RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Li-P0電問题...? [打印本頁]

作者: albert268    時間: 2012-9-2 15:23
標題: Li-P0電問题...?
請各位c-hing指教...!
點先會不發漲...?
有無好品牌推介...?
有無(方法)不發漲...?
大 C 數是否發漲機會大一點..?
用不同motor時間(電池)也要留意嗎..?
我已把最低電量set.3.4v也發漲...?....

作者: gta    時間: 2012-9-2 20:33
唔過放過差問題不大
作者: kin1985ty    時間: 2012-9-2 20:37
我D silverback 50C 電玩左4次已有小漲
作者: tsfai    時間: 2012-9-3 10:12
Ching,
How mant T motor are you using?
作者: e47085    時間: 2012-9-3 12:03
1,玩车时间不要超过10分钟,否则容易过放.
2,跑车后,如果电池发热,待电池冷却后再充电.
3,玩车结束后,保存模式存放,切忌充满存放.

最低電量set.3.4v--------电调对电池过放保护有个时间延迟,超过时间才会起作用.
作者: albert268    時間: 2012-9-3 17:41
tsfai 發表於 2012-9-3 10:12
Ching,
How mant T motor are you using?

10.5or13.5
作者: 天娜    時間: 2012-9-3 18:05
我D SE 5800/60C 只係用左一次, store 埋, 放左3個月~漲哂
作者: mathew.97726    時間: 2012-9-3 18:12
天娜 發表於 2012-9-3 18:05
我D SE 5800/60C 只係用左一次, store 埋, 放左3個月~漲哂

師兄, 請問store 一次係咪放幾耐都得? thx
因為5知洗唔洗定時囉返出黎再store過...

作者: Allan007    時間: 2012-9-3 18:17
mathew.97726 發表於 2012-9-3 18:12
師兄, 請問store 一次係咪放幾耐都得?  thx
因為5知洗唔洗定時囉返出黎再store過...
...

師傅,好耐無響呢樹見到你啦
作者: mathew.97726    時間: 2012-9-3 18:18
Allan007 發表於 2012-9-3 18:17
師傅,好耐無響呢樹見到你啦

真係少左接觸RC野呀
作者: albert268    時間: 2012-9-3 19:40
e47085 發表於 2012-9-3 12:03
1,玩车时间不要超过10分钟,否则容易过放.
2,跑车后,如果电池发热,待电池冷却后再充电.
3,玩车结束后,保存模 ...

以上工作我都做齊...都漲
但我用Y.2800/30c/7.4v
點玩都無間題..!
只是3天不玩就會store..啲電.但其他就漲左..!
Y..就無漲..?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2