RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01 [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2012-9-4 09:37
標題: 吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01

吾係 <<XV-01 開工大吉製作記>> 廣告。

<<先此聲名,鄙人非廣華街中人,亦不是某代理,只係一名"路人甲",得閒鐘意三五良朋,砌下車仔自娛而已。 不喜勿怪 >>

02-09-2012....

今個月本不該再洗錢放血,但機緣巧合下,再加上比西方街其中一位要好的店員落毒下,(亦可能命運玩野下)⋯入咗架本來想入但係又覺得佢太貴既玩物--> XV-01 PRO.

起初從星星網參考說明書時,總覺得佢好"膠",好林笨,亦好林重,螺絲又極多,缺點成籮。但當你睇完老外you tube既demo, 走姿流露出一道氣定神閒之勢,再親身細味過後每一個細節後,佢既缺陷我完全可以接受。

看似膠膠地的黑膠件,又吾係混碳件仲以為佢又係TT01,DF03,FF03之流,棄之而後快(當然一分錢一分貨)。 正當又想小喇叭之際,看到佢黑膠件全部為磨沙件,手觸而有感,表面紋細如絲。再昅下佢成份,依⋯⋯ G F 料,< Glass Fiber enforced >! 比Carbon fiber 僅次一等而已。有部分受力位(件)仲要係看得到的重料,顏色現深碳灰色,並不是純黑色。 跟車膠件如此,夫覆何求,讚嘆不已! 起碼吾洗等混碳料,估算已經可以支撐8.5T(Non Turbo)既力量。

咪以為我淨讚吾彈,孖星既 <<林合金十字螺絲>>真係好林麻麻地,我真係吾用佢,免得他日支螺絲滑牙就好很煩惱,必換!

Stainless steel 又好,鈦又好。 我今次就選擇不銹鋼六角螺絲,因為平(星星鈦螺絲真係好死貴, 夠買1.5套TRF damper 有余...),玩水又無有怕,why not!?

今晚分享住咁多先,明晚再續。

作者: batcat    時間: 2012-9-4 09:38

04-09-2012....
講到星星鋁合金推杆,靚,的確係上品,跑平路吾錯,但走越野水地就真係不敢恭維。 大力撞下都KO,又入必換之列。我支持本地品牌(非主軸承部件方面),兩三草已經有對鈦合金正反牙堆杆,平靚正!  
同班朋友仔研究過,架XV有好幾種玩法。
1:     原装 setting, 輕装跑街或入倉。
2:     改快齒比5.8,再去清肥肉,降車高,玩平路。
3:     去肥肉,玩特種FR 2WD.  即前置動力後輪驅動。 朋友仔們已經開始研究中。 完全微缩版頭文字D真車感既反映,對車手指頭既靈敏度要求相當高,但亦極富挑戰性(係一條犯賤既路) ,我絕對期待中。
不過我暫時都會以走水車既設定先行,甘我地幾架車就可以作出一個特性上既比較。

另外我對原裝套膠菊牙差用於Rally上就好有問號。特别係頭差要承担相當大壓,膠佢頂得順嗎?  咪啦,都係入套老外品牌亞洲製造既金屬菊牙差,頂差吓佢先。後差行稀油就暫且用住套膠先。(慳家嗎!)

我好久好久没試過砌車有一種強烈既情慾感,越看越砌就越迷,既欣賞星星既工藝水平需未達妙絕巔毫之境,但近已;在這方面我可無用過一粒墊片於頭担上可反映一二。再嚐工程設計者既心細如塵。不論部件間走位既佈局,墊片高度選擇,新摇臂設計既全新設計,都看得到一堆心血結晶。我估計共用部件少於30%!

另一令我氣頂既就係⋯⋯套油壓。
孖星好cheapy 呀,Trf damper set 都要慳,今次無白膠滑滑"KY式"油壓泊! 要用番On黑膠膠泊。真係吊⋯鬼!  堂堂大廠喎,哎⋯灰!

