RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 將軍澳發生遙控模型直升機擊傷人意外 [打印本頁]

作者: ryancmlam    時間: 2008-1-13 16:32
標題: 將軍澳發生遙控模型直升機擊傷人意外
男子被遙控飛機擊中受傷 (14:49)

將軍澳發生遙控模型直升機擊傷人的意外,一名男子重傷送院。

意外發生在下午約一時四十五分,一名年約四十歲的男子,在將軍澳駿宏街一個空地,被一架搖控模型直升機的螺旋槳擊中頭部,受重傷送院。
作者: Oakfield    時間: 2008-1-13 16:34
:funk:
作者: 椰禮    時間: 2008-1-13 16:37
重傷??
比直昇機handshort左
作者: mikewu    時間: 2008-1-13 16:48
Any of our TKO Offroad brothers saw what happened??
作者: heliguy    時間: 2008-1-13 17:11
將軍澳星期日好多人, 要好小心.
作者: garywong5368    時間: 2008-1-13 17:16
大x獲 :'(

作者: 光丑猶仗凡    時間: 2008-1-13 17:17
wa!!!
比d車葉(車)中唔小野過bor!!!
作者: erikism    時間: 2008-1-13 17:20
係咪將軍澳對出果塊空地?
作者: erikism    時間: 2008-1-13 17:22
遭搖控直升機擊傷男子情況嚴重 (星島) 01月 13日 星期日 04:11PM

一名年約40歲的男子,下午在將軍澳    工業村一空地,被一架搖控模型直升機螺旋槳擊中頭部昏迷,傷者頭部嚴重受傷,被送伊利沙伯醫院    搶救,情況嚴重。事發於下午近2時,一名男子被人發現受傷倒臥

在將軍澳駿宏街一處空地上,旁邊遺留一架模型直升機的螺旋槳折斷和搖控器,救護員將傷者送往伊利沙伯醫院治理,警方正調查原因。肇事的搖控模型直升機長約1.5米,重約6公斤,由電油推動。事發的空地置有告示牌,著市民別在此玩搖控機。
作者: ftbingobingo    時間: 2008-1-13 17:22
好大攤血, 好x恐怖, 睇怕機友有一段時間俾人掃黃咁掃…

作者: garywong5368    時間: 2008-1-13 17:24
標題: 回復 10# 的帖子
你見到????好大攤血??????????
作者: ftbingobingo    時間: 2008-1-13 17:25
標題: 回復 11# 的帖子
係呀,o係金門對面,offroad party轉個彎就到…
作者: garywong5368    時間: 2008-1-13 17:29
標題: 回復 12# 的帖子
見血添.....咁就慘喇
作者: 甩尾王    時間: 2008-1-13 18:14
唔知係唔係依到d師兄呢?
作者: MAZDA    時間: 2008-1-13 18:19
有市民要求政府若玩rc直昇機或飛機要取牌才可玩....先頭大a台
新聞講....
作者: lichungkiu    時間: 2008-1-13 18:21
俾油機打中都幾係野
希望事主早日康復
作者: chtam    時間: 2008-1-13 18:22
原帖由 MAZDA 於 2008-1-13 18:19 發表
有市民要求政府若玩rc直昇機或飛機要取牌才可玩....先頭大a台
新聞講....

咁就慘喇 !!!   
作者: ryancmlam    時間: 2008-1-13 18:26
將軍澳發生遙控模型直升機擊傷人的意外,一名有豐富玩模型遙控機經驗的男子重傷昏迷送院。

意外發生在下午約1時45分,44歲男子偕友人到將軍澳駿宏街對開空地放遙控直升機,當友人的直升機降落時他接過遙控器,懷疑操作失誤,被搖控模型直升機的螺旋槳擊中後腦,重傷昏迷,情況嚴重

