RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手出車M05pro定VM-II? [打印本頁]

作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 11:00
標題: 新手出車M05pro定VM-II?
新手玩車好多問題,好多煩惱
1. 想玩M05pro或VM-II之外仲有無其他
2. M05pro要$860淨車,咁VM-II跟的咩,有無電子野,咩價錢
3. 係車架上同性能上有咩好壞處,如虛位
作者: jypepe    時間: 2009-11-10 11:03
老問題...

比番個 MODEL ANS 你: 一架頭驅, 一架四驅, 玩法唔同, 睇你鐘意......
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-10 11:06
我都岩岩睇緊呢兩部
1.好似仲有 hpi. xpress, abc genetic
2.以我所知個兩部野跟車分別係,
a). m05pro有呔軨vmii無,
b).電子野兩部都無,
c). vmii金屬搞牙油壓,m05pro係膠
d). vmii好似要1300
3. 無玩過,要其他ching幫手
作者: Andrew168    時間: 2009-11-10 11:08
M05pro vs VM-II 車種不同, 主要係驅動系統不同, 所以車輛特性不同, 操控手法都不同
作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 11:09
咁車架呢,虛位多唔多
作者: 清清    時間: 2009-11-10 11:12
M-05玩呔配搭玩死人改裝費高玩唔到高速,
VM II 原裝車接近全改操控容易玩快玩慢都得~
作者: andyQQ    時間: 2009-11-10 11:12
I choose M05, if VM II, I play touring car as well
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-10 11:14
http://www.youtube.com/watch?v=vPHh1wQTe5A

超正VM-II, Andx哥怏人成個lap~
作者: Andrew168    時間: 2009-11-10 11:16
如你係全新手從未玩過車, 我見意先玩 m05, 先學習基本功, 從簡單結構開始,
m05 係不錯入門之選 , 因冇太多野要 set, 同時不須要太多 upgrade 野要換,
有好多 options 野冇用, 只係扼錢, 要 upgrade 小小野就得
作者: lung1    時間: 2009-11-10 11:19
兩架係唔同特性既車, 唔可以襟比較!
M05 for fun,
VMII For run!
作者: Andrew168    時間: 2009-11-10 11:24
四驅對全新手黎講會比較煩, 多變化, 多野 setup, 變數多因有好多地方可以調整,
同時精準度要求高, 每改變一點, 車輛行走特性都有不同
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-10 11:31
兩架係唔同特性既車, 唔可以襟比較!
M05 for fun,
VMII For run!
lung1 發表於 2009-11-10 11:19

咁樣講,再加上面其他ching分析.個分別好明顯了
不過我都想問 m05pro虛位多唔多,因為星星野始終都...
作者: 清清    時間: 2009-11-10 11:35
咁樣講,再加上面其他ching分析.個分別好明顯了
不過我都想問 m05pro虛位多唔多,因為星星野始終都...
rabbitmomo 發表於 2009-11-10 11:31

虛位其多,但有其樂趣!
作者: Andrew168    時間: 2009-11-10 14:00
一般加介子都可解決虛位問題
作者: rcray    時間: 2009-11-10 14:13
VMII is the best choice
作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 14:33
虛位其多,但有其樂趣!
清清 發表於 2009-11-10 11:35

虛位多, 都係會麻煩D
FUN始終係FUN, 最後都要係快...
作者: Andrew168    時間: 2009-11-10 14:41
虛位多, 都係會麻煩D
FUN始終係FUN, 最後都要係快...
popcornboom 發表於 2009-11-10 14:33

樓主心目中可能已決定咗了, 去吧, 不要等, 快d買車玩
作者: memberbilly    時間: 2009-11-10 14:56
聽d  ching講 虛位   多架車先快架,so, 我好老力攪到架車散散地 ,大家不妨試下
作者: jypepe    時間: 2009-11-10 15:26
樓主心目中可能已決定咗了, 去吧, 不要等, 快d買車玩
Andrew168 發表於 2009-11-10 14:41

好野~M05PRO 同 VM-II 唔駛決鬥 ~ VM-II以速度屈機勝出
GOGOGO~
作者: 清清    時間: 2009-11-10 15:31
好野~M05PRO 同 VM-II 唔駛決鬥 ~ VM-II以速度屈機勝出
GOGOGO~
jypepe 發表於 2009-11-10 15:26

