RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: M05佐敦谷用車呔問題 [打印本頁]

作者: wingky    時間: 2010-9-6 16:50
標題: M05佐敦谷用車呔問題
請問有冇ching 知道m05用原裝呔在佐敦谷玩的效果如何 (用風扇黑豬摩打)?
如果在佐敦谷不適合玩原裝呔, 有冇膠呔及海綿呔介紹?  Thanks .
作者: carvenchow    時間: 2010-9-6 17:07
我玩偉高賣緊雙星m車用條胎 $32 一對 唔錯 要另外買胎膽
作者: 1524    時間: 2010-9-6 17:17
回復 1# wingky

我渣m04,
黑豬 + 前後o太用sweep 36 ($120左右一套, 痴好晒連o太膽),
唔甩, 非常好跑~
作者: z96282424    時間: 2010-9-6 17:40
回復  wingky

我渣m04,
黑豬 + 前後o太用sweep 36 ($120左右一套, 痴好晒連o太膽),
唔甩, 非常好跑~
1524 發表於 2010-9-6 17:17

但係長期用佢荷包好傷... 太軟太快玩完...
作者: 1524    時間: 2010-9-6 17:51
回復 4# z96282424

呢隻又真係去得好快.
ching有咩choice?
作者: carvenchow    時間: 2010-9-6 18:04
我開頭都用sweep 36 , 兩日爆一套...
作者: 1524    時間: 2010-9-6 18:07
回復 6# carvenchow

你覺得o係 JV, 用sweep 同星星分別大唔大?
我o個時o係籃球場玩就分別極大~
作者: herbert1    時間: 2010-9-6 18:21
我無M車,sweep呢隻tire只係用過touring版,不過明明岩度數玩,無overheat,玩完返黎都起皺紋

甩好多tire粉,去得勁快,ok咬既,但大塵既地方就完全唔得......
作者: wanmore    時間: 2010-9-6 18:32
我用HPI 果套有紋呔小甩,但幾好跑(今日早上先跑完)
作者: carvenchow    時間: 2010-9-6 19:01
回復  carvenchow

你覺得o係 JV, 用sweep 同星星分別大唔大?
我o個時o係籃球場玩就分別極大~
1524 發表於 2010-9-6 18:07

籃球場大丫 係JV就差少少,不過用極都唔爆....
作者: wingky    時間: 2010-9-6 19:55
回復 2# carvenchow

我見雙星m車呔都有幾款, 應該買那一型號呢?
作者: carvenchow    時間: 2010-9-6 21:22

我見雙星m車呔都有幾款, 應該買那一型號呢?
wingky 發表於 2010-9-6 19:55

C HING 真係唔好意思,我掉哂d packing

去偉go 睇下 賣$32 一對 有張綠色card紙係底
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-6 23:42
回復 9# wanmore

do you mean HPI X-pattern ?
作者: lingryan    時間: 2010-9-7 00:33

我部係 VM II 用原裝彈弓&油壓, 6000kv motor,
在佐谷玩 :
GOOD--> 用疑似HPI車呔, 極咬!! 入彎仲聽到響呔聲
一半半--> sweep車呔...40度...入彎甩甩地...磨損速度快...我懷疑本身油壓軟...
BAD--> 屎food痕買左套星星&呔綿, 只係入小小彎即刻打白鴿轉XYZ&&@#@..........我仲係極粥$100買左兩對...套星星呔我記得個包裝好似係綠色card紙底......另加$18呔綿...

[attach]410585[/attach]
疑似HPI 車呔, 極咬!!

[attach]410586[/attach]
好貴又落唔到車場...唯有Law落去球場玩算啦...

[attach]410587[/attach]
玩左大約數十個圈...玩左大約粒半鐘多D, 磨損速度快到呢...我有燒錢既感覺...
作者: lingryan    時間: 2010-9-7 10:10
我行過環保磚地又去過球場憑肉眼又好似冇咩磨損咁...
作者: 1524    時間: 2010-9-7 11:11
回復 14# lingryan

SWEEP 真係去o太快得離奇~~

ching....vmii用6000kv....會唔會快到好似癲o左咁?
6000kv係唔係around 5.5T.-6.5T左右?
作者: wingky    時間: 2010-9-7 11:13
咁其實有冇ching試過用原裝呔跑佐敦谷呢?
作者: herbert1    時間: 2010-9-7 11:17
http://www.tam.ne.jp/nic/tires/tires_02e.html

