RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我想買架F1, 想問下師兄門 [打印本頁]

作者: hanswong    時間: 2014-2-16 21:22
標題: 我想買架F1, 想問下師兄門
3 Racing F113
3 Racing FGX
Tamiya F103
Tamiya F104
Speed Passion SP-1
Yokomo YRF Formula 1
VBC Racing Flash04

想問下幾上呢幾款車架, 有咩好同唔好, 定係大家都差唔多呢?
Parts貨源係咪都差唔多?
我係一個玩左半年多少少既新手, 撞車既機會都唔細. 所以唔好太易爛都係一個我要留意既問題. 我玩開1:10電房, 所以都想用返7.4長電, 幾上係咪都可幾用返架呢?
摩打方面係咪10.5-21.5都可以? 如果係TRC/JV玩, 齒比要用幾多, 開turbo有冇問題? 開turbo情況下係咪要用120A ESC比較好, 定係用D好似HW60A/90A都可幾呢?

多謝各位師兄
作者: kelvinayhh    時間: 2014-2-16 21:26
Tamiya TRF 101
Speed Passion SP-1
Yokomo YRF Formula 1
VBC Racing Flash04
作者: jj2006    時間: 2014-2-16 21:38
除左103,其他都應買到,二手就另計啦,tamiya 零件相對地較多鋪頭有得賣,vbc 得食粥有,yokomo 基本上得偉哥有,sp1 有幾間都有,一般17.5,21.5開turbo 玩,如果齋玩60A.90A都ok
作者: jerry423    時間: 2014-2-16 23:30
SP1 只可用短電!
作者: sakata    時間: 2014-2-17 14:34
我自己玩緊Yokomo yrf001
玩落幾好 頭膽堅固
轉彎好

不過佢唔好既地方係唔太夾其他廠既Front wing
佢要做少少加工先用到其他廠既Front wing
佢個Rear wing slot係可以用其他廠的 不過結構上會變得較脆弱易爆尾翼 用原廠尾翼才會堅固
作者: jj2006    時間: 2014-2-17 23:26
jerry423 發表於 2014-2-16 23:30
SP1 只可用短電!

長短電都得喎!
作者: hanswong    時間: 2014-2-17 23:45
唔該哂各師兄分享,想問埋各車架幾錢左右?

作者: blackshark3    時間: 2014-2-19 02:18
千祈唔好買SP1,架車簡直係垃圾!首先全車嘅膠料要買過,原廠嘅太稔,某啲位一收就躂,跟住啲parts又唔啱呎吋,個幾粒5mm波珠完全唔夾個啲説明書話上落底版嘅3x6鑼絲,突咗足足1mm,無法收得緊嘅,好啦諗住大力小小收粒波珠啦,點知可以喺中間分開兩截都得嘅!咁鬼碴嘅車真係第一次砌,好彩冇買佢㗎LM1唔係我睇激多次氣都似
作者: hanswong    時間: 2014-2-19 02:31
blackshark3 發表於 2014-2-19 02:18
千祈唔好買SP1,架車簡直係垃圾!首先全車嘅膠料要買過,原廠嘅太稔,某啲位一收就躂,跟住啲parts又唔啱呎 ...

想問下d膠料可以係邊買過d硬d架?
波珠可唔可以用介指解決?
作者: blackshark3    時間: 2014-2-19 03:10

碳膠料有SP1車賣嘅地方就應該有,波珠問題攝介子會改變後避震roll center,只有換短啲嘅鑼絲解決,但最主要問題係佢原裝已經有問題,我唔會預計要砌一㗎原裝車都咁樣個喎,咁嘅車真係唔掂。我冇TRF、Yokomo同VBC嘅F1,但我有佢地其它車都冇咁嘅問題
作者: d.s    時間: 2014-2-19 10:08
新加入F1,TAMIYA F104系列肯定係首選,
parts供應充足易揾之餘又平,
車架設計簡單又易set,
其中F104 WGP更加天生戰鬥格,
原裝車另配四條海綿呔已聽話到不得了~
作者: sakata    時間: 2014-2-19 11:46
Roche好似有出F104 kit
聽師兄講比原裝好少少?

