RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 佐敦谷車場資料報告 [打印本頁]

作者: chub    時間: 2010-5-26 16:58
標題: 佐敦谷車場資料報告
啟用日期。。未定,盡量在暑假前(約7月前)

開放時間。早上9:00-晚上9:30。

費用全免。不設任何電力及電子設備供應 燈光除外。

如訂場地需要收費(價錢待定)。

電力及電子設備供應,只提供訂用場地者使用

以上資料由小弟直接與康文署職員電話對話查詢。
作者: chacha    時間: 2010-5-26 17:01
回復 1# chub

係咪免費入場就冇電源供應?
包場就有電源供應呢?
作者: 大大俠    時間: 2010-5-26 17:08
回復  chub

包場就有電源供應呢?
chacha 發表於 2010-5-26 17:01

聽佢咁講應該係啦
作者: tonykhtsang    時間: 2010-5-26 17:10
包場, per hour, per day???
作者: ap    時間: 2010-5-26 17:57

費用全免。不設任何電 ...
chub 發表於 2010-5-26 16:58

gd!
作者: jypepe    時間: 2010-5-26 18:00
回復  chub

包場就有電源供應呢?
chacha 發表於 2010-5-26 17:01

我估訂場場係會有一個電箱連枱位咁掛......
不過會唔會變左BOOK一個位十幾人輪住叉電就.........
作者: RC881    時間: 2010-5-26 18:09

費用全免。不設任何電 ...
chub 發表於 2010-5-26 04:58 PM

C兄 Well done !
我估就算訂場 都可能只接受遙控賽車會/註冊團體 名義 , 個人名義即使出得起錢 都未必接受 , 否則只會變成"窮人無得玩" (以上是純個人意見)
作者: IBM    時間: 2010-5-26 18:13
我估訂場場係會有一個電箱連枱位咁掛......
不過會唔會變左BOOK一個位十幾人輪住叉電就.. ...
jypepe 發表於 2010-5-26 18:00

訂場的意思唔係話你個人或一班 friend 十個八個人去 book 佢個場

而係有個別團體或組織要搞比賽, 可向佢地申請訂場

就好像現在的球場, 你唔可以話一班朋友 book 個球場玩車

但有團體搞比賽就可以 book 個球場來比賽一樣
作者: go2usie    時間: 2010-5-26 18:38
build a rc court .. management make it worse ..... HK GOV ...
u

a
r
e

s
o

o
n

作者: herbert1    時間: 2010-5-26 18:44

其實宜家圖書館自己帶notebook用電就唔使錢,只須要登記

呢個場會唔會都係咁呢,收費可能俾團體包場,即係好似宜家book足球場

收唔收費都唔係重要,不過係人都入得,保安係一個大問題!!
作者: AUDISPORT    時間: 2010-5-26 18:57
回復 10# herbert1
agree,我都係入返車場玩啦雖然家住觀搪.
作者: milkboy    時間: 2010-5-26 19:30
哎........
如果係咁攪~~~~
四個字.............
晒氣........失望...........
X.X''''''
作者: andygoody    時間: 2010-5-26 19:31
可以包場即是有些時間不能讓公眾使用, 我最唔想就是星期日及公眾假期長期給人包場, 我們就只有望門輕嘆
作者: EX超龍    時間: 2010-5-26 19:38
姐係d電力供應設施係俾d比賽/包場的人用@@"
作者: EX超龍    時間: 2010-5-26 19:40

book場會唔會有學生價...咁會平d@@?(如果學生去book的話)
http://www.lcsd.gov.hk/leisureli ... g_charges_urban.php
*優惠收費 平過 一般收費 @@"好多
作者: 請多多指教    時間: 2010-5-26 20:02
會唔會係'每小時'咁計架??
作者: chub    時間: 2010-5-26 20:11
咁多位唔好意思我問得唔夠詳細,令到大家仲有咁多問題!

不過我唔會再打去問架喇!因為好難先搵到個負責人,我連續搵左兩日先搵到佢.

我諗book場呢樣野,應該唔會係話book就比你book,同球場有分別,

球場既數目比較多,一個場比人book左 就近都有第二個場,同埋球場每次book場都好似係比得兩個鐘時間.

