RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rhkp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

品牌不斷出復刻品是否好事

cfchung 發表於 2012-1-31 20:27:18 | 顯示全部樓層

而家果D先係抄襲,毫無創意。各廠商只顧赢賽事,你抄我我抄你,一路向速度同性能果面發展。至於玩樂同像真方面嘅出品,已經買少見少。
就算媽星出D新嘢好似F35O&Hilux新山豬咁,用咗拖頭D parts嚟減低成本,性能好咗但像真度就唔夠,結果D銷路都唔係咁好。
加埋而家嘅新一代都偏好打機、上網、玩電話、去wet......等等,玩RC嘅年青人已經唔多,快車高性能都唔會買,何況像真車呢!
如果性能同像真度兩全,個價會............結果都係好少人會買。
所以復刻版的對象大多是六七十後,當年玩過之後爛咗Dum咗,或者無錢買而望住模型舗厨窗不斷流口水嘅三四條嘢老餅。
出復刻版成本較低,銷售對象又有一定嘅購買能力,可以保證成本收益。在全球經濟不景下,先保住個招牌之後等經濟好轉時再發展新產品,是很好的策略。
復刻版可以為廠商增加收入,滿足我地懷舊嘅童年夢想,像真RC玩家嘅追求,舊車借屍還魂嘅零件。而最大損失應該係各大網站嘅賣家同炒家,價錢會被拖低同銷情會被拖慢。
我個人覺得而家擁有一盒30年前嘅nib,個情況同我30年前係模型舗厨窗望住果盒都係一樣,有得睇冇得洗。如果擁有好似亞so屎咁未開膠紙嘅nib就仲慘,剩係得望住個盒,咁樣同向模型舖望都差唔幾。復刻版嘅出現就令到各收藏家可以親身體驗nib從盒跳出嚟嘅樂趣。

cfchung 發表於 2012-1-31 22:00:51 | 顯示全部樓層
回復 比利羊 的帖子

唔知係咪人大咗,硬係覺得D舊事舊物有味道D嘅! 睇ching果句「今時唔同往日」就幾有味!
cfchung 發表於 2012-1-31 22:24:04 | 顯示全部樓層

同意ching的觀點。不過我腍現存vintage嘅nib應該唔係有人向三十年前買2,3盒而流傳到而家掛?因為vintage RC都係最近十幾年先炒到咁貴,以前唔係咁值錢,無乜投資價值!
cfchung 發表於 2012-1-31 22:32:52 | 顯示全部樓層
比利羊 發表於 2012-1-31 22:23
回復 cfchung 的帖子

以前...港島區有好多 R/C 店, 當中令我最難忘又最心痛的是克街"新新"

Ayk D車無$買,得個睇字。睇完車仔仲可以睇埋個靚姐姐仔!
cfchung 發表於 2012-1-31 22:59:46 | 顯示全部樓層
ford 發表於 2012-1-31 22:49
其實,如果唔喺有internet邊有得炒.邊知佢出復刻,我可能都唔會玩返rc.或者根本唔記得自己玩過rc.孖星可 ...

Agree!!
cfchung 發表於 2012-1-31 23:09:42 | 顯示全部樓層

cfchung 發表於 2012-1-31 23:26:42 | 顯示全部樓層
回復 novacell 的帖子

果陣又無賽車塲又無計時,只係向小小嘅爛地已經玩得好過引。
cfchung 發表於 2012-2-1 13:10:56 | 顯示全部樓層

我覺得復刻版係將以前D設計同工程司嘅心血同創意再延續,當年佢地都用左好多心機同努力先做倒出嚟。所以話復刻版只係照cop冇創意嘅產品我就唔同意啦!
  好似可九可樂賣左過百年都係賣可樂都得。痕香賣嚟賣去都係老婆餅又得。點解其他産品賣舊設計又叫番cop無誠意呢?
  如果豐田番出corolla DX後驅or AE86嘅話,我都很有興趣!當年嘅車揸落去係好有樂趣,唔同而家果D車,冇乜自己風格,設計大同小異,性能不相百眾。各廠為左競爭,為增取客人,馬力越嚟越大,車廂就越嚟越大架,外貌就越嚟越似隻豬仔包,頭尾不分,冇曬線條。咁嘅產品取向又係咪最好呢?
  以前嘅日本車,各有各特式,每4年轉一次款,每次都好有期待,睇下新款有幾靚有乜新設計,但而家好似冇乜突破冇乜賣點。産品不斷向前走嘅同時,係咪要回望過去少少呢?
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58:04 | 顯示全部樓層
  如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先照顧我地呢班六七十後老餅,遲D可能會照顧番班八九十後呢!當佢地過多十年八年之後,心態又會變成我地咁,又開始懷舊,又想搵番自己嘅童年回憶,到時就會復刻佢地嘅夢想啦!
  停止復刻就等如停止下一代嘅童年回憶同夢想。但在向後望嘅同時,亦要不斷往前走,繼續創新同發展,咁樣先會有更好嘅產品留比下幾代去復刻嘛!!

cfchung 發表於 2012-2-2 16:16:32 | 顯示全部樓層
chris6200 發表於 2012-2-2 13:11
如果開法一個新產品,轉過頭就比班蝗蟲國人copy咗!
問你死未!
所以星星玩復刻都是上策。

我本passport都係寫住(蝗蟲國HKSAR)播,唔通我都係一條蝗蟲?HEHE! 不過我都覺得自己係條注米大蟲多DD!
cfchung 發表於 2012-2-3 23:03:49 | 顯示全部樓層
longman0072 發表於 2012-2-3 14:50
係 R/C 車來講, 反而 copy 唔算太嚴重 孖星416 同 d 漂移車  都有老番; 但一d 都唔覺得有 heat 過~~~ ; ...

點解佢地唔cop隻豬呢??????
英九國以前都cop唔少D嬌嫂嘢啦!