作者: Friday    時間: 2014-2-19 13:20
TITC見VBC有新F1,很快推出!
作者: hanswong    時間: 2014-2-19 17:57
blackshark3 發表於 2014-2-19 03:10
碳膠料有SP1車賣嘅地方就應該有,波珠問題攝介子會改變後避震roll center,只有換短啲嘅鑼絲解決,但最主要 ...

因為小弟心急,見到師兄個post之前已經買左SP1亦係砌時遇到個波珠同師兄一樣,咁我係咪應該放棄佢?
作者: blackshark3    時間: 2014-2-19 18:15
買咗冇理由放棄,改用孖星51485波珠,又順滑又上得晒。SP嘅車就一次過,下次冇幫襯
作者: rk2    時間: 2014-2-19 19:00
其實改下又玩下,玩下又改下都係樂趣呢既。
作者: ICY    時間: 2014-2-19 19:54
我都係新手玩f1,窄擔像真膠呔,jv見到既話交流下^ _ ^
作者: hanswong    時間: 2014-2-19 21:19
blackshark3 發表於 2014-2-19 18:15
買咗冇理由放棄,改用孖星51485波珠,又順滑又上得晒。SP嘅車就一次過,下次冇幫襯 ...

多謝師兄幫忙!
作者: hanswong    時間: 2014-2-19 21:21
ICY 發表於 2014-2-19 19:54
我都係新手玩f1,窄擔像真膠呔,jv見到既話交流下^ _ ^

我都係新手!:)多多交流
我係睇左Rush之後先決定買架F1玩。
作者: blackshark3    時間: 2014-2-19 23:12
咁TRG仿古學你一定走唔甩

作者: kit912    時間: 2014-2-20 23:03
我想問下師兄門一架入門級既F104大約幾錢架?
作者: hanswong    時間: 2014-2-21 02:56
blackshark3 發表於 2014-2-19 23:12
咁TRG仿古學你一定走唔甩

想問師兄我買左個孖星跑殻,結果個front wing度黎度去都上唔到,係咪我買錯左?
Kws有咩F1殻套裝可以上到SP1度?
定係邊間有SP front wing賣?
作者: hanswong    時間: 2014-2-21 11:02
砌成圖,但當見到人地架F110前轉向係炭加金屬,我真係後悔左....
作者: hanswong    時間: 2014-2-21 11:11
想問前轉向有冇可以改堅硬既選擇?前後翼同殻有咩選擇?kws好多間都冇F1野賣
作者: d.s    時間: 2014-2-21 11:17
hanswong 發表於 2014-2-21 11:11
想問前轉向有冇可以改堅硬既選擇?前後翼同殻有咩選擇?kws好多間都冇F1野賣 ...

冇F1嘢定冇SP1嘢?

新手想開心玩車第一大規條:
車玩大路款,勿標奇立異
作者: chacha    時間: 2014-2-21 11:17
hanswong 發表於 2014-2-21 02:56
想問師兄我買左個孖星跑殻,結果個front wing度黎度去都上唔到,係咪我買錯左?
Kws有咩F1殻套裝可以上到 ...

呢隻殼係比f102用,不過我放左103到用都冇問題,不過要自己鑽返個4mm窿

作者: d.s    時間: 2014-2-21 11:17
hanswong 發表於 2014-2-21 11:11
想問前轉向有冇可以改堅硬既選擇?前後翼同殻有咩選擇?kws好多間都冇F1野賣 ...

冇F1嘢定冇SP1嘢?

新手想開心玩車第一大規條:
車玩大路款,勿標奇立異
作者: d.s    時間: 2014-2-21 11:20
kit912 發表於 2014-2-20 23:03
我想問下師兄門一架入門級既F104大約幾錢架?

