RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 木船防水一問 [打印本頁]

作者: man6815    時間: 2012-8-16 17:24
標題: 木船防水一問
請問各位CHING, 小弟想買一隻木船套材, 應該點做防水呢? THX~
作者: ar-    時間: 2012-8-16 18:58
有好多方法做防水的

簡單d就是船做好後直接噴油或油油,厚D就可以

麻煩D就是船做好先上層仟維膠再噴油,還有.........................都可以
作者: man6815    時間: 2012-8-16 19:36
ar- 發表於 2012-8-16 18:58
有好多方法做防水的

簡單d就是船做好後直接噴油或油油,厚D就可以

唔該晒大師,請問仟維膠喺邊度有得賣同點用?係咪好似油'力架'咁用油掃一層層咁掃上去?thx~
作者: 138168    時間: 2012-8-21 17:33
掃纤維膠水防水......一流
作者: man6815    時間: 2012-8-21 21:12
138168 發表於 2012-8-21 17:33
掃纤維膠水防水......一流

請問仟維膠係咪好似油'力架'咁一層一層掃上去?thx~
作者: 138168    時間: 2012-8-21 21:50
係,和掃力架差不多;但纤維膠有"吹干濟",很快干,使用時要快手
作者: 自由人    時間: 2012-8-21 21:53
138168 發表於 2012-8-21 21:50
係,和掃力架差不多;但纤維膠有"吹干濟",很快干,使用時要快手

即係要做快鎗手..........
作者: 138168    時間: 2012-8-21 22:03
自由人 發表於 2012-8-21 21:53
即係要做快鎗手..........

又冇你平時打鎗咁快,約半小時之內啦,最好是用多小就混合膠多小
作者: 自由人    時間: 2012-8-21 22:16
138168 發表於 2012-8-21 22:03
又冇你平時打鎗咁快,約半小時之內啦,最好是用多小就混合膠多小

我剩係識打呢D玩具氣鎗嫁咋......
XTPULCA012J6DCA8KPQLUCAKSTN2ACA0PFYFZCAYLXS6DCAY9CK9LCAJ55W7KCAIJZXBRCAJOFFT0CAM.jpg
登錄/註冊後可看大圖