RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電池處理 [打印本頁]

作者: ellis    時間: 2013-4-11 08:24
標題: 電池處理
一般用幾多A去叉3AAA電, 每玩完一排之後會否先放電, 才再叉?
如果要放電, 咁用幾多A放呢?
咁當玩完返屋企, 咁要否叉住電池容量一半既mah數養住排電, 待下次入場前才放電再叉呢?
請各位分享閣下之見解, 謝!
作者: ellis    時間: 2013-4-11 08:24
標題: 電池處理
一般用幾多A去叉3AAA電, 每玩完一排之後會否先放電, 才再叉?
如果要放電, 咁用幾多A放呢?
咁當玩完返屋企, 咁要否叉住電池容量一半既mah數養住排電, 待下次入場前才放電再叉呢?
請各位分享閣下之見解, 謝!
作者: wing1203    時間: 2013-4-11 09:20
我係用1.4A去叉的
玩完個排電之後,係即晚唔會再叉,即係一日之內唔會叉兩次
係玩既時候,我係唔會玩到佢完全冇哂電,即係唔會玩到架車行唔到先停,點都保留一些電力係度,到第二日再玩時先放電再叉
我就是這樣做,如其他有更好的保養方法,可分享及討論
作者: soup_soup    時間: 2013-4-11 10:40
我唔放嘅
作者: ellis    時間: 2013-4-11 11:10
Brother, 一日內唔叉多過2次, 咁咪要keep住10排8排電先夠玩1晚, 對於我呢d無租locker, 一個月玩一次半次黎講袋得太多太重lu.
作者: Yinbb    時間: 2013-4-11 12:23
40粒電唔係好多JA,你租咗LOCKER都無用啦,你都叉唔切咁多
作者: ellis    時間: 2013-4-11 12:35
10排~~~~~
我依家得5排咋~~~~~
作者: zx300    時間: 2013-4-11 20:41
我有10排,只常用几排。电要常常用才能激活!切记
作者: wing1203    時間: 2013-4-12 00:56
ellis 發表於 2013-4-11 12:35
10排~~~~~
我依家得5排咋~~~~~

用5排都可以的,只係D電會好快死.........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2