原裝無指示可加down stop ,但發現已經有預留位置,前後各用10-12mm幾米即可。

今晚都吾知工房攪咩,上吾到相,唯有後補,明晚再續。

NEW ADDED .....
金臂碼入手                                        #35
說明書上的設定讀數                         #40
波箱組裝補充一側                             #59
尾杯的Unsprung weight 煩惱              #69
自家製防水servo敢死隊                      #41
差不多完成了,水貓號。                   #76 (Updated on 9-9-12)
水貓號初步設定落實,過磅!              #96   (Updated on 11-9-12)

牛什...炆好啦(焊接揪長懶懶電綫) #107  ( Updated on 13-9-12)

自家製防水-Receiver-敢死隊               #109  ( Updated on 13-9-12)
XV01 Pro vs TA03F改!                         #117  ( Updated on 14-9-12)
- XV01 序章  終結 -    JV首航。         #121 (Updated on 15-9-12)

作者: KENNY110    時間: 2012-9-4 09:46
頂你呀又出POST淨間比人炒貴晒你幫我比差價
作者: terrykan    時間: 2012-9-4 09:54
勁!作文都無你咁長!你又毒害唔知幾多人啦!
作者: scale_rc    時間: 2012-9-4 09:59
期待c hing 最新 update
作者: jypepe    時間: 2012-9-4 10:09
我本來都預定一出即入, 點知呢幾個月洗突晒失晒預算,
諗住年尾先補數....希望到時唔好貴太多啦
作者: batcat    時間: 2012-9-4 10:09
KENNY110 發表於 2012-9-4 09:46
頂你呀又出POST淨間比人炒貴晒你幫我比差價

吳好甘火, 甘你今日放假仲吳出手.  

作者: o0ooo0oo    時間: 2012-9-4 10:16
Ching 你毒我唔到嘅.......因為一早入咗手
作者: batcat    時間: 2012-9-4 10:32
o0ooo0oo 發表於 2012-9-4 10:16
Ching 你毒我唔到嘅.......因為一早入咗手

同志, 同志.
作者: KENNY110    時間: 2012-9-4 10:34
batcat 發表於 2012-9-4 10:09
吳好甘火, 甘你今日放假仲吳出手.

今個月不能
作者: e22    時間: 2012-9-4 10:42
C Hing~
可唔可以講下而家使左幾許$$,等我可以參考下~唔該!
作者: DK666    時間: 2012-9-4 10:51
Ching, how much did you pay for your XV-01???
Cause I got one too.....

作者: batcat    時間: 2012-9-4 11:21
e22 發表於 2012-9-4 10:42
C Hing~
可唔可以講下而家使左幾許$$,等我可以參考下~唔該!

1670 (Prices from KWS)
      365(1st stage - Optional parts, exclude Motor, ESC, Radio system & Battery)

Total : 2035

Hope this help.
作者: samsonco    時間: 2012-9-4 11:28
ching, 盒不銹鋼螺絲邊度買架?
作者: batcat    時間: 2012-9-4 11:37
samsonco 發表於 2012-9-4 11:28

RC 媽.... 一舊有找.
作者: terrykan    時間: 2012-9-4 11:44
batcat 發表於 2012-9-4 11:37

我買$8X咋!
作者: kotaro2872    時間: 2012-9-4 11:45
好心你咪鬼放毒啦師兄講到咁吸引
作者: terrykan    時間: 2012-9-4 11:45
DK666 發表於 2012-9-4 10:51
Ching, how much did you pay for your XV-01???

Ching你個殼做咩唔噴呀?
作者: DK666    時間: 2012-9-4 11:53
terrykan 發表於 2012-9-4 11:45
Ching你個殼做咩唔噴呀?