唔會hold成日,我想信祇會比團體人仕或有大型活動例如比賽等,先至會批.如果係唔係都批比人book的話,

對其它使用者會有不公平,到時人人都打電話到投訴,就成日都冇得玩,咁佢咪大鑊.
作者: milkboy    時間: 2010-5-26 20:38
各位ching......
睇黎都要買多10舊8舊電先去玩喇.....
=.=''''''
作者: 肥神    時間: 2010-5-26 20:45
DIU!曬狗氣,等到佢屎出埋.....先至安排到呢D野比我地......無電,玩能毛!
作者: RC881    時間: 2010-5-26 20:51
book場會唔會有學生價...咁會平d@@?(如果學生去book的話)

*優惠收費 平過 一般收費 @@"好多
EX超龍 發表於 2010-5-26 07:40 PM

學生book場 , 我估就未必得 , 但如果某中/小/大學/學界 想book場搞番次學界遙控車比賽 , 咁就或者可以
作者: milkboy    時間: 2010-5-26 20:55

=.=''''''
我都好奇怪,又話個場諮詢過D"香港資深車手",
問過佢地俾意見,希望唔係要BOOK場比賽先有電,
如果唔係,真係把鬼用,
電車場無電,哈哈哈~~~~
真係唔知好嬲定好笑....
無言....
=.='''''
作者: mkevin    時間: 2010-5-26 21:11
哎........
如果係咁攪~~~~
四個字.............
晒氣........失望...........
X.X''''''
milkboy 發表於 2010-5-26 19:30

Agreed x2
作者: truckman    時間: 2010-5-26 21:25
=.=''''''
我都好奇怪,又話個場諮詢過D"香港資深車手",
問過佢地俾意見,希望唔係要BOOK場比賽先有電, ...
milkboy 發表於 2010-5-26 20:55

呢D場又會被D xx會佔用多過玩
作者: jypepe    時間: 2010-5-26 21:28
thx chub & ibm

可能我用錯"訂場"呢個字

睇左一樓個post
我理解個意思係, 跑道就免費, 隨時都落得去玩
而叉電個區域, 就要比錢book先可以入去用, 可能有場務看管, 要有証明先入得
咁樣可以解決左保安問題, 唔怕d工具擺到一枱都係, 怕自己走去放車有人順手......
又未必要有大型活動先開放出黎用, 眼見都好似有成三十個叉電位......一年有幾可會"包場"?

不過我都未親身入過去, up咁多都係老吹
等多一陣應該都知開放型式會係點............
作者: andygoody    時間: 2010-5-26 21:29
可能康文署覺得放船池都無電啦, 咁車場做乜要供電呀
作者: mouse    時間: 2010-5-26 21:38
到時可以用部van仔,假日運部發電機,泊在公園門口,收錢幫人充電,應該是不錯的生意。
作者: fatwah    時間: 2010-5-26 21:49
到時可以用部van仔,假日運部發電機,泊在公園門口,收錢幫人充電,應該是不錯的生意。
mouse 發表於 2010-5-26 21:38

門口冇位停到車...AND 好似係單黃...
作者: milkboy    時間: 2010-5-26 21:55
fatwah 發表於 2010/5/26 21:49

門口係無位~
不過門口入面會有泊車位,
有幾多個位同點收費就唔知喇,
會唔會都係要比賽同BOOK場先有得泊呢?
睇黎都好大機會喇~~~
哈哈哈~~
笑話年年有,今日特別多.........
作者: ALEXANDER    時間: 2010-5-26 22:16
如果真係咁,咪差定十排八排電入去,當好似街場咁玩,不過係有個場玩咁解,叫做好過跑街咁啦,我諗咁諗會好d
作者: mouse    時間: 2010-5-26 22:38
fatwah 發表於 2010-5-26 21:49

咁唯有轉用部四輪手推車,做走鬼當嘅充電小販。
作者: milkboy    時間: 2010-5-26 23:00
咁唯有轉用部四輪手推車,做走鬼當嘅充電小販。
mouse 發表於 2010/5/26 22:38

呵呵呵~~~~
時光倒流~~~~~~
好似20幾30年前去維園同沙田馬場,火炭果d地方放車,
拉架車仔帶舊水電去喇~~~老友......
哈哈哈.....
作者: chacha    時間: 2010-5-26 23:08
不過係人都入得,保安都係一個問題!
作者: jypepe    時間: 2010-5-26 23:09
算係咁啦, 記得08年果時, 好多post話又寫信又聯署要求起多個公共遙控車場
而家只係10年中都未到, 已經起好左, 環境仲咁開揚......
比多少少時間耐性, 相信場地一定會以方便大家為先o既~
作者: 清清    時間: 2010-5-27 01:28
DIU!曬狗氣,等到佢屎出埋.....先至安排到呢D野比我地......無電,玩能毛!
肥神 發表於 2010-5-26 20:45

