RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [轉發] 航拍機實拍將軍澳「空運」朱古力到淺水灣 [打印本頁]

作者: desmondluk123    時間: 2015-1-27 10:46
標題: [轉發] 航拍機實拍將軍澳「空運」朱古力到淺水灣
https://www.youtube.com/watch?v=bvVu3qfADgw
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-27 11:26
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。
作者: fa36    時間: 2015-1-27 11:37
Good job 跟巨ip上門拉人
作者: soup_soup    時間: 2015-1-27 12:20
solaris8x86 發表於 2015-1-27 11:26
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。 ...

支持!

作者: cocoaninja    時間: 2015-1-27 15:03
solaris8x86 發表於 2015-1-27 11:26
極之不負責任之飛行,更橫越多條高速公路行車缐及維港上空,已轉交民航處跟進,以作出起訴。 ...

solaris8x86 師兄,不好意思,維多利亞港係個 Lei Yue Mun 燈塔以西先係,佢地嗰 crossing 位,係東面。

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-27 15:33

已無所謂,民航處玩具飛機組一向對衣一類無責任飛行非常仇視,並丁祝過我要多做有問題舉報,片內多次飛越本港東區高速公路輸杻及飛近建築物亦係事實。已明顯完全違反指引飛行,現呼籲將軍澳地區之屍兄弟,若發現未能操流利廣東話人仕玩4軸GPS(包括鬼佬或半唐番),應即場制止,若不合作,可用貴機,以神風式玩法將其撃落,以敬效尤。
作者: arigato    時間: 2015-1-27 17:22
玩低調D, 吾好上載罪證上網,真係出左事大把手尾跟
作者: f6f    時間: 2015-1-27 17:26
solaris8x86 發表於 2015-1-27 15:33
已無所謂,民航處玩具飛機組一向對衣一類無責任飛行非常仇視,並丁祝過我要多做有問題舉報,片內多次飛越本 ...

將軍澳己經成為四軸天堂, 每逢周日有好多人玩四軸, 我見過有成十架四軸在天上飛, 你講果個人唔知點找到, 好易點錯相因實在太多人啦.....

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-27 17:48
f6f 發表於 2015-1-27 17:26
將軍澳己經成為四軸天堂, 每逢周日有好多人玩四軸, 我見過有成十架四軸在天上飛, 你講果個人唔知點找到,  ...

有機型,有身才大少,有言語障外,有幾難。

作者: lom1234    時間: 2015-1-27 21:11
BTW...點解禁遠都重遙控到??
作者: kendcsxaz    時間: 2015-1-27 21:28
潮流興航拍,或者你都玩過,但航拍達人Sky Frog最近完成一壯舉,經過嚴謹又繁複準備,在小小航拍機上固定一包朱古力,由新界將軍澳飛到港島淺水灣送給朋友,歷時約14分鐘,航程在地圖上直線距離超過10公里。

Sky Frog將短濃縮至2分鐘多上載到YouTube,短片可見小型航拍機由將軍澳站對出空地起飛,並非以直線飛行,多次調整方向,避過小山或高樓,並且會停以及拍攝美麗景觀,最後在淺水灣降落,將朱古力交到朋友手中。

據Sky Frog介紹,這次超長程航拍有多人沿途操作和監察,以確保航程沒有影響飛機航道,以及不會有意外發生。他更撰寫了詳文分享準備過程,並再三提升「拍友」必需小心謹慎,以免發生意外。

詳情請留意《蘋果日報》。

作者: Annie268    時間: 2015-1-27 23:18
Very good
作者: 法師傅    時間: 2015-1-27 23:35
早幾日係屋企附近見倒個相熟差佬 , 佢話叫我地玩四軸0既醒水 , 有幾個區份開左FILE , 嚴打四軸 ,
仲話近排太多人玩 , 開始亂 , 要做D野 !
作者: 965    時間: 2015-1-28 01:10
Wow... That thing is fast..... Or just fast forward video?

Probably illegal to do so??  Sound and look like ABC style.....
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 01:56
kendcsxaz 發表於 2015-1-27 21:28
潮流興航拍,或者你都玩過,但航拍達人Sky Frog最近完成一壯舉,經過嚴謹又繁複準備,在小小航拍機上固定一 ...