I like to 裸跑 once in a while
Just for the hell of it
作者: m05car    時間: 2012-9-4 11:54
呢架野一雞幾食、跑街得入倉玩又得!師兄好野、比個讚你。
作者: DK666    時間: 2012-9-4 11:55
terrykan 發表於 2012-9-4 11:44
我買$8X咋!

where did you get the screw for $80?
作者: kotaro2872    時間: 2012-9-4 12:04
samsonco 發表於 2012-9-4 11:28

車中苦刀有
作者: KENNY110    時間: 2012-9-4 12:24
DK666 發表於 2012-9-4 10:51

個殼比架車更正
作者: DK666    時間: 2012-9-4 13:01
KENNY110 發表於 2012-9-4 12:24
個殼比架車更正

come on, I just too lazy to take the body to my friends hobby shop for a paint job......
作者: Sin    時間: 2012-9-4 13:58
agree Ching, I got a XV-01 pro too!!
作者: 一匹狼    時間: 2012-9-4 22:27
今日差不多玩晒個場
[attach]651517[/attach]
[attach]651516[/attach]
http://www.youtube.com/watch?v=z4mssUmbf-Y&feature=g-upl

作者: chunchun516    時間: 2012-9-4 22:53
毒皇呀
作者: ford    時間: 2012-9-4 23:56

帥兄,真喺鋼螺絲?有冇磁石試過?
作者: batcat    時間: 2012-9-5 11:01
ford 發表於 2012-9-4 23:56
帥兄,真喺鋼螺絲?有冇磁石試過?

嘩, 比你嚇一跳, 試咗喺真鋼螺絲!!!
作者: samsonco    時間: 2012-9-5 11:37
車中苦果d可以用磁石吸起
作者: euro614    時間: 2012-9-5 11:50
睇相,好似連電變都入盒,會唔會好熱?
作者: batcat    時間: 2012-9-5 13:56
euro614 發表於 2012-9-5 11:50
睇相,好似連電變都入盒,會唔會好熱?

無有怕, 個盒有出入氣口.  
作者: ford    時間: 2012-9-5 20:41
batcat 發表於 2012-9-5 11:01
嘩, 比你嚇一跳, 試咗喺真鋼螺絲!!!

so good price
作者: kotaro2872    時間: 2012-9-5 20:48
一匹狼 發表於 2012-9-4 22:27
今日差不多玩晒個場

有冇入晒水呢唔知???
作者: batcat    時間: 2012-9-5 21:24
batcat 發表於 2012-9-4 09:38
講到星星鋁合金推杆,靚,的確係上品,跑平路吾錯,但走越野水地就真係不敢恭維。 大力撞下 ...

昨晚終於忍吾到手,成套籃金臂碼入手。 乖乖不得了,用膠膠碼時已經可以講得上夾得舒舒服服⋯呵呵;但當成套鋁碼裝上後真係夾得你近乎零虛位,完全水乳交溶,利害過零點零二。
他奶奶的⋯堅呀!

作者: Sin    時間: 2012-9-5 22:34
batcat 發表於 2012-9-5 21:24
昨晚終於忍吾到手,成套籃金臂碼入手。 乖乖不得了,用膠膠碼時已經可以講得上夾得舒舒服服⋯呵呵;但當 ...

Ching, How much  成套籃金臂碼 in total?
作者: ford    時間: 2012-9-5 22:44
Sin 發表於 2012-9-5 22:34
Ching, How much  成套籃金臂碼 in total?

sin兄忍唔住了
作者: batcat    時間: 2012-9-6 00:05
Sin 發表於 2012-9-5 22:34

承惠三佰二十個銅版。
作者: batcat    時間: 2012-9-6 00:10
ford 發表於 2012-9-5 20:41
so good price

係呀,抵過晌大趙入貨,又多送你一個吾錯既螺絲盒。讚!
作者: batcat    時間: 2012-9-6 00:21

06-09-2012⋯⋯
今晚終於初步完成個車架,非常硬淨,特別加上鋁碼後,搖臂可以說是無械可擊,每搖一下都爽快利落。 正!

