RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ATOMIC VM II 安裝小小心得 [打印本頁]

作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:46
標題: ATOMIC VM II 安裝小小心得
以下是小弟安裝ATOMIC VM II 小小心得,
好的回個貼,唔好請見諒別怪小弟才疏學淺  
架車今日已落地用上RP40配RI橙膽用風扇黑豬都幾好跑~

安裝前有三件物品要滴AA膠(箭咀位置)~
1.轉向保護器偏軟加AA膠補強
2.底板及二樓板固定轉向座滴AA膠可令轉向膠座更堅固~

[attach]296465[/attach]

[attach]296466[/attach]

[attach]296467[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:47
Adownstep接底板點位置加一片刀片,共四點(箭咀所指)~

[attach]296469[/attach]

[attach]296470[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:48
皮帶鬆緊定點位置上下各點白油以更容易觀看(箭咀所指)~
轉向保護器前後定位纙絲加以一介子可令更強化(箭咀所指)~~

[attach]296471[/attach]

[attach]296472[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:49
轉向保護器支柱加內徑5mm 厚0.2mm介子(箭咀所指)~
頭直濕杯上啤令前左右各加內徑10mm 厚0.3mm及0.1mm介子各一(箭咀所指),
而尾珠差左右各加內徑10mm  厚0.1mm介子各一~

[attach]296473[/attach]

[attach]296474[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:50
頭萬向及尾萬向位置各加內徑5mm 厚0.1mm介子(箭咀所指)~

[attach]296475[/attach]

[attach]296476[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 22:50
大牙托左右各加內徑5mm 厚0.3mm及0.1mm介子各一(箭咀所指)~
見意油壓芯前加2後加1 O ring~

[attach]296478[/attach]

[attach]296479[/attach]
作者: 清清    時間: 2009-8-30 23:06
Support this kind of post, hope master put it to the top!!
gibson 發表於 2009-8-30 22:59

多謝,睇埋完成品

[attach]296480[/attach]

[attach]296481[/attach]

[attach]296482[/attach]

[attach]296483[/attach]

[attach]296484[/attach]
作者: gibson    時間: 2009-8-30 23:14
Support this kind of post, hope master put it to the top!

I am a bit too fast!!
作者: 清清    時間: 2009-8-30 23:34
Support this kind of post, hope master put it to the top!

I am a bit too fast!!
gibson 發表於 2009-8-30 23:14

真係好快,多謝你回貼
作者: cf2468    時間: 2009-8-30 23:35
good........
c hing, 有無好用既linkage 同"波頭" 推介 ,部車輕輕一撞已經成條linkage從波頭甩開,唔知係條linkage 差定係那黑色的波頭都差,還是兩樣都唔掂呢?真係好易甩出來.........
作者: 清清    時間: 2009-8-30 23:50
good........
c hing, 有無好用既linkage 同"波頭" 推介 ,部車輕輕一撞已經成條linkage從波頭甩開,唔知係條linkage 差定係那黑色的波頭都差,還是兩樣都唔掂呢?真係好易甩出來.........
cf2468 發表於 2009-8-30 23:35

我都發現有同一現像,試過用星星膠波頭好fit好實,
仲fit過用返星星波子,所以我應該會買星星服波頭黎用~
作者: xbbbbbb    時間: 2009-8-30 23:53
thanks
作者: koji1230    時間: 2009-8-30 23:54
仲fit過用返星星波子,所以我應該會買星星服波頭黎用~
清清 發表於 2009-8-30 23:50

agree x 2
作者: koji1230    時間: 2009-8-30 23:58
"油壓芯前加2後加1 O ring~"
why????
作者: 清清    時間: 2009-8-31 00:11
"油壓芯前加2後加1 O ring~"
why????
koji1230 發表於 2009-8-30 23:58

