RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想玩F1! [打印本頁]

作者: terrykan    時間: 2011-7-19 19:29
標題: 想玩F1!
有冇好介紹?而我就想買F104 PRO !
作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 19:36
嘩,f1又要磨珠差片,Set 茶茶(有d行其他系統),買t -bar又好似話要整軟d

我唔識玩....不過我對黎緊有架f1就有d興趣...
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 19:47
carvenchow 發表於 2011-7-19 19:36
嘩,f1又要磨珠差片,Set 茶茶(有d行其他系統),買t -bar又好似話要整軟d

我唔識玩....不過我對黎緊有架f1就 ...

黎緊邊一架呢...
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 19:51
terrykan 發表於 2011-7-19 19:29
有冇好介紹?而我就想買F104 PRO !

各有各好. 睇下你想點玩.
F104Pro 都係一個好好既選擇, 亦可以買 F104W / F104X..
如果要平O既..可以買F103RM, 又可以貴多少少O既....F103 Lotus

p.s. 上星期日你都有玩M 車. 可以過黎我呢邊...F1 team 一齊研究下..
作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 20:06
Simonng 發表於 2011-7-19 19:47
黎緊邊一架呢...

唔係直出個架 3racing..f1.^^"
作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 20:07
Simonng 發表於 2011-7-19 19:51
各有各好. 睇下你想點玩.
F104Pro 都係一個好好既選擇, 亦可以買 F104W / F104X..
如果要平O既..可以 ...

但你地個班多數f103 好跑 d定 f104?

係唔係玩膠胎架?
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 20:08
3R... 之前玩過F109. ...怕怕....
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 20:13
carvenchow 發表於 2011-7-19 20:07
但你地個班多數f103 好跑 d定 f104?

係唔係玩膠胎架?

每個人都有F103 & F104
我自己就覺得 F103 好跑又定D.. F104就灣好D..各有各好
我地多數都係用Zen 綿胎, 亦有用膠胎 !

作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 20:17
Simonng 發表於 2011-7-19 20:13
每個人都有F103 & F104
我自己就覺得 F103 好跑又定D.. F104就灣好D..各有各好
我地多數都係用Zen 綿胎 ...

有冇人玩黑豬??
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 20:20
carvenchow 發表於 2011-7-19 20:17
有冇人玩黑豬??

講開呢皮樣野....
我地個個主力都係玩白豬, 同spec. 一齊跑先好玩..到時就真係玩技術
另外我仲會玩 17.5T BL + Turbo... 都幾快..

作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 20:20
Simonng 發表於 2011-7-19 20:20
講開呢皮樣野....
我地個個主力都係玩白豬, 同spec. 一齊跑先好玩..到時就真係玩技術
另外我仲會玩 17 ...

GOOD!白豬 等我^^
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 20:22
carvenchow 發表於 2011-7-19 20:20
GOOD!白豬 等我^^

星期日你黎唔黎呀??? 我地又有F1聚會
作者: carvenchow    時間: 2011-7-19 20:23
Simonng 發表於 2011-7-19 20:22
星期日你黎唔黎呀??? 我地又有F1聚會

睇下點先
作者: Simonng    時間: 2011-7-19 20:25
carvenchow 發表於 2011-7-19 20:23
睇下點先

都係果句.. 見到就見..
作者: terrykan    時間: 2011-7-19 20:55
如果我想買F104pro係邊度買平呀?
作者: edwardchow1    時間: 2011-7-19 21:13
terrykan 發表於 2011-7-19 20:55
如果我想買F104pro係邊度買平呀?

terry我都諗緊買返架F1,第日又可以一齊玩~
今日見到創昪有得賣F104PRO,好似13xx
作者: joeechiu    時間: 2011-7-19 21:35
f104 f1好
作者: terrykan    時間: 2011-7-19 21:48
edwardchow1 發表於 2011-7-19 21:13
terry我都諗緊買返架F1,第日又可以一齊玩~
今日見到創昪有得賣F104PRO,好似13xx

好似Pro版有兩隻一隻好似係back版?
作者: KENNY110    時間: 2011-7-19 21:58
terrykan 發表於 2011-7-19 21:48

104就買X啦唔洗SET查查再改返103頭担
作者: edwardchow1    時間: 2011-7-19 22:02
terrykan 發表於 2011-7-19 21:48

