RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: FERRX 加航拍相機 SJ4000或SJ6000決定 (價格相差一百元) [打印本頁]

作者: cs1    時間: 2015-2-28 00:02
標題: FERRX 加航拍相機 SJ4000或SJ6000決定 (價格相差一百元)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: cs1    時間: 2015-2-28 00:04
SJ4000

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: cs1    時間: 2015-2-28 00:15
原定 SJ-6000 , 因價格相差不大 , 同樣有wi fi 設定  , 唯 SJ-4000 , M0N 為1.5寸 , SJ-6000 達 2 寸 ( M0N ) 顯示屏,

但店員認為 SJ -4000 效果色差較好 .     

大家會揀 SJ4000 或比多小小買 SJ6000呢?
作者: isaac006    時間: 2015-2-28 00:17
其實好多人都唔知,如果你去佢官網睇係冇sj6000架,同埋佢全部機都有佢個logo,你相嗰隻得個 Wi-Fi logo,一睇就知係老翻 www.sjcam.com
作者: cs1    時間: 2015-2-28 00:30
.SJ6000 Wifi VS Sj4000 wifi Underwater .

https://www.youtube.com/watch?v=AjRveTLUjlA

作者: cs1    時間: 2015-2-28 00:49
isaac006 發表於 2015-2-28 00:17
其實好多人都唔知,如果你去佢官網睇係冇sj6000架,同埋佢全部機都有佢個logo,你相嗰隻得個 Wi-Fi logo, ...

我考濾這裏師兄意見後之後先作決定 .

1 ) 耐用性防水性及口啤 .

2 ) W i  F i  接收距離可以遠小小 .

3 ) 色彩豐富層次較好 .

4 ) 貴小小用行貨 , 畫面大小小 .

5 ) 間中玩樂游泳與小孩玩樂享用 .

作者: asaq-wong    時間: 2015-2-28 01:09
最靚畫質應該係sj4000冇wifi版, 不過無wifi版又有好多款chipset...
作者: khho01    時間: 2015-2-28 01:14
真是沒SJ6000 ...
http://www.sjcam.com/en/
但ー定要買有LOGO ..好多假貨!
作者: maxto    時間: 2015-2-28 01:39
我都係 FERR X 航拍 , sj4000冇wifi及有wifi版本人都有及用過的,有wifi版係靚啲的
作者: cs1    時間: 2015-2-28 10:17
maxto 發表於 2015-2-28 01:39
我都係 FERR X 航拍 , sj4000冇wifi及有wifi版本人都有及用過的,有wifi版係靚啲的

店主話 SJ 4000 有Wi  Fi  可接收距離高度約 80 呎 <<<    我一般都爬升上 100 -180呎以上 , 避開大樹拍高空景物 .

至於 FERR X 原裝控 / 及飛行器 , 冇改之下又可否飛 1 KM 距離呢 ?   

作者: maxto    時間: 2015-2-28 14:37
FERR X 原裝冇改之下,600距離300高度,老老實實佢套控真係麻麻

作者: maxto    時間: 2015-2-28 14:42
所以我改咗控
作者: maxto    時間: 2015-2-28 14:49
cs1 發表於 2015-2-28 10:17
店主話 SJ 4000 有Wi  Fi  可接收距離高度約 80 呎

唔好開SJ 4000 個WiFi可能會干擾 個控的

作者: defido666    時間: 2015-2-28 15:19
請問各位師兄既freex用邊隻雲台?我用freex2d雲台+sj4000會飛飛下側埋一邊..
作者: cs1    時間: 2015-2-28 18:39
maxto 發表於 2015-2-28 14:49
唔好開SJ 4000 個WiFi可能會干擾 個控的

SJCAM SJ5000 WI FI 又會否好一些  ?

距離 600 M 還是呎 ?  

唔夠控會否自動回航  ( 新機是否一定要上網下載更新調準一次 ) 今曰試放飛行器有飄 , 向前後左右不段偏 .

THANKS.

作者: maxto    時間: 2015-2-28 19:05
600 M
作者: maxto    時間: 2015-2-28 19:07
無打定點係會飄,因室外點都有風
作者: maxto    時間: 2015-2-28 19:10
defido666 發表於 2015-2-28 15:19
請問各位師兄既freex用邊隻雲台?我用freex2d雲台+sj4000會飛飛下側埋一邊..

側埋一邊是跳幾下之後又正常返嗎㓁?

作者: maxto    時間: 2015-2-28 19:11
defido666 發表於 2015-2-28 15:19

側埋一邊是跳幾下之後又正常返嗎?

