RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 宅男
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VOLVO OLYMPIAN重製

關閉 [複製鏈接]
odaan 發表於 2010-6-27 22:00:04 | 顯示全部樓層
師兄,唔好意思,係我態度問題
話時話真係多謝你既意見
我會睇下架車仲可以點改好佢

ps:唉!7月1日又有局啦,我真係好想去到玩,
     但我最怕比人睇死我架車,唔比我參加
宅男 發表於 2010-6-27 18:16

整一部車出黎 (當然係成部 "整" 出黎 , 唔係買部現成既砌出黎果 D 啦) , 唔係話 "今朝我整 , 下個月就得" , 整一部車 , 就算用一年時間做 , 都無乜甘出奇

整車 , 如果求求其其志在有得出黎玩既話 , "肉酸" 就預左架喇 , 出黎玩 , 我唔敢講人地會唔會笑你 , 但意見就唔多唔少都有
但係呢 , 出黎玩 , 最緊要就係唔好成日壞車 , 部車肉酸 , 頂多都係唔望遮 , 但成日壞車 , 拖慢左個節奏 , 成日要人等 , 就唔係甘好囉

所以車殼搞唔晒都無太大問題 , 但搞好左底盤先 , 搞唔掂個底盤 , 唔通下下要人拖車咩~~

講左 N 次 , 都仲有人問 , 輪橫擔 , 巴士比例係 13.47 倍 (真車 8尺 2438.4mm , RC 181mm) , 唔係 1:14 , 更唔係 1:15 (整好左 , 個轆會闊過車殼)

九巴富豪超級奧林比安12米空氣調節超低地台三軸(Wright)雙層巴士的尺寸:12,000毫米(長)X 2,550 毫米(闊)X 4,400 毫米(高)。

(咦!!真車闊 2550mm , 做乜有個擔闊 2438mm ?? 當然啦 , 巴士車殼闊過個轆架嘛)

有關資料網址:

http://alan-photo-terminus.tripod.com/

http://www.gakei.com/kg4/kg40.htm

http://www.i-busnet.com/
odaan 發表於 2010-6-28 22:29:40 | 顯示全部樓層
講真 , 車殼易就過底盤 , 做好車殼先知橫擔 闊 / 窄過車殼 , 仲多手尾
做左底盤 , 闊度無錯 , 砌內籠就唔洗諗呢個問題
odaan 發表於 2010-6-29 10:36:54 | 顯示全部樓層
你睇下七十一樓,咁你就知架喇
Jazz_Wan 發表於 2010-6-29 09:55

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
  ..............     

登錄/註冊後可看大圖
甘無野喇 ...... 唔怪得佢對我 D post 視而不見啦 ......