RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: marcophoto1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

cm2types 發表於 2013-6-4 10:03:03 | 顯示全部樓層

sorry 插嘴一下,計cs可以參考這個link http://driftmission.com/tools/#781tab3. 我果部d3都係set到1.75道

cm2types 發表於 2013-6-5 09:43:55 | 顯示全部樓層

客氣!
cm2types 發表於 2013-6-17 11:30:42 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-6-17 01:42
多謝 , 係1.09 , 而家改番13.13.=1 , 尾15/30 , 好易控制! 個仔巧完試了 , 又要到車殼 , 有什麼車殼介紹 ...

用緊hpi Toyota Soarer 200mm,整緊hpi honda odyssey 殼.  So far so good! 但係好多殼都要cut bumper去就.

cm2types 發表於 2013-6-17 11:54:57 | 顯示全部樓層
cm2types 發表於 2013-6-17 11:30
用緊hpi Toyota Soarer 200mm,整緊hpi honda odyssey 殼.  So far so good! 但係好多殼都要cut bumper去 ...

獻醜!
cm2types 發表於 2013-6-17 13:26:41 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-17 13:21
請問Ching D電線喺邊度買Ka。thank you

見笑!d 電線係喇叭線,我係鴨仔街買. 試過買粉紅色,但太幼lu. 有d師兄話喇叭線唔係好過電,但drift車電的需求唔係咁大,所以都ok!

cm2types 發表於 2013-6-17 13:42:43 | 顯示全部樓層
marcophoto1 發表於 2013-6-17 13:10
掂喎! 那HPI 殼在那有得買?

HPI d 殼有分190mm及200mm,因為我的鈴好多都係6度,所以190mm殼唔係好岩offset. 同埋,HPI殼唔係個個都有燈杯,我個odyssey殼就沒啦,所以整燈都幾頭癢. 其實我仲有個HPI e30 殼,果個飄上嚟都幾靚.  始終HP殼I真係岩我嚟d poor man玩,yoko 果d4xx 都未連燈杯.
cm2types 發表於 2013-6-17 13:46:53 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-17 13:36
喇叭線都得,西利,近呀!

我mei都唔識,都係聽d師兄教路. 但係架d3個頭避震setting都幾難set,太軟又唔夠行程,太硬又推頭.

cm2types 發表於 2013-6-18 09:33:34 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-17 23:51
D3 full op,頭致摩打飄移,我既至愛。

haha 師兄,我d下搖臂都仲係膠嚟,未係full op. 但係宜家市面上真係多咗好多頭置飄移車,例如架Eagal racing R31 GRT front motor conversion 真係超性價比. 我個師兄果架用original setting已經可以玩得好聽話。

cm2types 發表於 2013-6-18 12:05:06 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-18 11:44
咁係咪R31定另外一架車,有冇Link ,想睇下,thanks

Ching, here you go https://eagleonlineshop.com/eagl ... px?id=R31-16FM-A-GO

cm2types 發表於 2013-6-18 13:32:05 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-18 12:53
點解咁平¥16800 ,係咪我睇錯。

所以咪話性價比超高law
cm2types 發表於 2013-6-18 13:45:49 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-18 13:41
如何買到。香港有得賣嗎?還請賜教

聽我個friend講好似係個網直接訂返嚟,今晚幫你confirm.
cm2types 發表於 2013-6-18 13:46:58 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-18 13:43
淘仔都有國產R31,都唔知信唔信得過。

頭置好似好玩d
cm2types 發表於 2013-6-19 09:53:29 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-18 21:02
Book 兄,有冇睇果位Ching 條Link,歌D野係咪將㗎R31改頭置OP,並唔係成㗎車賣,邊有咁平呀,萬幾¥..... ...

Albert 師兄,我個friend係eagle racing嘅facebook直接訂返嚟。果架其實唔係converstion咁簡單,what you see is what you get,真係好齊料, 個價都係千幾港紙,好似連埋運費都差唔多2千。Quality 不比我地架d3低. http://driftmission.com/eagle-ra ... ront-motor-chassis/

cm2types 發表於 2013-6-19 13:44:43 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-19 13:10
睇完個網頁,但都唔知點訂。無奈!

我唸係仿r31件,前題係唔洗有架r31先,套料已經可以夠整架出嚟玩. 但師兄如果已經有架d3頭置,其實可以考慮玩軸車或其他驅動模式嘅RC drift. d日本仔玩架yokomo SD 都可以玩到出神入化.
cm2types 發表於 2013-6-19 13:49:34 | 顯示全部樓層
cm2types 發表於 2013-6-19 13:44
我唸係仿r31件,前題係唔洗有架r31先,套料已經可以夠整架出嚟玩. 但師兄如果已經有架d3頭置,其實可以 ...

同埋軸車道力勁過皮帶車好多,sd 又多嘢改。其實我都有架sd, 同架d3玩法係兩回事.d3係比較challenging d.

cm2types 發表於 2013-6-20 10:41:25 | 顯示全部樓層
我用緊消化餅同埋team power,兩個牌子都巧ok!
cm2types 發表於 2013-6-21 10:35:41 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-6-20 22:04
E加仲有3舊正常既,暫時未買住,thank。
Team power摩打之前用過,好堅,電就無用過。
...

Team power 長久力超緊,我舊6500慢慢玩可以成個鐘.  我用8.5T摩打.  但TP就無消化餅咁爆.