RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 引擎測溫一問? [打印本頁]

作者: hing1972    時間: 2009-6-23 15:54
標題: 引擎測溫一問?
想請問大家,測量引擎溫度應該量度那一位置呢!是散熱頂還是火咀位呢!
作者: GOLDWING1800    時間: 2009-6-23 16:02
是火咀位....
作者: bd410    時間: 2009-6-23 16:34
火咀位 Sure!!
作者: hing1972    時間: 2009-6-23 16:45
在車子靜止狀態沒有行走下引擎撻着5分鐘,我測火咀位是138度左右!請問溫度是否太高?怎樣可降溫?
作者: hing1972    時間: 2009-6-23 16:45
在車子靜止狀態沒有行走下引擎撻着5分鐘,我測火咀位是138度左右!請問溫度是否太高?怎樣可降溫?
作者: sdan321    時間: 2009-6-23 17:35

5# hing1972
嘩.......快啲放針啦   太高温啦
作者: hing1972    時間: 2009-6-23 18:29
請問怎樣為放油針,應該放那一支呢?是向上那一支、風琴位那一支還是獨立那粒螺絲呢?因是新手請多多指教!
作者: hing1972    時間: 2009-6-23 18:29
請問怎樣為放油針,應該放那一支呢?是向上那一支、風琴位那一支還是獨立那粒螺絲呢?因是新手請多多指教!
作者: Fluke    時間: 2009-6-24 17:50
是向上那一支
作者: hing1972    時間: 2009-6-24 18:39
我是否應該加大入油量呢?
作者: hing1972    時間: 2009-6-24 18:39
我是否應該加大入油量呢?
作者: stanley_wwy    時間: 2009-6-24 18:54
hing1972 發表於 2009-6-23 16:45

idle 行五分鐘都唔死火.....唔正常
作者: INEO    時間: 2009-6-24 22:57
我果部裝o左supercharger既計idle可以行晒一缸油至死火, 火咀位139度, 但係full雞幾秒後收油即死火, 支副油針好難較......主針無論放多少火咀位都唔會低過135.5度, 都唔知點攪......
作者: superx    時間: 2009-6-24 23:04
我果部裝o左supercharger既計idle可以行晒一缸油至死火, 火咀位139度, 但係full雞幾秒後收油即死火, 支副油針好難較......主針無論放多少火咀位都唔會低過135.5度, 都唔知點攪......
INEO 發表於 2009-6-24 22:57

from my guess...since your engine has supercharger.....after full雞, engine pressure drop a lot and big different...the engine cannot pick up idle speed
作者: swswsw    時間: 2009-6-26 06:53
138deg. engine life will be short...
if next time, same thing happened, stop the engine.. don't let it go more than 120deg.
作者: no.1chio    時間: 2009-6-26 23:58
火咀位!!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2