RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手問419XR走唔直,救教 [打印本頁]

作者: sethtang    時間: 2018-12-22 15:01
標題: 新手問419XR走唔直,救教
想問下各位師兄,新車419XR落地走唔直,偏左左邊
無論慢油定快油都係偏左

已上架check設定確定左右兩邊一樣,toe, camber, downstop,車高都一樣

想問下會有咩其他常見潛在原因有可能令到架車走唔直?因為以前玩其他車都係set好一落地就直,冇相關經驗

唔該晒各位

作者: nde63h    時間: 2018-12-22 21:24
差速左右兩邊暢順程度不同?
作者: AMAT    時間: 2018-12-22 22:19
你放平架車,車架有冇扭到先?
作者: wankalok    時間: 2018-12-23 16:30
nde63h 發表於 2018-12-22 21:24
差速左右兩邊暢順程度不同?

贊同師兄的意見,因左右兩邊可以郁動的部份,如果係有阻力都會導致兩邊不平衡。
拆除油壓部份,逐一檢查一下。
作者: sethtang    時間: 2018-12-24 10:03

唔該各位
初步check左差速左右感覺上正常
目前發現前油壓rebound右邊比左邊硬,已經打散左油壓再砌過
如果都係唔得就打散埋差速再砌

想問下各位左右rebound相差大其實會唔會導致慢油都偏埋一面?

作者: masterlai    時間: 2018-12-24 14:12
rebound左右如果不同  在彎道會比較明顯,直線應不至於有過大差異
如確定toe, camber, downstop,車高都一樣   

那麼會影響的還有
1. 車架tweak  
2. 有一側輪胎沒黏好OR內襯沒塞好
3. 擺臂左右滑順度不一(沒打磨或絞刀處理過)
4. servo or 控問題(VR髒,中立點不準)
5. servo horn緩衝片虛位(易發生在TAMIYA中低階車)

作者: sethtang    時間: 2018-12-27 14:34
唔該各位
打散重砌油壓後今日試車問題已解決

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2