RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 終於改完部tb03 [打印本頁]

作者: dandanhk    時間: 2013-4-10 23:26
標題: 終於改完部tb03
都係心痕累事:/
係日本bid完粒齒番來

登錄/註冊後可看大圖

就急到上左車了(當然有位會頂,修修佢就ok)

登錄/註冊後可看大圖

之後試車當然唔多掂,轉向角度細,個cs又大,咁就要搞埋個大轉向
搵fd上tb鋁片加工,又要出cad圖又剩,好彩唔洗點學都出到平面圖既。
拿到手後就開始改
鋁片中間用埋3x7x3mm 啤呤,加埋介子同絲帽就搞掂

登錄/註冊後可看大圖

順手改番前避震做直立,方便調較。
之後個角度就大到…條軨差唔多貼個避震:/(夠用就好,唔求去到50度…)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日試車都就住就住,因為間唔中就落雨…連esc個turbo都未關就試車。
雖然個車架真係舊左d,但係唔捨得換過架,改下砌下真係好過癮。成功左果刻真係好爽。
cs的感覺真係好正T^T.....

作者: albert0329    時間: 2013-4-11 07:27
成功感。
作者: sing1221    時間: 2013-4-11 08:32
好呀!
作者: carven.chow    時間: 2013-4-11 09:40
轉向還是不足....
作者: dandanhk    時間: 2013-4-11 12:21
carven.chow 發表於 2013-4-11 09:40
轉向還是不足....

如果要再大d又要改番個前避震水平個位,然後再換番膠前轉向杯再開個位比ball head, 係做到,但轉向依家咁都好夠用。再唔夠用先轉大d
作者: lam_109    時間: 2013-4-11 13:00
學到野,原來可以甘樣改大轉向。
作者: dandanhk    時間: 2013-4-11 14:37
lam_109 發表於 2013-4-11 13:00
學到野,原來可以甘樣改大轉向。

都係上網search完參考人地既改法。做得好粗下:/
作者: TRF418    時間: 2013-6-20 16:08
唔知3R出的三節棍 (如圖) 用在TB03 Fit唔Fit呢?

作者: 飄移之籃    時間: 2013-6-20 18:02
我都有架tb03玩drift架......你整好一齊玩吖
作者: Yiu.N    時間: 2013-6-20 22:04
點樣bid日本件嫁?咩網有得睇?
作者: dandanhk    時間: 2013-6-23 23:27
TRF418 發表於 2013-6-20 16:08
唔知3R出的三節棍 (如圖) 用在TB03 Fit唔Fit呢?

我好似係用specR三節,但係入果陣要係外面入c座,之後先接上轉向杯。

作者: dandanhk    時間: 2013-6-23 23:29
飄移之籃 發表於 2013-6-20 18:02
我都有架tb03玩drift架......你整好一齊玩吖

好好好…不過係先幾日先開始有得試,但係果日太熱…個摩打都頂唔順要罷工…
(病左偷雞去球場試結果都係病多兩錢重…)
依家用介子同slim膠布減左好多虛位了,行直線無咁fing,加速都無咁易飄到九彩…不過有排練番手車=.=

作者: dandanhk    時間: 2013-6-23 23:30
Yiu.N 發表於 2013-6-20 22:04
點樣bid日本件嫁?咩網有得睇?

我都係由onebid japan度由樂天果邊bid
都係代bid(其實嚴格來講唔係bid, 係直購…)

作者: 飄移之籃    時間: 2013-6-23 23:31
我等你,保重身體
作者: Yiu.N    時間: 2013-6-24 02:39
原來係咁thx
作者: albert0329    時間: 2013-7-13 13:30
想問下Ching,呢D日本野揾邊間代購,手續費運費貴嗎?可以PM我嗎,謝。因為我都想訂野。thanks

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2