RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 龍翔道俾人撞爆屎忽.... [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:46
標題: 龍翔道俾人撞爆屎忽....
晚上俾架大霸撞爆屎忽.

架大霸車頭燈爆晒,水箱爆埋......

個司機落車同我講話佢架車BRAKE唔到.......冇用啦......賠錢啦.

初時表面睇自己架車都冇事,停低後再CHECK.......
車尾箱入晒,個BUMPER好O野,彈返出嚟先至唔多覺.
尾喉應該移O左位,車尾門一開後就閂唔埋.
入面個SARIS都拗埋.

佢今次唔好彩啦,因為我問O左幾間我熟O既車行都冇時間整車,
唯一得閒:返原廠.

所以講O左返原廠整.

相信都要整可能成萬銀.......

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:47
個SARIS都拗埋.......佢都同我食O左唔少力.....

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:48
對方架車.....燈爆晒,水箱爆埋.....

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:55
我同事話,叫我叫對方賠冇車用O既日子費用......可唔可以咁做呢?

個SARIS一定要佢賠啦.
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 00:55

you are luckylook my photo

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:56
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:55

咁都叫LUCKY....唔係呀化......
作者: sam    時間: 2012-1-13 00:58
返廠!二萬都唔知得唔得呀
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:59
不過果個司機都搞搞地笑,同個警察講話架車BRAKE唔到.....嘩,你咁咪仲大罪.....
個警察問佢話係你BRAKE唔到定係架車呀!?
佢先答係自己BRAKE唔切.......

佢果架大霸應該都TOT得......

我架車拉個尾箱都係好煩氣.....仲有原裝個後波SENSOR....都唔知TOYOTA仲有冇.....
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 00:59

我同個fd 昨晚幫個fd拖走  整返晒藥費同埋依排夜晚落雨好多傻佬收唔切車ga

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 00:59

你俾人撞定自己撞先......
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:01
sam 發表於 2012-1-13 00:58
返廠!二萬都唔知得唔得呀

佢都要俾O架.......大佬,係佢撞我嗎.

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:03
豪仔1906 發表於 2012-1-13 00:59
我同個fd 昨晚幫個fd拖走  整返晒藥費同埋依排夜晚落雨好多傻佬收唔切車ga

所以我成日都話條呔好緊要,我都係前車急剎停車,我都停到.
因為知道跟車唔可以太貼.

後面條友明顯跟車太貼,加上條呔有問題啦.
佢直頭話佢啪2波加BRAKE加車都好似N波咁流住去,仲唔係條呔跣住去咩....

當時仲係有小雨添!
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 01:04
大埔道 行60 漂埋去! = =
你少少事姐起馬行得走得過到年
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:06
豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:04
大埔道 行60 漂埋去! = =
你少少事姐起馬行得走得過到年

我車上面仲有五個壯男,佢地都好好彩冇事.
最尾果排果兩個同事,俾個SARIS救O左佢地,頂住,所以冇成個尾箱摺晒.....

都係果句,條呔好緊要!落雨天就係佢救O左你.

作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 01:06
AMAT 發表於 2012-1-13 01:03
所以我成日都話條呔好緊要,我都係前車急剎停車,我都停到.
因為知道跟車唔可以太貼.

香港甘多人多車
有車個D人起馬20%唔醒目十下十下
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:09
豪仔1906 發表於 2012-1-13 01:06
香港甘多人多車
有車個D人起馬20%唔醒目十下十下

佢果架車,P字頭牌,最舊款大霸,條友仲話係公司車,我估佢架車都真係KEEP得好麻麻.....
條呔同O的BRAKE都應該有問題.....加上跟車太貼,先至會搞到咁.

佢車上面仲有成八個人(加埋司機),連警察都問佢做乜咁多......
乜大霸坐八個咩?哈!
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:10
我宜家只係希望架車快O的整好唧.....我要架車過年O架!

