RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 現在新出的車是否很省油? [打印本頁]

作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-27 23:52
標題: 現在新出的車是否很省油?
話說我個friend 換左部新 jazz, 廠家聲稱可以行到1L/24km,唔知係咪真? 所以想問問各位師兄你們的車耗油量是多少 (大約吧!)
作者: ken8298    時間: 2012-8-28 00:07
廠講既係定速60km唔會開開停停計
佢係市區開冷氣行到1L/14km都好叻喇
作者: LeoChan    時間: 2012-8-28 00:25
1800-2800cc , under $1.5/Km
作者: timso    時間: 2012-8-28 00:40
數據只供參考
作者: CK4237    時間: 2012-8-28 00:44
timso 發表於 2012-8-28 00:40
數據只供參考

呢句話真係無得頂.
作者: MCV20    時間: 2012-8-28 01:32
'06 Toyota Probox 1500cc auto, 12-13km/L
作者: smallpig668    時間: 2012-8-28 09:45
新款車定一比款車慳油
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-28 10:23
MCV20 發表於 2012-8-28 01:32
'06 Toyota Probox 1500cc auto, 12-13km/L

咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差不多耗油,唔通車重唔同? 舊車輕d?
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-28 10:30
smallpig668 發表於 2012-8-28 09:45
新款車定一比款車慳油

好耐冇留意新車,不過我見好多新車都要靠混能才做到好省油
作者: Edwin    時間: 2012-8-28 10:52
My 99 Jimny 1300cc $2/km, is it normal or the engine has problem? Thanks!!
作者: Allan007    時間: 2012-8-28 10:59
Edwin 發表於 2012-8-28 10:52
My 99 Jimny 1300cc $2/km, is it normal or the engine has problem? Thanks!!

有冇改到鬼五馬六,又升高又用闊呔先?
作者: Edwin    時間: 2012-8-28 11:18
It's all stock without any modification...............
作者: bus338    時間: 2012-8-28 11:26
現在好多油電混能車都話好慳油,你敢不敢做白老鼠...

我就打算部 hiace唔行得,換部 H1Van算,現在聽行家講

仲行近0.8元/公里,車尾又可以當儲物室..........
作者: 馬田    時間: 2012-8-28 11:58
Edwin 發表於 2012-8-28 10:52

正常, jimmy 係好大食的.
佢行100km/h 要成3千幾轉
作者: MCV20    時間: 2012-8-28 11:58
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23
咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差 ...

12-13 km/L 已經頗接近廠方公佈的 10-15 模式耗油量
作者: smallpig668    時間: 2012-8-28 12:05
cc細唔代表一定細食,如果日日行高速公路,2000分分鐘省油過1500。
作者: AMAT    時間: 2012-8-28 12:14
宜家新果O的細CC車都OK慳油O既,平均都可以做到0.8-1.2/KM耗油量O既,
但當然係以七成高速,三成一般路面計.

但如果你一味死踩死標,咁就難做到呢個目標.
作者: WallaceNg    時間: 2012-8-28 12:15
04 passat 1.8t 13-14L/100km
作者: smallpig668    時間: 2012-8-28 12:29
依家D油貴到死,幾慳油都慘!
作者: MCV20    時間: 2012-8-28 12:31
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23
咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差 ...

舊愛  :
1) '89 Mitsubishi Lancer 1.5 manual, 15-16km/L
2) '99 Volvo V40 2.0 auto, 9-10 km/L
3) '01 Volvo V70 2.4 auto, 8 km/L

朋友 '99 Toyota Granvia 3.4 V6, $3/km !!!
作者: aattaa    時間: 2012-8-28 12:33
11 Kia Moring 1200cc $1.1/km...:' 11 Toyota Noah 2000cc $1.3/km
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-28 15:23
MCV20 發表於 2012-8-28 12:31
舊愛  :
1) '89 Mitsubishi Lancer 1.5 manual, 15-16km/L
2) '99 Volvo V40 2.0 auto, 9-10 km/L

真係奇怪,以前d 油咁平,反而省油d
而家d 油咁貴,又好像大食左
作者: MCV20    時間: 2012-8-28 15:32
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 15:23
真係奇怪,以前d 油咁平,反而省油d
而家d 油咁貴,又好像大食左

慳唔慳油, 有好多因素影響, 就算同一架車, 行相同路線, 唔同人揸耗油量都會唔同.
作者: whatafather    時間: 2012-8-28 17:38
my 09 prius, $0.8 per Km

Hybrid car is not new tech, u are not guinea pig anymore
作者: whatafather    時間: 2012-8-28 17:40
btw, I have seen alot of terrible attitude Jazz drivers on the street, not sure Jazz turns the driver bad or bad drivers tend to buy Jazz
作者: gimsink    時間: 2012-8-28 18:14
幾錢一公里泥計冇乜意思, 油价跳得利害, 所以我都冇乜概念, 最好係计每百公里幾多升油, 我架车就入滿七十升可跑八百公里, 计番就每百公里 8.75 升......
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-28 18:57
gimsink 發表於 2012-8-28 18:14
幾錢一公里泥計冇乜意思, 油价跳得利害, 所以我都冇乜概念, 最好係计每百公里幾多升油, 我架车就入滿七十升 ...