有趣,頻果日報早幾個月前佔中時用phamtom作商業用途已違法,一個違法嘅報社再去介紹一個違反民航指引嘅鬼佬點點點....唔怪得黎智英屋企要比人搞。

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 02:05
法師傅 發表於 2015-1-27 23:35
早幾日係屋企附近見倒個相熟差佬 , 佢話叫我地玩四軸0既醒水 , 有幾個區份開左FILE , 嚴打四軸 ,
仲話近排 ...

捉能囇啲唔識講中文嘅外國人先,嚟到我哋城市仲4Q維亂飛,入鄕唔隨俗,唔好怪人。

作者: 965    時間: 2015-1-28 06:33
洋鬼子 來架咩?  吾怪得大Q晒....

不過似漢人講番話 wor ....
作者: oasis    時間: 2015-1-28 07:45
老實講!其實如果要拉人,上得天空要拉既,我相信香港大把機友都有機會,何必太激進呢。
作者: oasis    時間: 2015-1-28 07:54
本人立場,為何這麼激進,我明白機主都係分享極限啫,要犯法好多機友一早就给告票呢,香港地玩機冇辦法呢!而且他也有一定技術和信心才實行這以任務。
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 08:30
oasis 發表於 2015-1-28 07:54
香港地玩機冇辦法呢! ...

On-9,係人都知我放飛機夠有信心喇,你唔見我去市中心喥飛? 因為一個有責任嘅人會有責任認知,唔會為咗個人名利而做出嚴重危及公衆至命安全行為,香港有唔少屍兄都有衣種自我認知,係我哋城市嘅美德,死鬼佬為求個人明利,嚟到我地城市"揪水",若佢真係咁能想出名嘅,應該死反去佢自己國家搞衣一類"壯具活動",唔能好嚟人哋屋企玩火。衣個死鬼佬,自私到不得了! 仲有,條契弟事前未知會民航處同買保險!

現再次呼籲將軍奧丶富山丶南生圍各屍兄及日常飛行部隊,如發現未能操流利廣東話人仕 (包括鬼佬及半唐蕃),應多留意其行為,若有反坑,應即場義務幹掉,以保證本港市內空域丶駕駛人仕及市民安全。

作者: khho01    時間: 2015-1-28 09:02
上晒報紙啦 ..;
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150127/53378262
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 09:14
靚,有証有據,入Q硬佢。
作者: CMCheng    時間: 2015-1-28 09:21
solaris8x86 發表於 2015-1-28 08:30
On-9,係人都知我放飛機夠有信心喇,你唔見我去市中心喥飛? 因為一個有責任嘅人會有責任認知,唔會為咗 ...

同意師兄的觀點。

作者: oasis    時間: 2015-1-28 09:43
solaris8x86 發表於 2015-1-28 08:30
On-9,係人都知我放飛機夠有信心喇,你唔見我去市中心喥飛? 因為一個有責任嘅人會有責任認知,唔會為咗個 ...

Sorry,我on-9.係我on-9……我井底蛙,不好意思

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 10:14
今朝早上已獲民航處confirm,此鬼佬及其友人正被民航處通輯,並要求當日在將軍澳有目撃過案發生之屍兄弟,向民航處提供鬼佬丶及其友人姓名,落案起訴及盡早一綱打盡。
作者: 法師傅    時間: 2015-1-28 10:15
呢個社會 , 唔係你有技術和信心 , 就做咩都可以被大眾認同 !
香港地玩機冇辦法 , 但唔代表可挑戰社會0既底線 !!!
作者: 法師傅    時間: 2015-1-28 10:30
solaris8x86 發表於 2015-1-28 02:05
捉能囇啲唔識講中文嘅外國人先,嚟到我哋城市仲4Q維亂飛,入鄕唔隨俗,唔好怪人。
...

仲講明 , 收倒ORDER近排青E愈來愈多機友 , 報曬警 !青E城側邊橋底半打四軸集體飛行都捉過 .....

朱古力呢單野出名啦 , WHATSAPP傳緊話TKO要做野 ,
玩啦 , 有信心就繼續挑戰 !

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 10:41
法師傅 發表於 2015-1-28 10:30
朱古力呢單野出名啦 , WHATSAPP傳緊話TKO要做野...

Oh... TKO要收皮,多得佢唔少...

作者: f6f    時間: 2015-1-28 11:03
solaris8x86 發表於 2015-1-28 10:14
今朝早上已獲民航處confirm,此鬼佬及其友人正被民航處通輯,並要求當日在將軍澳有目撃過案發生之屍兄弟, ...

