RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新買番嚟嘅摩打齒未用已經壞 [打印本頁]

作者: oolongtea    時間: 2015-4-28 00:12
標題: 新買番嚟嘅摩打齒未用已經壞

某日本大牌第一水貨點插到插唔入隻LRP軸芯,但其他摩打就得。

係某地下買,話因為摩打問題,叫我換摩打或者自己拎番廠攪!
求救各位師兄點解決???

作者: andyccf2004    時間: 2015-4-28 01:07
LRP 條 key 位 (平面上機米果個位)係比其他牌子短D架。
要粒齒裝入D的話,我試過要用電劫磨機磨入D先可以。
不過,條軸係好硬架,唔容易磨得靚。
作者: oolongtea    時間: 2015-4-28 01:18
andyccf2004 發表於 2015-4-28 01:07
LRP 條 key 位 (平面上機米果個位)係比其他牌子短D架。
要粒齒裝入D的話,我試過要用電劫磨機磨入D先可以 ...

多謝師兄回覆,但最慘係個㝫細左,連支軸都插唔入呢
作者: firesun    時間: 2015-4-28 11:48
oolongtea 發表於 2015-4-28 01:18
多謝師兄回覆,但最慘係個㝫細左,連支軸都插唔入呢

用圓銼子磨

作者: andyccf2004    時間: 2015-4-28 11:55
用另外一粒牙情況是否一樣呢?
作者: oolongtea    時間: 2015-4-28 14:25
己解決,最後換第二間廠嘅摩打齒,唔該師兄
作者: alexchan468    時間: 2015-4-29 09:29
我也覺得 LRP 摩打 "key 位" 太短,很不便,請教可否換摩打軸?還有沒有其他方法?謝謝。
作者: andyccf2004    時間: 2015-4-30 11:24
alexchan468 發表於 2015-4-29 09:29
我也覺得 LRP 摩打 "key 位" 太短,很不便,請教可否換摩打軸?還有沒有其他方法?謝謝。 ...

買另外D品牌。

作者: alexchan468    時間: 2015-4-30 12:51
但已有 LRP 電變 ...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2