RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: m05裝摩打兩問題 [打印本頁]

作者: Nori    時間: 2013-7-6 21:23
標題: m05裝摩打兩問題
Q1. 請問系咪用邊款摩打都要裝BA27 motor plate?
[attach]725199[/attach]

Q2. 加了最外的摩打heat sink,收摩打鑼絲要換長ー點嗎?
[attach]725200[/attach]

Many thanks~

作者: Kevin8933    時間: 2013-7-6 21:48
BA 27是防止牙箱啲油彈入摩打的,如果粒鑼絲夠長仲可收到四五牙應該ok
作者: jypepe    時間: 2013-7-6 21:51
Kevin8933 發表於 2013-7-6 21:48
BA 27是防止牙箱啲油彈入摩打的,如果粒鑼絲夠長仲可收到四五牙應該ok

原來係咁.......我一路都以為係隔熱

作者: hydrogen9999    時間: 2013-7-7 00:42
BA27 是隔熱用!大部份雙星車都有咁既設計,如果冇左呢塊野,d 膠好易因過熱而變軟
如果你換了金屬摩打座,或者你肯定摩打溫度一定唔過熱,就唔洗用呢塊野
作者: Kevin8933    時間: 2013-7-7 04:16
hydrogen9999 發表於 2013-7-7 00:42
BA27 是隔熱用!大部份雙星車都有咁既設計,如果冇左呢塊野,d 膠好易因過熱而變軟
如果你換了金屬摩打座, ...

thx ching 更正
作者: 丘比凸    時間: 2013-7-7 12:26
個散熱有2粒螺絲跟比你
作者: Nori    時間: 2013-7-7 14:09
丘比凸 發表於 2013-7-7 12:26
個散熱有2粒螺絲跟比你

出面個散熱有鑼絲跟?但我果個唔系原裝/.\
作者: JasonLeung    時間: 2013-7-7 17:41
Nori 發表於 2013-7-7 14:09
出面個散熱有鑼絲跟?但我果個唔系原裝/.\

粒螺絲要比原裝長1-2mm,原裝長度果粒上唔實

作者: Nori    時間: 2013-7-7 20:08
原裝鑼絲25mm長,heat sink 2mm厚,但我問過只有25或30mm長鑼絲。用30mm會不會太頂?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2