玩RC模型原本是很健康的活動, 為什麼會點解會攪成禁..........

是現今科技太先進及普及化問題,

是現今RC模型價格太大眾化,

是機友措手問題,

是太多作品在網上和別人分享吸引別人模仿,

是香港地小人多的關係,

是政府沒有立例管束,

我相信不久將來我們玩會飛的RC模型將會受越來越多限制, 及很多不想看到發生的事在報張上看到.....

作者: f6f    時間: 2015-1-28 11:07
solaris8x86 發表於 2015-1-28 10:41

我差不多每星期都去TKO玩定翼機, 如果系禁我以後真係要改玩船了....

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 11:37
f6f 發表於 2015-1-28 11:07
我差不多每星期都去TKO玩定翼機, 如果系禁我以後真係要改玩船了....

咁大家幫手盡早揾個死鬼佬同佢啲friends出嚟,交人比民航處,不然TKO要結業 (可能會安排警力禁飛一段時間)。

作者: 新手David    時間: 2015-1-28 11:40
solaris8x86 發表於 2015-1-28 10:41

唔好呀, TKO唔好收皮呀, 係我對面咋, 超方便, 唔係你叫我去邊到玩呀???
作者: 法師傅    時間: 2015-1-28 12:07
新手David 發表於 2015-1-28 11:40
唔好呀, TKO唔好收皮呀, 係我對面咋, 超方便, 唔係你叫我去邊到玩呀???

叫都無用 , 一係你買左塊地 , 再好似練高球場咁起個籠 , 係入面慢慢玩 XD

作者: uh1h    時間: 2015-1-28 14:01
可能会畀D激進垃圾会議員,話咁样飞法,可以發动遠程恐怖襲擊,要將四軸立法管制成戰略物資……>o<
作者: littlestep    時間: 2015-1-28 14:13
其實人地背後做左幾多野你可能未必知, 唔好下下都講亂黎, 雖然我都好憎某O的{banned}隨時累街坊.但明顯一睇就知佢地每段WAY POINT 都有長細測試過,有哂設置高度同航道時間,避開大廈間GPS夾角位,等等,唔係一9 直線飛去終點O既本死玩法.唔好下下做塔利班先得架...好似拍煙花咁, 打中架機咪落海回歸大自然羅,傷唔到乜人的.

不如叫下個O的玩半玩具個班唔好當正神仙咁飛人頭頂好過.
作者: oasis    時間: 2015-1-28 14:21
littlestep 發表於 2015-1-28 14:13
其實人地背後做左幾多野你可能未必知, 唔好下下都講亂黎, 雖然我都好憎某O的{banned}隨時累街坊.但明顯一睇 ...

agree

作者: 法師傅    時間: 2015-1-28 15:11
littlestep 發表於 2015-1-28 14:13
其實人地背後做左幾多野你可能未必知, 唔好下下都講亂黎, 雖然我都好憎某O的{banned}隨時累街坊.但明顯一睇 ...

換句話 , 即係如果將來好多人 / 科技都有呢個咁精密0既計劃及能力 ,
即係個個都可以係香港進行呢D挑戰  ? 我就覺得呢個社會唔會接受 !
正如不嬲大家都係各區爽飛 , 家陣好多區都開左FILE做野 , 就因為愈來愈多人放機 , 多人就亂

總之都係果句 , 執生啦 , 香港無話玩四軸犯法 , 但亦無話過可以係你有信心及能力之下可隨意挑戰呢個社會0既底線 ...

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 15:18

唔需要,而家民航處開到聲話要人頭,而且係近日連續多名市民同時奉報,話9 7知你有無GPS planning定係人頭上玩具,都要先斬立決再講,記得下次用形容詞要夠update,塔利班收能左皮架喇,要形容我地手段兇狠,下次要用伊斯蘭國。

作者: edward315802    時間: 2015-1-28 15:26
不嬲放機都靠自律 呢D人咁玩法只會搞到其他守法放機既人齊齊無得玩
作者: 965    時間: 2015-1-28 15:38
既然真係洋腸 ... 我諗都係吾會真係拉架啦 ...
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 15:41
edward315802 發表於 2015-1-28 15:26
不嬲放機都靠自律 呢D人咁玩法只會搞到其他守法放機既人齊齊無得玩

