RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: (原創)Bullbull新手set車分享 [打印本頁]

作者: redbullbull    時間: 2010-3-13 23:38
標題: (原創)Bullbull新手set車分享

以前的人只可以買到HUDY出品的SET車套裝,動不動就要用兩三千元

因為當時品牌不多,所以要用的就只可以硬食

當時對新手說SET車是一樣十分高級和專業的玩意

時至現今,現在的SET車套裝多了很多選擇

令新手可以用十分經濟的價錢買到SET車套裝

現在的SET車架大多用鋁合金和膠去做的

以前的人多數會說大陸出品的SET車架不準,做工差等............

但由於我國的CNC技術進步了,現在大陸出品的SET車架誤差和做工都以前好

是次bull bull用的是3-Racing的SET車架,買入價好像是$4xx元

其實油車和電車,雖然我未玩過電車

但我都會放係電車板同油車板

因為不論油動和電動,大家setting都是大同小異,一理通百理明

bull bull是次是用京商的V-ONE RRR EVO2和3-Racing的SET車架去跟大家分享心得

另都期望大家把知識拿出和大家分享,不要收收埋埋

知識是不能帶到棺材中的,學會分享才是正確的

講回正題先

bull bull平時的set車步法是

先量down-stop

後量頭尾camber

跟著量頭尾toe in和toe out

最後放回車輪去量車高

是次的set車數據是跟下高章用V-ONE RRR EVO WC的setting去改變的

以下是bull bull是次的setting

down stop頭 =0

down stop尾 =正4

camber頭  =正1

camber尾  =正3

車頭toe out  =負0.5

車尾toe in    =正3

車高是頭5mm

車高是尾7mm

是時候給大家看圖了

有錯請高手指正

大家如果喜歡的話,就給bull bull一個回覆

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: redbullbull    時間: 2010-3-13 23:59
好勁 ........
Sirio 發表於 2010-3-13 23:50

咁都比你睇到

不要取笑我la

會怕羞的
作者: 大b    時間: 2010-3-14 00:08
又可以學到嘢, thanks ......
作者: [email protected]    時間: 2010-3-14 00:40
請問CHING度down-stop使唔使折野?
作者: jboy    時間: 2010-3-14 00:42
你好有熱誠,我欣賞你!

作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 00:48
請問CHING度down-stop使唔使折野?
[email protected] 發表於 2010-3-14 00:40

不用折野照常咁樣量就可以了
作者: MARK1    時間: 2010-3-14 00:50
bull bull是次是用京商的V-ONE RRR EVO2和3-Racing的SET車架去跟大家分享心得

只係用口講冇用嘅、體會先係最重要。                                                                    比(下高章)架車你咪又係tot埋  。                                                                                                                     (因為不論油動和電動,大家setting都是大同小異,一理通百理明)                                                               你都知都setting都是大同小異,一理通百理明咁重要問,操多啲車好過你講咁多廢話啦小朋友。
作者: 大b    時間: 2010-3-14 00:51
不用折野照常咁樣量就可以了
redbullbull 發表於 2010-3-14 00:48

師傅,係咪要拆路巴及油壓脚?
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 00:51
你好有熱誠,我欣賞你!

jboy 發表於 2010-3-14 00:42

多謝支持

別問人們對我貢獻過什麼

先問自己對別人貢獻什麼
作者: MARK1    時間: 2010-3-14 00:54

只係用口講冇用嘅、體會先係最重要。 比(下高章)架車你咪又係tot埋  。 (因為不論油動和電動,大家setting都是大同小異,一理通百理明)你都知都setting都是大同小異,一理通百理明咁重要問,操多啲車好過你講咁多廢話啦小朋友。
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 00:56
大b 發表於 2010-3-14 00:51

拆左了.......
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 01:04

...
MARK1 發表於 2010-3-14 00:50

咁快有人開分身既AC

仲要沖著我而來

嚇得我騰騰震

so sad
作者: console001    時間: 2010-3-14 01:39
你好有熱誠,我欣賞你!

jboy 發表於 2010-3-14 00:42

X 2
作者: jboy    時間: 2010-3-14 02:05
PYC Setting?
作者: beebone    時間: 2010-3-14 02:51
我就先set高度先, 因為高度同camber有關係.
車高camber可以少, 車底camber可以大. 先set cmaber再 set高度問題有時會camber過大都唔知.
呢D係O係真車學返O黎, RC都一樣.
作者: sdan321    時間: 2010-3-14 03:10
12# redbullbull

