RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ThomasZ
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教進軍450級前準備

老占 發表於 2013-1-24 07:29:29 | 顯示全部樓層
老占 發表於 2013-1-24 07:30:17 | 顯示全部樓層
加油呀 THOMAS 兄!!

希望有機會一齊放機
老占 發表於 2013-1-25 02:55:33 來自手機 | 顯示全部樓層
哈哈,大家的經驗之談,我很同意!!
老占 發表於 2013-1-26 13:20:17 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2013-1-26 02:11
過幾日放假就去試飛嘞,既興奮又緊張, 多謝老婆自把自為LOOK我張咭送一台450給我,真係唔知讚佢好定 ...

熄火降落.. 不合 450 此類細機用

其實原理係類似係在空中打左 HOLD制

再用油門既 負PITCH 令部機用剩下既動力, 利用風壓及主槳既角度

令部機在沒有動力的情況下降落

最多可以達十層八層樓也可以

有片可參考 http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=uQInlmYMoqw

大機既槳夾實, 係因為槳既 C冒一般係有單向鎖死功能

所以一般唔需要兩支批, 像細機咁收實對槳

當然, 細機如 450 你對主槳差少少先直, 升空時係會由力學另佢拉返直

但再對上, 大一點既機種

就唔可以啦! 因為如果起飛前主槳唔直, 會係地下振過貓王

從而有機會令部機傾側過度

未起飛已經主槳炒左落地.. 加上此動作極為危險

因為佢典典下, 未拉得直既途中, 你唔知部機向邊一邊飄走

所以, 其實有個習慣, 大機, 細機, 主槳, 尾槳都儘量收緊及拉宜才升空 (留有丁點鬆, 手感大約是只能手動少許)

老占 發表於 2013-1-27 03:14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2013-1-27 00:24
仲想請教一下, 尾槳的鬆緊度係咪要同槳一樣?

我綜合多位師傅的經驗

自己的結論是

主槳及尾槳鬆緊度

是勉強能夠摺合為準

還要注意如果是皮帶,帶動

也不能太鬆及太緊

有機會出來放機分享手感

明天我們去新田附近,有興趣可一起來