同意,我記得我買車時$0.7一公里,而家都差不多$1.0公里
作者: Allan007    時間: 2012-8-28 19:00
whatafather 發表於 2012-8-28 17:40
btw, I have seen alot of terrible attitude Jazz drivers on the street, not sure Jazz turns the drive ...

以為逢係H車就係大踢
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-28 19:01
whatafather 發表於 2012-8-28 17:40
btw, I have seen alot of terrible attitude Jazz drivers on the street, not sure Jazz turns the drive ...

我見好多人麻冤自己部車大食,再睇番佢地的駕車技術,地板油+地板break, 我終於明點解
作者: MCV20    時間: 2012-8-28 19:34
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 19:01
我見好多人麻冤自己部車大食,再睇番佢地的駕車技術,地板油+地板break, 我終於明點解 ...

仲有果 d 車尾放滿雜物, 唔換 / 用雜廠風隔, 同永遠唔 check 呔氣嘅人.
作者: whatafather    時間: 2012-8-29 07:35
gimsink 發表於 2012-8-28 18:14
幾錢一公里泥計冇乜意思, 油价跳得利害, 所以我都冇乜概念, 最好係计每百公里幾多升油, 我架车就入滿七十升 ...

yes, u are right, mine prius ~5.1 L / 100Km
作者: vNistelrooy    時間: 2012-8-29 13:56
馬田 發表於 2012-8-28 11:58
正常, jimmy 係好大食的.
佢行100km/h 要成3千幾轉

and also wind resistance
作者: dicksonlai    時間: 2012-8-30 13:45
2011 BMW X3 28i 19L/100km
作者: hydrogen9999    時間: 2012-8-30 16:03
dicksonlai 發表於 2012-8-30 13:45
2011 BMW X3 28i 19L/100km

嘩!!倒水咁快,多謝分享
作者: wang126    時間: 2012-8-30 16:17
05 MOBILIO 1500CC
8L/100km
作者: 船之父    時間: 2012-8-30 21:53
hydrogen9999 發表於 2012-8-30 16:03

而家唔係車大食油,而係油價貴咗好多
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-8-30 22:22
船之父 發表於 2012-8-30 21:53
而家唔係車大食油,而係油價貴咗好多

所以依家計數係計L/100KM......唔係$/KM
$/KM係冇意義既......

btw,08 Hiace A/T約 9.1L/100KM
作者: 船之父    時間: 2012-8-30 23:44
Noir.KAZE 發表於 2012-8-30 22:22
所以依家計數係計L/100KM......唔係$/KM
$/KM係冇意義既......

因為毎次入完油將咪數撥0,下次入油之後再計幾$1公里
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-8-31 00:39
船之父 發表於 2012-8-30 23:44
因為毎次入完油將咪數撥0,下次入油之後再計幾$1公里

計錢計計下"做乜架車定期食多左油......仲有升冇跌"XD
我鍾意抄咪數再搵入左幾多去計,有一排keep住做(要做功課)
都幾準,有時10L/100KM
有時9L/100KM
最慳果次8.5L/100KM
作者: 船之父    時間: 2012-8-31 01:08
Noir.KAZE 發表於 2012-8-31 00:39
計錢計計下"做乜架車定期食多左油......仲有升冇跌"XD
我鍾意抄咪數再搵入左幾多去計,有一排keep住做(要 ...