現場消息說,肇事的搖控模型直升機長約1.5米,重約6公斤,由電油推動,最快時速80至90公里。事發的空地置有告示牌,提醒市民勿在此處玩搖控機。
作者: tiger1    時間: 2008-1-13 18:38
This is stupid! RC hobbyists should know RC helicopters are dangerous....
作者: 藍毛毛    時間: 2008-1-13 18:40
標題: 回復 15# 的帖子
車仔唔使攞牌,
作者: 鐵佬    時間: 2008-1-13 18:45
咁樣受傷,唔知保險有無得賠,願事主早日康復.
作者: 2slow    時間: 2008-1-13 18:47
係我屋企附近ja...剛睇過新聞, 事主情況仍然危, 好X太大獲咁喎
作者: 9841    時間: 2008-1-13 18:47
屎la!~....屎la!~....遲d玩直升機要攞牌先玩得!~
作者: 毒魚    時間: 2008-1-13 18:48
這樣搞一搞,政府又會不會好像真車要考牌= w ="

可以又好像不錯...
作者: yingtom2007    時間: 2008-1-13 18:49
原帖由 藍毛毛 於 2008-1-13 18:40 發表
車仔唔使攞牌,

哈哈 不過玩大架d既車仔會比差佬話姐 岩岩話重6kg既先要牌
作者: TJ~1    時間: 2008-1-13 18:51
原帖由 毒魚 於 2008-1-13 18:48 發表
這樣搞一搞,政府又會不會好像真車要考牌= w ="

可以又好像不錯...

咁樣搞一搞
容咩易想行出門口都要有個牌...
作者: 毒魚    時間: 2008-1-13 18:53
原帖由 yingtom2007 於 2008-1-13 18:49 發表

哈哈 不過玩大架d既車仔會比差佬話姐 岩岩話重6kg既先要牌

最有殺傷力都可能是1:10油雞,現在的引擎好像可以去到2匹啊....?

同1:8有的比?
作者: 毒魚    時間: 2008-1-13 18:55
原帖由 TJ~1 於 2008-1-13 18:51 發表

咁樣搞一搞
容咩易想行出門口都要有個牌...

如果好像真是可以操車都好像不錯啦,比自己摸快啊= =?
作者: kwboy    時間: 2008-1-13 19:04
死喇  一個貨櫃都超重- -
作者: 沙比利    時間: 2008-1-13 19:05
祝該名機友早日康復。
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-13 21:42
原帖由 garywong5368 於 2008-1-13 17:29 發表
見血添.....咁就慘喇

場面都非常震撼!
事發時TKO offroad party友開始散水,見到好多救護車等衝過去公廁附近……

埋到去一睇就見到一地都係散件……
事主架七人車都仲泊o係度,友人就腳震震咁同警察落緊口供……

附近o既機友都收晒機啦……

OT: 照圖所見,肇事直昇機都經常出沒於TKO……

作者: 小步    時間: 2008-1-14 00:08
老手黎架..今天邊個都唔想....唉
希望冇事啦
唔死得算好運

自從多左450,多左好多人玩機,之後轉600n個班真係好可怕
作者: garywong5368    時間: 2008-1-14 00:08
希望事主早日康復
作者: ftbingobingo    時間: 2008-1-14 00:15
祝早日康復, 唔開心野唔好再發生
作者: shouldbe    時間: 2008-1-14 00:23
發生意外邊個都唔想,希望事主早日康復,希望政府正視此事,不要只封殺玩家.
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-14 00:25
原帖由 ftbingobingo 於 2008-1-14 00:15 發表
祝早日康復, 唔開心野唔好再發生

係啦,頭先睇新聞仲話佢係情況危殆……祝福佢吧。
作者: ykk    時間: 2008-1-14 00:26
其實外國一向玩呢樣野都要考牌,而且仲要買保險.....不過,香港場地極之不足,又無一套大家都認同安全系統,.對面 o個 個吳生性無問頻 就好危險....以是只是小弟見解, 有錯吳好插o甘 大力.....

