RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kslee30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手只玩過3動, 可否直上4動單槳, 還是要先玩雙槳?

tf-4 發表於 2009-10-6 16:47:12 | 顯示全部樓層
九鷹SOLO隻2.4G遙控太樣衰,所以我買咗藍箭小共翼直昇機,因為佢有FM72MHz版本,可以用到我隻FUTABA舊版FF7遙控。另外,由于我玩直昇機都係新手,基本上每玩必炸,買咗大概半個月,炸咗起碼兩百次,部機仔都冇爛件,係塑料平衡幹有少少歪,A、B槳邊緣都有失事痕蹟,尾部塑料通有少少歪,其它地方冇問題,唔影響飛行。不過呢種細四通直昇機太輕,機身太靈,打呔唔可以太大,而且經常要打反呔就番平衡,初初玩好唔習慣,練習多D就會覺得好過癮。
tf-4 發表於 2009-10-6 20:45:44 | 顯示全部樓層

係大陸淘寶網有得賣http://item.taobao.com/auction/i ... c5cceccdc86a009.htm,産地係江蘇南京,除咗72M,應該仲有35M和40M,反正可以通用FUTABA和JR遙控器。
tf-4 發表於 2009-10-12 16:06:11 | 顯示全部樓層
唔好意思, 我到衣家都搞唔清楚 :
油門係指控制升降還是前進後退?

thanks.
kslee30 發表於 2009-10-12 15:25

油門係指控製摩達轉速快慢嘅控製幹.
tf-4 發表於 2009-10-16 11:00:50 | 顯示全部樓層
如果有咗雙槳機嘅基礎飛CB100就好易飛,不過CB100起飛時會嚮左邊側滑,我要把副翼之桿嚮右壓少少,然后果斷俾大少少油門,等飛機起到超過20CM高度后就好好飛,俾LAMA靈活好多,打少少呔就反應好大,要慢慢掌握就OK嘞.http://www.tudou.com/programs/view/u-zuocLdYL4/