你果架係咩廠
作者: hei_choro    時間: 2012-8-31 01:15
我部2004 Toyota Bb 1500cc 9.5L/100km
部2011 Golf GT 1400cc 8.5L/100km
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-8-31 01:16
船之父 發表於 2012-8-31 01:08
你果架係咩廠

我果陣做功課係搵Hiace A/T黎做,3000cc turbo
作者: 船之父    時間: 2012-8-31 07:07
Noir.KAZE 發表於 2012-8-31 01:16
我果陣做功課係搵Hiace A/T黎做,3000cc turbo

而家我用緊BMW745LI做數據,大約$2元8角1公哩
作者: snowsenki    時間: 2012-8-31 08:15
唔同牌子油又唔同、
個人駕駛方法又唔同。。。

好似行屯公咁、靜係落斜俾唔俾脚油都可以差成2-3毫子1公里
買車時個D只係數據、
你大大脚Break、大大脚油門都完全唔同。。。
50米前見到綠轉黃、衝定唔衝?
甚至乎有數據話開窗唔開冷氣比開冷氣唔開窗用Ge油仲多。。。

真係要比的話、公平公正Ge慳油有人會參加咩?

Topgear講得無錯
架Toyota Prius 用油多過架M5、唔等如M5慳油過Prius
係你駕駛問題。。。。
作者: Scania    時間: 2012-8-31 09:22
snowsenki 發表於 2012-8-31 08:15
唔同牌子油又唔同、
個人駕駛方法又唔同。。。

>>>>>公平公正Ge慳油有人會參加咩?
關窗關門關冷氣,仲要夏天
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-8-31 13:50
船之父 發表於 2012-8-31 07:07
而家我用緊BMW745LI做數據,大約$2元8角1公哩

有冇開冷氣?
個數好似好誇張.......
可能我冇玩過咁靚既車,有d大驚小怪了
作者: 船之父    時間: 2012-8-31 14:59
Noir.KAZE 發表於 2012-8-31 13:50
有冇開冷氣?
個數好似好誇張.......
可能我冇玩過咁靚既車,有d大驚小怪了

全程開冷氣
作者: dicksonlai    時間: 2012-9-1 23:23
hydrogen9999 發表於 2012-8-30 16:03

已經就住揸, sport mode 永遠超過21-22L/100km
作者: hydrogen9999    時間: 2012-9-2 00:25
始終每部車都有極限
作者: Skyline    時間: 2012-9-6 14:17
好多時歐州車仲慳過日本車  
作者: hydrogen9999    時間: 2012-9-6 23:58
我覺得而家好多所謂環保車都是老點囉
作者: timso    時間: 2012-9-7 17:28
03 WRX Impreza MT, 2000cc Turbo, 1L 可以行9.5-10KM,正常渣法去計
作者: 日月天    時間: 2012-9-10 22:00
吟我架97年AE101G咪好大食?
1L油行得8.5km!仲要唔過3000轉
吓吓大油3元1kM!
作者: timso    時間: 2012-9-11 08:26
日月天 發表於 2012-9-10 22:00
吟我架97年AE101G咪好大食?
1L油行得8.5km!仲要唔過3000轉
吓吓大油3元1kM! ...

有無定期check車先?
作者: 日月天    時間: 2012-9-12 13:15
timso 發表於 2012-9-11 08:26
有無定期check車先?

有呀!6個月換1次油,都唔過3000km
作者: hatakashi    時間: 2012-9-14 13:06
慳油不嬲都唔係我關心嘅嘢嘿嘿
我架車轟就係$2.2/1km, 唔轟就係$1.8/km
作者: snowsenki    時間: 2012-9-18 06:10
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20120918/18018438

常聽到友人說新車唔似想像中慳油,結果試坐後發現他們不是大腳起步就是玩短途衝刺急煞車,油耗又點會低?油價持續升,慳油不能單靠科技,黃金右腳都好重要,正如教你如何慳住揸的德國導師所言,「放鬆啲啦,香港人。」一年慳幾千銀,人人腳下都係黃金! 記者:李鑒泉 攝影:陳盛臣 模特兒:Rika@GME

「慳油使乜學呀!」唔學咪好似你咁嘥油囉,雖然坊間慳油貼士五花八門,但都係跟師傅學最實際。

Copy from Appledaily
作者: kennie323    時間: 2012-9-18 11:32
04 Toyota Caldina GT-Four, 2000cc Turbo, 1L 可以行9.0-9.5KM.
作者: Scania    時間: 2012-9-18 18:13
hydrogen9999 發表於 2012-9-6 23:58
我覺得而家好多所謂環保車都是老點囉

基本上以香港既法例,你用一副NASCAR偈去推一抽Road Train,你有本事出到私家車牌既話都可以有環保車減稅

作者: hydrogen9999    時間: 2012-9-18 19:35
Scania 發表於 2012-9-18 18:13
基本上以香港既法例,你用一副NASCAR偈去推一抽Road Train,你有本事出到私家車牌既話都可以有環保車減稅
...

同意師兄你的比喻,因為環境與否取決於車重
如果能限制每部車每月用油量,這些假環保車馬上收皮

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2