RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 好似叫做 PB 小野馬 [打印本頁]

作者: rc1    時間: 2007-12-7 14:57
標題: 好似叫做 PB 小野馬
新仔報到!

懷舊... 令我也想再回憶一下兒時的快樂。一輪翻箱倒籠,只找到這一部.... 好似叫做 PB 小野馬。各位大哥,有冇關於這車更詳細的資料呢? 我細個時淨係識玩,冇乜深究,請各位大哥指點一下,謝謝!
作者: rc1    時間: 2007-12-7 14:58
More photos...
作者: Oakfield    時間: 2007-12-7 15:21
it's great car; I remenber I bought in Wei Go at $4xx (198X )
Chan Wai Fu drive it before at TQ
作者: crusaderlyf    時間: 2007-12-7 15:26
欧洲名车啊,PB并不多见
作者: buggy    時間: 2007-12-7 15:32
is it using 9.6V??
作者: wave    時間: 2007-12-7 15:36
原帖由 buggy 於 2007-12-7 15:32 發表

8.4v ............
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-12-7 15:36
原帖由 buggy 於 2007-12-7 15:32 發表

NO..7.2V 分體電...
wah...k80super 電變喎....
作者: chacha    時間: 2007-12-7 15:38
8.4 V,當年非常流行,難得保存得咁好
作者: tiger1    時間: 2007-12-7 16:37
Ho good. That esc is even more vintage. Cheng Wai Fu ran this car and won many times.
作者: minimini    時間: 2007-12-7 21:04
woooo.......K-80 SUPA Esc.......I still got one now.......
作者: minimini    時間: 2007-12-7 21:06
原帖由 rc1 於 2007-12-7 14:58 發表
More photos...

Hi bro.......睇番部車裡面個摩打......似乎係 540VZ/ 540SD 嘅 end-bell 喎......
作者: tiger1    時間: 2007-12-7 22:55
Good stuffs lah!
作者: iouand    時間: 2007-12-8 00:34
我冇記錯既話,佢係第一架有雙速既電車,個名當時好響架!!,都係用直電,但比賽成績就麻麻(富仔都揸佢)唔夠optima鬥,有鍺請更正
作者: minimini    時間: 2007-12-8 00:41
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇得收).........唔係人人揸得佢掂........

作者: coke    時間: 2007-12-8 04:19
原帖由 minimini 於 2007-12-8 00:41 發表
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇 ...

冇錯,想當年呢架PB小野馬失事系數極高
作者: tiger1    時間: 2007-12-8 08:22
原帖由 coke 於 2007-12-8 04:19 發表

冇錯,想當年呢架PB小野馬失事系數極高

But 'Sun Sun' boss Mr Mok came up with a modification, simply swapping the oneway bearings in the 2 speed and they could get braking too.
作者: rc1    時間: 2007-12-8 16:38
原帖由 chacha 於 2007-12-7 15:38 發表
8.4 V,當年非常流行,難得保存得咁好

Thank you.... yes it is 8.4V
作者: rc1    時間: 2007-12-8 16:41
原帖由 minimini 於 2007-12-8 00:41 發表
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇 ...

記憶中,在夠電的情况有 motor brake。但如果在不夠電時,上唔到二速,就好似冇 brake 咁。

我唸你部車個雙速 set 得唔好...
作者: rc1    時間: 2007-12-8 16:42
原帖由 minimini 於 2007-12-7 21:06 發表

Hi bro.......睇番部車裡面個摩打......似乎係 540VZ/ 540SD 嘅 end-bell 喎......

Hi bro, yes it is 540VZ... very high torque!
作者: minimini    時間: 2007-12-8 18:46
原帖由 rc1 於 2007-12-8 16:41 發表

記憶中,在夠電的情况有 motor brake。但如果在不夠電時,上唔到二速,就好似冇 brake 咁。

我唸你部車個雙速 set 得唔好...

當年呢部車價錢唔平 ......細個嗰陣買唔起..........直至而家我都未曾擁有過佢.......

當時我好似仲係揸緊草蜢仔 .......  

不過嗰陣見到 d 人揸佢.....唔係直路尾掛網......就係跳二波嘅時候燒電變 (應該係齒比問題)......所以對呢部車存有少少陰影.....覺得佢係 killer......
作者: tiger1    時間: 2007-12-8 23:51
PB are killers anyway
作者: Q太郎    時間: 2007-12-9 00:18
呢部PB我曾擁有過 係偉高買 灣就好推頭 直路係個時黎講天下無敵,落個孖星金摩都快到想死,但當年富仔揸佢都嬴過喎.
作者: rc1    時間: 2007-12-9 02:02
原帖由 minimini 於 2007-12-8 18:46 發表

當年呢部車價錢唔平 ......細個嗰陣買唔起..........直至而家我都未曾擁有過佢.......

當時我好似仲係揸緊草蜢仔 .......  

不過嗰陣見到 d 人揸佢.....唔係直路尾掛網......就係跳二波嘅時候燒電變 (應該係齒比問題)......所以對呢部車存有少少陰影.....覺得佢係 killer......

聽落好似係 "自殘"、"自毀"、"自 kill".... 哈哈~

不過部車 set 得唔好真係成隻野馬咁 ==> control 唔到 。我好彩有高人指點,之後部車咬地左好多... lucky!

我玩呢部車之前也玩過 falcon、迥力標、big wig,但都係覺得呢部 PB 最正!!!!!

作者: minimini    時間: 2007-12-9 02:06
原帖由 rc1 於 2007-12-9 02:02 發表

聽落好似係 "自殘"、"自毀"、"自 kill".... 哈哈~

不過部車 set 得唔好真係成隻野馬咁 ==> control 唔到 。我好彩有高人指點,之為後部車咬地左好多... lucky!