架車我上星期先打完三重蠟......諗住靚靚過新年.....點知就搞單咁O既屎忽O野.....
作者: leonlai    時間: 2012-1-13 01:11
回復 AMAT 的帖子

修理費同租車費係可以向對方追究賠償
但一定要警方成功告對方才可以.唔一定要對保險公司賠
最直接小額民事追究賠償.唔洗左搞右搞.但一定快過叫對方保險公司賠
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:14
leonlai 發表於 2012-1-13 01:11
回復 AMAT 的帖子

修理費同租車費係可以向對方追究賠償

條友話O左賠,但係我都驚佢聽完唔肯賠.
租車費就未知喇.
報警就一定做O左啦,呢O的O野冇可能唔做.佢亦都向警方承認佢撞我O架喇.
我諗佢唔會蠢到唔賠,搞到自己俾人告不小心駕駛掛......

我本來都想話去返自己相熟車房,點知人地都話好忙,新年前都唔會有時間.
係得TOYOTA話可以搞.

佢本來話叫我去佢相熟車房,我都拒絕O左,因為我架車O的色噴得唔好陰陽色好核突.
同埋萬一有問題好難再追究.

所以左諗右諗,都係返原廠好過.

作者: kennethwsl    時間: 2012-1-13 01:18
oh... so sad..
Really need to drive carefully in rain.. especially small rain...

Hope your Picnic will recover very soon!!!!!
作者: leonlai    時間: 2012-1-13 01:32

回復 AMAT 的帖子

租車費一定可以追回
因為我之前比的士狂野撞尾.尾門泵把.燈.畫面爆哂.死氣候變哂型.
當時落雨天.叫對方賠3萵5.對方唔賠.警方告佢.之後民事追究佢.
修理費.租車費.成功追回.搞足1年半
只要有修理同租車單據就可以追究賠償

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:35
leonlai 發表於 2012-1-13 01:32
回復 AMAT 的帖子

租車費一定可以

咁就死啦....搞成年半.....

不過我果單比較直接,龍翔道一架車跟一架車,前車停,我停,後面撞我,仲邊到有得拗啦......
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:37
kennethwsl 發表於 2012-1-13 01:18
oh... so sad..
Really need to drive carefully in rain.. especially small rain...

架車我KEEP得個狀態好FIT O架.....
早排全車翻噴返,又打埋水晶蠟,架車KEEP住保養,宜家好慳油......

俾佢咁搞搞.....新年前攞返都要去打過蠟.......
作者: leonlai    時間: 2012-1-13 01:39
回復 AMAT 的帖子

好過叫對方保險公司賠.
但叫對方保險公司賠一定唔只年半囉
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:41
leonlai 發表於 2012-1-13 01:39
回復 AMAT 的帖子

好過叫對方保險公司賠.

睇下點啦.......

條友公司車嚟......分分鐘老闆叫佢拖的話.....咁我就煩.....

作者: leonlai    時間: 2012-1-13 01:47

回復 AMAT 的帖子

我車尾門都換過4隻次次比人插尾
弟一次的士
弟二次貨車
弟三次拖頭
弟四次16t

作者: ford    時間: 2012-1-13 01:51

請快d叫廠報價,10天內要攪好錢銀問題.不要心軟.
否則要警察落charge.的期過後你就後晦
半年後對方不小心被定後直接入民事追(都喺對方保險比的),(所有單,如果你是住在車上..酒店單也可)否則對方保險會拖你幾年仲要打節頭先找(好狗)
最好一兩天攪好,因你有需要告訴自已保儉公司.但又有機會你的loading 同ncb下年會加...即使你是對的...好狗保險!!另外你賣車嗰張原廠記錄也唔可以見人了.
goodluck
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:53
ford 發表於 2012-1-13 01:51
請快d叫廠報價,10天內要攪好錢銀問題.不要心軟.
否則要警察落charge.的期過後你就後晦
半年後對方不小心被 ...