一隻係正常,一隻跟輕量化body
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-19 22:18
買孖星F1...只會買貴...唔會買錯....
經驗一個~~~
如果未玩過RC車仔想玩F1
請先以F103入門...
佢直路快及定..灣路較慢...好易掌握!
對於升級無刷摩打..佢嘅極限什高~~~
已有足夠經驗...
F104...直路會比較"了"..好難SET直條路...
但係灣路絕對靈活..多灣賽道...啱晒咀形~~
如果想升級強勁動力...一定煩死~~~
作者: lf2c    時間: 2011-7-19 22:37
kevin-ysl 發表於 2011-7-19 22:18
買孖星F1...只會買貴...唔會買錯....
經驗一個~~~
如果未玩過RC車仔想玩F1

即係F103玩速度會比較好D呀???
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-19 22:44
比直路...103會強D~~~
我103及104都係用白豬跑...
感覺應該冇錯!!
作者: lf2c    時間: 2011-7-19 22:49
kevin-ysl 發表於 2011-7-19 22:44
比直路...103會強D~~~
我103及104都係用白豬跑...
感覺應該冇錯!!

F103行直路係咪會行得好直線架???
同埋會唔會行行下偏埋一邊架???
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-19 22:57
回復 lf2c 的帖子

買架自己去感受下先啦~~~
我講都係自己認為!!
無謂答錯你嗎~~~
作者: lf2c    時間: 2011-7-19 23:01
kevin-ysl 發表於 2011-7-19 22:57
回復 lf2c 的帖子

買架自己去感受下先啦~~~

就系想買之前做下功課先嗎.......
始終買一架我諗至少都要八舊幾水啦......
咁無理由比晒錢到頭來買左D唔岩自己
心水既野返泥咪晒氣......
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-19 23:12
首先...會唔會走埋一邊~~~
未見發生過~~~
係唔係行得好直....
R晒頭!!點解會唔直嘅呢???
作者: terrykan    時間: 2011-7-19 23:28
KENNY110 發表於 2011-7-19 21:58
104就買X啦唔洗SET查查再改返103頭担

去到呢邊留言又比你搵到!好嘢!
咁你又玩邊架呀?
作者: terrykan    時間: 2011-7-19 23:30
edwardchow1 發表於 2011-7-19 22:02
一隻係正常,一隻跟輕量化body

咁邊隻係偷輕?
作者: edwardchow1    時間: 2011-7-20 00:02
terrykan 發表於 2011-7-19 23:30
咁邊隻係偷輕?

我都唔係好識分,唯有買時問一店員
作者: nel3838    時間: 2011-7-20 01:36

哇, 好多人玩啊...fun . ..  

F103 or F104W better 啦.....  wider, more stable, therefore can go much faster "confidently" ....

Best and cost effective way to get 104W is to buy 104Pro black (with light body and alu motor mount etc), then change front arm to 103 and use 103 tyres front and back.

or of course wait for 104X....

作者: KENNY110    時間: 2011-7-20 07:37
terrykan 發表於 2011-7-19 23:28
去到呢邊留言又比你搵到!好嘢!
咁你又玩邊架呀?

我之前有架104pro但放棄咗啦!
作者: terrykan    時間: 2011-7-21 20:15
今日忍唔到啦!買咗部F104 PRO
作者: Simonng    時間: 2011-7-21 20:20
terrykan 發表於 2011-7-21 20:15

恭喜晒 !!! 星期日砌唔砌得切出車呢 ??? 係JV 一齊玩!!
作者: edwardchow1    時間: 2011-7-21 20:20

恭喜你有大把車砌
作者: terrykan    時間: 2011-7-21 20:35
edwardchow1 發表於 2011-7-21 20:20
恭喜你有大把車砌

冇啦!
作者: terrykan    時間: 2011-7-21 21:45
Simonng 發表於 2011-7-21 20:20
恭喜晒 !!! 星期日砌唔砌得切出車呢 ??? 係JV 一齊玩!!

啲位咁細,用咩電ECS好,玩白豬定黑豬!同埋架車有冇啲嘢要換咗先?
作者: Simonng    時間: 2011-7-21 21:57
我地用....850C Esc + white pig
作者: mcb    時間: 2011-7-21 22:07

幾錢,在那間鋪有呀,thanks Ching
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-21 22:13
terrykan 發表於 2011-7-21 21:45
啲位咁細,用咩電ECS好,玩白豬定黑豬!同埋架車有冇啲嘢要換咗先?