以下是bull bull是次的setting

down stop頭 =0

down stop尾 =正4

camber頭  =正1

camber尾  =正3

車頭toe out  =負0.5

車尾toe in    =正3

車高是頭5mm

車高是尾7mm

以上應該係28,3,2010 京商杯 公開A組setting嚟   
''工房林峯  bull''好嘢,
              贏硬呀..................................!
作者: P仔    時間: 2010-3-14 06:51
拆左了.......
redbullbull 發表於 2010-3-14 00:56

呢頭話不用折野照常咁樣量就可以了....轉頭又話拆左了
????????????????????????????????
點架????莫非就係失傳左好耐獨一無二既bullbullset車大法
sorry!!!睇漏左(原創)呢兩個字,果然有創意.我都好欣賞你&佩服你,不過我吾會學你
作者: swswsw    時間: 2010-3-14 07:23
support...
what is the diff. Oil # for Front and Rear?thks
作者: fung2010    時間: 2010-3-14 10:33
又可以學到嘢, thanks ......
作者: cold    時間: 2010-3-14 10:42
bull bull 師兄,咁海棉呔洗唔洗飛camber?D呔直徑越用越細downstop洗唔洗調整?定係一個setting可以玩晒成條呔?THX
作者: 大b    時間: 2010-3-14 10:55
大b 發表於 2010-3-14 00:51

sorry,細心睇圖片,你係拆咗嚟量度。
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 12:05
呢頭話不用折野照常咁樣量就可以了....轉頭又話拆左了
????????????????????????????????
點架????莫非就係失傳左好耐獨一無二既bullbullset車大法
sorry!!!睇漏左(原創)呢兩個字,果然有創意.我都好欣賞你&佩 ...
P仔 發表於 2010-3-14 06:51

佢問我有冇折roll bar

我折左roll bar,但冇折油壓腳

只係放左油壓

因為我係先setting好晒,先重申拍照比大家睇
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 12:16
車高camber可以少, 車底camber可以大. 先set cmaber再 set高度問題有時會camber過大都唔知.
beebone 發表於 2010-3-14 02:51

最好唔好

因為條呔會一路變漙

為何不set camber後set down stop??

因為例如,你先set camber,你一上down stop機米camber就會變化

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變

所以set車高時頭要比尾低1.5mm-2.mm

而setting就以岩岩磨呔為準

我自己喜歡行頭58mm尾60mm or 60mm頭62mm尾
作者: boxingjoe    時間: 2010-3-14 12:20
beebone 發表於 2010-3-14 02:51

其實師兄講得岩, 如果先set camber再set車高, 如果部車之行薄吠, 油壓perload set 低來就, camber會因為放返高perload變得過大, 但bull bull呢d老手應該知道, 只係打錯左個次序. 謝謝師兄糾正.
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 12:20
bull bull 師兄,咁海棉呔洗唔洗飛camber?D呔直徑越用越細downstop洗唔洗調整?定係一個setting可以玩晒成條呔?THX
cold 發表於 2010-3-14 10:42

當然要LA

係細左又要SET

我是用HUDY的磨呔機的

當然有SET CAMBER磨呔的功能.....
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 12:32
其實師兄講得岩, 如果先set camber再set車高, 如果部車之行薄吠, 油壓perload set 低來就, camber會因為放返高perload變得過大, 但bull bull呢d老手應該知道, 只係打錯左個次序. 謝謝師兄糾正.
boxingjoe 發表於 2010-3-14 12:20

我都不想的

一天上班工作,十多小時

我還要自修和玩RC,一天只訓得數小時

收工十分攰,精神十分不好

還要拍照給你們睇

因為圖片好多,還要加上文字

自己又不懂用photo shop果d

只可以用小畫家

所以大家不要見怪了
作者: 大b    時間: 2010-3-14 12:42
我都不想的

一天上班工作,十多小時

收工十分攰,精神十分不好

還要拍照給你們睇

因為圖片好多,還要加上文字

自己又不懂用photo shop果d

只可以用小畫 ...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:32

你好有熱誠,我欣賞你!
作者: piccoengine    時間: 2010-3-14 12:55
最好唔好

因為條呔會一路變漙

因為例如,你先set camber,你一上down stop機米camber就會變化

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm
...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:16