有殻有轆有白豬版本
around 1000左右
作者: hanswong    時間: 2014-2-21 11:48
chacha 發表於 2014-2-21 11:17
呢隻殼係比f102用,不過我放左103到用都冇問題,不過要自己鑽返個4mm窿

Thx Ching!如果我買唔到其他選擇先咁做,因為我冇工具.....
作者: B..    時間: 2014-2-21 12:57

我果時由F103原裝車玩起, 之後改咗嚟玩利曼殼, 之後無再玩車
星星出咗F104 Pro因為個殼好靚而買咗架, 但又因轉咗綿呔同無時間而無砌過,
到而家有返D時間又有地方玩而由倉底拎返出嚟, 發現而家原來咁多廠都出F1
不過, 玩星星真係入門最好選擇, 簡單, Parts易搵, 不過而家都未知應該玩咩呔, 要再研究下同請教下朋友!
作者: kkkk_alias    時間: 2014-2-21 13:07
大家對蛇仔F110點睇?買無買得過?
作者: B..    時間: 2014-2-21 13:10
kkkk_alias 發表於 2014-2-21 13:07
大家對蛇仔F110點睇?買無買得過?

都係果句, 玩咩車都好, 最緊要有parts, 夠parts, 如果買完第一次之後撞咗配唔返零件, 架車幾靚幾好走都無用....

作者: blackshark3    時間: 2014-2-21 14:46
玩媽星真係冇得輸,但最衰冇乜貨
作者: ICY    時間: 2014-2-21 18:51
想問一下,f1可唔可以用1:10房車既set車架去度個頭toe in/out
作者: hkpeople1997    時間: 2014-2-21 19:13
blackshark3 發表於 2014-2-21 14:46

都吾知點解呢期D F1周圍都無貨! >.<"

作者: sam    時間: 2014-2-21 21:25
blackshark3 發表於 2014-2-21 14:46

而家買得到既只有f104 pro
作者: B..    時間: 2014-2-22 02:13
ICY 發表於 2014-2-21 18:51
想問一下,f1可唔可以用1:10房車既set車架去度個頭toe in/out

可以

作者: B..    時間: 2014-2-22 02:17
sam 發表於 2014-2-21 21:25
而家買得到既只有f104 pro

呢幾架都見到有喎!
http://www.tamiya.com/japan/products/84193mclaren_mp/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/84215ferrari643/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/84214type79/index.htm

作者: blackshark3    時間: 2014-2-22 03:11
B.. 發表於 2014-2-22 02:17
呢幾架都見到有喎!
http://www.tamiya.com/japan/products/84193mclaren_mp/index.htm
http://www.tam ...

師兄,仲有呢架添 http://www.tamiya.com/japan/products/84124wolf/index.htm

但我想要呢兩架是但一架

http://www.tamiya.com/japan/products/58534f104_ver2/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/prod ... l?products_id=42252
作者: hanswong    時間: 2014-2-22 04:59

終於搞掂!
作者: sam    時間: 2014-2-22 07:19
B.. 發表於 2014-2-22 02:17
呢幾架都見到有喎!
http://www.tam ...

佢係想要有戰鬥力果種
作者: ICY    時間: 2014-2-22 08:19
hanswong 發表於 2014-2-22 04:59
終於搞掂!

我都係f60!仲未試車XD

登錄/註冊後可看大圖

作者: B..    時間: 2014-2-22 11:08
sam 發表於 2014-2-22 07:19
佢係想要有戰鬥力果種

咁又真係唔多見有貨, 104 Pro II就好似見過有!
但其實就咁一加104都唔見得無戰鬥力丫!

作者: godsunset    時間: 2014-2-22 11:43
blackshark3 發表於 2014-2-19 18:15
買咗冇理由放棄,改用孖星51485波珠,又順滑又上得晒。SP嘅車就一次過,下次冇幫襯 ...

唉....呢架野本MANUAL真係睇到火起, 一路砌一路XYZ
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, 依家我都頭痛緊點攪番好條尾實淨D

作者: sam0724    時間: 2014-2-22 14:41
godsunset 發表於 2014-2-22 11:43
唉....呢架野本MANUAL真係睇到火起, 一路砌一路XYZ
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, ...

手軟腳軟咁大獲??哈哈 ,d 膠件真是很差嗎?
作者: blackshark3    時間: 2014-2-22 18:34
godsunset 發表於 2014-2-22 11:43
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, ...