用LRP無限T電變啦....好爆!
一定要享受左白豬先!!
其餘冇野要換啦~~~
作者: terrykan    時間: 2011-7-22 00:56
kevin-ysl 發表於 2011-7-21 22:13
用LRP無限T電變啦....好爆!
一定要享受左白豬先!!
其餘冇野要換啦~~~

幾銀?
作者: terrykan    時間: 2011-7-22 00:57
Simonng 發表於 2011-7-21 21:57
我地用....850C Esc + white pig

好似好大隻喎!
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-22 01:46
咪先~~~850C都叫大隻...咁LRP重大隻D喎!
我用緊我以前玩開D淨餘物資LRP INDY600
所以唔太知價...市場上一定有新...
頂盡$800左右!!
作者: nel3838    時間: 2011-7-22 07:32
臼pig不用那麽大吧?多小A呀?
作者: 145240370    時間: 2011-7-22 10:22
QC3都係$500有找WO
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-22 11:42
$200一隻同$1000一隻嘅電變...
佢嘅分別有如....6DJ8同6922..(係HIFI胆嘅一種..)
就係同一樣野很好同冇咁好嘅分別~~~
作者: 145240370    時間: 2011-7-22 12:08
唔用隻很好既電變,大家白豬都可以輸成條直路
作者: Simonng    時間: 2011-7-22 14:33
145240370 發表於 2011-7-22 12:08
唔用隻很好既電變,大家白豬都可以輸成條直路

完全同意. 同一個車手係JV, 用 D 普通 ESC and 用850C ESC . 可以差成秒幾2秒. 唔係同你講笑..
作者: dennis2008    時間: 2011-7-22 15:57
請問師兄在jv玩白猪f1用膠呔可以嗎?會否很難控?thx!
作者: keithlaw    時間: 2011-7-22 16:24

有刷電變都要$500!? 咁我不如一買就買無刷 Orz
作者: keithlaw    時間: 2011-7-22 16:25
我架F103 砌左架喇, 不過未試車..
但我已經好想把千唯板換做碳千..........
作者: Simonng    時間: 2011-7-22 17:02
keithlaw 發表於 2011-7-22 16:24
有刷電變都要$500!? 咁我不過一買就買無刷 Orz

850C.. 係偉x 都係清緊貨4舊水, 講緊係頂級有刷電變, 用到盡隻白豬..
無刷頂級要幾多$ 呢??? 4舊水買到好o既無刷電變?????? HW 120A 都唔得啦 !
作者: Simonng    時間: 2011-7-22 17:02
keithlaw 發表於 2011-7-22 16:25
我架F103 砌左架喇, 不過未試車..
但我已經好想把千唯板換做碳千..........

試左車先慢慢option 化佢...
作者: Simonng    時間: 2011-7-22 17:04
dennis2008 發表於 2011-7-22 15:57
請問師兄在jv玩白猪f1用膠呔可以嗎?會否很難控?thx!

都ok. 只係比較用綿胎"了"d 者. 但係仲係Under Control !
作者: keithlaw    時間: 2011-7-22 17:08

回復 Simonng 的帖子

問題係, 如果我之後知道自己會用無刷, 咁點解仲要快錢去買頂級有刷 @@

有刷未必放到出去.

作者: Simonng    時間: 2011-7-22 17:18
keithlaw 發表於 2011-7-22 17:08

問題係, 如果我之後知道自己會用無刷, 咁點解仲要快錢去買頂級有刷 @@

明白... 所以好睇你自己同d FRIEND 點玩, 如果大家都係用白豬. 又同一個SPEC, 比較起上黎係玩技術, 你過下我時人過下你.. 呢樣先好玩,
如果以大動力去同人玩, 無乜太大好玩, 直路放人星星.. Win 左又如何 ?

作者: terrykan    時間: 2011-7-22 18:51
Simonng 發表於 2011-7-22 17:04
都ok. 只係比較用綿胎"了"d 者. 但係仲係Under Control !

要唔要落呔水呀?
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-7-22 19:20
Simonng 發表於 2011-7-22 17:02
850C.. 係偉x 都係清緊貨4舊水, 講緊係頂級有刷電變, 用到盡隻白豬..
無刷頂級要幾多$ 呢??? 4舊水買到好 ...

唔好意思...我都好有興趣玩,想問下係5係去偉x同佢講要隻850C電變佢就知係咩?
咁如果偉x都無貨可以去邊買?
作者: terrykan    時間: 2011-7-22 19:39
145240370 發表於 2011-7-22 10:22
QC3都係$500有找WO

呢隻係咪LRP?邊度買$500有找?
作者: Simonng    時間: 2011-7-22 20:11
吃喝玩樂 發表於 2011-7-22 19:20
唔好意思...我都好有興趣玩,想問下係5係去偉x同佢講要隻850C電變佢就知係咩?
咁如果偉x都無貨可以去邊買 ...

