RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Jv場,新手買f103,f104定買f104x好呢? [打印本頁]

作者: fffguy    時間: 2011-8-12 18:18
標題: Jv場,新手買f103,f104定買f104x好呢?
見你地玩得好開心,好想join, 新手買f103,f104定買f104x好呢?
Thanks
作者: ivanwoo    時間: 2011-8-12 18:38
買f103
我買F103RM
作者: alan0108    時間: 2011-8-12 18:46
ivanwoo 發表於 2011-8-12 18:38
買f103
我買F103RM

佢地幾銀呀??貴5貴呀??
作者: fffguy    時間: 2011-8-12 18:59
係唔係f104pro, 唔啱新手玩?
作者: ivanwoo    時間: 2011-8-12 19:25
f104pro$1450
作者: terrykan    時間: 2011-8-12 21:55
f104proX2

作者: edwardchow1    時間: 2011-8-12 22:02
103rm 800 only
good for new hand
作者: nel3838    時間: 2011-8-12 23:40
fffguy 發表於 2011-8-12 18:18
見你地玩得好開心,好想join, 新手買f103,f104定買f104x好呢?
Thanks

1st choice 104W, easier for beginner, (good price and have many good old style classic F1 shell (like Wolf).
2nd choice, beginner but brave to try, 104X. (latest and best kit, but no body included, and must use new style F1 shell).
作者: 小龍    時間: 2011-8-13 09:17

作者: next11888    時間: 2011-8-13 10:39

F104 X1 正呀!

作者: kevin-ysl    時間: 2011-8-13 11:18
F103RM...UNDER$600-買到...
可入方電...用8.5T無刷都可以控制到!!
直路狂...彎路忙~~~
F104...像真度極高~~~
直路忙...彎路狂~~~
原裝只放得圓電...大動力會受電量限制!
直路行得直要花多D心機~~
作者: nel3838    時間: 2011-8-13 12:02
kevin-ysl 發表於 2011-8-13 11:18

well said,,, very funny.  
作者: haha009x    時間: 2011-8-13 22:53
kevin-ysl 發表於 2011-8-13 11:18

Where can I buy for $600?
作者: kevin-ysl    時間: 2011-8-14 00:32
多d去行模型舖啦~~~
就算我唔講...貨比三家..
你都唔會比人搵笨實啦~~~
東方街~~~
作者: haha009x    時間: 2011-8-14 01:57
Thanks
作者: fffguy    時間: 2011-8-15 21:05
回復 ivanwoo 的帖子

F103RM, 我睇到無跟車殼,咁買殼有冇分F103定F104?
Thanks
作者: terrykan    時間: 2011-8-15 21:26
fffguy 發表於 2011-8-15 21:05
回復 ivanwoo 的帖子

F103RM, 我睇到無跟車殼,咁買殼有冇分F103定F104?

有一個長啲,一個短啲!買之前問清楚!
作者: kevin-ysl    時間: 2011-8-15 21:40
f103rm一定有殼跟~~~
作者: tarotrex    時間: 2011-8-16 10:06
兩部各有特式但不要單看車架價錢,必須考慮零件供應,103tire ,零件及車殼已經有的緊絕,104就是新貴加上104 X1,供應較沖足
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-16 10:52
tarotrex 發表於 2011-8-16 10:06
兩部各有特式但不要單看車架價錢,必須考慮零件供應,103tire ,零件及車殼已經有的緊絕,104就是新貴加上1 ...

我都覺得103好像無104咁多parts買咁…
作者: mercedes    時間: 2011-8-16 11:05
F104 is better.  You can choose from F104X, F104W or F104Pro
作者: fffguy    時間: 2011-8-16 19:28
咁似乎F104好似好D, 因為我D新手, 驚成日撞爛野, 如果無PARTS, 就真係慘!
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-16 19:50
不過F104有咁多款,真係唔識有咩分別
作者: alanchow03    時間: 2011-8-16 20:57
104pro seems to have the best Price/Performance at this moment....
作者: tarotrex    時間: 2011-8-16 21:34
回復 fffguy 的帖子

你要先決定自己嘅預算係幾多錢,想玩乜野級別,要包括所有配置甘計先可以知道乜野最適合自己!如果只是540class,你只要買原裝車便可,留的儲備換parts, 想玩快就不如一次過買部pro 版,而所需要配備有分別。玩原裝多數配易損壞零件,玩快的話就除了損壞件要加上upgrade parts 和車呔。好多玩車玩得專有兩部半車!一部賽一部士卑半部parts!同真賽車一樣唔係RC 廠點搵錢呀!
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-16 21:38
tarotrex 發表於 2011-8-16 21:34

你要先決定自己嘅預算係幾多錢,想玩乜野級別,要包括所有配置甘計先可以知道乜 ...