作者: cs1    時間: 2015-2-28 19:13

今曰下午首試 FERR X 動態及操控 未能簡單了解定位及GPS , 當然未有上網下載調整功能及升級 ( 要找相熟友人  

幫忙 ) 因試後飛行器未能定位 , 有二位師兄突然走近又拍照又拍Video 自導自拍自演 , 我即時在大片草地相勸不

要走近會好危險 , 佢地話唔怕 , 自己有玩開 .

之後冇人才再試 FREE X 操控 , 飛行器起降爬升力好好 , 像一隻小牛般 , 動力十足似有一定水準設計 , 用的是

原廠槳 . ( 沒有雲台及拍照器下測試基本飛行器功能 ) 所以試盡動態 .

如果有雲台相機 我估一定甩晒報消
作者: mwheel    時間: 2015-3-1 18:55
睇網頁見SJCAM好似出左隻SJ5000Plus,可拍1080p 60fps,咁係同Hero4銀版差不多?
作者: cs1    時間: 2015-3-2 01:17
maxto 發表於 2015-2-28 19:07
無打定點係會飄,因室外點都有風

我買咗紅 / 黑版本 3000MAH 電二件連鋁箱 , 未有調較修正過就試飛 , 我確實未知是否最新版款型號 V2.  3.3  <<<<

我原本考濾  ( 白色 ) 最就型號 , 但店方建議可買紅 / 黑版 , 內肉件是原全一樣 , 飛上半空也不會自動隱形 , 更耐看一點 .

上網看了多次後 , 二個色系於較正及 GPS 定位步姿是不一樣 , 推杆也不一樣 .

我唔知上月所買入  FREEX 係咪最新款可升級版 , 可選無限高及無遠設置更新  ?  

[img=300,180]https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608012909689439103&pid=15.1&=0[/img]  

[img=300,199]https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608007137246183572&pid=15.1&\"\"=0[/img]

作者: cs1    時間: 2015-3-2 01:31
maxto 發表於 2015-2-28 14:42
所以我改咗控

請問如何改控及在那裡買配件 , 可遥控至多小距離 ?  

作者: cs1    時間: 2015-3-2 01:38
MY  FREEX  

登錄/註冊後可看大圖
  <<<<<< V2 . 33 NEW MODE ???

作者: abyss    時間: 2015-3-2 02:53
VER 1 or 2 外表看不到
其中一個分別是
新 VER 2 版本會銷死在 GPS or RTH MODE 時在地面是不能直接開麼打起飛
如果是這樣就是新 VER2

作者: cs1    時間: 2015-3-2 22:14
abyss 發表於 2015-3-2 02:53
VER 1 or 2 外表看不到
其中一個分別是
新 VER 2 版本會銷死在 GPS or RTH MODE 時在地面是不能直接開麼打 ...

謝謝師兄提點及指敎 , 確實在GPS及RTH之下推左杆拉下推左不能啟動電機 ,  知道係 V2  升級版 , 終於成功用GPS 鎖定操作方向 ,

及 RTH 自動回航 , 今曰買埋 SJCAM SJ4000 , 不加雲台之下準備空檔時拍高空風景 .   暫時未設置升級軟件提升距離及高限提升 ,  

試爬升距離高度不足 120 米就無控 . ( 無法上升 )

作者: cs1    時間: 2015-3-2 22:36

FREEX 飛行姿態確實很美 , 價格較合理 , 唯美中不足是欠一個 ON / OFF 設於飛行器作定位設定開關 , 電量

承餘顯示器 , ( 飛行器載上 11.1 V  3000 MAH 電池仍存有小空位令電池在內有機會滾動 ) 引至尾電池門不時

受飛行之中影响撞開了門蓋露出接線 , 整體評價是很好玩及樂趣滿分的航拍系統 , 由其合理價格 .

改用 DJI 9443 OR 9450 槳翼較為安全一點 , 完全不建議太多人行點放飛 .
作者: cs1    時間: 2015-3-2 22:45
該 FREEX  11.1V  3000MAH 電池改用上另購 B3 2S / 3S 义電機 $ 88 .原成义電要 3 小時至  3小時25分鐘 ,

今天測試飽滿電 12.6V 飛行及多次爬升用了 11分鐘 ( 計時器 ) 响鬧 , 電量只降至 11.4V .
作者: markmok1707    時間: 2015-3-2 23:51
我的5400 電還沒有好好的用上一次
作者: lung14682    時間: 2015-3-3 00:22
請問師兄們,freex 孭 sj4000 無刷雲台玩fpv
要另外加圖傳嗎?
作者: markmok1707    時間: 2015-3-3 03:48
lung14682 發表於 2015-3-3 00:22
請問師兄們,freex 孭 sj4000 無刷雲台玩fpv
要另外加圖傳嗎?

