RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想買叉機, 有咩平靚正推介? [打印本頁]

作者: gtimax    時間: 2013-5-10 00:12
標題: 想買叉機, 有咩平靚正推介?
好耐冇買過,唔知行程, 謝謝大家分享

作者: felita    時間: 2013-5-10 01:04
http://www.rcmart.com/skyrc-t675 ... .html?cPath=52_1271

價性比合理
作者: seasky    時間: 2013-5-10 09:05
你留意下有邊隻牌子好多人用, 但又無人放2 手啦
作者: Chungyin3610    時間: 2013-5-10 10:11
imax b6 20a
作者: kelvinayhh    時間: 2013-5-10 23:31
Chungyin3610 發表於 2013-5-10 10:11
imax b6 20a

比我都唔b6

作者: kelvinayhh    時間: 2013-5-10 23:32
HYPERION
作者: Chrispo    時間: 2013-5-11 08:23
PowerLab 如何?
作者: ying1234    時間: 2013-5-11 10:51
powerlab好似好貴....
作者: Nori    時間: 2013-5-11 15:56
其實約$500有乜推介?淨dc都得
thanks
作者: cvleung    時間: 2013-5-11 21:23
Hyperion 0606i 大約550都有,用左安心D
作者: gtimax    時間: 2013-5-12 23:28
我一於上13樓買powerlab, 一次過叉6排電平衡埋, 勁, 即興上JV一流
http://www.revolectrix.com/pl6_description_tab.htm
作者: seasky    時間: 2013-5-13 08:39
gtimax 發表於 2013-5-12 23:28
我一於上13樓買powerlab, 一次過叉6排電平衡埋, 勁, 即興上JV一流
http://www.revolectrix.com/pl6_descrip ...

好唔好架?

佢得2條電線, 6排電, 個差板咪要串聯?

作者: 阿虫    時間: 2013-5-13 09:11
seasky 發表於 2013-5-13 08:39
好唔好架?

佢得2條電線, 6排電, 個差板咪要串聯?

佢係並聯, 就算唔同容量電池都可以一齊叉, 只要每一舊電o既串連值一樣就可以, 不過廠方都係建議唔同容量電池分開叉, 因為較高容量電池有機會叉唔足電
作者: seasky    時間: 2013-5-13 09:25
純討論下

如果並聯, 咁每排電唔同情況. ie, 6排2s 電, 每排每 cell 放淨 3.40v,3.45v, 3.50v,

a) 咁佢用幾大電壓/電流去差呢?
b) 佢點做平衡呢?

我見我舊牛廢差機, 差緊電時D A數會跳來跳去 0.5A~5A 不等.
咁佢並聯仲知唔知要用幾多A?

我係JV見啲人通常玩時間, 夠鐘就收車, 咁每轉玩車, 有時比大油, 有時比細油, 有時整下車.
應該每排電用去嘅量都唔同.

假設每排電嘅容量一樣, 即係每排電嘅淨餘容量唔同,
並聯點決定每邊1排差完?

佢塊差板, 係咪就咁分線呢?  定有IC可以幫手分開檢查每排電嘅狀況?

作者: 阿虫    時間: 2013-5-13 09:44
seasky 發表於 2013-5-13 09:25
純討論下

如果並聯, 咁每排電唔同情況. ie, 6排2s 電, 每排每 cell 放淨 3.40v,3.45v, 3.50v,

例如你同時叉4舊 5000mAH, 用 1C 去叉, 佢就會用 20A 黎叉, 塊平衡板有一條平衡線駁返去部 PowerLab 度

一般叉機你都會見到叉電時電流不停咁上上落落, 係因為要叉下又做下平衡, 而 PowerLab 係叉電同平衡同時進行, 所以無呢個情況

作者: seasky    時間: 2013-5-13 12:32
阿虫 發表於 2013-5-13 09:44
例如你同時叉4舊 5000mAH, 用 1C 去叉, 佢就會用 20A 黎叉, 塊平衡板有一條平衡線駁返去部 PowerLab 度

...

又有問題,
4排串明白.
但平衡佢得1排線入, 可以做到4排2s 同時平衡架啦?

作者: hon718    時間: 2013-5-13 12:44
gtimax 發表於 2013-5-12 23:28
http://www.revolectrix.com/pl6_descrip ...