無電,玩X毛?天水圍同橋底有無電供應?
ps.小弟未去過唔清楚請見諒
作者: WTW    時間: 2010-5-27 01:42
無場玩,唔開心.
到有新場出現,更唔開心.
作者: subaru10    時間: 2010-5-27 01:55
橋底"好似"&"聽人講"有電
作者: chacha    時間: 2010-5-27 01:57
subaru10 發表於 27/5/2010 01:55

電燈柱?
作者: chacha    時間: 2010-5-27 02:02
其實都預左,如果供應免費電源,可能比 D 阿叔阿蟬,愛黎煲飯同插收音機
再者咪帶多幾排電去玩,如果再唔係拖舊水電去差。
作者: 清清    時間: 2010-5-27 02:21
其實都預左,如果供應免費電源,可能比 D 阿叔阿蟬,愛黎煲飯同插收音機
再者咪帶多幾排電去玩,如果再唔 ...
chacha 發表於 2010-5-27 02:02

小弟打算聯名要求增加任何電車友要有電供應兼享免費午餐
作者: chacha    時間: 2010-5-27 02:36
清清兄…咁大諗頭,免費午餐
咁不如要求,要着小背心同熱褲0既妹妹仔倍玩(不過要過 18 歲)
作者: nick7    時間: 2010-5-27 02:39
清清 發表於 2010-5-27 02:21

要埋晚餐!!!
作者: milkboy    時間: 2010-5-27 03:31
清清 發表於 2010/5/27 02:21

^^~
不如就黎個早午晚三餐加宵夜,直落卡拉OK,跳舞。
呵呵呵....
^^~
作者: jypepe    時間: 2010-5-27 09:42
清清兄…咁大諗頭,免費午餐
咁不如要求,要着小背心同熱褲0既妹妹仔陪玩(不過要過 18 歲)
chacha 發表於 2010-5-27 02:36

呢個要舉腳贊成
作者: chacha    時間: 2010-5-27 13:43
呢個要舉腳贊成
jypepe 發表於 27/5/2010 09:42

或者淨係執車
作者: IBM    時間: 2010-5-27 13:56
subaru10 發表於 2010-5-27 01:55

橋底, 天水圍, 都無電供應, 一直以來 d 師兄們都玩得開心無抱怨

簡單的管理更好, 期待政府可開多幾個類似場地

港島區多一個, 九龍西多一個, 新界區多兩個, 有無電唔緊要, 多個場就得勒  
作者: Powershot    時間: 2010-5-27 14:07
到時呢個新場, 會唔會成日都有過百人在場一齊玩呢....
作者: 200sxsr20    時間: 2010-5-27 17:17
Powershot 發表於 2010-5-27 14:07

到時用2.4GHz都可能會jam機
作者: IBM    時間: 2010-5-27 18:20
Powershot 發表於 2010-5-27 14:07

一定唔會, 其實交通都好隔涉
作者: RC881    時間: 2010-5-27 22:13
再者咪帶多幾排電去玩,如果再唔 ...
chacha 發表於 2010-5-27 02:02 AM

D 阿叔阿蟬,愛黎煲飯同插收音機 , 咁簡單
話唔定天氣涼涼地果時, D 阿叔阿蟬直頭帶埋個電爐插住打邊爐wo
作者: RC881    時間: 2010-5-27 22:20
Powershot 發表於 2010-5-27 02:07 PM

我估星期日應該會有好多快車高手到場,再加埋家庭式的遙控初哥, 新手, 老手 , 甚至扒手都會來襯熱鬧 , 星期六去玩就應該無咁多人 .
作者: chacha    時間: 2010-5-28 01:47
D 阿叔阿蟬,愛黎煲飯同插收音機 , 咁簡單
話唔定天氣涼涼地果時, D 阿叔阿蟬直頭帶埋個電爐插住打邊爐 ...
RC881 發表於 27/5/2010 22:13

這個理所當然
屋企有咩用電,都會拎哂去
作者: milkboy    時間: 2010-5-28 02:41
頂.........
嬲嬲地,買部發電機帶過去,我最近個場,
到時候,發達喇,
差電每日每位收$50........
都咪話唔和味......
從此斬斷窮根...................
作者: pkogps    時間: 2010-5-28 03:45

