RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手買了Sakura D3 drift.想問問意見 [打印本頁]

作者: cowboyfan    時間: 2012-10-21 12:41
標題: 新手買了Sakura D3 drift.想問問意見
小的昨天剛剛入了架 Sakure D3 drift有野想請教
請問說明書中話是2.14 cs,請問通常是玩1.5,1.8cs或是其他比例的cs?要改嗎?
小的未買ESC同摩打,要買幾多T摩打同幾多A的ESC?是不是越快越好的?請比D意見?
重想問下這架車基本有無野一定要改?個尾亦唔裝可以嗎?
又想問下 Servo 用那隻好的?用作飄移轉向有特別要求的嗎?
還有準備開始動手組裝,有什麼要特別注意?
請各位師兄比D意見,唔該哂.
作者: carven.chow    時間: 2012-10-24 00:24

如果想換1。5齒比可以換隻22齒皮帶牙做16齒金屬皮帶牙,皮帶就換Sakura Xi尾皮帶,177mm長的

電變平價還是好盈60A有感電變,配Speed Passion 9.5-11.5T馬達也可,整體是線性主要多一點

基本上可以考慮換頭單,尾擾流唔裝架車甩dd,

Servo平價,Blue Bird,Savox這類,快一點轉向也會快一點,如果靚d,可以考慮你用緊枝控,例如KO配KO Servo等等
作者: cowboyfan    時間: 2012-10-24 16:46
carven.chow 發表於 2012-10-24 00:24
如果想換1。5齒比可以換隻22齒皮帶牙做16齒金屬皮帶牙,皮帶就換Sakura Xi尾皮帶,177mm長的

電變平價還是 ...

OK.唔該哂carven.chow師兄的保貴意見,對新手而言,非常有用,多謝多謝.
作者: tai524251    時間: 2012-11-13 00:39
想問頭單~係唔係SAK-D324/PK
作者: patrickli071    時間: 2012-11-13 21:43
carven.chow 發表於 2012-10-24 00:24

電變平價還是 ...

CHING, 我考慮緊呢架車, 有D問題想問下,
聽聞原裝車砌好之後, 頭同中皮帶係咪真係會好鬆?? 有無辦法解決??
全車既膠齒同PULLEY 係咪全部都好易掃?? 係咪應該換晒金屬??
皮帶係咪可以用媽星既皮帶??
  好多問題....       THX
作者: carven.chow    時間: 2012-11-14 08:55
patrickli071 發表於 2012-11-13 21:43
CHING, 我考慮緊呢架車, 有D問題想問下,
聽聞原裝車砌好之後, 頭同中皮帶係咪真係會好鬆?? 有無辦法解決? ...

頭皮帶有偏心啤令托,可調鬆緊,原裝中皮帶最好加個皮帶頂俾佢,易掃?

我有上YOUTUBE睇部份玩家玩D3,發覺佢地起油同收油個電變都SET得盡過頭,條皮帶唔掃都難

但我都試過掃,換過一條新就玩到而加,JOE LO個架D3 SSG有BANDO 皮帶,應該會有OP!

作者: carven.chow    時間: 2012-11-14 08:56
tai524251 發表於 2012-11-13 00:39
想問頭單~係唔係SAK-D324/PK

YES, 好似得番RCMART有!!!
作者: patrickli071    時間: 2012-11-14 09:11
carven.chow 發表於 2012-11-14 08:55
頭皮帶有偏心啤令托,可調鬆緊,原裝中皮帶最好加個皮帶頂俾佢,易掃?

我有上YOUTUBE睇部份玩家玩D3,發覺佢 ...

哦, 咁依家kws齊唔齊option 件??
作者: Horlick    時間: 2013-1-24 18:40
SAKURA S ZERO 要頭單嗎???

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2