RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 如何是慢爬攀岩車?? [打印本頁]

作者: 達人    時間: 2011-1-6 00:03
標題: 如何是慢爬攀岩車??
如何是慢爬攀岩車??
請大家比比意見
作者: gibson    時間: 2011-1-6 00:30
如何是慢爬攀岩車??
請大家比比意見
達人 發表於 2011-1-6 00:03

這是一個非常愚蠢的問題。結案
作者: mini_cooper_998    時間: 2011-1-6 00:33
回復 1# 達人
能慢速攀爬岩石的車就是慢爬攀岩車!!!
作者: buzzybee82    時間: 2011-1-6 00:40
咁點先叫慢呢??
作者: gibson    時間: 2011-1-6 00:46
那麼,如何界定緩慢?
請大家比比意見

作者: lespaul    時間: 2011-1-6 00:59
如何界定,我想我可以做判斷。
作者: 達人    時間: 2011-1-6 01:04
回復  達人
能慢速攀爬岩石的車就是慢爬攀岩車!!!
mini_cooper_998 發表於 2011-1-6 00:33

錦如果快速攀爬算唔算攀岩車?
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-1-6 01:08
錦如果快速攀爬算唔算攀岩車?
達人 發表於 2011-1-6 01:04

其實有冇可能做到"快速"而又係"攀岩"呢?
作者: 達人    時間: 2011-1-6 01:12
其實有冇可能做到"快速"而又係"攀岩"呢?
Noir.KAZE 發表於 2011-1-6 01:08

係有既~~!好多時要爆上去
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-1-6 01:14
係有既~~!好多時要爆上去
達人 發表於 2011-1-6 01:12

有冇片可以睇下?
我睇親d片部部"攀岩"既都係慢慢攀上去,搵唔到快速"爆"上去既片.....

一快就打肋斗既我就見過

Thanks
作者: 達人    時間: 2011-1-6 01:39
回復 10# Noir.KAZE

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
作者: 達人    時間: 2011-1-6 01:41
回復 11# 達人
我用13T冇刷夠唔夠快?
作者: ACDC    時間: 2011-1-6 09:17
" 如何是慢爬攀岩車?? 請大家比比意見 "
" 這是一個非常愚蠢的問題。結案 "
gibson 發表於 2011-1-6 00:30

二樓便想結案 ?
我倒覺得這是一個非常愚蠢非常不專業的應答
作者: andygoody    時間: 2011-1-6 09:35
攀岩車最緊要夠扭力
作者: ACDC    時間: 2011-1-6 09:43
在這裡 [慢爬攀岩車技術討論板] 占大多數的
SCX10
是不是慢爬攀岩車 ?
作者: kuen    時間: 2011-1-6 11:27
回復 2# gibson

說得好
   出題的腦轉數慢下來了
作者: ACDC    時間: 2011-1-6 11:59
如果在這裡的 慢爬攀岩車技術討論板 版友 真的覺得標題愚蠢
甚至迴避了解什麼是 慢爬攀岩車

朋什麼 能建議 慢爬另相爐灶 獨立開一個慢爬攀岩車技術討論版
朋什麼 以為慢爬崛起 ?

作者: ACDC    時間: 2011-1-6 12:19
與其他車種比較
慢爬攀岩車( crawler)  是更具自己的性格
更獨立的
絕對不能靠 有錢買幾個亮麗的0件 便算是慢爬車行家
甚至設館授徒
作者: ASARO    時間: 2011-1-6 17:19
回復 12# 達人
點解唔試下用一個高turn數既無刷來試下既?
我自己用21.5T有感無刷來玩
作者: ASARO    時間: 2011-1-6 17:21
回復 18# ACDC

講得好
作者: 達人    時間: 2011-1-6 18:12
回復  達人
點解唔試下用一個高turn數既無刷來試下既?
我自己用21.5T有感無刷來玩
ASARO 發表於 2011-1-6 17:19