我已經有部103玩緊540,想買多部104玩快
作者: 小龍    時間: 2011-8-16 21:51
不如104W呀!103 + 104 = 104W。
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-16 21:53
小龍 發表於 2011-8-16 21:51
不如104W呀!103 + 104 = 104W。

不如講解下幾款104的分別比我知,等我睇下買邊款
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-16 22:23
吃喝玩樂 發表於 2011-8-16 21:53
不如講解下幾款104的分別比我知,等我睇下買邊款

但係我睇中左YEAH RACING個套KIT
作者: tarotrex    時間: 2011-8-17 08:17
回復 吃喝玩樂 的帖子

104W 用104身103頭擔,是混合體,一樣可用係改裝kit到架!小龍師兄米說明咗咯
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-17 09:31
tarotrex 發表於 2011-8-17 08:17
回復 吃喝玩樂 的帖子

104W 用104身103頭擔,是混合體,一樣可用係改裝kit到架!小龍師兄米說明咗咯

我的意思係先買左套kit先,跟住睇下點攪
作者: tarotrex    時間: 2011-8-17 10:03
回復 吃喝玩樂 的帖子

Push push!
作者: Marco明    時間: 2011-8-17 10:19

我覺得買新既104x好d......舊式查查比較麻煩......
104x換103頭擔.....再用103頭/尾轆.....正

如果等得既......不仿等埋3rac果架先再決定~~~
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-17 11:03
回復 Marco明 的帖子

3racig個架反兒唔係咁鍾意,因為f-1尾用牙差好像怪怪地
作者: Marco明    時間: 2011-8-17 11:11
吃喝玩樂 發表於 2011-8-17 11:03

3racig個架反兒唔係咁鍾意,因為f-1尾用牙差好像怪怪地

我就覺得見唔到個差速先靚仔~~~
作者: feihome1    時間: 2011-8-17 15:10

平平地BID左呢架返來玩住先啦!

作者: fffguy    時間: 2011-8-17 15:17

我諗我唔等得ga la, 因為d師兄不斷放毒,我暫時決定買f104pro, 希望今個星期唔洗O T, 就去買,
想問下有冇咩野option parts 一定要買?
作者: fffguy    時間: 2011-8-17 15:21
唔買104x, 係因為驚無人問同冇parts.
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-8-17 15:28

聽d ching講原裝車都已經好好玩,不過我見意換左避震先
作者: Marco明    時間: 2011-8-17 15:32
fffguy 發表於 2011-8-17 15:21
唔買104x, 係因為驚無人問同冇parts.

104x同104pro既分別只係個查查改用油壓筒姐......其他野全部一樣架喎......
我覺得會易set過查查同維修少d添

既然兩架車95%以上係一樣......又點會唔夠parts呢

不過個人喜好~~~以上純粹分享

作者: feihome1    時間: 2011-8-17 15:32

CUT 走左啦!!
作者: chacha    時間: 2011-8-17 16:49
Marco明 發表於 2011-8-17 15:32
104x同104pro既分別只係個查查改用油壓筒姐......其他野全部一樣架喎......
我覺得會易set過查查同維修 ...

還有 D 分別,104 pro 有跟碳板,104X 已跟纖維板,感覺上 pro 底買 D
作者: 小龍    時間: 2011-8-17 18:39
論價錢,104X最貴最唔值,104pro最抵玩,104W坐中間,104就好似唔多夠,103最平但有後顧之懮。但全部都要售”後補”。
作者: slowerthanyou    時間: 2011-8-17 22:13
tarotrex 發表於 2011-8-17 08:17
回復 吃喝玩樂 的帖子

how about Franken104WX? 104X1 rear + 103 front! Too silver hand?
作者: tarotrex    時間: 2011-8-17 22:24
Certainly workable! When shall we see your machine nowadays?
作者: slowerthanyou    時間: 2011-8-18 08:36
yeah. long time no play together, see you've been busy with m-chassis, f1 etc... just like the old days!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2