因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變......??
仲有你好似爭左樣好重要既野喎.....
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 13:00
因為頭呔比後呔細2mm

e個係冇得變......??
仲有你好似爭左樣好重要既野喎.....
piccoengine 發表於 2010-3-14 12:55

set車距是199mm
作者: RCwing    時間: 2010-3-14 14:13
以下是小弟的次序 (Nt1)
1/downstop
2./ 量車高 (用令邊作準,底板剛剛好在令邊上面)
3./ camber/toe in/out

nt1- oneway
downstop f0/r4
camber f/2  R/3
toe in/out   F/0   R/1.5
tires: F37/ R42
tires trim size : F 62   R 64.5 (全新冇磨)
car width   F198/R199

**玩的過程,從不調校避震高度..這setting 方法己用了好幾年.

多多指教
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 14:39
1/downstop

nt1- oneway
tire ...
RCwing 發表於 2010-3-14 14:13

多多指教
作者: redbullbull    時間: 2010-3-14 14:58
多謝kkchung 把文章設置高亮

如果有機會的可否置頂係油車區

因為我相信這文章可以令新手用set車器材更得心應手

令大家玩得更精良
作者: hkBuggyboy    時間: 2010-3-14 18:55
Support Support
作者: 垃圾鏟    時間: 2010-3-14 21:56
我真係好期待呀"工房林峯  bull"兄用呢果setting在pyc跑. 睇下好唔好跑.
你會幾時會去pyc呀, 我都在pyc玩緊三呀佬. 但係時間做得麻麻地, 想親眼見到你, 跟你學下野.

林峯兄, 可否公開你的amb number? 想觀摩下你的best lap time and average lap time. 作為我的參考目標/數據.
作者: 垃圾鏟    時間: 2010-3-14 22:02
我真係好期待呀"工房林峯  bull"兄用呢果setting在pyc跑. 睇下好唔好跑.
你會幾時會去pyc呀, 我都在pyc玩緊三呀佬. 但係時間做得麻麻地, 想親眼見到你, 跟你學下野.

林峯兄, 可否公開你的amb numbe ...
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 21:56

工房林峯  bull, 你今日有冇去pyc? 我見到一部紅銀色blitz車殼的三呀佬.行得好快, 仲做到14.695秒best lap. 好鬼快. 果個係你? 你今日就係行緊呢個setting? Please share. Thx.
作者: Billy    時間: 2010-3-14 22:26
工房林峯  bull, 你今日有冇去pyc? 我見到一部紅銀色blitz車殼的三呀佬.行得好快, 仲做到14.695秒best lap. 好鬼快. 果個係你? 你今日就係行緊呢個setting? Please share. Thx.
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 22:02

我都係PYC玩rrr,我都想要setting please thx
作者: Fluke    時間: 2010-3-14 22:28
1/downstop

nt1- oneway
tire ...
RCwing 發表於 2010-3-14 14:13

以下是小弟Set 車次序 NT1
1/downstop
3.再Check一次Downstop.
4./ camber/toe in/out
5.3.再Check一次Downstop.
作者: oasc    時間: 2010-3-14 22:29
垃圾鏟 發表於 2010-3-14 22:02

鏟兄 我今日都見到果架紅銀必屎真係快到冇影! 佢好似仲跑到二十圈, 快到冇朋友.
作者: GOLDWING1800    時間: 2010-3-14 22:39
1# redbullbull

thanks for share
Gooooooooooooooooooooood!!!!!!
作者: beebone    時間: 2010-3-14 22:51
最好唔好