我部AX10係用21.5T有感無刷
作者: ASARO    時間: 2011-1-6 22:27
回復 1# 達人 我覺得慢爬係分開兩種
一種玩像真(scx,rc4wd,cc01....等等),一種玩爬石(losi,xr10,ax10,cr01,rc4wd.....等等)
玩像真就算玩快都無問架!(講真!真係唔係好爬得)
我先前試過用21.5T+好盈60A玩SHOCK啦
一D都唔慢,仲爬到兩咀,要爆起上黎,一的都唔差架!
至於爬石種,就唔知啦(我唔敢講啦)
我道宜家都未見過有人玩XR10係玩無刷既

作者: ASARO    時間: 2011-1-6 22:30
回復 21# 達人

Ching你用緊邊一只21.5T(好其想問下)
作者: 達人    時間: 2011-1-6 23:06
回復  達人

Ching你用緊邊一只21.5T(好其想問下)
ASARO 發表於 2011-1-6 22:30

好.........盈
作者: 達人    時間: 2011-1-6 23:10
回復  達人 我覺得慢爬係分開兩種
一種玩像真(scx,rc4wd,cc01....等等),一種玩爬石(losi,xr10,ax10,cr01,r ...
ASARO 發表於 2011-1-6 22:27

但你仲未答到如何是慢爬攀岩車喎
作者: gibson    時間: 2011-1-6 23:35
但你仲未答到如何是慢爬攀岩車喎
達人 發表於 2011-1-6 23:10

難道有人真的不知道什麼是慢爬攀岩車?
我很相信你應該知道
但你不想讓我們知道
我的答案是不專業

等待你的解釋

作者: ASARO    時間: 2011-1-7 01:16
回復 25# 達人

禁想問下ching,點解鬼佬要張玩(Scx10,cco1,Rc4wd.....)個D行緊1.9寸太鈴
同行緊2.2寸太鈴(AX10,LOSI,XR10)分開兩個組呢?
呢兩種類似你所講既慢爬攀岩車大家都有一個共通點,就係避震幾行程,車身既高度
,車架設計,波牙比例,輪距之長度都係for比你行(off road)or比你去攀爬一D就連
真車都做唔到既AU腰動作去攀爬!
禁ching你又可否解釋一下點解慢爬車要分開三種車架呢?(AX10,SCX10,SUMMIT)
點解要行3link or 4link
點解scale truck通常行1.9寸太鈴
點解crawler行2.2寸太鈴
點解攀爬車要董得AU腰

作者: 達人    時間: 2011-1-7 01:25
回復 27# ASARO
1.RC4WD有1.9有2.2,2.輪距之長度AX10同SCX10係一樣,3.SUMMIT不是慢爬
我出呢條問題係因為我玩既所為慢爬車,我真係唔明如何是慢爬攀岩車.....所以攞出泥大家傾傾
作者: ASARO    時間: 2011-1-7 02:23

回復 29# 達人

1.我唔明你講RC4WD有1.9有2.2(係咪想講truck 同 crawler呀?)
2.SCX10都有兩款輪距(313mm同290mm)前者和AX10一樣
3.SUMMIT雖然車架唔係行像真車架,3link or 4 link
但係波箱牙比及鎖差速呢兩樣野,一樣可令summit上樓梯
去官綱看看你就知summit一樣爬得http://www.youtube.com/watch?v=Z_n1Cfuymxw&feature=related
永遠都係輪太越大越好爬架啦
http://store.rc4wd.com/14-Scale-Killer-Monster-Truck-Kit_p_192.html

只不過見到ching係老手,我都係問多左,anyway我知道自己鐘意玩像真,有時的問題
唔駛講禁白
thanks達人兄
作者: 肥豬    時間: 2011-1-7 04:03
回復  達人

1.我唔明你講RC4WD有1.9有2.2(係咪想講truck 同 crawler呀?)
2.SCX10都有兩款輪距 ...
ASARO 發表於 2011-1-7 02:23

bro 什麼是像真???
作者: 肥豬    時間: 2011-1-7 04:07
回復  ASARO
1.RC4WD有1.9有2.2,2.輪距之長度AX10同SCX10係一樣,3.SUMMIT不是慢爬
我出呢條問題係因為我 ...
達人 發表於 2011-1-7 01:25