依照說明書上做設定 讀數大約如下⋯
Camber :前-1.5 / 後-1.25
Front toe out : 每邊1度
Ride height : 13mm左右full loading 計。

若此車要降低車身改成touring setup就要臂碼墊片上研究研究!如用加高油壓內墊圈亦吾加得太多,最多有2-3mm進脹,因為要考慮到懸掛幾何角度既變化。

作者: batcat    時間: 2012-9-6 00:21

防水自製敢死隊!
一日,又神推鬼湧下,無啦啦發現到支比電子零件用既噴裝防水膜,
膽戰心驚的用隻1251一試, 依足menu所講並噴上兩層,跟住當然去瞓番覺好既,一等八個時辰。
一早起身,試水!
先試動態防落雨,花灑下玩足5分鐘,呵噢⋯一切正常。
好再試潛水,又潛足5分鐘,呼,結果好ok.  上水後打開隻1251 check下,好一個滴水不沾。
初歩成功,留待正式試跑水地後,就可蓋棺定案。

不過這款噴膜此終都吾及得上3M注膠甘堅,甘永久性,但係方便。

作者: 一匹狼    時間: 2012-9-6 00:34
kotaro2872 發表於 2012-9-5 20:48
有冇入晒水呢唔知???

講起就嬲,居然入左一兩滴水
另外個servo死左,不過同佢做完cpr又醒返
返屋企即刻上手術台幫佢落膠!
作者: hei_choro    時間: 2012-9-6 00:55
一匹狼 發表於 2012-9-6 00:34
返屋企即刻上手術台幫佢落膠! ...

可能有唔少師兄誤會XV01係原裝水車
孖星係xv-01 video已經講左"完全防麈,防水,防雪仕樣並不存在"
[attach]651867[/attach]
作者: 一匹狼    時間: 2012-9-6 01:24
hei_choro 發表於 2012-9-6 00:55
可能有唔少師兄誤會XV01係原裝水車
孖星係xv-01 video已經講左"完全防麈,防水,防雪仕樣並不存在"
...

其實只要整左SERVO防水同留意走線個D窿
基本上幾大雨都好,只要水深吾過1cm的話架車都夠防水
作者: Sin    時間: 2012-9-6 01:30
ford 發表於 2012-9-5 22:44
sin兄忍唔住了

Yes, hee hee, original setting is good enough.......
作者: Sin    時間: 2012-9-6 01:31
batcat 發表於 2012-9-6 00:05
承惠三佰二十個銅版。

Thank you your information!!
作者: batcat    時間: 2012-9-6 02:11
一匹狼 發表於 2012-9-6 00:34
返屋企即刻上手術台幫佢落膠! ...

師兄:請問在散熱方面足夠嗎?
作者: 一匹狼    時間: 2012-9-6 13:07
batcat 發表於 2012-9-6 02:11
師兄:請問在散熱方面足夠嗎?

我同朋友同樣SETTING

我用好盈60A+9T摩打
無裝原裝電變散熱,係第一個蓋位裝左把30mm弱風電腦風扇
摩打無散熱
玩晒一排電都無CUT

我朋友用60A+5.5
原裝HW電變風扇+30mm YR摩打風扇吹摩打
玩一陣就CUT,可以齒比吾多岩
作者: punchan    時間: 2012-9-6 13:10
各位XV-01 車主,幾時約埋去JV 水戰!
作者: nikeid    時間: 2012-9-6 14:33
師兄,啲不銹鋼螺絲你係邊度買?  
作者: terrykan    時間: 2012-9-6 14:59
nikeid 發表於 2012-9-6 14:33
師兄,啲不銹鋼螺絲你係邊度買?

RC 媽一盒$90有找!
作者: terrykan    時間: 2012-9-6 15:04
punchan 發表於 2012-9-6 13:10
各位XV-01 車主,幾時約埋去JV 水戰!