因為條呔會一路變漙

而車高就為條呔而set

係行走時要不停set

因為頭呔比後呔細2mm
...
redbullbull 發表於 2010-3-14 12:16

4角重量, 4角高度, 同埋車速而定camber多少.
我自己就咁set, set 出O黎既好夠O太, 好肯轉, 有時仲係engine唔夠中速而要收窄D tim.
至於downstop, camber關係只同droop有關.
Droop大, 重量轉移快. E.g. 前droop大, 重量轉移得快, 尾下座力大, camber變大.
Tire愈行愈少就一定, 如果camber同行車速度協調, tire少左就咁升返高車身對整體影響唔係咁大.
作者: clio    時間: 2010-3-15 09:38
請問各位師兄,可唔可以解釋下downstop既作用同埋影響呢﹖小弟一直都唔係好明佢既原理。
謝謝!!
作者: alexcheung    時間: 2010-3-15 09:44
不如星期日叫redbull兄去PYC開班受徒,讓各人大開眼界。
作者: 垃圾鏟    時間: 2010-3-15 11:44
bullbull RC教室...免学費有津貼...有無証書?
Sirio 發表於 2010-3-15 11:00

Sirio兄你都黎教下我地野呀......我覺得你識好多野呀
作者: rabbitmomo    時間: 2010-3-15 12:12

另都期望大家把知識拿出和 ...操多啲車好過你講咁多廢話啦小朋友
MARK1 發表於 2010-3-14 00:54

既然你話人講廢話,你又睇,你又覆??
就係多得你呢D人唔分享,RC先愈唻愈少人玩~
夠膽話人唔夠膽用真身,睇你唔起~

睇少D廢話啦老野~

支持BULL ~
作者: garywong5368    時間: 2010-3-15 12:33
我到e家都唔明camber 同 toe in out  既真正作用
我只係調較到唔甩為止
作者: george02    時間: 2010-3-15 12:43
多謝bullbull兄教導
作者: garywong5368    時間: 2010-3-15 12:45
我都不想的

一天上班工作,十多小時

收工十分攰,精神十 ...
redbullbull 發表於 14-3-2010 12:32 PM

好多謝你了
唔似有D人入來(呀交呀左)又無教人一味嘈
作者: bbb    時間: 2010-3-15 13:16
同人分享,都要分享D正確資訊,
一架RRR可以順順利利跑到5分鐘都唔得,又話教人set車
又介紹D次貨Engine比人(GRP)
老作就勁,落場玩車又唔夠膽
要支持請先睇睇人地識唔識玩車先啦
作者: RCANDY    時間: 2010-3-15 13:24
really thanks for bullbull's sharing here.
keep going!
作者: 大b    時間: 2010-3-15 13:28
支持BULL
作者: duncan520    時間: 2010-3-15 13:32
Better "教學" change to "Sharing" la.

Thanks for sharing.
作者: chungtsai    時間: 2010-3-15 13:43
支持BULL
大b 發表於 2010-3-15 13:28

支持大b
作者: GOLDWING1800    時間: 2010-3-15 14:03
支持BULL
大b 發表於 2010-3-15 13:28

x2...
啱睇咪睇下囉,
覺得唔啱就自己出黎補充兩句咪仲實際,
剩係識得話別人既不是有用麼??
作者: dick8746    時間: 2010-3-15 14:15
同人分享,都要分享D正確資訊<-------有唔正確就出聲啦~講唔出就收啦
一架RRR可以順順利利跑到5分鐘都唔得,又話教人set車<-------唔正確既資訊咪就係你囉,要行到5分鐘,大陸油雞都得啦!!
又介紹D次貨Engine比人(GRP)<-----GRP咁既價~有曲有批想死呀~~係冇Parts JA~~(開新機都係千多~買多部做PARTS好唔好?一部機玩成世呀)
老作就勁,落場玩車又唔夠膽<----~開個新ACC來小人~唔好講玩車~上綱留言你都係一隻"龜"
要支持請先睇睇人地識唔識玩車先啦<-----人地唔係比高手睇KA,新手一玩就識呀,識既都唔洗係樹做"屎X鬼"

我都做過新手(現在都係),有時真係問都唔識點問~BULL BULL 支持你~對於我真係好有用~須之前都有C兄講過,但你就講得令新手明白呢下好~
作者: sdan321    時間: 2010-3-15 14:27
回復 36# 垃圾鏟

不要問,只要信,,,,,,,,,,信者得救,信者得永生呀,要虛心向  亞太區最強油動車手 工房林峯  bull bull 好好學習,才是皇道正宗啊 @@
作者: sdan321    時間: 2010-3-15 14:39
PYC Setting?
jboy 發表於 2010-3-14 02:05