架車自己揸啦.....都冇諗住賣~

所以最緊要整返好!
已經約O左聽日落TOYOTA到搞......
作者: ford    時間: 2012-1-13 01:54
回復 AMAT 的帖子

新年前?無可能了
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:55
leonlai 發表於 2012-1-13 01:47
回復 AMAT 的帖子

我車尾門都換過4隻次次比人插尾

咁你都真係幾唔好彩......
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 01:59
ford 發表於 2012-1-13 01:54
回復 AMAT 的帖子

新年前?無可能了

睇下點啦.....如果新年內冇車我就真係可能要佢俾租車錢......
大佬,我新年要車屋企人拜年拜神O架.....
作者: ford    時間: 2012-1-13 02:12

回復 AMAT 的帖子

所以徐非佢好有錢或身有屎....否則佢會要你告去算.
不要心軟!!如果廠報3皮,佢可能話佢果friend度整一皮一星期整好.(不可能去對方車方)再比一皮你做利士好唔好?過年後比你ok?
10天內
唔好心軟!!呢d情况話喺公司車揸唔到主意之後走人. byebye.最好
交通意外要 快.準.狠. goodluck主持人
goodnight

作者: Scania    時間: 2012-1-13 06:39
AMAT 發表於 2012-1-13 00:59
不過果個司機都搞搞地笑,同個警察講話架車BRAKE唔到.....嘩,你咁咪仲大罪.....
個警察問佢話係你BRAKE唔到 ...

日本等貨都唔使好耐o者

作者: JasonLeung    時間: 2012-1-13 07:41
公司車多數都唔會自己賠
佢同你和解要自己賠過萬蚊俾你
唔同你和解咪等警察告佢囉,不小心駕駛通常都係罰1-2千加扣3-4分
你架車維修費等你自己去CLAIM返佢保險
作者: tiger1    時間: 2012-1-13 08:33
good luck, no matter how one drives, someone may drive worse
作者: Allan007    時間: 2012-1-13 09:07

師兄乜咁大濟!個人冇事呀嘛...
作者: zeda    時間: 2012-1-13 09:58
the passengers and drivers are OK is lucky.  The car can be repaired but man could not (man though recovered still got scars in the body and in the mind).  So you are lucky
作者: ray2011    時間: 2012-1-13 10:14
回復 AMAT 的帖子

恭喜恭喜年尾有喜@@!
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 10:16
Toyota初歩報價:三至四萬
條友今朝打嚟話報保險,我同佢已經講明報保險當不和解會報警。
亦都要佢賠埋財物損失同租車錢,佢今鋪非常甘,我就有排煩。
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 10:17
Allan007 發表於 2012-1-13 09:07

我同同事都冇事,好好彩
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 10:34
望下大昌租車果O的價錢.......
租架PICNIC都要成萬一二蚊一個月.........
租半年買架二手好過......哈哈!
http://www.dchml.com.hk/tc_chi/services/services_rent.php
作者: hknewton    時間: 2012-1-13 10:44
回復 AMAT 的帖子

咁就要自己跌左錢先 ... 之後再claim 佢保險
有排搞

咁可能搵外面相熟車房整仲有SO喎 ...
一來平d ... 二來 ...
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 10:52
hknewton 發表於 2012-1-13 10:44
回復 AMAT 的帖子

咁就要自己跌左錢先 ... 之後再claim 佢保險

呢個問題諗過啦.
出面整,佢可能同你唔知點拉點焊就算.
我係TOYOTA整佢係成份同我換,以長期計都係搵返TOYOTA安全.

係要自己跌錢先O架喇.
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 15:05
最後結果,唔賠,報保險.

咁就玩盡O的喇.
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 15:36
Allan007 發表於 2012-1-13 09:07

架車不是我的!我個fd做拖車,我同佢燒夜完!突然有個fd打比佢!話出事了在大埔道向深水po!去到好在人冇事!都係落雨衰!毛毛雨行60搞成甘!條呔靚都冇用!香港路面太差!而且大埔道太多油漬!最好落雨唔好行!兩年前已有朋友在此byebye了!
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 15:38
落毛毛雨令路面油漬浮上黎!就算新呔都唔好甘老定
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 15:42
好似保險條數煩D囉!又花唔少時間呢!
作者: timso    時間: 2012-1-13 15:52
落毛毛雨既路面,乜野普通車呔都會死,除非你用落場版雨呔
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 16:03
豪仔1906 發表於 2012-1-13 15:42
好似保險條數煩D囉!又花唔少時間呢!