而家個場出左事..可能有一排吳可以玩 la....    去邊到飛好呀....
作者: zifu    時間: 2008-1-14 00:26
聽說是傳控中出問題,所以我以前教學生唔飛是又唔死火,拿控一定要按著油門stick底,這就不會唔推油門stick..
作者: tiger1    時間: 2008-1-14 00:29
good luck to him and to RC airplane rc helicopter fans
作者: Han    時間: 2008-1-14 00:46
原帖由 小步 於 2008-1-14 00:08 發表
老手黎架..今天邊個都唔想....唉
希望冇事啦
唔死得算好運

自從多左450,多左好多人玩機,之後轉600n個班真係好可怕

''自從多左450,多左好多人玩機,之後轉600n個班真係好可怕''
我都係由450轉飛600n喎!但好多人都飛得好安全嘅!
作者: heliguy    時間: 2008-1-14 00:56
希望位師父早日好番.

如果撞band都有可能會發生一樣既意外,真係要自律同小 心.
作者: peter7    時間: 2008-1-14 01:50
遭遙控機撞傷男子危殆
(明報) 01月 13日 星期日 11:55PM
早上於將軍澳    遭遙控直升機撞至重傷的44歲男子晚上接受手術後,情況由嚴重轉為危殆。

祝早日康復

作者: gibson    時間: 2008-1-14 02:03
Hope bro wah get well soon!!
作者: coolboy    時間: 2008-1-14 02:03
http://hk.news.yahoo.com/080113/60/2mxtq.html
希望事主早日康復
作者: 熊貓    時間: 2008-1-14 04:49
聽講事主都玩咗十幾年機,應該有一定的技術,今次意外會唔會係jam機呢?
作者: WallaceNg    時間: 2008-1-14 04:58
自己爆自己頭?
作者: ALEXANDER    時間: 2008-1-14 05:22
原帖由 WallaceNg 於 2008-1-14 04:58 AM 發表
自己爆自己頭?

你有冇睇返人地貼果d文架!?師傅~

人地講左四頁你都仲問呢個問題....
作者: WallaceNg    時間: 2008-1-14 06:02
原帖由 ALEXANDER 於 2008-1-14 05:22 發表

你有冇睇返人地貼果d文架!?師傅~

人地講左四頁你都仲問呢個問題....

我的意思係又會咁準打番自己
作者: ALEXANDER    時間: 2008-1-14 06:21
原帖由 WallaceNg 於 2008-1-14 06:02 AM 發表

我的意思係又會咁準打番自己

打番自己咪打番自己囉........有乜咁出奇姐!?

人地都講左幾頁話係啦,咁你仲想話人咩呢???
作者: hkBuggyboy    時間: 2008-1-14 12:01
希望事主早日康復
作者: fyin    時間: 2008-1-14 12:13
希望事主早日康復.............
作者: ev1312    時間: 2008-1-14 12:32
大家要注意安全
希望傷者早日康復,平安大吉
作者: karl    時間: 2008-1-14 12:56
原帖由 ykk 於 2008-1-14 00:26 發表
其實外國一向玩呢樣野都要考牌,而且仲要買保險.....不過,香港場地極之不足,又無一套大家都認同安全系統,.對面 o個 個吳生性無問頻 就好危險....以是只是小弟見解, 有錯吳好插o甘 大力.....

而家個場出左事..可能 ...

啟德机場都得喎,我見過有人放飛机,好鬼正,不過大風怕怕地
作者: garywong5368    時間: 2008-1-14 13:02
事主情況好轉未?????????????????
作者: RCLover    時間: 2008-1-14 13:14
標題: ACCIDENT
GOD BLESS HIM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: rold    時間: 2008-1-14 13:19
希望佢無事啦
作者: zifu    時間: 2008-1-14 23:33
其實應該錯是交控哥個,交前點解唔打   throttle hold
作者: zifu    時間: 2008-1-15 01:52
原帖由 zifu 於 2008-1-14 23:33 發表
其實應該錯是交控哥個,交前點解唔打   throttle hold

作者: march    時間: 2008-1-16 16:14
If the throttle can move by accident the throttle hold also can click easy by passing the control to the other. I made this kind of accident by clicking the idle mode .
作者: march    時間: 2008-1-16 16:15
標題: 遲早冇得玩直升杋
If the throttle can move by accident the throttle hold also can click easy by passing the control to the other. I made this kind of accident by clicking the idle mode .
作者: kenl    時間: 2008-1-16 18:54
原帖由 zifu 於 2008-1-15 01:52 發表

me too........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2