RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lim8787
打印 上一主題 下一主題
收起左側

E-revo 1:16電

rcf117 發表於 2010-1-9 18:02:44 | 顯示全部樓層
我都係玩緊2200mah並聯4400mah未有問題出現
串聯 4s 14.8v就冇試過 個電變都頂到 只係鋰電保護去到3s
rcf117 發表於 2010-1-9 18:32:22 | 顯示全部樓層
rcf117 發表於 2010-1-9 21:43:24 | 顯示全部樓層
我就貪心d用呢隻 不過電池盍個就只可扣到一邊 1800mah個隻就收埋入面o岩o岩好
原本係有黑色保護膠包住 不過我玩18仔要撕走d膠先擺得到
睇網講果d數字就話係
7.4V   2200mah 25c =  2.2A*25 = 55A放電量
並聯後7.4V  4400mah容量 110A放電量
個放電量實情有冇咁高就清楚啦....
rcf117 發表於 2010-1-9 21:58:56 | 顯示全部樓層
點解我點樣禁個電變都係冇聲既..
rcf117 發表於 2010-1-9 18:32

原來係 佢轉去NiMH mode 玩4s lipo
以為係開電變會有聲
rcf117 發表於 2010-1-11 22:43:32 | 顯示全部樓層
其實咩模式都用得鋰電
平時電變粒燈係紅色-係用緊NiMH電模式
平時電變粒燈係綠色-係用緊LiPo電模式 多左低電壓保護 最高可用3s 電
開控-開電變-禁住電變粒制十秒-會有 do do do聲 就可以轉模式
用1800mah啦 行2s2p都 3600mah
用2200mah就會好似我咁合唔晒個蓋
rcf117 發表於 2010-1-13 05:23:31 | 顯示全部樓層

其實原廠都本身有串聯,並聯插配件啦

而且兩舊1800mah鋰電 同一舊原廠1400mah NiMH比都係重50g到
http://www.traxxas.com/products/ ... 108_accessories.htm
rcf117 發表於 2010-1-13 18:00:36 | 顯示全部樓層
你地通去邊度放呢架車?
zachary 發表於 2010-1-13 00:31

師兄 今個星期日何文田有rally party 有興趣一齊黎玩下呀
rcf117 發表於 2010-1-13 18:17:20 | 顯示全部樓層
串聯個條野係咪即係1開2?
lim8787 發表於 2010-1-13 12:27

1開2個條係並聯 三角型個條先係串聯呀
如果要串聯 要將粒28齒換成23齒 唔係既話好易爆軑
我都做多左條 星期五晚你有時間可以黎拎呀

師兄你係唔係上次問mirco-t電個位?仲需要個d轉插嗎