請問6同8有咩分別?幾錢度平衡板須要額外買嗎?

作者: 阿虫    時間: 2013-5-13 14:04
seasky 發表於 2013-5-13 12:32
又有問題,
4排串明白.
但平衡佢得1排線入, 可以做到4排2s 同時平衡架啦?

可以, 有兩個連接方法, 一係買佢塊 MPA 最多可以連接6排電, 另外就係買幾塊 parallel adapters 再加幾條 stackable 40A banana plug cables 黎並聯多過一排電

作者: 阿虫    時間: 2013-5-13 14:11
hon718 發表於 2013-5-13 12:44
請問6同8有咩分別?幾錢度平衡板須要額外買嗎?

6 係 1000W, 8 係 1344W, 最大分別係叉到6S同8S, MPA要另買

參考價可以上翻 Revolectrix 個網睇
作者: seasky    時間: 2013-5-13 14:20
阿虫 發表於 2013-5-13 14:04
可以, 有兩個連接方法, 一係買佢塊 MPA 最多可以連接6排電, 另外就係買幾塊 parallel adapters 再加幾條  ...

明明地, 又唔太明.  

作者: 阿虫    時間: 2013-5-13 14:24
seasky 發表於 2013-5-13 14:20
明明地, 又唔太明.

你可以上Revolectix個網, 佢有video show畀你睇點用, 或者search youtube都大把
作者: Nori    時間: 2013-5-13 19:00
cvleung 發表於 2013-5-11 21:23
Hyperion 0606i 大約550都有,用左安心D

今日問過要$860 @.@
作者: gtimax    時間: 2013-5-13 23:45

今時今日既電咁大容量梗係要快啦, 唔買佢點上JV呀? (13/F 有賣)
http://www.youtube.com/watch?v=fYxHzP_heWc
原理簡單得很, 等於平衡差一排12cell 既電 (6排2cell), 如差6排4cell飛機電=平衡差24cell既電, 佢塊平衡差電板其他差機都用倒,
飛機友用左好耐啦

作者: anthony_wg    時間: 2013-5-14 00:26
gtimax 發表於 2013-5-13 23:45
今時今日既電咁大容量梗係要快啦, 唔買佢點上JV呀? (13/F 有賣)
http://www.youtube.com/watch?v=fYxHzP_he ...

我都有些興趣啊, 快 D 忙埋呢幾日!!

我想有兩種做法, 一是獨立幾組差電, 二是一組差電接一個多工開關. 可以同時放電嗎 ?
我未上佢網頁看, 估下估下請見諒.

作者: cvleung    時間: 2013-5-14 00:34
Nori 發表於 2013-5-13 19:00
今日問過要$860 @.@

I think $860 is version support AC/DC input.  

Try this one if you have 12V power supply already.

登錄/註冊後可看大圖

作者: Nori    時間: 2013-5-14 00:53
cvleung 發表於 2013-5-14 00:34
I think $860 is version support AC/DC input.  

Try this one if you have 12V power supply already. ...

thanks for yr info,i hv a power supply already,will try to look for a dc ver.
作者: gtimax    時間: 2013-5-14 01:27

6.5A同時差6排要幾多A既power supply 呢
又要頭痕買一個堅40A既supply啦
唔知會唔會好似開冷氣咁貴
作者: 阿虫    時間: 2013-5-14 09:19
gtimax 發表於 2013-5-14 01:27
6.5A同時差6排要幾多A既power supply 呢
又要頭痕買一個堅40A既supply啦
唔知會唔會好似開冷氣咁貴:l ...

6.5A同時叉6排電,如果係12Voutput就要36A,24Voutput就18A

作者: seasky    時間: 2013-5-14 16:46
gtimax 發表於 2013-5-13 23:45
http://www.youtube.com/watch?v=fYxHzP_he ...

如果當串做 12s, 咁應該有 13條線返差機, 由差機決定每 cell 充放.
而 24s , 咁應該有 25 條線返差機.

睇落又唔似咁多線喎.

2s * 6 仲有個問題, 其中幾 cell 容量高/低.  或者玩車時用唔晒啲電, 會點架?

