RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 2010年11月13日奧比斯盲俠行活動(參加者招募開始) [打印本頁]

作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 11:06
標題: 2010年11月13日奧比斯盲俠行活動(參加者招募開始)

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/

重要資料   

活動日期及時間 :2010年11月13日(星期六)深夜10:30至翌日清晨6:30
步行路線 :葵涌興芳路遊樂場 -> 黃金海岸泳灘  
大會主題 :「型」光俠影
服裝建議 :配合大會「型」光俠影主題,參加者可自由搭配搶眼戰衣現身會場
蒙眼夜行大考驗 :於海安路海濱長廊蒙眼步行10分鐘
補給安排 :大會將於沿途的檢查站提供清水及 / 或小食,並於終點站提供簡便早點
回程接送 :備有專車於早上4時至8時由黃金海岸泳灘接載參加者返回荃灣港鐵站
截止報名日期 :2010年10月6日(星期三)下午5時

步行路程: 約20公里,適合長途遠足人士  
步行時間: 約6小時  
路徑狀況: 全程為石屎行人路
全程路線: (起點) 葵涌興芳路遊樂場 → 荃灣海安路海濱長廊 → 機場核心計劃展覽中心
→ 青龍頭 → 大欖 → 小欖 → (終點)屯門黃金海岸泳灘

除左要籌錢外其實同一般夜行放車活動冇乜分別,與其獨樂樂,不如與眾同樂,共襄善舉

基本規則及招募詳情詳見http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=189330&extra=&page=3 #46
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-9-24 11:09
蒙眼夜行大考驗 :於海安路海濱長廊蒙眼步行10分鐘 , JA住架車?
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 11:14
蒙眼夜行大考驗 :於海安路海濱長廊蒙眼步行10分鐘 , JA住架車?
Jazz_Wan 發表於 2010-9-24 11:09

如果有人去我們會同ORBIS傾這個問題
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 11:17
呢道改左做貨車版吹水區定係其他版區呀????請問呢個post 係咪放錯區呢??
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 11:33
呢道改左做貨車版吹水區定係其他版區呀????請問呢個post 係咪放錯區呢??
smallrice 發表於 2010-9-24 11:17

馬輝的原意係打算集合貨車友參加這個活動,引起誤解的話抱歉
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-9-24 11:50
回復 4# smallrice
回復 5# 馬輝
如果活動有機會涉及遙控貨車, 放在 "放車約會區" 絕冇不當
作者: 卍亮卍    時間: 2010-9-24 12:01
但蒙眼..怎樣控住架車行呢..呢一點很難啵~
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 12:03
卍亮卍 發表於 2010-9-24 12:01

夠人去的話我地會同奧比斯商討
作者: 導雷斯    時間: 2010-9-24 12:23
想去
搞得成的話請假都去
作者: TJ~1    時間: 2010-9-24 13:24
雖然係行石屎行人路
但另一個問題係, 會唔會有機會要抬車??
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 13:41
馬輝的原意係打算集合貨車友參加這個活動,引起誤解的話抱歉
馬輝 發表於 2010-9-24 11:33

咁咪即係可以帶埋RC貨車/巴士出席呀??
應該可以加多句 " 可攜車出席 " ...
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 13:57
回復 1# 馬輝

如果成團的話係咪即係以 "團隊"名義,每人捐 HKD$500 , 就可以參加 ??
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 14:09
回復  馬輝

如果成團的話係咪即係以 "團隊"名義,每人捐 HKD$500 , 就可以參加 ??
smallrice 發表於 2010-9-24 13:57

根據盲俠行個度講,每個團隊最少$4000,人多的話除開每人的數字就更少

馬輝明白有D車友有心但未必有銀參加,所以如果多D人參加就可以唔駛佢地咁大負擔之餘又有車玩又有得做善事
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 14:21
卍亮卍 發表於 2010-9-24 12:01

可唔可以"蒙車"或者"熄燈"當蒙眼呢????
作者: snowsenki    時間: 2010-9-24 14:23
6Hrs....
我覚得我地無咁多電。。。

話就話6Hrs....
玩車分分鐘8-10Hrs...
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 14:26
6Hrs....
我覚得我地無咁多電。。。

話就話6Hrs....
玩車分分鐘8-10Hrs...
snowsenki 發表於 2010-9-24 14:23

馬輝以前玩過一次由錦上路站行去濕地公園,個度都14KM,行車下午2點行到差不多10點
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 14:29
根據盲俠行個度講,每個團隊最少$4000,人多的話除開每人的數字就更少

馬輝明白有D車友有心但未必有銀參 ...
馬輝 發表於 2010-9-24 14:09

如果可以攜車出席的話,我一定支持出席...
係咪可以係呢個post報名/報band 呀????
作者: snowsenki    時間: 2010-9-24 14:31
我14号晩要飛。。。。
我頂多行到青龍頭。。。
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 14:31
馬輝現正與奧比斯方面聯絡,如果接受報名將另行通知
作者: smallrice    時間: 2010-9-24 14:36
我14号晩要飛。。。。
我頂多行到青龍頭。。。
snowsenki 發表於 2010-9-24 14:31