強烈要求增加大形冷氣 確保行車環境舒適
在香港各地增加免費穿梭巴士到達該場地
政府應訓練女姓rc教練(年齡由18-30為理想),單對單教導好似我呢d新手玩車
!!!!一個車場點可以冇呢d野.....簡直不可理諭
作者: alvis425    時間: 2010-5-28 03:50
政府應訓練女姓rc教練(年 ...
pkogps 發表於 2010-5-28 03:45

30歲太老唔要!!
更要求所有教練一定要係短衫短褲 風雨不改!!
所有樣子需要貼於門外投票 一定數目先可以加入!!
場內更應加設全身及腳底按摩!!
作者: cpu    時間: 2010-5-28 11:01
凸點小背心好吾好
作者: pskyng    時間: 2010-5-28 12:43
差電做唔做到入錢自助式.  好似  1:1 電動車咁?.
作者: EX超龍    時間: 2010-5-28 12:53

="=到時咁多人玩車一定有野睇.
eg : 幾個人同頻.如果有人玩野.d車死得lo.叫政府整返個掛牌俾d人報頻用.(2.4除外).唔係一定會有人冇得玩/玩野

作者: pskyng    時間: 2010-5-28 12:59
可能有大腳八都未定.  我諗應以玩"need for speed" , "彎岸" 0既心理準備去玩. ..其實都幾好玩. 不過同玩game 唔同. 416x 炒落架 大腳度. 應該唔可以再行.
作者: chacha    時間: 2010-5-28 13:03
30歲太老唔要!!
更要求所有教練一定要係短衫短褲 風雨不改!!
所有樣子需要貼於門外投票 一定數 ...
alvis425 發表於 28/5/2010 03:50

師兄,冷靜 D ,你講到好似去金魚缸咁
作者: EX超龍    時間: 2010-5-28 13:06
可能有大腳八都未定.  我諗應以玩"need for speed" , "彎岸" 0既心理準備去玩. ..其實都幾好玩. 不過同玩ga ...
pskyng 發表於 2010-5-28 12:59

="=慢爬.貨車...仲有最得人驚的12仔
作者: EX超龍    時間: 2010-5-28 13:18

不如叫康文署請1.2個人對搖控車有認識的人去做"食Q"
作者: pskyng    時間: 2010-5-28 15:18
我諗管理的會識0既..
反而係. 可能落開場習慣射完人重要鬧人0既"高手"可能要適應下. 公家場渣架 tt01同416x 係冇分別. 射到人記得sorry r.
作者: Marco明    時間: 2010-5-28 15:26
你地講到咁我寧願佢全時間收費好過
不過唔好貴&一定要有電掣用
作者: gtimax    時間: 2010-5-28 18:20
好野以後天天放工飛3排電先番屋企! FIT晒我哩D假日交人的,以後唔駛請假玩車一個月玩唔倒兩次,
操車YEH!
作者: alvis425    時間: 2010-5-28 23:38
可能有大腳八都未定.  我諗應以玩"need for speed" , "彎岸" 0既心理準備去玩. ..其實都幾好玩. 不過同玩ga ...
pskyng 發表於 2010-5-28 12:59

睇黎之前係KWS見到果部全金屬坦克終於有用武之地!!
作者: alvis425    時間: 2010-5-28 23:39
你地講到咁我寧願佢全時間收費好過
不過唔好貴&一定要有電掣用
Marco明 發表於 2010-5-28 15:26

40蚊一日 俾你用埋電加請個專人睇場 都唔洗佢嘔錢都夠做
作者: gtimax    時間: 2010-5-29 10:32
alvis425 發表於 2010-5-28 23:39

agreex2
作者: aming11    時間: 2010-6-3 14:52
好期待, 希望快D開
作者: kimihotin    時間: 2010-6-4 01:39
政府應訓練女姓rc教練(年 ...
pkogps 發表於 2010-5-28 03:45

不如加裝私人處物櫃,D唔使拿來拿去。
作者: abba    時間: 2010-6-5 17:13
alvis425 發表於 2010-5-28 23:39

係喇,講咁易
作者: gtimax    時間: 2010-6-6 00:18
我無野想要求,只想佢快D開
作者: piano    時間: 2010-6-6 15:30
我無野想要求,只想佢快D開
gtimax 發表於 2010-6-6 00:18