都冇計啦!
作者: 豪仔1906    時間: 2012-1-13 16:05
timso 發表於 2012-1-13 15:52
落毛毛雨既路面,乜野普通車呔都會死,除非你用落場版雨呔

多錢都唔會甘玩啦XD
作者: timso    時間: 2012-1-13 16:07
回復 豪仔1906 的帖子

我以前個朋友仔部車長期用雨呔
作者: Apples    時間: 2012-1-13 16:08
對方唔賠一於玩盡佢
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 17:01
哈哈哈,有朋友原來專做交通意外法律O既律師!
咁就勁喇.

車我就唔租喇,但我諗我會日日坐的士囉~

等我問清楚佢先~

作者: kennethwsl    時間: 2012-1-13 17:19
AMAT 發表於 2012-1-13 01:37
架車我KEEP得個狀態好FIT O架.....
早排全車翻噴返,又打埋水晶蠟,架車KEEP住保養,宜家好慳油......

haha yes.. v ma fan.

Indeed, I saw your car a few times while waiting bus. Nice wheel :p
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 17:31
kennethwsl 發表於 2012-1-13 17:19
haha yes.. v ma fan.

Indeed, I saw your car a few times while waiting bus. Nice wheel :p

邊到呀?
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 18:37
搵完個律師朋友.....

提醒一定要搵公証行,唔係對方第三者一定勁壓價.
跟手再俾埋個朋友做事後追數,益埋佢律師費~

此段期間,就一定係的士出的士入O架喇~

作者: Han    時間: 2012-1-13 19:08
新春期間想截的士都唔係想截就有,總言之一撞車就係煩
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 21:00
宜家坐係東九交通等落口供。聽啲阿蛇講最近都多單。天雨路滑,尤其係微雨,切物跟車太貼!
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 21:08
AMAT 發表於 2012-1-13 21:00
宜家坐係東九交通等落口供。聽啲阿蛇講最近都多單。天雨路滑,尤其係微雨,切物跟車太貼!

係幾時都唔應該跟得太貼XD
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 21:11
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 21:08
係幾時都唔應該跟得太貼XD

即係話落雨天要更遠
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 21:17
聽差人講德福好似有大單野,旅遊車撞到人,好似係睇完CCTV即拉添
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 21:43
AMAT 發表於 2012-1-13 21:11
即係話落雨天要更遠

不過呢個唔係一個must
if係好大雨好大雨既日子一定要揸車出去既話
我係會貼近前車少少

我試過有次送貨去機場,果日岩岩落返3號波
荃灣出車果陣有雨,不過唔太大,咁老細叫到又見冇乜野就照出車
點知過左青馬收費亭就大獲啦,前面落雨落到白濛濛乜都睇唔到
開燈又睇唔到地下d線,熄哂都係睇唔到
見前面部的士都收到慢哂(應該係50km/h)
我就跟佢後面慢慢行
最後後面好似拉龍咁用50km/h由收費亭入東涌/機場
之後接近東涌先見得返路面d線
基本上我唔知咁既情況係唔係停埋一邊係最好
不過因為趕到褲甩我先咁樣跟住去機場
同埋係冇可能同部的士有太多距離,因為一遠少少就已經睇唔到佢個尾

呢個係個人經驗,事實上係唔係應該停車等雨細?我真係唔知,都想有師兄話返俾我知
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 22:03
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 21:43
不過呢個唔係一個must
if係好大雨好大雨既日子一定要揸車出去既話
我係會貼近前車少少

但如果前面架車大力BRAKE,你都係會撞埋去......
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 22:05
返屋企了.

最後俾晒資料相片佢地,但未錄到口供住,警察好忙,好多單大O野.

不過差人話拍片上庭係有用!尤其係証明到我架車係停定後佢射埋嚟,果下係非常有用!

同埋事發後照片,影片,記得要俾兩份COPY警方.
作者: CUSCO    時間: 2012-1-13 22:07
你架車成日刀有事
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 22:14
AMAT 發表於 2012-1-13 22:03
但如果前面架車大力BRAKE,你都係會撞埋去......

咁果次個距離又夠俾我重brake dup到車既......雖然我都知係好危險

作者: AMAT    時間: 2012-1-13 22:30
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:14
咁果次個距離又夠俾我重brake dup到車既......雖然我都知係好危險

我唔知個距離,但警察見到會告你不小心駕駛.......

