RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10665|回復: 108
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] 有沒有朋友有此風帆和其評價

Skipper 發表於 2012-1-24 22:55:44 | 顯示全部樓層
Any Pictures??
Skipper 發表於 2012-1-25 11:53:09 | 顯示全部樓層
回復 glen6831 的帖子

China sail boat, try following page at E-Bay.

http://www.ebay.com/itm/R-C-Sail ... hash=item256a59f34d

Skipper 發表於 2012-1-26 23:40:00 | 顯示全部樓層
E-Bay 開價200美元, 折合港幣1600元. 如果淘宝賣這個價錢都OK.

根據E-Bay網頁描述, 有 伺服器和Radio, 應該是RTR. 另外觀察船形, 是賽艇.

個人意見: 若以價錢作考慮, 新手買來玩吓無妨. (德/日廠的帆船較貴, Performance 較高)
玩開有興趣, 才昇級玩德/日廠的帆船.
其實kws 應該都有呢類 RTR 嘅帆船賣, 試下揾.

"Servo & Radio Controller:
Winch Servo: Yes
Rudder Servo: Yes
Radio Control : Yes-4 channel 2.4G

Battery&Material:
Remote : 8X AA
Boat : 4X AA
Hull : Fiberglass
Mast : Aluminium
Ballast : Fiberglass & iron
Sail : silk noil poplin"
Skipper 發表於 2012-1-27 23:27:40 | 顯示全部樓層
Skipper 發表於 2012-1-28 22:19:52 | 顯示全部樓層
阿"Fly"師兄特別喜歡賽艇
Skipper 發表於 2012-1-29 23:00:53 | 顯示全部樓層
fly175hk 發表於 2012-1-28 23:02
Skipper 兄, 都不一定嘅. 像真船都中意,不過玩唔到咁多啫.
我地遲些可能搞比賽.等你出山

我無咗隻SeaWind成兩年, 要買過隻新的至玩到SeaWind Class. 而家只有隻MicroMagic.
可能要等多兩年先方便玩賽船.
呢一年我玩細細隻電船仔
Skipper 發表於 2012-1-29 23:13:25 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-1-28 17:40
回復 fly175hk 的帖子

Seawind 會不會很貴呀?

平定貴真係見人見智, 不過肯定平過歐美的廠, 貴過大陸RTR:
出隻SeaWind, 要預埋以下價錢:
SeaWind Kit:
Sail Servo:
Rudder Servo:
噴漆:
雜項:
(R/C 當你已經有).

Skipper 發表於 2012-2-1 20:35:06 | 顯示全部樓層

立下眼睇落船身各樣有 SeaWind Feel, 600元人仔, 抵買!
Skipper 發表於 2012-2-1 20:37:07 | 顯示全部樓層
想問埋船身長濶高和重??
Skipper 發表於 2012-2-3 19:38:19 | 顯示全部樓層
fly175hk 發表於 2012-2-3 12:25
放下毒先..
以前我地比賽片段 :

作死咩, 放D毒物出來

千帆並舉咁壯觀, 本地R/C帆船界的特色活動, 只在TMT.
Skipper 發表於 2012-2-3 19:50:11 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-2-2 22:48
回復 fly175hk 的帖子

到時 CHING 出來玩時要多多指教小弟一下。始終我真是新手中的超新手一名。

早一兩個月, 我見有人在維園玩大帆船, 水夠深.

但因地理環境關係, 除非吹強烈孚候風, 否則好難行.

試船不妨叫埋我, 我有興趣睇.
Skipper 發表於 2012-2-3 23:53:58 | 顯示全部樓層

阿EX40 C-Hing D Set 船技巧叻過我好多, 有佢臨場指導, 我又可以學野!!
Skipper 發表於 2012-2-4 07:34:37 | 顯示全部樓層

回復 glen6831 的帖子

要揾船員揸船, 人仔比例前題是船的比例.

如果是1:20 (SeaWind 的比例), 可用下面公仔(Tamiya - Pit Crew Figure Set) 修改, 但"畏高"貨源不多.
(雪姑七友)

http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=89608
Skipper 發表於 2012-2-28 20:55:43 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-2-28 19:51
回復 EX40 的帖子

忙完手頭工作後約會到屯門池見,真希望有師兄指點指點。

你諗著幾時行下水禮呀??
Skipper 發表於 2012-3-1 23:19:09 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-2-29 23:33
看過工作表,要三月第二個星期日才有空,師兄們,到時一起來嗎?期待師兄們指教喔!

如果就到, 我都拎隻Micro Magic 出來放!
Skipper 發表於 2012-3-1 23:38:15 | 顯示全部樓層
唔算出山, 係隻MicroMagic攞咗太耐, 要出來晒太陽
(呢隻野至少四年冇落水)
Skipper 發表於 2012-3-2 18:24:14 | 顯示全部樓層
fly175hk 發表於 2012-3-1 23:42
刚才log in 唔到所以用 HKG2103. Micro magic 幾長? 我都入左隻細船 650mm

Micro Magic 係 Gruapner 的小帆船(賽艇), 船長 535 mm, 有 ABS 同 Carbon 兩種.

http://www.graupner.de/en/produc ... 2014.C/product.aspx

在歐洲都有人玩呢個Class. 在香港我未見過其他人玩Micro Magic.

http://magicmicro.org/news.php

下星期日我要家中大人肯接送細女補習, 我才有機會放船, 宜家話唔實可否出來.

Micro Magic Class Race
http://www.youtube.com/watch?v=4BCu8WfDsaY
Skipper 發表於 2012-3-2 18:35:24 | 顯示全部樓層

黄色Micro Magic (我又放毒)

Skipper 發表於 2012-3-3 10:18:50 | 顯示全部樓層
EX40 發表於 2012-3-3 08:56
唔使介紹!
只要你(上隱)之後,自然會識去選擇.
http://www.youtube.com/watch?v=LKKIZmZldhw

套片影得很好, 操控者對賽例的應用有認識和在比賽中使用出, 讚.
Skipper 發表於 2012-3-3 10:42:31 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-3-3 00:58
回復 EX40 的帖子

OK BOR!!

落海玩, 首選SeaWind, 如果Budget夠, 可考慮歐美大廠, Performance 更高.

香港有好多師兄玩SeaWind, 一定有人幫倒你!
(用隻大陸船玩三個月到, 認識基本操縱和調較後, 再用三個月跟人玩賽事, 瞭解賽例和玩法, 期間考慮埋埋玩那一款船, 唔駛一年時間)