009-11-26 12:10

USB充電 : 充電時, USB頭燈熄滅, 充滿電, USB頭燈亮。
作者: anco16    時間: 2009-11-28 17:47
多謝樓主幫手!!!
作者: honglau8626    時間: 2009-11-29 15:50
點解我果架充左成個鐘都冇燈著既?,蚊走架機就著,都唔知有冇差full
係控差電都係,成個鐘都著green led ltg.
作者: kslee30    時間: 2009-11-29 16:16
點解我果架充左成個鐘都冇燈著既?,蚊走架機就著,都唔知有冇差full
係控差電都係,成個鐘都著green led ltg.
honglau8626 發表於 2009-11-29 15:50

如果是V-MAX, 一般充電40分鐘, 如果USB線燈不亮, 建議用電錶檢查電壓, 這樣可以知道有沒有充電及充電狀況。
作者: honglau8626    時間: 2009-11-29 16:45
明白了,試試先,不過呢架機真係好快冇電
作者: kslee30    時間: 2009-11-29 19:05
明白了,試試先,不過呢架機真係好快冇電
honglau8626 發表於 2009-11-29 16:45

V-MAX SWIFT機身重, 標準飛行時間5~6分鐘係正常。
作者: anco16    時間: 2009-11-29 19:13
飛行時間5~6分鐘............
作者: honglau8626    時間: 2009-12-1 19:11
到而家,架機插住個控都唔著綠燈~.~"
作者: zifu    時間: 2009-12-1 23:17
17# honglau8626

電池死了
作者: kslee30    時間: 2009-12-2 09:20
會不會是遙控內的6粒電池的電量已經很低呢?
作者: honglau8626    時間: 2009-12-2 19:12
多謝係提一提我呀,Kelee30哥,原來真係6粒電既電量Low,我換左電冇問題啦,有番綠燈^^
作者: kslee30    時間: 2009-12-4 08:53
多謝係提一提我呀,Kelee30哥,原來真係6粒電既電量Low,我換左電冇問題啦,有番綠燈^^
honglau8626 發表於 2009-12-2 19:12

不知是否在鴨記買機, 抽起了USB充電線沒給你吧?
作者: honglau8626    時間: 2009-12-4 23:37
有USB比呀,不過電腦差電就係差好耐都唔著燈,唔差就著,試左幾個鐘,有D怪
作者: kslee30    時間: 2009-12-5 07:39

咁應該係鴨記比你條線係有問題。

我用$15買個USB轉濕電充電器啦, 快一倍 :
6010/3860 : 15分鐘
V-MAX : 20分鐘
SYMA S107 : 30分鐘

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2