慢爬攀岩車, 故明思義 慢速攀爬岩石車    , 現在各bro玩既車多數係爬山車晝者係行山車, 有錯勿插
作者: 達人    時間: 2011-1-7 05:07
回復 31# 肥豬
你既意思我地玩既唔係慢速攀爬岩石車?
作者: ASARO    時間: 2011-1-7 10:38

回復 31# 肥豬

何慰ROCK CRAWLER禁AX10係ROCK CRAWLER定還是係SCALE TRUCK
可否解釋一下
作者: ACDC    時間: 2011-1-7 11:06
你直接命中這個 慢爬攀岩車技術討論板 既弱點
作者: 肥豬    時間: 2011-1-7 12:20

[quote]回復  肥豬

何慰ROCK CRAWLER禁AX10係ROCK CRAWLER定還是係SCALE TRUCK
可否解釋一下
ASARO 發表於 2011-1-7 10:38

登錄/註冊後可看大圖
[/quote

點解bro你禁執著于字面上既解釋呢,何必把文字规范自己,做成文字下既奴隶
作者: ACDC    時間: 2011-1-7 13:49
回復 35# 死肥豬

"點解bro你禁執著于字面上既解釋呢,何必把文字规范自己,做成文字下既奴隶"

求久其亦係 慢爬攀岩車技術討論板 車種混亂原因
大多數人甚至以為他們一直係駕駛 攀岩車,
其實係越野車
作者: AMAT    時間: 2011-1-7 17:10
請各版友尊重其他版友,勿以"死XX"稱呼別人.

討論之內容亦請以技術為主,勿以言語針對任何人.

敬請留意.
作者: ACDC    時間: 2011-1-7 17:49
緊都比你及到
作者: 達人    時間: 2011-1-7 17:55
幫人地改姓
作者: ACDC    時間: 2011-1-7 18:12
我只係覺得如果加上一個死字係點都通順 d ~
作者: ASARO    時間: 2011-1-7 18:29
回復 36# ACDC

好!有point!
作者: 達人    時間: 2011-1-7 22:31
我只係覺得如果加上一個死字係點都通順 d ~
ACDC 發表於 2011-1-7 18:12

如果係你前面加個死字會否通順啲呢~
作者: ACDC    時間: 2011-1-7 23:08
死 >>> 係大姓
十大姓之首

係我名前面加個死字會 曾加娛樂性
作者: kstyle    時間: 2011-1-8 12:30
死 >>> 係大姓
十大姓之首

係我名前面加個死字會 曾加娛樂性
ACDC 發表於 2011-1-7 11:08 PM

咁你咪叫死0X?
作者: ACDC    時間: 2011-1-8 22:43
什麼是死0X ?
作者: 達人    時間: 2011-1-8 22:46
什麼是死0X ?
ACDC 發表於 2011-1-8 22:43

你就是死0X
作者: ikesan    時間: 2011-1-10 18:06

我心目中的攀岩車!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D7
玩過SCX10後、我覚得可以叫越野車、拒既設計係應付凹凸不平既路面、一如片中的岩石就.........、当然、一d無甘難既岩只要慢慢行都無問題既、但始終車身高係攀岩既致命点、針無両頭利、越野車既設計厳格里講吾係用來攀岩、攀岩車的設計用來行沙石路一様係死。即係好似越野単車都有分Cross country, Freeride同Downhill 甘。
片中的攀岩車我上次去日本時想過買、但考慮過香港其實無セ甘既環境玩攀岩、最後都係係KWS到買部SCX10算。我玩過一次後覚得我無買錯! 遊山玩水加埋玩RC、人生一大楽事也。
作者: 達人    時間: 2011-1-10 19:52
條片果兩部係ax10喎
作者: ikesan    時間: 2011-1-10 21:00
梗係吾係啦!師兄睇真d.
作者: 達人    時間: 2011-1-10 21:37
師兄你睇真d......
This is ultimate RC rock crawling conversion kit for Axial AX10!
果道有寫住喎
作者: 達人    時間: 2011-1-10 21:53

