RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: f6f
打印 上一主題 下一主題
收起左側

GRAUPNER - ANJA - SL35 歐洲製造迷你漁船 (日航, 夜航, 冒煙效果影片在104樓)

andrew007 發表於 2010-5-7 22:52:21 | 顯示全部樓層
我都有隻,有機會係柴灣見
andrew007 發表於 2010-8-15 00:24:07 | 顯示全部樓層

f6f兄想問用7.4V直接駁了1個180 ohm電阻作為降壓,正常output應該大約2V,但係用他表他仲係7.4V,要加一夥led先可以他到電壓為大約2V,不過如果用一粒電阻接駁幾夥led有D著有D唔著,係咪一粒電阻只可用係相同V數的led一齊用,我試過接駁幾粒同V數就ok,係咪唔同V數要分開接駁,相同V數可以並住用,如果係的話一粒電阻最多可以並幾多粒同V數led呢?仲有係咪唔同V數的led所用的工作電流都唔同呢?仲有如果想7.4V直接降壓到6V可以點(ps.除咗換電池)最後想問f6f兄有無公弎可以給我參考,thx
andrew007 發表於 2010-8-17 18:50:13 | 顯示全部樓層
最近比較忙所以較遲回覆你還望見諒

另外放低了書本好幾年, 希望解答沒有錯, 若有師兄發現計錯請更正.
...
f6f 發表於 2010-8-17 18:07

唔該f6f兄,我想我明白了,有機會柴記見thx
andrew007 發表於 2010-8-19 21:26:09 | 顯示全部樓層
f6f兄,我想問吓D銅片銅枝係邊度有得賣thx