係呀! 位置係入門口之後O既右邊第2個巨柜,EyeLevel 咁上下futaba 850C,, 原價9xx .而家就400, 早買早享受 !!
佢有大把貨, 如果無.. 其他地方都有.. 但係就9xx....

記住....850C係無後波....

作者: Simonng    時間: 2011-7-22 20:11
terrykan 發表於 2011-7-22 18:51
要唔要落呔水呀?

可以唔用
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-22 20:52

頂級有刷電變...市場上新及二手都重有好多...
問下d前輩邊隻夠堅!!
850c我會認為太過線性...不知爆為何物...但係起唔覺唔覺之中已經爆左~~
LRP INDY600 一落雞就會爆出去...低轉好力到冇得頂..尾段有DD不及~~

用無刷或有刷...完全睇你班朋友共識用乜野動力~~
個個都用白豬咪用白豬囉~~~
用8.5無刷咪一齊用無刷囉~~

作者: terrykan    時間: 2011-7-22 21:49
kevin-ysl 發表於 2011-7-22 20:52
頂級有刷電變...市場上新及二手都重有好多...
問下d前輩邊隻夠堅!!
850c我會認為太過線性...不知爆為何物 ...

讚成!大家玩同一樣就好好玩!我同班ching大家會一齊玩白豬同8.5T!
同級數會好玩好多!
作者: terrykan    時間: 2011-7-22 21:50
係玩M車!
作者: 145240370    時間: 2011-7-22 22:45
回復 terrykan 的帖子

係LRP..極X買
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-7-23 00:08

係5係用返跟車個隻白豬?
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-23 00:36
吃喝玩樂 發表於 2011-7-23 00:08

係5係用返跟車個隻白豬?

代答...冇錯~~~

作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-23 00:37
terrykan 發表於 2011-7-22 21:49
讚成!大家玩同一樣就好好玩!我同班ching大家會一齊玩白豬同8.5T!
同級數會好玩好多!

我堅持用白豬~~~~
作者: nel3838    時間: 2011-7-23 01:05
Prefer 17.5 then white pig, as brushless is twice as efficient, and can go turbo.
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 08:00
nel3838 發表於 2011-7-23 01:05
Prefer 17.5 then white pig, as brushless is twice as efficient, and can go turbo.

所以我都有17.5T 開Turbo..O既F1, 不過一齊玩O既朋友, 佢地玩開白豬就一齊用白豬,
係唔同O既場合, 就要用唔同O既車, 最緊要麵係睇自己班Friend !!
作者: nel3838    時間: 2011-7-23 08:42
Simonng 發表於 2011-7-23 08:00
所以我都有17.5T 開Turbo..O既F1, 不過一齊玩O既朋友, 佢地玩開白豬就一齊用白豬,
係唔同O既場合, 就要用 ...

Nice friend wor
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 09:40
nel3838 發表於 2011-7-23 08:42
Nice friend wor

Ching 都好似係17.5T....
so we are friend !!!!
作者: terrykan    時間: 2011-7-23 09:50
Simonng 發表於 2011-7-23 09:40
Ching 都好似係17.5T....
so we are friend !!!!

咁會玩白豬定17.5T呀?不過我要下個星期日先玩F1,天日會玩M車先!
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 10:08
terrykan 發表於 2011-7-23 09:50
咁會玩白豬定17.5T呀?不過我要下個星期日先玩F1,天日會玩M車先!

我次次都會帶3架車去.. 一架白豬F103, 一架17.5T F104, + 1架ABC M 車 !!!
作者: terrykan    時間: 2011-7-23 10:34
Simonng 發表於 2011-7-23 10:08
我次次都會帶3架車去.. 一架白豬F103, 一架17.5T F104, + 1架ABC M 車 !!!

你架ABC M 係4WD/2WD呀?
想問F104要唔要換摩打金屬座呀?
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 10:45
terrykan 發表於 2011-7-23 10:34
你架ABC M 係4WD/2WD呀?
想問F104要唔要換摩打金屬座呀?

我架M 車係 ABC Genetic 4WD
我個人認為, 就算架車係唔係pro 都好. 都必要換2樣野. 摩打金屬座 and TRF避震
因為個Motor散熱會好好多 &  避震亦會改善好多, 入完灣出灣就見到效果

作者: manman1999    時間: 2011-7-23 11:04
暫時得103GT,小數民族添
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 11:09
manman1999 發表於 2011-7-23 11:04
暫時得103GT,小數民族添

都唔係...我都有103GT
作者: manman1999    時間: 2011-7-23 11:23
Simonng 發表於 2011-7-23 11:09
都唔係...我都有103GT

多人玩;成到局,吸引番D 103友出來
作者: terrykan    時間: 2011-7-23 11:48
Simonng 發表於 2011-7-23 10:45
我個人認為, 就算架車係唔係pro 都好. 都必要換2樣野. 摩打金屬座 and TRF避 ...