回復 49# ikesan
ching你睇下呢部係咩車!!!
[attach]452752[/attach][attach]452753[/attach][attach]452755[/attach]
作者: mini_cooper_998    時間: 2011-1-10 22:32
回復 51# 達人
達達~~你最左上個隻SWX底板好唔好用嫁???
用下面個隻架係邊到買??
作者: 達人    時間: 2011-1-10 22:39
上面果兩部係同一部車....不是我的,是司徒法正既
下面個隻架係冇得賣既......自己整既,你要可以比你
作者: Jazz_Wan    時間: 2011-1-10 22:40
回復 51# 達人

你暗恋我牙,我都唔认得它
作者: ikesan    時間: 2011-1-10 22:55
回復  ikesan
ching你睇下呢部係咩車!!!
達人 發表於 2011-1-10 21:53

我古第一架係前年美国太空総署送左上月球個部月球車!
作者: 達人    時間: 2011-1-10 22:58
我古第一架係前年美国太空総署送左上月球個部月球車!
ikesan 發表於 2011-1-10 22:55

錦都比你知添
作者: German    時間: 2011-1-10 23:01
有咩好吵呀,視乎製造商起初係點定義架姐
即係咁,我買左部911,波子話佢係跑車,但我日日用黎送貨
咁911係貨車定跑車?
作者: oscarchoi    時間: 2011-1-10 23:05
回復 57# German
佢地不是吵而旦是討論,請勿引起不必要的波動
作者: ikesan    時間: 2011-1-10 23:15
條片果兩部係ax10喎
達人 發表於 2011-1-10 19:52

達兄、片中個部叫Clinger、係架仔既出品來架。[attach]452807[/attach][attach]452808[/attach][attach]452809[/attach][attach]452810[/attach][attach]452811[/attach]
作者: 達人    時間: 2011-1-10 23:16
回復 57# German
冇人吵喎.....請勿引起不必要的波動
作者: 達人    時間: 2011-1-10 23:24
回復 59# ikesan
但佢條片寫住係ax10喎......但係唔係好,真係有8成似ax10,連頭尾擔都似ax10
作者: oscarchoi    時間: 2011-1-10 23:34
都唔知邊個抄邊個才是真身
作者: Noir.KAZE    時間: 2011-1-10 23:36
都唔知邊個抄邊個才是真身
oscarchoi 發表於 2011-1-10 23:34

This is ultimate RC rock crawling conversion kit for Axial AX10!

It has Kataoka Lever suspension system and the belly bottom hight is lower than 2cm!

應該係AX10既改件黎wor
作者: mini_cooper_998    時間: 2011-1-10 23:37
回復 53# 達人
真係?!?!?!?!
作者: ikesan    時間: 2011-1-10 23:41
達兄ax10到?如果日円平番d、下次去日本時買部返來研究下!
作者: 達人    時間: 2011-1-11 00:18
回復  達人
真係?!?!?!?!
mini_cooper_998 發表於 2011-1-10 23:37

太靚喇所以我唔用.......下次攞比你
[attach]452851[/attach]
作者: SPAWN    時間: 2011-1-11 00:20
達兄ax10到?如果日円平番d、下次去日本時買部返來研究下!
ikesan 發表於 2011-1-10 23:41

唔洗買!自己整都整到
作者: 達人    時間: 2011-1-11 00:33
回復 67# SPAWN
果位ching話呢部叫Clinger係架仔既出品來不是ax10,所以有機會去日本時買部返來研究下!
作者: mini_cooper_998    時間: 2011-1-11 08:12
回復 66# 達人
遲D有$買多部AX10就專爬石用佢!!
作者: Jazz_Wan    時間: 2011-1-11 19:07
回復  達人
mini_cooper_998 發表於 2011-1-11 08:12

又买,你买黎草架
作者: oscarchoi    時間: 2011-1-11 19:24
回復  達人
mini_cooper_998 發表於 2011-1-11 08:12

唔洗啦遲D啦,,呢期你經常肛門紅
作者: 達人    時間: 2011-1-13 23:15
呢個會唔會就係答案?(要登入才可觀看)
http://www.rcfans.com/bbs/forum. ... &extra=page%3D1

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2