冬兄...你又有興趣嚒..??
你幾時多左對"亦"可以飛架??
作者: snowsenki    時間: 2010-9-24 14:42
冬兄...你又有興趣嚒..??
你幾時多左對"亦"可以飛架??
smallrice 發表於 2010-9-24 14:36

有呀~~
之前話美乎至荃湾都因為出Trip要取消。。。
今次都想行晒。。。

但我14号要去大阪->東京->法蘭克福出Trip
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 16:08
大家如果諗到有咩問題不妨提出,馬輝可以代為向奧比斯查詢
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-9-24 16:18
回復 22# 馬輝

不如初步問左可否有貨車出現先....
作者: fatwah    時間: 2010-9-24 21:13
回復  馬輝

不如初步問左可否有貨車出現先....
有勇冇謀 發表於 2010-9-24 16:18

其實我都有諗過...但我怕到時去到....大家會變哂焦點"人" "物"
作者: q太郎.    時間: 2010-9-24 21:25
其實我都有諗過...但我怕到時去到....大家會變哂焦點"人" "物"
fatwah 發表於 2010-9-24 21:13

會都唔出奇
作者: 馬輝    時間: 2010-9-24 21:37
fatwah 發表於 2010-9-24 21:13

某程度上大會都想大家夠光夠型XDDD
作者: fatwah    時間: 2010-9-24 21:55
某程度上大會都想大家夠光夠型XDDD
馬輝 發表於 2010-9-24 21:37

我地一定"夠光夠型" XD
到時個個都走黎同D車車合照....
作者: yy0000yy    時間: 2010-9-25 00:17
回復 15# snowsenki

5600=玩到4Hrs....
作者: snowsenki    時間: 2010-9-25 01:49
回復  snowsenki

5600=玩到4Hrs....
yy0000yy 發表於 2010-9-25 00:17

未必Ga~~
作者: 達人    時間: 2010-9-25 01:50
一定要帶拖頭去?其他車種得唔得?全平路定行山路?
作者: 馬輝    時間: 2010-9-25 15:35
由於奧比斯星期六不辦公,帶車事宜的消息應該最快星期一先有消息
作者: odaan    時間: 2010-9-25 21:18
由於奧比斯星期六不辦公,帶車事宜的消息應該最快星期一先有消息
馬輝 發表於 2010-9-25 15:35

11 月 ....... 如果真係有得去的話

報 2.4G , 都係果部 Benz 拖頭連架

買多三排電 , 總共 6 排 5200mah 行程用

果日放工 , 我部 RC 擺係荃灣 , 然後 6:30 渣私家車去黃金海岸泊車 , 黃金海岸星期六錶位應該 8 點唔洗入 , 頂多入一兩個鐘錶
搭車返荃灣 , 拎番部 RC 去會場 , 應該未到 9 點
完成行程 , 放番部 RC 係車就走得

「型」光俠影  ....... 咪買多兩碌 "螢" 光棒砌個字出黎 (或標誌) 咪夠貼題囉
作者: arDEEP    時間: 2010-9-26 08:10
其實做焦點無間題..只係想有個平枱做善事同比其他人知玩rc都有善心同知世事...
作者: AILSAVolvo    時間: 2010-9-26 10:56
我可能都會黎~
band可能會AM27.125/2.4g(睇下儲幾多$)
紅volvo,可能有拖架(睇下儲幾多$)
作者: hiace200    時間: 2010-9-26 20:14
11 月 ....... 如果真係有得去的話

報 2.4G , 都係果部 Benz 拖頭連架

買多三排電 , 總共 6 排 5 ...
odaan 發表於 2010-9-25 21:18

黃金海岸星期六錶位應該 入到10 點定12點
作者: koda    時間: 2010-9-26 20:59
FM40.790(必到)
富豪/470+舊櫃"
作者: 卍亮卍    時間: 2010-9-26 21:00
FM40.790(必到)
富豪/470+舊櫃"
koda 發表於 2010-9-26 20:59

聰仔..真係落力玩車仔...
作者: koda    時間: 2010-9-26 21:05
回復 37# 卍亮卍

係落力踩場
幾時帶你架E33出黎呀"
作者: 卍亮卍    時間: 2010-9-26 21:06
回復  卍亮卍

係落力踩場
幾時帶你架E33出黎呀"
koda 發表於 2010-9-26 21:05

呵呵...唔知呀
作者: odaan    時間: 2010-9-26 21:34
黃金海岸星期六錶位應該 入到10 點定12點
hiace200 發表於 2010-9-26 20:14