師兄,呢㗎車一定要換碳膠料,我同人交換咗盒,返嚟爬文先知後悔,跟住試吓砌去到第一頁個珠盤已經覺勉強冇幸福,夾硬用原裝膠料砌盞掹,等咗2個月有碳膠料先繼續開工。我唔係高手,但唔覺得高手就可以接受呢啲咁嘅料,開盒車要全車嘅料買過,就算佢贏過宇宙冠軍都冇用
作者: godsunset    時間: 2014-2-23 00:14
blackshark3 發表於 2014-2-22 18:34
師兄,呢㗎車一定要換碳膠料,我同人交換咗盒,返嚟爬文先知後悔,跟住試吓砌去到第一頁個珠盤已經覺勉強 ...

咪就係囉, 第一個STEP已經比佢玩到頭大, MANUAL又冇講要用兩枝批一齊上一粒鏍絲, 最後又鑽又剩終於攪掂入到
之後D圖又寫錯鏍絲尺寸, 要自己估估下
最攞命MANUAL D 鏍絲圖是不合比例, 你以為可以夾粒鏍絲落個MANUAL度對 SIZE, 咁你就撞山了, 每個STEP都要搵把卡尺度...
而且砌一個STEP, 要拆好幾份唔同膠袋的PARTS, 真係好唔明佢分咁多膠袋意義何在

Fine 最後都叫砌好, 不過感覺真係貼錢買難受

可能我真係太新手, 不過我知星星出的車一定唔會咁整古你

作者: godsunset    時間: 2014-2-23 00:25
sam0724 發表於 2014-2-22 14:41
手軟腳軟咁大獲??哈哈 ,d 膠件真是很差嗎?

前後都林到死都唔知佢想點!
剛剛換了份TEAMSAXO頭, 希望好D, 條尾成抽野未有IDEA點攪, 不過有師兄講要換晒混炭膠件尾

依家咁計埋單齋車都要燒 $1700~$1800
可以夠買架 VBC...

作者: d.s    時間: 2014-2-23 00:29
godsunset 發表於 2014-2-23 00:25
前後都林到死都唔知佢想點!
剛剛換了份TEAMSAXO頭, 希望好D, 條尾成抽野未有IDEA點攪, 不過有師兄講要換 ...

我只會話,F1我只諗孖星同蛇,其他不作考慮。
作者: godsunset    時間: 2014-2-23 00:40
d.s 發表於 2014-2-23 00:29

年少無知唔信邪試下香港野, 點知中伏...
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉頭, 可惜架black edition 已經比人買左

作者: B..    時間: 2014-2-23 01:39
godsunset 發表於 2014-2-23 00:40
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉 ...

"宏X"有!

作者: nick0080    時間: 2014-2-23 10:10
godsunset 發表於 2014-2-23 00:40
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉 ...

部 Sp1 出無耐 , D人淨係上黎問邊間有零件買 , 問都問到口臭 , 一出無耐都無parts 買 , 你都知咩料啦!
作者: hanswong    時間: 2014-2-24 00:29
ICY 發表於 2014-2-22 08:19
我都係f60!仲未試車XD

你架好靚... 我只求玩, 求其整殼....
作者: hanswong    時間: 2014-2-24 00:40

我都其實好後悔.... 第一日玩已經爆左尾個中間接合位個膠件.... 我只係輕輕地high左一下....
真係好後悔.....
作者: feihome1    時間: 2014-2-24 10:29

我都覺得星星車一D都唔差!由F104 pro至TRF 101都玩過曬!TRF 101係玩窄陣最穩定!但是一路用V2 pro來跑!因為非常易揾parts!可以玩狠D都唔驚炒!

作者: d.s    時間: 2014-2-24 10:30
hanswong 發表於 2014-2-24 00:40
我都其實好後悔.... 第一日玩已經爆左尾個中間接合位個膠件.... 我只係輕輕地high左一下....
真係好後悔. ...

唉……我身邊有不少新手朋友都係因為唔信邪,唔肯平玩孖星車先,走去出3R,SP……結果都係整/不斷買parts多過玩,又set唔掂,再因資金有限不能短時間內轉會,身心俱疲情況下放棄繼續玩……
希望你地能撐下去!!
作者: feihome1    時間: 2014-2-24 13:40
d.s 發表於 2014-2-24 10:30
唉……我身邊有不少新手朋友都係因為唔信邪,唔肯平玩孖星車先,走去出3R,SP……結果都係整/不斷買parts ...

其實玩星星車都唔可以叫做平!一架V2 pro再full option啲隨時貴過曬其他大部分牌子!而full option左又可以令到架車前後平衡D!

