RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 無刷摩打 [打印本頁]

作者: andrew007    時間: 2010-1-1 18:47
標題: 無刷摩打
無刷摩打有分外轉及內轉,我想知有咩分別,大多數船用外轉定係內轉
作者: 新兩兄弟.    時間: 2010-1-1 21:52
無刷摩打有分外轉及內轉,我想知有咩分別,大多數船用外轉定係內轉
andrew007 發表於 2010-1-1 18:47

其實冇分別,分別外轉字的殼會轉動
作者: andrew007    時間: 2010-1-1 22:39
實際上功能係咪無分別呢?
作者: 希魔    時間: 2010-1-2 00:41
外轉高紐力D , 但係小心水冷管同電線比佢界斷
作者: kiev    時間: 2010-1-2 01:47
內轉子摩打做水冷的話冷卻會好 d 玩時間玩得耐 d ... 同埋一般內轉子轉數高 d !

外轉子靠風冷或 motor mount cooling ... 不過價錢較平 size 較細而扭力較大。
作者: cmpang    時間: 2010-1-2 07:38
外轉子比較嘈
作者: topedo    時間: 2010-1-4 10:15
外轉子比較平
作者: josephlkcheung    時間: 2010-1-4 10:48
請問C-hing們, 多數船用外轉定係內轉?
作者: andrew007    時間: 2010-1-4 23:23
係呀各位高手我都想知多數用邊種
作者: vending    時間: 2010-1-4 23:41

多数係内轉子.外轉子大多数用在飛機及直昇機.
andrew007 發表於 2010-1-4 23:23

作者: kiev    時間: 2010-1-5 06:49
用外轉子...

http://www.deltaforce-hk.com/rtr03.html
作者: 新兩兄弟.    時間: 2010-1-6 19:26
andrew007 發表於 2010-1-4 23:23

我就用外轉子多d
作者: topedo    時間: 2010-1-7 12:17
我都係用外轉子多d
作者: josephlkcheung    時間: 2010-1-14 12:01
我想外轉定係內轉係由船的大小,功率要求而定
我20吋以下船用外轉多,20吋以上船用內轉多
內轉可加水冷套,大功率,使用時間長
作者: carcarrc    時間: 2010-3-6 01:42
我想外轉定係內轉係由船的大小,功率要求而定
我20吋以下船用外轉多,20吋以上船用內轉多
內轉可加水冷套,大功率,使用時間長
josephlkcheung 發表於 2010-1-14 12:01

c-hing , thanks your useful tips for us !

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2