用sorex改實無死.....
作者: lingryan    時間: 2010-9-7 14:17
回復 17# 1524

因為我用nimh, 或用2800mah 20C cheap lipo, 及用無感60A ESC... 所以發揮不了6000kv的威力
作者: lingryan    時間: 2010-9-7 14:17
回復 19# herbert1

幾銀ar??
作者: 1524    時間: 2010-9-7 14:23
回復 20# lingryan

ic...正打算買VMII跑佐敦谷,
ching 對摩打T數有咩建議?
作者: lingryan    時間: 2010-9-7 16:03

冇咩建議war... 我都係新手, 我只係第四次入車場玩.
VM II的確係好車只是說明書較複雜, 架車買番泥已好齊料.
記得買番個金屬伺服座, 因為成日冇貨
另外佢D件 rcmart好少, 唯獨只有極粥最齊(基本上係獨市)
最後係個殼只能用racing shell...我自己改星星mini cooper殼, 改殼有D煩(上星期日架藍色殼mini cooper就係我泥)
至於T數(大減,motor齒之配搭)我都唔係好識...
作者: ftbingobingo    時間: 2010-9-7 16:04
用sorex改實無死.....
herbert1 發表於 2010-9-7 11:17

還有必要嗎?
作者: 1524    時間: 2010-9-7 16:30
回復 23# lingryan

呵....原來係你.
作者: ftbingobingo    時間: 2010-9-7 17:14
回復  lingryan

ic...正打算買VMII跑佐敦谷,
ching 對摩打T數有咩建議?
1524 發表於 2010-9-7 14:23

Team Powers 6.5 Lite very good
作者: 1524    時間: 2010-9-7 17:37
回復 26# ftbingobingo

6.5!!! 咁快?!  
我仲o係11.5同8.5之間選擇緊tim
作者: carvenchow    時間: 2010-9-8 01:45
回復 28# vayeate

用風扇黑豬重OK...今日9T 爆哂....
作者: wingky    時間: 2010-9-8 08:17
如果風扇黑豬OK, 我玩埋套原裝呔先再買呔了, thanks 各 ching
作者: 1524    時間: 2010-9-8 09:06
回復 30# wingky

原裝o太一日就唔見晒d紋...
作者: 1524    時間: 2010-9-8 09:07
回復 29# carvenchow

M05用 9T?!
作者: lingryan    時間: 2010-9-8 10:06
如果風扇黑豬OK, 我玩埋套原裝呔先再買呔了, thanks 各 ching
wingky 發表於 2010-9-8 08:17

係應該買定一套做後備
作者: carvenchow    時間: 2010-9-8 13:28

M05用 9T?!
1524 發表於 2010-9-8 09:07

琴晚係-__________________-"爽! 要練手指...
作者: 1524    時間: 2010-9-8 14:09
回復 34# carvenchow

應該吊手指吊得好辛苦.....
作者: carvenchow    時間: 2010-9-8 14:49
回復 35# 1524

反而隻隻灣都係吊小小雞,但係一直路好貪心full 雞 點知爆吠....
作者: carvenchow    時間: 2010-9-8 14:50
回復 33# lingryan

我用個套冇紋架...:]
作者: 1524    時間: 2010-9-8 15:02
回復 36# carvenchow

咁多虛位同車身高,
行直路定唔定先?
作者: carvenchow    時間: 2010-9-8 15:18
回復 38# 1524

行直路都算定!-__-!
作者: wingky    時間: 2010-9-19 14:54
終於試左原裝呔跑佐敦谷, ok 好跑, 少少推頭; 但如ching 所料, 兩排電已經唔見晒d呔紋
作者: hei_choro    時間: 2010-9-23 23:17
hpi M呔邊度有得賣 ar?
我部M03R今日燒左套sweep啦~ (大約跑左10排3000電)
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-24 23:23
you can try action hobby or jet hobby
作者: levinng    時間: 2010-9-25 01:02
我用緊 ABC M 車9T無刷, 孖星綠卡果隻唔係好咬地, 超推頭,
作者: levinng    時間: 2010-9-27 15:51
星期日試左 sweep 40R, 超咬.. 磨損都極快. 仲有冇其他選擇呢
作者: Tam    時間: 2010-9-30 02:03
有沒有c hing 試過cross 膠呔?  http://www.rc-cross.com/page/english/m03_parts.html

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2