重之可以全部XV01一齊玩就得!
作者: howan    時間: 2012-9-6 16:25
terrykan 發表於 2012-9-6 14:59

上佢個西見到要一舊喎! 係咪門市平d架
作者: nikeid    時間: 2012-9-6 17:20
terrykan 發表於 2012-9-6 14:59

是否 XV-01 專用的?
作者: batcat    時間: 2012-9-6 23:30
一匹狼 發表於 2012-9-6 13:07
我同朋友同樣SETTING

我用好盈60A+9T摩打

Thanks 師兄。
作者: 16vale    時間: 2012-9-6 23:30
禁O毒!唔
作者: batcat    時間: 2012-9-6 23:33
howan 發表於 2012-9-6 16:25
上佢個西見到要一舊喎! 係咪門市平d架

You will get a discount,when you pay cash and pickup by yourself.
作者: batcat    時間: 2012-9-6 23:35
nikeid 發表於 2012-9-6 17:20

非也,還尚欠十囗左右。
特別是3顆3x40mm
作者: batcat    時間: 2012-9-6 23:58

補充-->

波箱 (Front & Rear) 內有數顆"黑膠膠樣衰衰"既膠collar分別係 M4x2mm , M5x9mm令人不安"吾多老黎",換之而後快!!   

吾換?無問題,一定無事亦吾會抄;不過換咗鋁collar 就恭喜你,百無禁忌,發財大吉,事事如意,車事亨通,恭喜恭喜。(07-09-2012)

作者: nikeid    時間: 2012-9-7 00:30
batcat 發表於 2012-9-6 23:35
非也,還尚欠十囗左右。
特別是3顆3x40mm

可以係邊度買到呢??
作者: batcat    時間: 2012-9-7 00:37
nikeid 發表於 2012-9-7 00:30
可以係邊度買到呢??

M3x40mm:  
容易買到⋯自由道或東方街,高質貴價貨,無白鋼就買鈦,反正都係三數支。
平正之選,廣東道大照螺絲廠,或各大五金店,又或者鴨記。
作者: nikeid    時間: 2012-9-7 00:40
自由道或東方街 ??  東方街...唔係淨係得偉高咋咩??    自由道係邊??  有咩鋪頭??
作者: J.J.    時間: 2012-9-7 00:54
batcat 發表於 2012-9-4 09:38
講到星星鋁合金推杆,靚,的確係上品,跑平路吾錯,但走越野水地就真係不敢恭維。 大力撞下 ...

請問師兄,隻牙差是乜牌子和何處有售??
作者: batcat    時間: 2012-9-7 08:19
nikeid 發表於 2012-9-7 00:40
自由道或東方街 ??  東方街...唔係淨係得偉高咋咩??    自由道係邊??  有咩鋪頭?? ...

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... digest&digest=1

作者: batcat    時間: 2012-9-7 08:57
J.J. 發表於 2012-9-7 00:54
請問師兄,隻牙差是乜牌子和何處有售??

Texm Assx.....
You can buy it from KWS.  Hope this help.
作者: terrykan    時間: 2012-9-7 10:42
nikeid 發表於 2012-9-6 17:20

不是!
作者: jypepe    時間: 2012-9-7 16:55
batcat 發表於 2012-9-6 00:21
06-09-2012⋯⋯
今晚終於初步完成個車架,非常硬淨,特別加上鋁碼後,搖臂可以說是無械可擊,每搖一下都爽 ...

哎呀, 我就係想買黎玩TOURING.....

冇理由, GTR 升高左變 RALLY.....
作者: hardmankam    時間: 2012-9-7 18:17
batcat 發表於 2012-9-7 08:57
Texm Assx.....
You can buy it from KWS.  Hope this help.

有一個小問題問有XV-01的師兄:

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大少少的 bearing?  
如果可以的話, bearing 什麼 size? 有冇師兄可以量量膠 collar 的外圍 size.

謝謝!!

[attach]652307[/attach]
作者: batcat    時間: 2012-9-7 21:40
hardmankam 發表於 2012-9-7 18:17

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大 ...

同志,如果粒NN3加埋粒1050一齊換成粒啤呤,你估個尾hub果幾粒啤呤會有幾重?unsprung weight 如果嚴重地加磅,會比到你一系列既"正野"感受⋯呵。 玩慢爬另計。
加下粒"硬"膠膠我都可以接受,位又極fit。有米的話我會直接換番對籃金尾杯。貴係貴,但一次到位。

⋯大食,電。
⋯懶惰,懸掛。
⋯火滾,摩打。
⋯波out,轉彎。
⋯搖盪,車架⋯噢⋯正呀。

(以上純屬一個表達方式,希望師兄吾好介意。
作者: terrykan    時間: 2012-9-7 22:09
batcat 發表於 2012-9-7 21:40
同志,如果粒NN3加埋粒1050一齊換成粒啤呤,你估粒野會有幾重?unsprung weight 如果嚴重地加磅,會比到你 ...