全天候Setting嚟架,落雨同雪地都啱用 @@
作者: Fluke    時間: 2010-3-15 19:28
請問各位師兄,可唔可以解釋下downstop既作用同埋影響呢﹖小弟一直都唔係好明佢既原理。
謝謝!!
clio 發表於 2010-3-15 09:38

http://www.x-model.com.tw/eshop/buy.php?stat=web&st=42
作者: beebone    時間: 2010-3-15 22:09
既然你話人講廢話,你又睇,你又覆??
就係多得你呢D人唔分享,RC先愈唻愈少人玩~
夠膽話人唔夠膽用真身,睇 ...
rabbitmomo 發表於 2010-3-15 12:12

好明顯佢玩開電車, 電車男通常都係咁.
操車係緊要, set 車亦都係大同少易, 呢兩樣都係無絕對, 總之set出O黎架車O岩自己就自然快.
成日都聽"車快人慢", OR "人快車慢" , 架車O岩自己既driving style咪得囉.
作者: beebone    時間: 2010-3-15 22:15
又介紹D次貨Engine比 ...
bbb 發表於 2010-3-15 13:16

咁多新仔咁火既.........

咁係有咩同人分享下呢? 錢? 女人?
GRP engine唔係次貨呀, 只係間工廠火災後兩個老闆唔攪engine生意, 剩底既只係貨尾. 我用緊呀, 無問題喎.
你梗係識老bull既呢, 係咪慢過人呀..........?!?!?!
作者: kin12    時間: 2010-3-15 22:46

bullbull兄 我上次見你,玩車一個圈撞3次 ,操好d 先教人嗎
作者: 大b    時間: 2010-3-15 23:35
支持大b
chungtsai 發表於 2010-3-15 13:43

thanks ..
作者: georgej    時間: 2010-3-15 23:36
有誠意post.合不合用都要讚一個.好多時候set吾到架車,就試一下用回完裝設定,可能會有驚喜
作者: McKin    時間: 2010-3-15 23:38
bullbull兄 我上次見你,玩車一個圈撞3次 ,操好d 先教人嗎
kin12 發表於 2010-3-15 22:46

師兄邊個話手車唔得唔可以教人set車? 但要人信就......
我都有friend set車set到古靈精怪,但佢手車勝在夠快!
所以講同做都係.....
作者: beebone    時間: 2010-3-15 23:45
kin12 發表於 2010-3-15 22:46

我都見過你燵3次車至燵一次呀.........
作者: kin12    時間: 2010-3-16 00:13
pyc 條燈柱 比 bullbull兄 撞到   斜左除時 跌落黎 , 車友門小心
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 01:07
嘩..............

好多鼠輩呀

咩我真係咁大影響力

哈!人怕出名猪怕肥

你係到嚇鬼佬咩........
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 01:16
又介紹D次貨Engine比 ...
bbb 發表於 2010-3-15 13:16

你自己用過未先??

唔係又果D冇錢買,一味聽人講果D人呀

雖然我唔知你係邊位,呀龜兄

另一題龜兄其實GRP D雞比唔係冇貨

你買唔到,唔代表冇

我果日先問過仲有大量

我玩親都係中午去到玩到最晏果個走

平均玩一次起碼燒到1500CC油
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 01:40
Better "教學" change to "Sharing" la.

Thanks for sharing.
duncan520 發表於 2010-3-15 13:32

主題不會因為某一些高手而改變

其實這主題主要是想分享和分享

我先分享自己的SETTING,別人又分享自己的SETTING

達到雙羸

真係唔明D龜兄和鼠兄,都二三四十歲人la

d行為真係有d好像小學生 ..........

一個人光明正大見人都唔可以

又幾可憐既

連中學生都唔會咁做

認為d setting有問題既未提出囉

講又講唔出有咩問題

我又冇講過我自己好快,係高手

人隋左錢,女人唔可以同人分

一個人只會閉門做車,固步先封點會有進步

我雖然玩左1/10 onroad車都仲未有一年

哈!我唔怕比人笑我手車屎喎

因為我手車真係屎......