前油壓芯加2隻o ring(圖中為已加2隻 o ring),尾油壓芯加1隻o ring

登錄/註冊後可看大圖

作者: ERICVIVI    時間: 2009-8-31 09:10
15# 清清

加左 O ring 有咩作用呢?
作者: sammy    時間: 2009-8-31 09:30
15# 清清

係唔係a肶太軟關係set downstop唔準至係油壓蕊道加o ring??
作者: 清清    時間: 2009-8-31 09:58
15# 清清

加左 O ring 有咩作用呢?
ERICVIVI 發表於 2009-8-31 09:10

因車本身唔需要支油壓咁長,所以set短佢~
作者: ERICVIVI    時間: 2009-8-31 10:13
18# 清清

明白
作者: vicky    時間: 2009-8-31 14:30
very good,thx ~
作者: 清清    時間: 2009-8-31 17:16
15# 清清

係唔係a肶太軟關係set downstop唔準至係油壓蕊道加o ring??
sammy 發表於 2009-8-31 09:30

A本身唔算軟都幾硬,其實好多車種油壓芯都偏長(M車更甚)!
作者: 天娜    時間: 2009-8-31 18:17
"Adownstep接底板點位置加一片刀片,共四點(箭咀所指)~"

依個正, 我唸底板o個四個點會耐用好多
作者: 清清    時間: 2009-8-31 19:02
"Adownstep接底板點位置加一片刀片,共四點(箭咀所指)~"

依個正, 我唸底板o個四個點會耐用好多
天娜 發表於 2009-8-31 18:17

其實呢個做法好耐以前已經有,以令到downstep行車時誤差最小~
作者: 清清    時間: 2009-8-31 20:30
果然是高手,佩服,very good
serco999 發表於 2009-8-31 19:47

小弟並不是高手,只是對RC有點熱誠與心得,謝謝
作者: -69-    時間: 2009-9-1 00:19
Very Cool and Details. Very thx for share. ;-)
作者: lung1    時間: 2009-9-1 00:30
其實呢個做法好耐以前已經有,以令到downstep行車時誤差最小~
清清 發表於 31/8/2009 19:02

對~呢個方法好耐以前已經有~
玩碳纖底板必整~
作者: cf2468    時間: 2009-9-1 10:25
呢部車既性能,用個快D既摩打好玩D.........
作者: 清清    時間: 2009-9-1 10:34
呢部車既性能,用個快D既摩打好玩D.........
cf2468 發表於 2009-9-1 10:25

我試好架車後會轉用短身無刷

[url=]

登錄/註冊後可看大圖
[/url]
作者: 天娜    時間: 2009-9-2 13:54
對~呢個方法好耐以前已經有~
玩碳纖底板必整~
lung1 發表於 2009-9-1 00:30

我玩緊膠兜車, 依個方法好有用
作者: 清清    時間: 2009-9-2 23:07
我玩緊膠兜車, 依個方法好有用
天娜 發表於 2009-9-2 13:54

個兜唔會行到穿窿
作者: NINEDOWN    時間: 2009-9-4 08:54
唔會行到穿窿

不過會變形
作者: 天娜    時間: 2009-9-4 09:32
個兜用黎撐住downstop o個兩塊片用得兩用會俾"機米"撞到凹左
作者: 清清    時間: 2009-9-6 22:34
多謝多謝
ken1628 發表於 2009-9-6 18:31

ken 兄唔使客氣
作者: C.C.Chen    時間: 2009-9-7 01:42
呢部車最好用短身無刷摩打.........
作者: 清清    時間: 2009-9-7 09:44
呢部車最好用短身無刷摩打.........
C.C.Chen 發表於 2009-9-7 01:42

我宜家玩緊風扇黑豬都好好玩,新手平玩四驅M車一流
作者: kotaro2872    時間: 2013-3-19 00:40
多謝師兄無私分享
作者: vivio    時間: 2013-5-6 08:51
清清 發表於 2009-8-30 23:50
仲fit過用返星星波子,所以我應該會買星星服波頭黎用~ ...

想問吓C兄買边隻星星波頭好D呢?
作者: AVO    時間: 2013-5-21 08:17
星星油壓腳8粒一包
作者: vivio    時間: 2013-5-21 13:43
thx!!!
作者: YR4M2    時間: 2013-5-21 17:20
感謝師兄無私奉獻!
希望有更多這類post!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2