作者: seasky    時間: 2013-5-14 17:10
anthony_wg 發表於 2013-5-14 00:26
我都有些興趣啊, 快 D 忙埋呢幾日!!

我想有兩種做法, 一是獨立幾組差電, 二是一組差電接一個多工開關.  ...

2s *6 要13條線做 balance 啊.

多工開關, 係咪即係每隔一段時間轉balance第2排?

作者: anthony_wg    時間: 2013-5-14 17:16
seasky 發表於 2013-5-14 17:10
2s *6 要13條線做 balance 啊.

多工開關, 係咪即係每隔一段時間轉balance第2排?

係呀

作者: seasky    時間: 2013-5-14 17:18
anthony_wg 發表於 2013-5-14 17:16
係呀

咁MPA 即係有 ic喎, 本身做埋 a/d 轉換?   定係做circurit switch, 比返個 v 差機自己決定?

作者: Htse    時間: 2013-5-14 18:04
有冇人用過呢部?  http://www.rcmart.com/power-lipo ... cb0561-p-35254.html    念住買呢部,我想啲電分開時間叉唔想用個啲board  唔知大家有咩意見
作者: anthony_wg    時間: 2013-5-14 19:16
seasky 發表於 2013-5-14 17:18
咁MPA 即係有 ic喎, 本身做埋 a/d 轉換?   定係做circurit switch, 比返個 v 差機自己決定?

...

我唔敢講某牌子是怎樣, 因為我真的不知道.

SWITCH 本身也可以是微處理器控制, 它有 A/D 轉換, 用作看緊差電電壓或電流. A/D 轉換是一定有的.

作者: espo    時間: 2013-5-14 19:55
請問Ching, powerlab 可唔可以同時store 6 排电?
作者: 回答    時間: 2013-5-14 21:03
of course
作者: seasky    時間: 2013-5-15 01:30
呢部早排有人放2手
作者: vash    時間: 2013-5-15 02:04
Htse 發表於 2013-5-14 18:04
有冇人用過呢部?  http://www.rcmart.com/power-lipo-charger-12v25a-supply-ready-packgtp4in1chargera-c ...

哩部等於四部B6放在一起,差電慢。

作者: Chrispo    時間: 2013-5-15 08:59
請問如用PL8v2+MPA同時充6排鋰電, 分別是2排5000mAh、2排6300mAh及2排6800mAh,這樣可以嗎? 謝!
作者: 阿虫    時間: 2013-5-15 10:58
Chrispo 發表於 2013-5-15 08:59
請問如用PL8v2+MPA同時充6排鋰電, 分別是2排5000mAh、2排6300mAh及2排6800mAh,這樣可以嗎? 謝! ...

只要所有電S數一樣就可以,參考翻十三樓我個post

作者: Chrispo    時間: 2013-5-15 12:23
阿虫 發表於 2013-5-15 10:58
只要所有電S數一樣就可以,參考翻十三樓我個post

多謝賜教!

作者: joe2004    時間: 2013-5-16 01:23
呢部早排有人放2手
買左佢部二手就一定後悔,(仲貴過全新)
作者: Htse    時間: 2013-5-18 23:15
vash 發表於 2013-5-15 02:04
哩部等於四部B6放在一起,差電慢。

好似可以每個slot 6A , 我而家個差機一次差得一排都係6a 我覺得接受到既, parallel 咁叉好似太復習, 又要計呢樣個樣,定我應該用其他方法
作者: vash    時間: 2013-5-18 23:40
個重點係6A叉什麼容量既電。如12仔或F1短電約4xxx mah還可以行6A 當大約1.5c 既rate 去叉。如玩touring 那種高容量快放則不化算。
作者: Htse    時間: 2013-5-19 00:47
vash 發表於 2013-5-18 23:40
個重點係6A叉什麼容量既電。如12仔或F1短電約4xxx mah還可以行6A 當大約1.5c 既rate 去叉。如玩touring 那 ...

