RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pl2002hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

yokomo drift master 要加o既配件一問?

randy 發表於 2007-7-24 22:18:10 | 顯示全部樓層
我又唔覺頭單好用喎,既然master出得頭尾直,又點解要用番頭單啫,咁不如買LCG都係多幾佰啫......如果有睇開日本甩尾碟,[天國],廣板介紹甩尾RC都建議用頭尾直,中單,用頭尾直中單作用係當頭轆失去動力後頭左右轆既轉速一樣咁個尾至容易改變方向.....中單係用黎俾裝頭尾直用,裝左頭單再裝中單,是否多此一舉呢!!..........玩車要逐樣改,每改一樣要感覺下架車有咩唔同,至再裝第2樣上去,咁至了解倒架車有咩改變,一次過改咁多野,就失去左玩車既樂趣!!

randy 發表於 2007-7-24 23:02:26 | 顯示全部樓層
因為頭單兩邊單向都唔平均,一邊會順d,一邊會無咁順,
頭單+中單可以彌補番一邊無咁順既不足,<-----------------------------
點解頭單向,會一邊順d,一邊又會無咁順????左順d??定右順D???點解會有一邊唔順???咩原因導至唔順呢??咁中單又係咩作用彌補冇咁順果邊??中單自己識分左右???原理係點???我真係唔明??..........懇求賜教
randy 發表於 2007-7-24 23:16:14 | 顯示全部樓層
[從電車技術精華區單向全接觸轉貼]
安裝單向的優點和缺點
當安裝了單向軸承之後 , 您就改變從前的駕駛方法特性 , 單向系統只在某些條件下中具有優勢 , 這些條件的定義比較狹窄 , 以下解釋以上幾類的單向裝置是如何影響 :
頭單向
頭單向對操控有非常強烈的影響 , 通常最適合於高抓地力的路面 , 並且有寬闊高速的彎角 , 當放盡油門進入彎角的時候 , 前輪的狗骨由於自由轉動 , 因此不受減速或者剎車的影響 , 在這種情況下前呔會獲得額外的抓地力 , 從而提供了最佳的無動力轉向 , 與此相反因為只有後呔被施加了製動力 , 這樣會減少後呔的抓地力
在這種情況下 , 如果沒有正確的車架設定和呔配搭 , 收油入彎時可能會導致很大的轉向過度的情況 , 因為只有後輪剎車 , 所以頭單向只適合於高抓地力的賽道 , 在低抓地力或者中等抓地力的場 , 車需要很長的距離才可以慢下來或者非常難以控制 , 這有點象猛拉真車的手剎的效果 , 車後端不停的擺動 , 但卻沒有能夠真正在短距離內把車停下 , 這也是為什麼頭單向只適合那些允許車以很高的速度過彎的賽道 , 因為只靠後輪的製動就已經可以獲得足夠的減速以入彎 , 這時車的過彎曲線更圓 , 沿著彎道的弧線切入 , 並柔和的加速出彎進入直路 , 這比較象後輪驅動的車 ,  相反曲折而多小彎的場合要求很強的剎車 , 以使車子降到足夠低的速度入彎 , 這就並非頭單向的強項了

在加速的過程中 , 頭單向消除了差速的作用 , 在理想的就是所有四條呔都緊咬在地面上的情況下 , 這並不會對操控有多大影響 , 在正常的情況下 , 特別是高速彎角 , 差速器會減低內側呔的驅動力 , 這驅動力本來是有助於更好的出彎控制 , 頭單向在有動力的時候會鎖死 , 並且將100%的動力傳送到地面
另外頭單向在有些場合似乎令車子更加轉向不足 , 這主要是因為車子在彎中獲得的減速或製動力比較小 , 因此轉向的重力轉移比較小 , 就是說從後輪轉移到前輪的重力比較少 , 因此四個輪的抓地力比使用全四輪驅動的時候要平均 , 而且由於減速不夠 , 車入彎速度過快 , 容易車頭向外推 , 因此顯得轉向不足 ,  需要重新設定車以及改變操控的手法以配合頭單向