金屬尾杯重包啤兩粒呤!
作者: o0ooo0oo    時間: 2012-9-7 22:29
hardmankam 發表於 2012-9-7 18:17

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大 ...

我直接換咗媽星TRF201 options金屬杯(需要改孔位)跟件有兩粒大bearing,編號1350,外徑度過係13mm.
作者: hardmankam    時間: 2012-9-7 22:38
o0ooo0oo 發表於 2012-9-7 22:29
我直接換咗媽星TRF201 options金屬杯(需要改孔位)跟件有兩粒大bearing,編號1350,外徑度過係13mm. ...

謝謝!
作者: terrykan    時間: 2012-9-7 23:08
batcat 發表於 2012-9-6 23:58
---->>> 補充:波箱 (Front & Rear) 內有數顆"黑膠膠樣衰衰"既膠collar分別係 M4x2mm , M5x9mm令人不 ...

啲collar好難買,好彩都畀我買到!
作者: batcat    時間: 2012-9-8 01:58
terrykan 發表於 2012-9-7 23:08
啲collar好難買,好彩都畀我買到!

呵⋯Tobee 無貨咩?
作者: terrykan    時間: 2012-9-8 08:24
batcat 發表於 2012-9-8 01:58
呵⋯Tobee 無貨咩?

得番Tech Racing有!其它全部無晒!
作者: batcat    時間: 2012-9-9 01:47

差不多完成啦,萬事俱備,只欠套防水esc / 摩打。

哈⋯做足成個星期終於可以講完成,我與XV既約會家下先正式開始。

又有野彈⋯
1-跟車套彈弓真係軟得可憐,放尾僅可接受.  陰功囉,放頭就長期向下墮,完全fing 吾起。又係必换,除非我全原裝玩白豬。
2-海綿bumper 上果幾粒銀介子,需無犯過,但面目可憎,簡單講"樣衰"。我又換。

有讚⋯
1-好一個別出心裁既前上camber 推桿角度,非平行下搖臂。用斜角去抵消一部份懸掛既振盪,正。
2-前bumper 底個散熱亦係渦心design,不過我亦覺得差一點,最後我晌個海綿入風位斜片小許,以加大入風量。

作者: batcat    時間: 2012-9-9 01:52

為左架XV,早晌兩個多月前已經準備了兩隻Rally 殼可供穿上,ST191 同 WRX Sti 5 door,  最後都係覺得WRX 稍微正斗D,所以首先為水貓號穿上Sti 戰袍。

當完成試車報告後,都係時候要講再見,多謝各位師兄支持,意見及觀看。其望下次再會,如果兄師學弟們有関於XV既事想分享,歡迎留言,鄙人知無不言。

多謝
福貓 Zagato

作者: IS520    時間: 2012-9-9 07:50
So Nice
作者: KENNY110    時間: 2012-9-9 08:00
其侍試車報告
作者: chunchun516    時間: 2012-9-9 08:39
玩水戰,要等雨天。
作者: batcat    時間: 2012-9-9 09:30
chunchun516 發表於 2012-9-9 08:39
玩水戰,要等雨天。

你地準備好水車未呀?
作者: chunchun516    時間: 2012-9-9 10:53
我架水車未得,放水電變未買。
作者: AltezzaMak    時間: 2012-9-9 11:46
batcat 發表於 2012-9-5 06:21
防水自製敢死隊!
一日,又神推鬼湧下,無啦啦發現到支比電子零件用既噴裝防水膜,
膽戰心驚的用隻1251一試 ...