其實我係叉1/8 buggy 電.... 我而家一次要叉2排先玩得, 但個叉機叉得一排, 唔知買咩叉機, parallel 咁叉我真係唔想, 我廢事要計, 有冇啲叉機本身就一次可以叉4排電 有埋DC/AC  AC要110~220v 都用到 好難搵呀
作者: vash    時間: 2013-5-19 12:27
咁你既電係用幾多cell?和有多少容量呢?
作者: Htse    時間: 2013-5-19 13:52
2S around 5000mah
作者: 阿虫    時間: 2013-5-19 14:01
Htse 發表於 2013-5-19 00:47
其實我係叉1/8 buggy 電.... 我而家一次要叉2排先玩得, 但個叉機叉得一排, 唔知買咩叉機, parallel 咁叉 ...

PowerLab 唔使自己去計,只需要差電前選擇並聯多少排電同差電電流(以一排電計),部機就會幫你自動計數

作者: Htse    時間: 2013-5-19 14:12
有冇多啲呢部野detail 同邊到買??
作者: rcracing    時間: 2013-5-19 15:07
Htse 發表於 2013-5-19 00:47
其實我係叉1/8 buggy 電.... 我而家一次要叉2排先玩得, 但個叉機叉得一排, 唔知買咩叉機, parallel 咁叉 ...

BY have 4S to 2x2s charge cable

作者: Htse    時間: 2013-5-19 16:40
rcracing 發表於 2013-5-19 15:07
BY have 4S to 2x2s charge cable

邊到有呢啲買? 但我只有6 a 咪有排叉
作者: fbs    時間: 2013-5-20 06:05
Powerlab完全不附電學原理,買咗就中伏。
作者: Chrispo    時間: 2013-5-20 09:03
fbs 發表於 2013-5-20 06:05
Powerlab完全不附電學原理,買咗就中伏。

C Hing, 此話何解?

作者: fbs    時間: 2013-5-20 17:43
部機只出兩條大電流差電線,轉接板上無control大電流線路。所以只能串聯差電,六排電串聯後充满要差吾多50V,你話幾危險,50v已經可以電死人!如果容量吾同時細容量嗰粒差滿後大嗰粒只可以慢差,你吾講晒粗口才怪。
作者: Htse    時間: 2013-5-20 19:55
fbs 發表於 2013-5-20 17:43
部機只出兩條大電流差電線,轉接板上無control大電流線路。所以只能串聯差電,六排電串聯後充满要差吾多50V ...

師兄有理, 我都係買一次叉4排電既叉機, 愛惜生命

作者: Chrispo    時間: 2013-5-20 19:57
部機只出兩條大電流差電線,轉接板上無control大電流線路。所以只能串聯差電,六排電串聯後充满要差吾多50V ...

明白晒!! 多謝賜教。
作者: rcracing    時間: 2013-5-21 02:28
Htse 發表於 2013-5-19 16:40
邊到有呢啲買? 但我只有6 a 咪有排叉

貓店有售,6A唔义6000等於1C,正常吖!
作者: 阿虫    時間: 2013-5-21 09:03

fbs, 我真係叫聲你C兄, 你既偉論真係精彩, 不過我夠膽講一句, 你既電學智識近乎零, 你不如買部PowerLab同佢塊平衡板返去研究下, 試下佢係以並聯定係串聯去差多過一排電先出黎發表偉論, 唔好自己試都無試過, 你覺得係串聯差電就一口咬定話係串聯差電黎誤導其他人
作者: Chrispo    時間: 2013-5-21 09:46
翻查powerlab網頁, MPA adaptor 是用 parallel charging , 意指並聯, 那麼六排2s 7.4V鋰电同時間用並聯方式充电, 其總电壓值应没有50v那麼高吧?
作者: Andrew168    時間: 2013-5-21 10:50
現時及未來電池性能要求及容量都會有增無減, 無論如何買大 A 數輸出及 功率輸出越大越好
作者: fbs    時間: 2013-5-21 13:13

Sorry that I just can type english with this computer. I just base on Kirchhoff's law to guess the circuit connection. If it is connect in parallel. It is more dangerous if the Li-po pack is not match in performance. If it is connected in parallel, the current to individual pack is only depent on the internal impedance of teh pack when charge at high currect. The balance jack of it can only support up to 3A so that it can only support slow charge mode. From the circuitry in the user manual, it is also connrct in parallel. As we all know that if it is connect all the wiring in parallel is not possible to control individually. That is what I concernt.

登錄/註冊後可看大圖