中單向
中單向的作用和頭單向比較類似 , 不過兩者也有很明顯的差別 , 前輪仍然有傳統的差速器 , 如果前端的速度比後端要快的話 , 中單向允許前輪整體作自由轉動 , 因此它也消除了前輪製動力 , 同樣地也比較適合於高抓地力的賽道 , 由於前差速器的存在 , 使得中單向類似於全四驅和頭單向之間的折衷辦法 , 在一定程度來說 , 中單向比頭單向更適合於彎角較小或者抓地力較低的路面 , 在開始入彎的時候 , 前差速犧牲了一點無動力速度 , 因此可以使車在慢速的彎中更具有可控制性 , 而且車前輪在出彎有真正的差速作用 , 就象車沒有裝單向一樣
randy 發表於 2007-7-24 23:38:07 | 顯示全部樓層
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-24 11:15 PM 發表
我右邊係順過左,可以我隻問題la!
加左中單後點樣彌補冇咁順果邊既不足,您自己試下就會知
無需多解釋,多d賞試唔同既setting可以了解更多野

我就係唔明既然係左邊唔順,就覺得只係左邊單向啤昤或左轆有問題啫,點都同加中單冇關係架????咁右邊咪又再順d????咁咪點都唔平均架????咁你用頭直,咁左右轆咪轉速一樣囉大家研究下啫
randy 發表於 2007-7-24 23:45:34 | 顯示全部樓層
大家研究下.......咁至開心嘛
randy 發表於 2007-7-24 23:59:03 | 顯示全部樓層
原帖由 地獄羊咩仔 於 2007-7-24 11:50 PM 發表
其實都係個人SETTING同揸法唔同姐,冇雖要話邊個岩邊個唔岩,我自己都係行緊頭單尾直,咁岩我都係左右一邊順D一邊冇咁順,但可以用技術去離補到,曾經有D人同我講過用頭+中單部車冇咁食電同橫D,但我又唔覺喎,至 ...

其實我想知你地話既一邊順D一邊冇咁順,係咪話一邊轉彎得順好過另一邊呢???例如轉左靈d,轉右冇咁靈呢???
randy 發表於 2007-7-25 00:26:51 | 顯示全部樓層
原帖由 地獄羊咩仔 於 2007-7-25 12:05 AM 發表

可能係我粒單向啤軨死死地,一邊會冇咁順,(攞起部車FULL油頂迫果時)放響地果時其實唔明顯,但我試過唔知咩原因,響我對上次洗啤軨之前,個頭單攪到我部車,一時4WD,一時2WD,凸別係灣中明顯打轉,洗完之後都順 ...

我又覺得唔可以拎起部車離地咁計,因為冇負重,而離地既轉數係同實際行車唔同,而車身左右重量又唔同,起碼行車個轆收左油都唔會轉咁耐先啦.......關於左右大細邊問題,呢個係軸車死症,個原理同直升機差唔多,因為摩打係一個方向轉,順摩打轉邊個會靈d.......皮帶車就好少有呢個問題!!
randy 發表於 2007-7-25 00:48:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Edde 於 2007-7-25 12:42 AM 發表

同意 !!!
舉多個例 ..... mc330 + 5.49 gear ratio + 19T SP =  overheat cut 電無得反. ( 夜晚玩兩排電都唔得 )
唔改 ..... 玩手指呀.

我用mc330+原裝齒+15T M+吹電變風扇一把.........玩兩排電冇cut過
randy 發表於 2007-7-25 01:02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-25 12:58 AM 發表

您都講得岩,離地既轉數係同實際行車唔同,
雖然單向啤昤左右兩邊阻力係唔同,實際行車分別只係好少好少,
所以我只係話頭單+中單順d咁解羅

咁裝埋尾單咪重好d囉.....收油個尾又順d嘛
randy 發表於 2007-7-25 01:09:05 | 顯示全部樓層
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-25 01:05 AM 發表

您是講笑嗎?
您自己試試吧

大家咁話