我玩呢部車之前也玩過 falcon、迥力 ...

所以之後就算想換車.......都唔會考慮 PB.......因為見得太多失敗個案嘛........

就算而家想揾番部.......都係用嚟觀賞用........
作者: tiger1    時間: 2007-12-9 08:12
I think PB is hard to find parts la.
作者: rk2    時間: 2007-12-9 17:13
原帖由 iouand 於 2007-12-8 00:34 發表
我冇記錯既話,佢係第一架有雙速既電車,個名當時好響架!!,都係用直電,但比賽成績就麻麻(富仔都揸佢)唔夠optima鬥,有鍺請更正

YES, the 2nd gear SPEED is amazing !!!
作者: stephenchow    時間: 2007-12-9 17:29
原帖由 iouand 於 2007-12-8 00:34 發表

我記得 偉高鄭惠富 (年代太久遠,唔知有無記錯個名) 當年都贏左好多次 Optima (當然亦有輸), 不過硬係 Optima 多人玩 D。
作者: iouand    時間: 2007-12-11 18:30
標題: 回復 27# 的帖子
bingo,就係佢,但當時揸pb入到a組,冇記錯只有佢一個,(我諗佢依家都有五張野).......年代太久遠............,我都係一個老餅
作者: minimini    時間: 2007-12-12 00:43
原帖由 iouand 於 2007-12-11 18:30 發表
bingo,就係佢,但當時揸pb入到a組,冇記錯只有佢一個,(我諗佢依家都有五張野).......年代太久遠............,我都係一個老餅

高思敏都揸過 PB 入過 A.........不過通常係 off-road........
作者: tiger1    時間: 2007-12-12 18:18
Off road or on road, this is a good car to collect, not to run
作者: minimini    時間: 2008-2-18 00:24
this is my dirty black horse.......just bought from ebay......pending rebuild.......
作者: rk2    時間: 2008-3-2 12:42
a nice collection ah. not dirty at all.
作者: minimini    時間: 2008-3-2 12:44
原帖由 rk2 於 2008-3-2 12:42 發表
a nice collection ah. not dirty at all.

Thx !!.....

希幫可以 rebuild 番佢......整個本地原創......"鄭惠富 version" 啦.......
作者: rc1    時間: 2008-4-26 07:48
原帖由 minimini 於 2008-2-18 00:24 發表
this is my dirty black horse.......just bought from ebay......pending rebuild.......

Bro, nice car... how much did you pay for it?
作者: minimini    時間: 2008-4-26 11:53
不過嗰 4 條膠狗骨........真係驚驚哋......
作者: lazer    時間: 2008-4-27 00:42
呢部係o米第一部中置摩打單皮帶o既車?
作者: rc1    時間: 2008-4-27 02:07
原帖由 minimini 於 2008-4-26 11:53 發表
不過嗰 4 條膠狗骨........真係驚驚哋......

係呀! 我部車嗰 4 條膠狗骨都 "luen luen 地" ........

我記得以前想買一種 "可伸縮長短" 既金屬狗骨, 唸住 replace 左d 原廠膠狗骨... 但嗰學生仔一個, afford 唔起

師兄, 你部 PB  ebay 幾錢 bid 番黎架?
作者: rc1    時間: 2008-4-27 02:09
原帖由 lazer 於 2008-4-27 00:42 發表
呢部係o米第一部中置摩打單皮帶o既車?

係咪第一部中置摩打單皮帶就唔 sure, 但應該係第一部用 "雙速"。同期仲有部 "山貓", 都係 "雙速" 既。(講錯請更正 )
作者: minimini    時間: 2008-4-27 02:19
原帖由 rc1 於 2008-4-27 02:07 發表

係呀! 我部車嗰 4 條膠狗骨都 "luen luen 地" ........

我記得以前想買一種 "可伸縮長短" 既金屬狗骨, 唸住 replace 左d 原廠膠狗骨... 但嗰學生仔一個, afford 唔起

師兄, 你部 PB  ...

好似係 "新星" (Nova) 出嘅........
作者: minimini    時間: 2008-4-27 02:27
原帖由 rc1 於 2008-4-26 07:48 發表

Bro, nice car... how much did you pay for it?

唔平......

心頭好......冇法......
作者: rc1    時間: 2008-4-27 02:35
原帖由 minimini 於 2008-4-27 02:27 發表

唔平......

心頭好......冇法......

分享下 la... 我好想知幾錢!
作者: 除褲就怒射    時間: 2008-6-6 00:49
原帖由 minimini 於 2007-12-7 21:04 發表
woooo.......K-80 SUPA Esc.......I still got one now.......

woo,k80..我又諗起安頭...
作者: peter7    時間: 2008-6-6 01:17
how is 鄭惠富 version looks like?
作者: 大野    時間: 2008-6-6 02:11
當年係好景買過部二手,
玩唔掂又賣番.
當時好景D二手市場好興旺.
作者: 除褲就怒射    時間: 2008-6-6 21:56
原帖由 大野 於 2008-6-6 02:11 發表
當年係好景買過部二手,
玩唔掂又賣番.
當時好景D二手市場好興旺.

當年二手都唔平,唔係因為果d摩打牙問題,我都買返部玩下
作者: ftbingobingo    時間: 2008-6-7 03:53
果陣時睇見覺得好正, 但係d錢裸左去買其他二手車, 無試過, 覺得好唔底
作者: wave    時間: 2008-6-7 12:29
細過冇錢買,後來有錢見到仲有就買左到而家仲keep 住一部,只係落過地一次,因為o個時唔識set個孖速掉左係度.............

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2