RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 達人
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何是慢爬攀岩車??

ASARO 發表於 2011-1-6 17:19:01 | 顯示全部樓層
回復 12# 達人
點解唔試下用一個高turn數既無刷來試下既?
我自己用21.5T有感無刷來玩
ASARO 發表於 2011-1-6 17:21:16 | 顯示全部樓層
回復 18# ACDC

講得好
ASARO 發表於 2011-1-6 22:27:50 | 顯示全部樓層
回復 1# 達人 我覺得慢爬係分開兩種
一種玩像真(scx,rc4wd,cc01....等等),一種玩爬石(losi,xr10,ax10,cr01,rc4wd.....等等)
玩像真就算玩快都無問架!(講真!真係唔係好爬得)
我先前試過用21.5T+好盈60A玩SHOCK啦
一D都唔慢,仲爬到兩咀,要爆起上黎,一的都唔差架!
至於爬石種,就唔知啦(我唔敢講啦)
我道宜家都未見過有人玩XR10係玩無刷既

ASARO 發表於 2011-1-6 22:30:22 | 顯示全部樓層
回復 21# 達人

Ching你用緊邊一只21.5T(好其想問下)
ASARO 發表於 2011-1-7 01:16:12 | 顯示全部樓層
回復 25# 達人

禁想問下ching,點解鬼佬要張玩(Scx10,cco1,Rc4wd.....)個D行緊1.9寸太鈴
同行緊2.2寸太鈴(AX10,LOSI,XR10)分開兩個組呢?
呢兩種類似你所講既慢爬攀岩車大家都有一個共通點,就係避震幾行程,車身既高度
,車架設計,波牙比例,輪距之長度都係for比你行(off road)or比你去攀爬一D就連
真車都做唔到既AU腰動作去攀爬!
禁ching你又可否解釋一下點解慢爬車要分開三種車架呢?(AX10,SCX10,SUMMIT)
點解要行3link or 4link
點解scale truck通常行1.9寸太鈴
點解crawler行2.2寸太鈴
點解攀爬車要董得AU腰
ASARO 發表於 2011-1-7 02:23:44 | 顯示全部樓層

回復 29# 達人

1.我唔明你講RC4WD有1.9有2.2(係咪想講truck 同 crawler呀?)
2.SCX10都有兩款輪距(313mm同290mm)前者和AX10一樣
3.SUMMIT雖然車架唔係行像真車架,3link or 4 link
但係波箱牙比及鎖差速呢兩樣野,一樣可令summit上樓梯
去官綱看看你就知summit一樣爬得http://www.youtube.com/watch?v=Z_n1Cfuymxw&feature=related
永遠都係輪太越大越好爬架啦
http://store.rc4wd.com/14-Scale-Killer-Monster-Truck-Kit_p_192.html

只不過見到ching係老手,我都係問多左,anyway我知道自己鐘意玩像真,有時的問題
唔駛講禁白
thanks達人兄
ASARO 發表於 2011-1-7 10:38:05 | 顯示全部樓層

回復 31# 肥豬

何慰ROCK CRAWLER禁AX10係ROCK CRAWLER定還是係SCALE TRUCK
可否解釋一下
ASARO 發表於 2011-1-7 18:29:56 | 顯示全部樓層
回復 36# ACDC

好!有point!