快d開有鬼用咩!上網打"佐敦谷車場"search一轉原來各路人馬都巳經整裝待發,唔收錢,個場又靚,到時就....40呎拖頭甩尾飄移橫掃12仔,mini-z迎頭痛擊慢爬大脚八,TOMY DPL 比M03插爆,烈火華DEE騎住架dnano,仲有坦克車顏射30皮老廟搖控法拉利。邊個話"最好唔收錢啦....."自己諗吓啦。就算有18歲妹仔著住超短裙執車都無用,因為識玩遙控車嘅都唔會帶車去玩,淨係帶攝錄機同厠紙就得!
作者: jypepe    時間: 2010-6-6 15:40
http://www.youtube.com/watch?v=hjZTmxGQQVY&feature=related

DESTRUCTION DERBY...
作者: gtimax    時間: 2010-6-6 16:35
我唔擔心喎,哩個世界汰姐弱留強,你查部快車4.5T 落去駛咩驚? 又冇油車撞你,PYC油電雙飛都冇事, 大腳又冇興趣跑TRACK,你睇橋底,天水圍都冇事,有咩驚?我淨係驚冇錢買多十排電兩部車落去飛炸
作者: alvis425    時間: 2010-6-6 18:39
係喇,講咁易
abba 發表於 2010-6-5 17:13

唔收錢又係要請 收錢又係要請 我又真係唔知收錢佢有幾為難
作者: gtimax    時間: 2010-6-7 00:29
收錢唔係解決問題的方法,唔好比籍口政府收錢啦,
政府成日都話加價加稅去解決問題,我未見過一次成功做倒野,有咩居心好明顯啦,你估政府會真心打擊抄樓?佢唔托高佢已經係皇恩浩盪啦,最大既財政收入,仲要係不努而獲.
如果收費此例一開,佢以後話你地太多人玩唔安全又加價,太多爭執又加價,太多賽事又加價,保養維修又加價......
到時邊個受損? 我地每一個熱愛這運動的車友呀!
所以大家自律,塞住政府把口(收錢加價),才是長遠可持續發展之道!
作者: dick8746    時間: 2010-6-10 15:18
快d開有鬼用咩!上網打"佐敦谷車場"search一轉原來各路人馬都巳經整裝待發,唔收錢,個場又靚,到時就. ...
piano 發表於 2010-6-6 15:30

c兄真第死~~唸起都好笑~~哈哈
作者: tsk28    時間: 2010-6-12 12:52
c兄真第死~~唸起都好笑~~哈哈
dick8746 發表於 2010-6-10 15:18

我睇完都笑到停唔到口
作者: kinomoto    時間: 2010-6-12 15:01
Is this field only for RC car?
作者: dick8746    時間: 2010-6-12 15:09
回復 79# kinomoto

c兄唔係唸住放飛機吓~唔洗唸啦~放朋友飛機就冇問題~~
作者: rhkp    時間: 2010-6-12 15:13
十分期待!!!
作者: manhunt    時間: 2010-6-16 02:02
多人多車都唔緊要, 唔知有無人放狗追車
作者: hang44    時間: 2010-6-16 02:09
收錢唔係解決問題的方法,唔好比籍口政府收錢啦,
政府成日都話加價加稅去解決問題,我未見過一次成功做倒野, ...
gtimax 發表於 2010-6-7 00:29

我地又可以一齊玩返車la....
作者: Scania    時間: 2010-6-16 08:32
有冇告示叫人落賽道要小心車輛?
作者: kckan    時間: 2010-6-16 08:43

付近有無停車場呢??
作者: EX超龍    時間: 2010-6-16 09:22
@@6月16日...有冇人去睇過個場點?THX~
作者: gtimax    時間: 2010-6-16 11:38
我地又可以一齊玩返車la....
hang44 發表於 2010-6-16 02:09

me2 yeh!
作者: milkboy    時間: 2010-6-16 11:48
回復 86# EX超龍

我日日都有去睇過,應該都差不多喇.....
d廢料都大型器具,已經搬走晒,
差少少粉飾工程同執漏工序...
快喇...快喇...

^^~
作者: milkboy    時間: 2010-6-16 11:56
回復 85# kckan

如果你有爬過文,我都有講過。

本身,個公園係有停車場,但係有幾多位,係唔係開放俾公眾人士,點收費,就唔清楚。
另外,係附近既順利消防局後面有錶位,不過就經常full。
同埋,係附近遠少少既順利紀律部隊宿舍停車場會有少量時租位,好似係 $12一個鐘,
我好耐無泊過,唔知有無加價,你要知既,我可以落去問下 ,不過唔知會唔會俾外人泊。
^^~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2