當然要啦

作者: maxto    時間: 2015-3-3 13:01
cs1 發表於 2015-3-2 01:31
請問如何改控及在那裡買配件 , 可遥控至多小距離 ?

寫錯是換了控 devo7

作者: feverx    時間: 2015-3-3 16:51
今晚入手, 請問C兄一般帶幾多粒電出去玩...先夠喉?
作者: cs1    時間: 2015-3-3 17:19
maxto 發表於 2015-3-3 13:01
寫錯是換了控 devo7

謝謝 maxto  兄指敎 .  

1 ) 請問對飛行器特大 ( 起落架 ) 係咪另配 , 降落安全性會否更平衡隱陣 ?

2 ) 圖傳M0N 可否用內置 SD 咭録取所有飛行數據 ?  

3 ) 除 FREEX 外 >>>>  DJI P2V+ V3 又可否共用這一套圖傳及MON 作使用 ?  

4 ) 雲台要幾錢 ?  是否一定要買 FREEX 專用 雲台 .

5 ) 雲台 + 團傳 + MON 所須費用多小 ? 在那裏有售及更新 ( 改裝 )

有勞 Maxto 多多提點指敎 , 免小弟走多寃(枉)路 . 謝謝^^

作者: maxto    時間: 2015-3-3 17:20
feverx 發表於 2015-3-3 16:51
今晚入手, 請問C兄一般帶幾多粒電出去玩...先夠喉?

我就4粒

作者: feverx    時間: 2015-3-3 17:33
maxto 發表於 2015-3-3 17:20
我就4粒

Thanks! C兄

作者: feverx    時間: 2015-3-3 17:47
請問FreeX友有沒有聚腳點?
作者: hcfken    時間: 2015-3-3 23:25
feverx ,我和幾位朋友也是飛freex 的,有興趣約一齊飛啦
作者: hcfken    時間: 2015-3-3 23:47
CS1: (小弟得閒下試吓回答你的問題)1)大起落架較原装腳架安全(冇咁易向前仆) 2)市面有些7吋mon可入sd咭記錄飛行數據 3)可以的. 4)雲台有其他牌子可以用上freex,價錢3xx-800$內(2D雲台) 5)很難回答,毎樣野有平有貴
作者: feverx    時間: 2015-3-3 23:59
hcfken, 好呀……不過等我操熟少少先, 因為從未玩過大機…一陣連你地D機都撞毀埋就唔好la!
作者: hcfken    時間: 2015-3-4 00:30
好呀!比心機操熟手機
作者: maxto    時間: 2015-3-4 01:12
cs1 發表於 2015-3-3 17:19
謝謝 maxto  兄指敎 .  

1 ) 請問對飛行器特大 ( 起落架 ) 係咪另配 , 降落安全性會否更平衡隱陣  ...

1 ) 請問對飛行器特大 ( 起落架 ) 係咪另配 , 降落安全性會否更平衡隱陣 ? >因換了大機身底殼所以一同換了大腳架

2 ) 圖傳M0N 可否用內置 SD 咭録取所有飛行數據 ?  
>有啲係有的

3 ) 除 FREEX 外 >>>>  DJI P2V+ V3 又可否共用這一套圖傳及MON 作使用 ?  
>不可因freex控2.4G圖傳5.8G/p2+控5.8G圖傳2.4G的

4 ) 雲台要幾錢 ?  是否一定要買 FREEX 專用 雲台 .
>專用只是唔駛怕窿位唔啱

5 ) 雲台 + 團傳 + MON 所須費用多小 ? 在那裏有售及更新 ( 改裝 )

>我的雲台 + 團傳 + MON 及 sj4000約=$2500左右

作者: maxto    時間: 2015-3-4 01:14
hcfken 發表於 2015-3-3 23:25
feverx ,我和幾位朋友也是飛freex 的,有興趣約一齊飛啦

我都想一齊,在邊飛多

作者: BUNNYYUEN    時間: 2015-3-15 10:26
樓上有位師兄話改左控嘅意思系原裝控改裝定系直頭換左套控呀!thx
作者: Kenlam    時間: 2015-3-16 10:41
我都想改futaba 控 ,咁出街就帶少個控唔使咁麻煩 ,  但係free x 控油門系自動回中 ,
有冇人成功改到, ?
作者: cs1    時間: 2015-3-29 10:20

我部 FREEX 未能解鎖 , 先後揾咗二個對電腦熟識朋友都冇辦法替我升級 , 飛極都係 140米距離就撞牆

有冇人幫忙 ? 替我調升為 V3.3 版本, THANK YOU !

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2