但我講過會用幾何式咁上

我做任何野都係跳級同幾何式咁做

作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 01:42
pyc 條燈柱 比 bullbull兄 撞到   斜左除時 跌落黎 , 車友門小心
kin12 發表於 2010-3-16 00:13

嘩,你用下腦先la

一條燈柱幾粗呀

係人都知冇可能

可能我架1比10 RC CAR有320匹馬力
作者: haley1200cc    時間: 2010-3-16 01:43
全天候Setting嚟架,落雨同雪地都啱用 @@
sdan321 發表於 2010-3-15 14:39

甚麽呀 一個Setting可以做到全天候咁犀利,你當工房無高人
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 01:49
好了..........

應付左d無聊人

大家繼續討論SETTING的方法

和分享自己的SETTING
作者: sdan321    時間: 2010-3-16 04:39
甚麽呀 一個Setting可以做到全天候咁犀利,你當工房無高人
haley1200cc 發表於 2010-3-16 01:43

唔係唔信呀!本人正預備將部1/8油越啲setting轉晒跟呀 工房林峯bull啲setting一樣啊,我諗應該好走非常呀
作者: beebone    時間: 2010-3-16 04:40
呢道真係好多小學生...................夠膽出O黎講 1:1
作者: sdan321    時間: 2010-3-16 05:59

書讀得多少唔太重要,明道理,識分對錯,知禮義廉恥,別愛大喜功,,,,,,,,,,,,,,先叫為人
作者: 大b    時間: 2010-3-16 10:25
書讀得多少唔太重要,明道理,識分對錯,知禮義廉恥,別愛大喜功,,,,,,,,,,,,,,先叫為人
sdan321 發表於 2010-3-16 05:59

咁犀利,你做到高人.
作者: tllau    時間: 2010-3-16 10:41
咁犀利,你做到高人.
大b 發表於 2010-3-16 10:25

樣樣有你份做埋版主啦
作者: 1312    時間: 2010-3-16 10:49

support bull bull
bull bull sharing with rc guy
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 12:57
回復  1312

雖然bull bull 所寫不一定全对。
但我支持他的熱誠及願意跟別人分享的心。
他教人 ...
3rock 發表於 2010-3-16 12:46

多謝支持

我自己認為做咩都好

自己要先有熱誠和要求

雖然現在我還是跑得不快

但我還是會努力去多方面嘗試
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 12:59
support bull bull
bull bull sharing with rc guy
1312 發表於 2010-3-16 10:49

thanks

師兄不防同大家分享下自己的setting
作者: st_kuen    時間: 2010-3-16 13:21
Bull Bull肯花時間去圖文並茂地去分亨set車心得, 他的熱誠是大家有目共睹的。
的確對新手有莫有幫助! 如有不詳盡的地方絕對歡迎大家提點 (在上文也見有ACO及TRC的頂級高手分享自己settings), 因這個post並不是只屬於BullBull自己的, 歡迎大家分享心得作出貢獻!!

大家快快樂樂玩RC吧!!
作者: Evo5    時間: 2010-3-16 17:42
我Lum有好多師兄係覺得BULL兄响度冇料扮有料....重响度教人set車......雖然佢手車係屎.....但係佢都有言論自由嘅.....有得佢啦你地......
話時話响罐東菜旁放對波鞋好唔衛生.....攞走波鞋末呀?
作者: redbullbull    時間: 2010-3-16 20:25
我Lum有好多師兄係覺得BULL兄响度冇料扮有料....重响度教人set車......雖然佢手車係屎 ...
Evo5 發表於 2010-3-16 17:42

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

你講緊e張圖?
果個係水磨年糕個桶,不過比我用左放狗糧
哈,你真係眼利
不過我隻金毛尋回小朋友係叫係叫冬菜
唔係叫東菜:p
佢好鬼咀叼架,唔係靚野佢唔食
食都要食HILL'S牌
你對我個桶咁有興趣
唔通你想同我隻冬菜搶食??
大家還是討論技術吧
作者: Fluke    時間: 2010-3-16 23:27
BullBull兄精神可嘉,值得一讚。繼續努力,讓眾多新手有多點機會學習。
有少少建議:若題目"(原創)bull bull 新手set車教學"修飾一下更好
如:"Bullbull新手set車分享"
作者: joe2004    時間: 2010-3-16 23:59
一個人只會閉門做車,固步先封點會有進步

我雖然玩左1/10 onroad車都仲未有一年

哈!我唔怕比人笑我手車屎喎

因為我手車真係屎......