你知道今朝早民航處點形容條契弟母? 佢哋叫佢做"過江龍", 即意謂嚟我哋香港天空揪完水即閃嗰啲粉腸。

作者: intellicc    時間: 2015-1-28 15:52
呢個老外重危險,唔知拉左未?

https://www.youtube.com/watch?v=O5qA9APNvlU

作者: solaris8x86    時間: 2015-1-28 16:40

為以敬效尤,及留意到部份屍兄思考上過於天真,現附上一張民航處官方版,本港鯉魚門海峽直升機航道進出圖 (藍色<- ->),因於此次所謂"壯舉"已正式危及真直升機於航道上進出,各位如發現將軍澳再有可疑外藉人仕丶及不能操流利廣東話人仕玩4軸GPS (由其係玩TBS Discovery Black Sheep (即450機架 - 黑羊)),可向警方或民航處直接舉報 (民航處建議)。最好活足,佢哋想要人頭 (佢哋幾急想破案),若因技術問題未能活足,可在你可以控制嘅情形丶及不危及他人安全程況之下,用貴機以神風式嘅跑法,直接將其擊落亦可,總之唔能夠比佢有多過一隻縲旋槳,再有命離開將軍澳airspace。

作者: uh1h    時間: 2015-1-28 19:34
希望恐怖分子不會參考利用此方式去發動恐怖襲擊吧!!!
作者: littlestep    時間: 2015-1-29 04:14
solaris8x86 發表於 2015-1-28 15:18
唔需要,而家民航處開到聲話要人頭,而且係近日連續多名市民同時奉報,話9 7知你有無GPS planning定係人頭 ...

咁又何必呢..

至於用詞就算啦, 呢單野我立場上中立.
的確如果個個都有樣學樣, 始終有些半桶水早晚會搞大鑊O既

作者: littlestep    時間: 2015-1-29 04:17
solaris8x86 發表於 2015-1-28 16:40
為以敬效尤,及留意到部份屍兄思考上過於天真,現附上一張民航處官方版,本港鯉魚門海峽直升機航道進出圖 ( ...

咁你即係明針對TBS 個老細O者....的確佢又係SHORT SHORT 地....

唔記得講我都係羊迷, 唔好殺錯人..

作者: littlestep    時間: 2015-1-29 04:18
solaris8x86 發表於 2015-1-28 15:41
你知道今朝早民航處點形容條契弟母? 佢哋叫佢做"過江龍", 即意謂嚟我哋香港天空揪完水即閃嗰啲粉腸。
...

其實佢OFFICE 係官塘O者...
佢係外國比人罰到嘔都唔知第幾次..

作者: kenanakee    時間: 2015-1-29 06:35
不如就分享下,如何謂之負責任既飛行守則或者指引,就我呢種門外漢為例…
睇過條片後都睇唔出佢有幾危害社會安寧、有幾自私、有幾自大,同埋有幾咁抽水…
如果咁情形下我又學人放機的話,到時就算比人插到腫晒,都未知錯左d乜,
甚至乎係咪話緊我都未知...  咁樣丟晒香港人既架之餘,玩都玩得唔happy啦。
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-29 09:00
kenanakee 發表於 2015-1-29 06:35
不如就分享下,如何謂之負責任既飛行守則或者指引,就我呢種門外漢為例…
睇過條片後都睇唔出佢有幾危害社 ...

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-118726-1-1.html

作者: fa36    時間: 2015-1-29 10:10
你試下羅個7斤以下亞玲用條繩吊住.條繩你覺得好穩陣跟住系天台掉出街,個亞玲條繩你hold得好實...下面有車又有人.你覺得危吾危險.問吾系危害社會個個,系米青山走出呢
作者: y_char    時間: 2015-1-29 11:18
重未計四隻獎可能重高速轉緊.  要考慮一下後果呀!!
作者: littlestep    時間: 2015-1-29 19:34
https://www.facebook.com/video.p ... 5989820&fref=nf

搞乜...??  SCMP ?
作者: solaris8x86    時間: 2015-1-29 20:18
靚,咁好明顯疑犯肯定係鬼佬,Blacksheep好可能要結業,玩得太高調,民航處越容易揾到佢出嚟。
作者: kenanakee    時間: 2015-1-30 01:02
solaris8x86 發表於 2015-1-29 09:00
http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-118726-1-1.html

長知識、受教鳥,唔該師兄

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2