落大雨呢O的環境我都試過,唯有收慢.

同埋如果射唔穿好大機會係你盞燈已經到期.
同埋多數個個都開晒死火燈嚟行.
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 22:33
AMAT 發表於 2012-1-13 22:30
我唔知個距離,但警察見到會告你不小心駕駛.......

落大雨呢O的環境我都試過,唯有收慢.

一定唔係燈到期,當時部車落左地都唔夠半年......
咁我都收到好慢,話就話50km/h,真係好大雨我都唔會行得快ga啦
前面果個更加唔會啦
咁死火燈就係must黎ga啦,呢d規矩我都識既

如果真係告既話果獲野都幾和味,因為佢地一次過可以開50張單以上......
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 22:36
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:33
一定唔係燈到期,當時部車落左地都唔夠半年......
咁我都收到好慢,話就話50km/h,真係好大雨我都唔會行得快 ...

所以我話個距離係幾多.

例如50KM係一個車位距離,咁就冇事,但得返三份一就一定會告.
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 22:38
AMAT 發表於 2012-1-13 22:36
所以我話個距離係幾多.

例如50KM係一個車位距離,咁就冇事,但得返三份一就一定會告.

約一個啦,再遠d我就見到唔到
我自己都怕死,盡可能唔會太貼
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 22:45
Noir.KAZE 發表於 2012-1-13 22:38
約一個啦,再遠d我就見到唔到
我自己都怕死,盡可能唔會太貼

一個冇事~
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-1-13 22:51
AMAT 發表於 2012-1-13 22:45
一個冇事~

後面既事我就管唔到啦
我做自己做到既事就算

況且真係要炒,我係唔係當中都只係多一部車少一部車既問題
我都冇可能憑一己之力令佢唔炒
作者: nuser    時間: 2012-1-13 23:06
真係的士錢都有得陪!
我覺得佢如果有保險最多入不小心駕駛抧分同俾墊底!
作者: kyiie168    時間: 2012-1-13 23:20
回復 AMAT 的帖子

返原廠整 $40000 冇得走     出面車房,都要$17000    自己識車房老友,都要#12000
作者: oolong_tea    時間: 2012-1-13 23:28
AMAT 發表於 2012-1-13 22:36
所以我話個距離係幾多.

都係嗰句:小心駛得萬年”車”,尤其落雨,今日放工行屯門公路(都幾多車)快線準備落長命鈄時,由於我架車身低,睇唔到太遠,失驚無神前面車突然急break,好在我keep住離前車4-5個車位,如果唔係三文冶!
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 23:44
nuser 發表於 2012-1-13 23:06
真係的士錢都有得陪!
我覺得佢如果有保險最多入不小心駕駛抧分同俾墊底!

告不小心駕駛,最高要罰五千,點都要罰三千.仲要扣五分,至少都扣三分.
仲會留交通案底,雖然好似唔係好大件事,但係再犯又或者買保險,就會好麻煩.
作者: AMAT    時間: 2012-1-13 23:46
kyiie168 發表於 2012-1-13 23:20
回復 AMAT 的帖子

返原廠整 $40000 冇得走     出面車房,都要$17000    自己識車房老友,都要#12000

佢一萬又係CLAIM保險,四萬又係CLAIM保險,咁我梗係叫原廠整.

問題係如果想CLAIM得足,一定要搵公証行,同埋要俾多O的數要佢賠,
唔係保險話扣折舊,我就自然墊得多.

宜家我係會勁坐的士,因為呢O的係可以100% CLAIM足~
仲有車牌爆要佢賠,單車架爆要佢賠.

總之有關都要佢賠.

作者: nuser    時間: 2012-1-14 00:20
佢間保險肯陪4萬俾你先算!如果真係公司車最多沒折扣!
你真的相信你的律師!
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 00:33
nuser 發表於 2012-1-14 00:20
佢間保險肯陪4萬俾你先算!如果真係公司車最多沒折扣!
你真的相信你的律師!

就係知佢唔會賠足,所以要搵公証行,搵O左公証行,TOYOTA會再因應嚟再報價.
而佢保險公司亦都冇咁易又呢又路話唔值.通常都係最後報價七至八折咁上下.