但我講過會用幾何式咁上

我做任何野都係跳級同幾何式咁做 ,平均玩一次起碼燒到1500CC油

(支持,最緊要操多o的,平均玩一次燒到3-4 升油,囉多D行車哩數,唔好吹水side時間,)
作者: 電梯痴漢    時間: 2010-3-17 00:18
唔該晒師兄,資料好有用
作者: redbullbull    時間: 2010-3-17 00:53
BullBull兄精神可嘉,值得一讚。繼續努力,讓眾多新手有多點機會學習。
有少少建議:若題目"(原創)bull bu ...
Fluke 發表於 2010-3-16 23:27

其實修飾一下題目不是問題

只是他們不是對事而是對人

華兄日後我買了私家車後必定會去拜訪一下你們

跟你們好好學習學習

其實大家看到,同是粉領

大家都是同一個地區的場地,人可以相差咁遠

看到華兄和Wing兄的分享後

更難得是肯和新手無私分享和作出指導

令我深深體會到學無止境
作者: redbullbull    時間: 2010-3-17 01:05
唔該晒師兄,資料好有用
電梯痴漢 發表於 2010-3-17 00:18

thank you
作者: sdan321    時間: 2010-3-17 01:44
咁犀利,你做到高人.
大b 發表於 2010-3-16 10:25

我都係....支持 ''大B''  
唔使比人話低b  ha ha
作者: redbullbull    時間: 2010-3-17 02:20
我都係....支持 ''大B''  
唔使比人話低b  ha ha
sdan321 發表於 2010-3-17 01:44

支持大B

bason都幾好聽喎
作者: sdan321    時間: 2010-3-17 03:04
回復 99# redbullbull
車高是頭5mm
車高是尾7mm
以上啲料
經過一日嘅研究之後,我準備把我部F104都跟你啲setting一樣呀!
因為不論油動和電動,大家setting都是大同小異,一理通百理明  .............吖ma

真係 學無前後,達者為先 呀...呀....呀

好鬼死感動嘅設定,完美到.....呢
作者: ericho    時間: 2010-3-17 07:24

想問聲如果真係窮到乜咁, 計推桿/螺絲圏數可唔可以逹到同樣效果?(前提當然係自己用,自己睇啦)
因為現在的技術應該可以做到左右parts誤差<2mm, 而推桿/螺絲的牙距也可以度到, 原則上得吧
作者: RCwing    時間: 2010-3-17 08:51
以下是小弟Set 車次序 NT1
1/downstop
3.再Check一次D ...
Fluke 發表於 2010-3-14 22:28

怪唔得之你架車咁穩陣
作者: st_kuen    時間: 2010-3-17 09:44
怪唔得之你架車咁穩陣
RCwing 發表於 2010-3-17 08:51

華哥咁穩陣, 咁德哥點解你又咁快!!
作者: redbullbull    時間: 2010-3-17 13:01
想問聲如果真係窮到乜咁, 計推桿/螺絲圏數可唔可以逹到同樣效果?(前提當然係自己用,自己睇啦)
...
ericho 發表於 2010-3-17 07:24

同樣效果就難d la

但肯去set,總好比你咩都唔set

其實你肯去用心攪攪架車,多嘗試

不論好不好走

你以經進步了
作者: redbullbull    時間: 2010-3-17 13:06
哈,個主題有4000個人睇過

又上Top one
作者: EricRC    時間: 2010-3-17 17:05
BULL兄好野~!不過小弟想問下裝翻車輪之后調邊個地方可以調車高呢?
作者: speedstar    時間: 2010-3-17 20:01
支持! Thank you ar.
作者: EricRC    時間: 2010-3-22 08:52
LOOK FOLLOW O
Sirio 發表於 2010-3-17 18:22

明白曬,唔該曬Sirio兄
作者: sch    時間: 2010-3-23 19:52
最鐘意你果句:玩車既知識係帶唔到落棺材
作者: rcrcevo    時間: 2010-3-28 17:05
回復  垃圾鏟

不要問,只要信,,,,,,,,,,信者得救,信者得永生呀,要虛心向  亞太區最強油動車手 工房林&#2 ...
sdan321 發表於 2010-3-15 14:27

聖經講信者得救信者得永生果個叫耶蘇神的兒子阿門, 不是這個人林峯. 福音傳

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2