何只直路快過佢,灣都贏佢九條街
作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 15:31
無錯...VM-II...係正D喎...不過又問吓
有D人會用雙星PARTS, 係唔係VM無咩PARTS...
作者: 清清    時間: 2009-11-10 15:35
無錯...VM-II...係正D喎...不過又問吓
有D人會用雙星PARTS, 係唔係VM無咩PARTS...
popcornboom 發表於 2009-11-10 15:31

除油壓有小部份人會改雙星M車果set其它無咩改!
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-10 17:14
咁即係vm2買返唻咩都唔駛改就玩得?
係就抵玩過m05pro喎~~~
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-10 17:15
作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 18:28
架車咪又係藍色...不過佢D車殼好似唔可以用雙星野
作者: CIVICMAN    時間: 2009-11-10 18:39
講真我諗好多師兄兩架都有玩.......各有好處
vm2玩快車
m05pro......頭驅有好玩之處.....但我唔識講一句講曬好玩得意
作者: popcornboom    時間: 2009-11-10 19:48
講真我諗好多師兄兩架都有玩.......各有好處
vm2玩快車
m05pro......頭驅有好玩之處.....但我唔識講一句講曬好玩得意
CIVICMAN 發表於 2009-11-10 18:39

我都想兩架都玩哂...
都係玩著一架先...
作者: 清清    時間: 2009-11-10 23:10
rabbitmomo 發表於 2009-11-10 17:14

M-05改齊料貴過VM II 好多!
作者: raymen    時間: 2009-11-10 23:21
我都岩岩睇緊呢兩部
1.好似仲有 hpi. xpress, abc genetic
2.以我所知個兩部野跟車分別係,
a). m05pro有呔軨vmii無,
b).電子野兩部都無,
c). vmii金屬搞牙油壓,m05pro係膠
3. 無玩過,要其 ...
rabbitmomo 發表於 2009-11-10 11:06 AM

Very good price wo........
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-11 00:22
總之你玩過 M05,心養養又想玩4驅,最後兩樣都玩晒!
skywork 發表於 2009-11-10 23:36

你地呢班魔鬼~
作者: Andrew168    時間: 2009-11-11 10:52

都話咗 M-05 不須要改齊料, 大多數係冇用
我以前玩 m-03 現在 a210 前驅同四驅兩種車都要玩
作者: Andrew168    時間: 2009-11-11 10:56
星星 M 系車不須要改齊料, 大多數改料係冇用, 對架車冇幫助, 唔好浪費金錢
作者: Andrew168    時間: 2009-11-11 10:59
m-03 同 m-05 實際上只係改低重心小小, 其他改動對車行走特性沒有改善,
都係跟 m-03 差不多
作者: Andrew168    時間: 2009-11-11 11:07
VMII 比 A210 定d, 現在當然買 VMII 啦
頭驅買 m05
四驅買 VMII
各有各好玩
作者: 清清    時間: 2009-11-11 11:29
都話咗 M-05 不須要改齊料, 大多數係冇用
我以前玩 m-03 現在 a210 前驅同四驅兩種車都要玩
Andrew168 發表於 2009-11-11 10:52
星星 M 系車不須要改齊料, 大多數改料係冇用, 對架車冇幫助, 唔好浪費金錢
Andrew168 發表於 2009-11-11 10:56

油壓有無用?批pin有無用?金屬六角有無用?萬向有無用?金屬摩打座又有無用?
唔使多就上面五樣你計計要幾多錢?
作者: 清清    時間: 2009-11-11 11:31
m-03 同 m-05 實際上只係改低重心小小, 其他改動對車行走特性沒有改善,
都係跟 m-03 差不多
Andrew168 發表於 2009-11-11 10:59

你有無玩過架?兩架車重心完全唔同,咪老吹喎!
作者: popcornboom    時間: 2009-11-11 11:41
如果要買哂D星星金屬野都要上千蚊...
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-11 11:50
你有無玩過架?兩架車重心完全唔同,咪老吹喎!
清清 發表於 2009-11-11 11:31

其實我見03 & 05 servo 推干設計都唔同~ 05 的確係架車外型低少少既~
作者: chacha    時間: 2009-11-11 13:01
其實有 D 細節野改左,對架車會有好大幫助
作者: beebone    時間: 2009-11-13 08:07
新手玩車好多問題,好多煩惱
. 想玩M05pro或VM-II之外仲有無其他
2. M05pro要$860淨車,咁VM-II跟的咩,有無電子野,咩價錢
3. 係車架上同性能上有咩好壞處,如虛位 popcornboom 發表於 2009-11-10 11:00