我都隱約記得黃金海岸係唔同 D
唔緊要 , 可以泊停車場
作者: dg8380    時間: 2010-9-26 23:15
我派 Dennis Lance 過來 40.965
作者: dazesin    時間: 2010-9-27 10:02
我都有d想去,不過唔帶車- -
作者: 馬輝    時間: 2010-9-28 10:17
剛致電奧比斯,但負責人暫未能接聽電話,待覆
作者: zozo    時間: 2010-9-28 10:56
又有得玩,又做善時
作者: dazesin    時間: 2010-9-28 14:13
我可能到時約人去玩,各位師兄,如果我見到你地就同你say個hi啦..因為我想蒙眼行10分鐘所以唔帶車啦
作者: 馬輝    時間: 2010-9-28 16:38
經與奧比斯林先生電話商討後,得知大會不反對我們帶車出席

但擔心警察干預,對我們帶車出席有下列要求:

1) 不建議我們開盡新燈喇叭,以免滋擾附近居民

2) 由於預計當日晚上10:30pm開始參加者會陸續出發,而高峰期預定至11:30pm,為免阻礙其他參加者,大會要求我們由隊伍的後方出發

3)大會要求我們自行安排唔帶車出席的版友進行協調及指揮工作

4)為接應萬一出現的死車,最好有板帶板,冇板建議出吉頭

5)各車必須集中活動,不得個別行走

6)建議我們倘若因警方干預而被迫停止,會唔會有人願意出車接走D車,再步行完成旅程

同埋興芳路遊樂場係近葵興MTR的那個,不是新都會廣場附近的那個
作者: 馬輝    時間: 2010-9-28 17:15
我可能到時約人去玩,各位師兄,如果我見到你地就同你say個hi啦..因為我想蒙眼行10分鐘所以唔帶車啦
dazesin 發表於 2010-9-28 14:13

到時可以同你D朋友們幫手做一做協調同指揮等工作?
作者: dazesin    時間: 2010-9-28 17:19
第6點最難...
作者: dazesin    時間: 2010-9-28 17:24
我d朋友係女仔來架 = =未必彩我= =問下先吧
作者: AILSAVolvo    時間: 2010-9-28 18:52
我可能唔黎得~
2010年11月13日,還有1個月17日先夠16歲,所以唔去得...
作者: 卍亮卍    時間: 2010-9-28 19:06
姐係每人要捐500元?....宜家有幾多人報左名呀?
作者: smallrice    時間: 2010-9-28 20:14
回復 47# 馬輝

馬輝兄..另開post報band / 報名 或是在這報呢??
作者: 馬輝    時間: 2010-9-28 22:08
有興趣在此報BAND啦
作者: rabbitmomo    時間: 2010-9-28 22:37
夠人去的話我地會同奧比斯商討
馬輝 發表於 2010-9-24 12:03

我早年都參加過盲俠行(但路線由灣仔至深灣), 奧比斯要求蒙眼此動作乃希望參加者親身體驗視覺障礙的意思, 當時大會要求兩人一組, 每人分別作10分鐘蒙眼步行一次, 另一人需要從旁協助, 希望以上資料對馬輝有幫助 !
作者: smallrice    時間: 2010-9-28 23:21

回復 53# 馬輝

小洋 2.4g
小洋弟 2.4g

另加
自己友 x 1個
作者: smallrice    時間: 2010-9-28 23:26
姐係每人要捐500元?....宜家有幾多人報左名呀?
卍亮卍 發表於 2010-9-28 19:06

亮兄你不如由今日起每日儲 $10 ,到步行日都有四佰幾蚊啦.......
你去唔去呀????
作者: 卍亮卍    時間: 2010-9-28 23:27
亮兄你不如由今日起每日儲 $10 ,到步行日都有四佰幾蚊啦.......
你去唔去呀????
smallrice 發表於 2010-9-28 23:26

考慮中
作者: fatwah    時間: 2010-9-29 01:05
= =點入奧比斯個網彈出黎話 得返3千個名額....
作者: 馬輝    時間: 2010-9-29 06:44
= =點入奧比斯個網彈出黎話 得返3千個名額....
fatwah 發表於 2010-9-29 01:05

即係要大家快手決定報名囉XDDD
作者: odaan    時間: 2010-9-29 10:47
即係要大家快手決定報名囉XDDD
馬輝 發表於 2010-9-29 06:44

有兩個報左喇喎

http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&ptid=189330&pid=1761692

http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&ptid=189330&pid=1762475  

但我覺得重新係 http://bbs.rc-evo.com/forumdisplay.php?fid=55 開個 post 報 Band 會好 D

吹水/問題 分流過黎呢個 post
作者: 小角仔    時間: 2010-10-3 04:51
有呀~~
之前話美乎至荃湾都因為出Trip要取消。。。
今次都想行晒。。。

但我14号要 ...
snowsenki 發表於 2010-9-24 14:42

是咪飲得RED BULL多呀.......

RED BULL     送你一對翼

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2