作者: ICY    時間: 2014-2-24 13:43
hanswong 發表於 2014-2-24 00:29
你架好靚... 我只求玩, 求其整殼....

我個遠睇ok,近睇no way.
試完車頭sweep S尾sweep SS推頭推爆,有無師兄推介下JV咩膠呔最好跑?thx

作者: d.s    時間: 2014-2-24 15:57
ICY 發表於 2014-2-24 13:43
我個遠睇ok,近睇no way.
試完車頭sweep S尾sweep SS推頭推爆,有無師兄推介下JV咩膠呔最好跑?thx
...

104窄陣玩膠呔係頗推頭的。
你可試yokomo膠呔(注意要配孖星綿呔鈴去痴的,同請水呔一様),my friend架TRF101用緊,效果不錯。(推係肯定有的,所以要習慣入灣前收/開油時間)
作者: d.s    時間: 2014-2-24 16:05
feihome1 發表於 2014-2-24 13:40
其實玩星星車都唔可以叫做平!一架V2 pro再full option啲隨時貴過曬其他大部分牌子!而full option左又可 ...

遺憾的是,一架連殻104kit版,砌好冇option,同用黑豬,都比3R及SP走得正形,
對於新手,option非必要,首要係車架砌起正形,鑊氣少,再玩熟手車,若連基本操控都未搞得好,咁就算比架冠軍setting車比佢都冇用。
到佢有要求時,再加option parts都未遲,平玩孖星車意思就係咁。
作者: ICY    時間: 2014-2-24 16:31
d.s 發表於 2014-2-24 15:57
104窄陣玩膠呔係頗推頭的。
你可試yokomo膠呔(注意要配孖星綿呔鈴去痴的,同請水呔一様),my friend架T ...

請問Yokomo呔邊間有售,因為居住同工作地方既關係,都係上rc媽比教多,選sweep試完全係因為比價錢吸引
另外,清水呔係指....???

作者: d.s    時間: 2014-2-24 22:14
ICY 發表於 2014-2-24 16:31
請問Yokomo呔邊間有售,因為居住同工作地方既關係,都係上rc媽比教多,選sweep試完全係因為比價錢吸引
另 ...

Yokomo呔只有偉哥有售
清水=shimizu,rc媽有售

作者: godsunset    時間: 2014-2-25 00:21
B.. 發表於 2014-2-23 01:39
"宏X"有!

今日見到! 極靚價! 內心掙扎中!!

作者: B..    時間: 2014-2-25 01:09
godsunset 發表於 2014-2-25 00:21
今日見到! 極靚價! 內心掙扎中!!

心動不如行動呀師兄!

作者: B..    時間: 2014-2-25 01:25
d.s 發表於 2014-2-24 16:05
遺憾的是,一架連殻104kit版,砌好冇option,同用黑豬,都比3R及SP走得正形,
對於新手,option非必要, ...

完完全全同意!

作者: hanswong    時間: 2014-3-8 16:17

我最後砌好左連續玩左三日SP-1,剛好係深圳玩有位玩左三十年既外國人教左我少少點調教支控,當我再玩返架T4之後,我發現我喜歡F1多d!同埋我覺得SP-1都幾好跑,唔好處係件冇其他牌子咁易買,原裝兩邊雪條棒後接合位好易斷,原裝膠件某d位太軟要換混炭之外,架車以我新手黎講都唔錯。
作者: cmk980122    時間: 2014-3-8 23:29
如果你玩個VbC你就知嘜叫做好車
作者: hanswong    時間: 2014-3-9 09:33
cmk980122 發表於 2014-3-8 23:29
如果你玩個VbC你就知嘜叫做好車

我個日去到食粥係想買VBC F1, 但無奈佢賣哂, 我又心急想玩......

不過玩落SP-1個感覺又未至於好差既. 但如果可以俾我再選的話, 都係首選VBC或者F110.
作者: hkpeople1997    時間: 2014-3-9 09:54
玩sp-1都有佢好處,因為好多零件都可同媽星共用。
我昨日玩左一轉無那那尾担條link爆左,週街都無件,但原來可用rm01個支,三條幾一對,超低。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2