因為我朋友係做開交通意外呢O的CLAIM數CASE,所以先叫我咁做,避免保險公司事後打死狗講價.(佢係幫保險公司打人果個.....)
搵公証,保險公司冇得嘈,未整前有相有証據,唔搵,你就慢慢同保險公司玩.
搵公証,八百蚊.

車有折舊先會俾保險公司講到價,租車,坐的士,財物損失果O的係冇得佢話折舊,果O的係可以CLAIM足,
所以佢先叫我有單有証明一定要CLAIM佢,尤其係車費.最好搵O的開到單O既,所以最好坐的士.

仲可以順手幫我朋友賺返O的律師信同追討行為O既費用.

咁在佢嚟講最多冇NCB,公司角度可能係O岩O既,不過我唔會令佢好過,所以先搵律師.
至少一定告得佢個司機入不小心駕駛.
民事仲有好多O野可以玩.....

作者: AMAT    時間: 2012-1-14 00:48
唔記得講頭先係差館聽到果單.....

話說O的差人點解咁忙唔得閒同我落口供.....
因為德福果到有架旅遊車,係成堆行人過馬路時都仲衝埋去,O的人避到,但有人捲落車底.
差佬嚟時唔知,一睇完閉路電視,即時拉O左個司機.

真係痴O左線!
個差佬係咁講粗口話果個人真係痴線.

http://news.on.cc/cnt/news/20120113/bkn-20120113211121901-0113_00822_001.html

作者: shouldbe    時間: 2012-1-14 00:49
如果我係你的話一定唔會玩太盡,到最後只會令自己駛多d錢,請三思.
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 00:56
shouldbe 發表於 2012-1-14 00:49
如果我係你的話一定唔會玩太盡,到最後只會令自己駛多d錢,請三思.

所謂玩盡,只係CLAIM佢車費,呢個一定CLAIM足.
CLAIM佢財物損失,呢個公証行可以做紀錄,又係CLAIM足.
同埋律師費用同公証費用,亦都係CLAIM足,因為係法律程序嚟.
仲有停車場冇車泊期間費用,要我俾白租錢果O的.
呢O的都己經有案例,所以唔駛驚佢唔賠.
我又唔會無啦啦加O的O野落去.
我唔租車要佢俾多一萬幾千已經算好.租車錢都係可以賠足.

唯一係會賠唔足係維修費用.

所以一定係用一O的CLAIM足O既ITEM嚟CLAIM足佢,補返維修補唔足條數.

當然,未收到錢前,我就一定係要自己先俾.

講真,其實我冇賺,除非我問朋友收集的士單,唔係你覺得我有錢賺?
坐車咪又係要俾錢.只係唔駛坐地鐵巴士坐的士唧~
咁我明明揸開車,搞到冇車揸要我坐地鐵(唔係話地鐵唔坐得呀下),搞到我時間失預算,
咁梗係坐的士啦.
佢撞爛我車入面O的O野,我咪又係要俾錢買過,又報唔到大數,大極都係一百幾十

純粹係我架車係TOYOTA整,四萬七成都兩萬八有人俾錢先.唔駛話出去出面整整唔足陰陽色.

作者: kennethwsl    時間: 2012-1-14 01:10
AMAT 發表於 2012-1-13 17:31
邊到呀?

SKW 102 station ar..
http://maps.google.com/maps?f=d& ... amp;saddr=22.279089,114.228963&daddr=&hl=zh-TW&geocode=&sll=22.279072,114.228912&sspn=0.001911,0.003473&vpsrc=0&mra=mift&mrsp=0&sz=19&ie=UTF8&ll=22.279114,114.228912&spn=0.001901,0.003473&t=m&z=19&iwloc=ddw0
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 01:13
kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:10
SKW 102 station ar..
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=22.279089,114.228963&daddr= ...

啊.....果到我出車實經過......
作者: kennethwsl    時間: 2012-1-14 01:17
yup. And I bought the XR3 (JR transmitter? forgot) from you and you also pass me a 23T motor before!!! hahahaha years ago

Anyway... hope to see your healthy Picnic passing by very soon !!!!
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 01:21
kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:17
yup. And I bought the XR3 (JR transmitter? forgot) from you and you also pass me a 23T motor before! ...