1. 想玩M05pro或VM-II之外仲有無其他  (Active 210)
2. M05pro要$860淨車,咁VM-II跟的咩,有無電子野,咩價錢 (VMII, 車架only, $16XX, 殼都無)
3. 係車架上同性能上有咩好壞處,如虛位 (M05Pro, 好多虛位, 但前駒唔緊要. VMII, 好少虛位, 但成架車quality好差, d o野好易甩, Toe in左右不一, 原裝suspension彈弓過短)
作者: 清清    時間: 2009-11-13 10:47
1. 想玩M05pro或VM-II之外仲有無其他  (Active 210)
2. M05pro要$860淨車,咁VM-II跟的咩,有無電子野,咩價錢 (VMII, 車架only, $16XX, 殼都無)
3. 係車架上同性能上有咩好壞處,如虛位 (M05Pro, 好多虛位, 但前 ...
beebone 發表於 2009-11-13 08:07

M-05pro都無車殼跟仲要膠油壓、無萬向、金屬六角、金屬摩打座…等等!
VM II 有晒上面無,d o野好易甩?ok啦,我用六草換晒d波蓋攪掂晒,
Toe in左右不一好多車都有,唔係做咩要有set架,架架M車都用短彈弓架啦!
作者: beebone    時間: 2009-11-19 21:54
M-05pro都無車殼跟仲要膠油壓、無萬向、金屬六角、金屬摩打座…等等!
VM II 有晒上面無,d o野好易甩?ok啦,我用六草換晒d波蓋攪掂晒,
Toe in左右不一好多車都有,唔係做咩要有set架,架架M車都用短彈 ...
清清 發表於 2009-11-13 10:47

唔會離普到未用就左邊 Toe in 3度, 右邊7度掛. 右邊gear mount有quality問題好多存都係咁.
作者: yakuza    時間: 2009-11-20 08:11
Why not consider about ABC Genetic? 4wd, good built of quility, hop up & spare parts with no drama in HK (Jethobby has all ABC product), also ABC is a well know and historic RC brand.
Summarise about reason, why Genetic will set you back?
What all C-hings think about it?
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-20 12:58
Its great if ching can introduce more about genetic as well !
作者: popcornboom    時間: 2009-11-21 11:55
Why not consider about ABC Genetic? 4wd, good built of quility, hop up & spare parts with no drama in HK (Jethobby has all ABC product), also ABC is a well know and historic RC brand.
Summarise about ...
yakuza 發表於 2009-11-20 08:11

我真係對佢冇認識, 唔知有冇人知可以都講呢
作者: Andrewkwan    時間: 2009-11-27 11:15
VM 2 啦 ....
作者: wankalok    時間: 2009-11-30 14:34
我都買咗VMII, 做工非常好, 值!
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-30 23:08
但我發現D PARTS撞一撞好易彈出唻~
作者: qoo5qoo    時間: 2009-11-30 23:12
我見好多 ching 玩 VM2, 好正 !!
作者: moxliu    時間: 2009-11-30 23:18
想問vm ii定係m05pro d parts會貴d???
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-30 23:26
我見好多 ching 玩 VM2, 好正 !!
qoo5qoo 發表於 2009-11-30 23:12

不過真係好定, 好好操控~
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-30 23:26
想問vm ii定係m05pro d parts會貴d???
moxliu 發表於 2009-11-30 23:18

應該ATOMIC 貴少少
作者: spider5566    時間: 2009-12-6 16:02
M05赞哦 很多金属件
作者: wankalok    時間: 2009-12-6 16:36
VMII no need to upgrade in future, so may be save more money than M05.
作者: 老尖    時間: 2009-12-7 19:44
小弟都有玩過m05~
如果新手想試下就m05吧~
我係玩全原裝好好玩好搞笑好得意~
個人玩車想法就係玩得要開心個d改件就得玩爛先換....
反正玩玩下都會換晒禁仔....
玩車都係想開心姐
全部個人喜好同意見
作者: GT-Raymond    時間: 2009-12-10 00:14
M05...
保你玩十年都重有parts換有人玩
新手玩下慢車,呔同殼都可以耐用D
電子野相對要求底

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2