RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 最近入咗呢隻 [打印本頁]

作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-2 19:29
標題: 最近入咗呢隻
平民板精英號,很多部件比較粗,但一分錢一分貨,滿意,日後參考真的精英號再加工

作者: batmanhu    時間: 2010-8-2 20:24
請問白色船殼係乜嘢船
作者: topedo    時間: 2010-8-2 21:47
Beautiful, how much is it Ching
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-3 00:14
請問白色船殼係乜嘢船
batmanhu 發表於 2010-8-2 20:24

你好,係舊式大貨船,應該係散貨,有幾支柱吊桿
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-3 00:20
Beautiful, how much is it Ching
topedo 發表於 2010-8-2 21:47

你好,謝謝欣賞,船價不放便在這說,請到廣華街看看
作者: tommy1218    時間: 2010-8-3 00:27
平民艦隊 發表於 2010-8-3 00:20

kws邊間有得賣?
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-3 00:52
kws邊間有得賣?
tommy1218 發表於 2010-8-3 00:27

x暉,但對面街都有,大隻d,精細很多,價錢當然貴很多,現在不知有冇貨
作者: chung100    時間: 2010-8-3 15:29
你放過落水玩未呀..我都有一隻..但係佢轉灣隻消防好似就番咁..有咩方法可以好d呢...兩側船底加長小小個條野?
作者: shipourking    時間: 2010-8-3 16:54
多謝提供資料,稍後去望望
作者: taiming1    時間: 2010-8-3 17:39
平民艦隊 發表於 2010-8-3 00:20

平民艦隊師兄:   請問隻船橫車會否轉動
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-4 00:05
平民艦隊師兄:   請問隻船橫車會否轉動
taiming1 發表於 2010-8-3 17:39

橫車係假狗,但有很多位要改都不難
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-4 00:53
你放過落水玩未呀..我都有一隻..但係佢轉灣隻消防好似就番咁..有咩方法可以好d呢...兩側船底加長小小個條野 ...
chung100 發表於 2010-8-3 15:29

chung100兄你好,我想你隻應該和我隻一樣的,此船座樓造得重食水又比較淺肯定轉灣有問題的,但期實很容易解决,我自己的做法是尾兩支軸中間有個位加合適重物,我會放件鐵入去,前面白色盒拆走或改位,摩打我用番佢個位所以前面還剩很多位,在這放電池再加重物,加重到水線位應該會行得很好,當然重物要左右平均和盡量貼住船底,個人覺得如你還是覺得不太理想可加重致高水線少少,因船樓不可能偷輕,你想想再大家交流一下好嗎?
作者: Nyman    時間: 2010-8-5 12:28
very nice ar~~~~~
作者: chung100    時間: 2010-8-6 13:03
我都改左佢個白色盒..不過可能改左去近個件透明膠片處另到重心高左?
我都放左3粒鉛落去好左小小...但都係好側
我玩緊粉電添架la...4.5a 個款

我都諗緊可唔可以加高過水線

我以前見過你架la..個時我係維園玩condor 9 架^^
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-6 22:52
[報價]我都改左佢個白色盒..不過可能改左去近個件透明膠片處另到重心高左?
我都放左3粒鉛落去好左小小...但都系好...
chung100發表於2010年8月6日13:03

登錄/註冊後可看大圖
[/報價]那個白色盒就算放滿搖控件放甚麽地方都不會有影響的,現在想問幾個問題,第一船尾兩軸中間有否加重物,因這個位很重要,因船樓偏向前面,加重物又集中在前面,頭重尾輕當然會不穩定,可能你巳加重至水線,但這一點點偏差可能沒察覺的.第二想問你用甚麽壓船倉的,我就用圖中那些鐵或鉛壓倉的,每件差不多等同一個6v粉電的重量,我其中一件鐵就放在船尾兩軸中間,前面放一件鐵和一舊電池可能還差小小.第三你有加重至水線嗎?如有又是否前後左右都平均呢?你試試看吧.我上兩個星期本想到屯門試水的.點知落雨,上上星期以為落雨又冇去,跟住八月一封池冇得去......維園已多年沒去了,其實我相當懷念那時和船長和其他船友一起放船到晚上的.

作者: watchmanll    時間: 2010-8-8 16:08
要幾錢呀???
作者: chung100    時間: 2010-8-10 10:34
我個d鉛無咁大粒la...都無咁重...因為唔知係邊到買....
船頭有小小傾前如果玩4.5a 既粉電....暫時水線未壓過....
下次你於船去睇下你壓成點先
咁你現在邊到放船多?
作者: chanyukheizero    時間: 2010-8-10 22:31
有冇卓越號
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-10 22:49
我個d鉛無咁大粒la...都無咁重...因為唔知係邊到買....
船頭有小小傾前如果玩4.5a 既粉電....暫時水線未壓 ...
chung100 發表於 2010-8-10 10:34
我現在沒有用鉛了,改了用鐵,你可到廣東道一帶工業五金店買合適鐵碎料.現在都是在屯門公園放,正想着這2個月在那試水,維園應玩不到,柴灣又太遠.有幾會希望可相約一起放
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-10 23:02
有冇卓越號
chanyukheizero 發表於 2010-8-10 22:31
小弟得一隻精英,如要卓越要做貼紙貼上去,市面上可能沒這些消防船賣了,早兩晚去過廣華街老板說巳沒貨了
作者: chung100    時間: 2010-8-11 08:43
我住港島...我都係入過去一次屯門咋...好遠...haha
作者: 平民艦隊    時間: 2010-8-12 22:27
我住港島...我都係入過去一次屯門咋...好遠...haha
chung100 發表於 2010-8-11 08:43
那我盡快試好水再交流一下,好想柴灣,因比較好玩,荃灣有車直到嗎?
作者: chung100    時間: 2010-8-17 09:30
荃灣好似無呀...^^"
一係mtr la

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2