新年過後事情啦......

新年冇車O的老人家出入都煩氣.....
都唔知點去同佢地去攝太歲同食齋......
作者: nuser    時間: 2012-1-14 01:46
要保險陪就一定要公証影相!哈哈!
重有上完法庭果官判完責任比率先講!律師一定係你比錢!
作者: shouldbe    時間: 2012-1-14 16:38
AMAT 發表於 2012-1-14 00:56
CLAIM佢財物損失,呢個公証行可以做紀錄,又係CLAIM足.
同 ...

其實小弟曾試過一次交通意外要claim(又係公司車),但到最後公正行上佢屋企抄家都抄唔到錢番來...anyway,take care ^^
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 16:46
shouldbe 發表於 2012-1-14 16:38
其實小弟曾試過一次交通意外要claim(又係公司車),但到最後公正行上佢屋企抄家都抄唔到錢番來...anyway,ta ...

佢冇買保險?
定係保險公司唔肯幫佢賠要當事人自己賠?
作者: shouldbe    時間: 2012-1-14 17:33
AMAT 發表於 2012-1-14 16:46
佢冇買保險?
定係保險公司唔肯幫佢賠要當事人自己賠?

其實整車費用有7成(對方第三保陪),而我手上的勞力士散晒,因為我部係電單車,對方公司只肯陪整車.
最後我民事佢,但佢一味頼死話冇錢及已被公司解雇,同公正行一齊上佢屋企咩都冇.空手而回.
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 17:54
shouldbe 發表於 2012-1-14 17:33
其實整車費用有7成(對方第三保陪),而我手上的勞力士散晒,因為我部係電單車,對方公司只肯陪整車.
最後我民 ...

哈哈~明白晒~
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 18:04
但保險公司可以選擇性賠㗎咩?財物定義應該包括㗎。
作者: nuser    時間: 2012-1-14 18:09
你要相信你的律師有單就有得陪!
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 18:13
nuser 發表於 2012-1-14 18:09
你要相信你的律師有單就有得陪!

咁就實有單嘅
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 18:52
買完單車架,個saris起晒價成千六,我果時好似買都係千三。

我啲朋友已經猴住我拗左果個,話諗方法拗返。
連單車舖都話想要嚟証明有幾咁硬!哈
作者: iggihk    時間: 2012-1-14 22:46
AMAT 發表於 2012-1-13 00:55
我同事話,叫我叫對方賠冇車用O既日子費用......可唔可以咁做呢?

個SARIS一定要佢賠啦.

keep the receipt when you  take taxi, and his insurance will pay you, or you can ask your insurance to pay to first, then your insurance will claim him..
100% work, as it happened to me before~
作者: AMAT    時間: 2012-1-14 23:59
iggihk 發表於 2012-1-14 22:46
keep the receipt when you  take taxi, and his insurance will pay you, or you can ask your insuranc ...

我冇買全部,冇啦.

的士單就梗係有KEEP啦~
作者: GSXR600    時間: 2012-1-15 01:20
人地肯賠咪算囉 好彩喇
作者: ThomasZ    時間: 2012-1-15 01:48
AMAT 發表於 2012-1-14 00:56
同 ...

你唔好以為一定索償成功,世間上的賴皮狗多的是, 特別係的士佬。而且訴頌雙方關於民事索償的權力都係少得可憐的。
我親身經歷過俾的士佬撞左, 經警方調查後最後在法庭上成功告了他不小心駕駛。
我後來到小額錢債到索償,結果呢......
保險公司話收唔到意外報告, 唔會代車主賠
車主話同司機簽左合約, 唔會代司機賠
司機接掛號信傳票時,自己話自己"無此人"
我去信房屋署時,回覆會跟進但不會通知調查結果:victory:
田土廳證實此人無物業, 又無得釘佢契:victory:
最後我除了自己俾錢維修那些錢追不回之外,公証行影相錢都蝕埋.....
結果我唔爭在跌多一萬幾千,做左一D自己好過D既事。

祝你好運

作者: VoneRRR    時間: 2012-1-15 06:48
According to the photo, it is not a big impact?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2