師兄支防水噴霧係邊道搵架? 好正下喎
作者: batcat    時間: 2012-9-9 12:49
AltezzaMak 發表於 2012-9-9 11:46
師兄支防水噴霧係邊道搵架? 好正下喎

我晌觀塘買,巧明街駿業街交界。
不過我都晌鴨記見過。
作者: ausfss    時間: 2012-9-9 18:36

. . . . . . .

作者: batcat    時間: 2012-9-9 19:45
jypepe 發表於 2012-9-7 16:55
哎呀, 我就係想買黎玩TOURING.....

冇理由, GTR 升高左變 RALLY.....

我沉晚試過set downstop 及換短彈弓,原裝車可以去到7mm ride height 左右。
希望幫到你
作者: jypepe    時間: 2012-9-9 20:23
batcat 發表於 2012-9-9 19:45
我沉晚試過set downstop 及換短彈弓,原裝車可以去到7mm ride height 左右。
希望幫到你 ...

作者: tsfai    時間: 2012-9-9 21:06
Ching,
very very very nice!
作者: corkscrew    時間: 2012-9-10 13:41
batcat 發表於 2012-9-9 01:52
為左架XV,早晌兩個多月前已經準備了兩隻Rally 殼可供穿上,ST191 同 WRX Sti 5 door,  最後都係覺得WRX 稍 ...

駛唔駛靚到咁呀~~
作者: punchan    時間: 2012-9-10 20:05
請教C HING 邊款雙星車型號,road bra 啱XV-01?thx!
作者: punchan    時間: 2012-9-10 20:24

C HING 請問 rc 媽套螺絲no 或條link可否給我?thx!
作者: Bbbbq    時間: 2012-9-11 00:22
batcat 發表於 2012-9-5 21:24
昨晚終於忍吾到手,成套籃金臂碼入手。 乖乖不得了,用膠膠碼時已經可以講得上夾得舒舒服服⋯呵呵;但當成 ...

請問係邊道買呀 ?(金屬臂碼) Thx !
作者: batcat    時間: 2012-9-11 00:25
punchan 發表於 2012-9-10 20:05
請教C HING 邊款雙星車型號,road bra 啱XV-01?thx!

這個我尚未開始研究,有待發掘。
作者: batcat    時間: 2012-9-11 00:26
punchan 發表於 2012-9-10 20:24
C HING 請問 rc 媽套螺絲no 或條link可否給我?thx!

Check pm
作者: batcat    時間: 2012-9-11 00:31
Bbbbq 發表於 2012-9-11 00:22
請問係邊道買呀 ?(金屬臂碼) Thx !

東方街大鋪,廣華街(近三角位)街頭大鋪,窩打老道唯一街鋪均有發售。
作者: batcat    時間: 2012-9-11 00:44

今晚搞定初步水車設定並進行全車full gear 過磅。

Futaba 4PL
Hobbywing 60A waterproof set with 9T motor
Savox 1251 DIY waterproof
SMC 60C Lipo
Colt WRX Sti 5 Door rally shell.
XV01 Pro with full set stainless steel screw and Full set Tamiya metal suspension mount.
Total weight :           1750gm ,(((今晚全架完成再過磅,努力執過D電綫後已下降到1700gm)))
Final Gear ratio:        1 :  6.80
Damper F/R :            50 / 35
Spring :                    F-Yellow ; R-Red.
Tire :                       Tamiya original Rally block or Ride Radial rubber 24mm
Camber:                 Original

-Last updated on 12-9-2012-

作者: Bbbbq    時間: 2012-9-11 00:47
謝謝你batcat . C兄 !
作者: koeikoei    時間: 2012-9-11 06:15
Thank you ching

作者: KENNY110    時間: 2012-9-11 07:41
batcat 發表於 2012-9-11 00:44
今晚搞定初步水車設定並進行全車full gear 過磅。

Futaba 4PL

Final Gear ratio:     1 :  6.80
可能耍再慢小小
作者: batcat    時間: 2012-9-11 08:41
KENNY110 發表於 2012-9-11 07:41
Final Gear ratio:     1 :  6.80
可能耍再慢小小

沉晚見到個全重, 我以經吾敢用快過6.8配9T啦.  先試驗再說吧.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2