摩打金屬座有乜好介紹!定係用番星星果隻好?
作者: nel3838    時間: 2011-7-23 11:59
manman1999 發表於 2011-7-23 11:23

大家都是2WD,F103/104/GT/109/210/panCar/. . . . .都是朋友呀
白猪17‧5samesame啦
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 12:07
manman1999 發表於 2011-7-23 11:23

haha. 我地個個sunday 都成到局啦 !!
作者: manman1999    時間: 2011-7-23 12:32
nel3838 發表於 2011-7-23 11:59
大家都是2WD,F103/104/GT/109/210/panCar/. . . . .都是朋友呀
白猪17‧5samesame啦

後驅之友會

兩架完成左GT,黑/白豬;15.5T齊哂
作者: manman1999    時間: 2011-7-23 12:39
Simonng 發表於 2011-7-23 12:07
haha. 我地個個sunday 都成到局啦 !!

影下大合照,上黎引人
作者: terrykan    時間: 2011-7-23 13:10
徐咗偉哥之外,邊度最多F1料買呀?
作者: nel3838    時間: 2011-7-23 13:13
manman1999 發表於 2011-7-23 12:39
影下大合照,上黎引人

sorry ahh, cannot come next 3 sundays wor.  need to go to TC race practice.  anyone other than sundays?
作者: Simonng    時間: 2011-7-23 14:30
terrykan 發表於 2011-7-23 13:10

kWS 間間都有料賣 !!!
作者: nel3838    時間: 2011-7-23 18:41
terrykan 發表於 2011-7-23 13:10

Cat shop not bad, or RCMart online, and pick up from Kwun Tong.
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-23 22:37
terrykan 發表於 2011-7-23 11:48
摩打金屬座有乜好介紹!定係用番星星果隻好?

我用"三姑奶"
佢一體化...夠堅!!夠散熱~~~
作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-7-25 20:54
Simonng 發表於 2011-7-23 10:45
我個人認為, 就算架車係唔係pro 都好. 都必要換2樣野. 摩打金屬座 and TRF避 ...

想問一下F103RM係5係換TRF M車用的避震?
作者: Simonng    時間: 2011-7-25 21:12
吃喝玩樂 發表於 2011-7-25 20:54
想問一下F103RM係5係換TRF M車用的避震?

有專比F1 用O既 1 支裝避震 , 其實咪又係 Touring 用O既一樣... 不過M 車果支我都有試過, 位就短左少少. but 一樣用得 !!
作者: terrykan    時間: 2011-7-25 21:28
如果換綿呔用邊隻好?
今日係偉哥見到一隻ZEN,呢隻ok嗎?但我見好似無分度數!
作者: nel3838    時間: 2011-7-25 21:33
terrykan 發表於 2011-7-25 21:28
如果換綿呔用邊隻好?
今日係偉哥見到一隻ZEN,呢隻ok嗎?但我見好似無分度數!

Zen F1 control Race tyre very good, but expensive wor...
(make sure ask for control race tyre).
作者: Simonng    時間: 2011-7-25 21:35
我地通常用ZEN , Front  HI Z9103  , Rear Z9102SS 25度

作者: RC-DRIFTER    時間: 2011-7-25 22:03
104 ZEN綿呔幾錢套
作者: terrykan    時間: 2011-7-25 22:06
RC-DRIFTER 發表於 2011-7-25 22:03
104 ZEN綿呔幾錢套

X 2
作者: kevin-ysl    時間: 2011-7-25 22:18
ZEN~~~$340有找~~~~
作者: ev1312    時間: 2011-7-26 12:03
kevin-ysl 發表於 2011-7-25 22:18
ZEN~~~$340有找~~~~

一套 ZEN 尾胎用白豬玩 .... 玩到 20 排電左右喎
一套 ZEN 頭胎可以玩 30 排電左右

每排玩 30mins - 40 mins 仲唔夠玩 ??

作者: 吃喝玩樂    時間: 2011-7-26 12:50
ev1312 發表於 2011-7-26 12:03
一套 ZEN 尾胎用白豬玩 .... 玩到 20 排電左右喎
一套 ZEN 頭胎可以玩 30 排電左右

咁又幾好wo 不過唔知f103有無?
作者: nel3838    時間: 2011-7-26 13:08
吃喝玩樂 發表於 2011-7-26 12:50
咁又幾好wo 不過唔知f103有無?

zen 103 104 都有.....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2