RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 之前無,唔代表依家唔可以擁有 (Optima 到手喇) [打印本頁]

作者: dearoptions    時間: 2016-3-30 22:13
標題: 之前無,唔代表依家唔可以擁有 (Optima 到手喇)
心目中的 平民車皇 Hotshot 同 終極車皇Optima,終於儲齊喇
[attach]952752[/attach]

對Super Hot Shot 同 Hotshot II 感覺都無咁大,都係鍾意Hotshot咁原汁原味

[attach]952754[/attach]

[attach]952755[/attach]

[attach]952756[/attach]

[attach]952759[/attach]

之前出Optima Miniz 都估到會出 Optima Retro

其實呢啲遙控車,都無咩加過價。我依加買都係貴當年少少 : Hotshot 最抵 一千唔使,Optima $2300

有五部車我最想買返 :
1) Optima
2) Hotshot
3) Mugen Bulldog II
4) Yokahama Dog Fighter
5) Cat

(1) & (2) 都有嘞,但係(3), (4)&(5) 似乎無咩可能再出

老鬼們,多謝分享

作者: 007    時間: 2016-3-30 22:21
恭喜,我都好想買!

作者: lin6499    時間: 2016-3-30 22:25
這兩台剛好也都是我最喜歡的,一台又會跑外型又好看,另一台雖然性能不是那麼優秀,不過它的設計實在太獨特,太有味道了。
作者: lin6499    時間: 2016-3-30 22:50
我自己的復刻希望名單:

(1)Hirobo Zerda
(2)AYK Viper
(3)Marui Samurai
(4)Marui Shogun

以上這幾台的可能性都可以說微乎其微…
作者: cfchow98    時間: 2016-3-30 23:34
仲要計埋早陣子出的金兜RC10
作者: dearoptions    時間: 2016-3-30 23:45
lin6499 發表於 2016-3-30 22:50
我自己的復刻希望名單:

(1)Hirobo Zerda

Marui Samurai = 雙星武士 ? 呢部我都鍾意。
同意,係可能歡迎程度無青蛙, 皇蜂, 草蜢, Hotshot呢啲咁高,Retro機會真係唔大。

作者: paulaner    時間: 2016-3-30 23:58
我想買返的 :
1) Kyosho Optima
2) Tamiya Hotshot
3) Tamiya Avante
4) Yokomo Super DogFighter 870C
5) Schumacher Cat XLS
6) Team Losi XX4
作者: ZX-R    時間: 2016-3-31 00:50
恭喜C Hing, 我今日都入手 Optima了, 將會噴返當年隻色出來回憶下
作者: hing830    時間: 2016-3-31 06:49
無限呢間廠好像無在?四驅加四轉向.,當年好正
作者: lin6499    時間: 2016-3-31 08:44
dearoptions 發表於 2016-3-30 23:45
Marui Samurai = 雙星武士 ? 呢部我都鍾意。
同意,係可能歡迎程度無青蛙, 皇蜂, 草蜢, Hotshot呢啲咁高 ...

Marui 是東京丸井。武士是一部附有中差的鍊條四驅。

公司現在已經轉去做玩具槍脫離RC界,復刻的機率…很小。

登錄/註冊後可看大圖

作者: RGear    時間: 2016-3-31 09:22
hing830 發表於 2016-3-31 06:49
無限呢間廠好像無在?四驅加四轉向.,當年好正

The bull dog is really good !
By the way, Mugen Seiki still very active in RC, but no more 1/10 buggy.
http://www.mugenseiki.com/menueefi.htm

作者: ycthk    時間: 2016-3-31 09:56
我的復刻希望名單:

(1)Bandai Interceptor
(2)AYK Viper
(3)Marui Samurai
(4)Yankee
(5)Nichimo Midships 4WS
(6)Marui Galaxy

作者: fyin    時間: 2016-3-31 10:09
最想kyosho 番出Gallop 4wds 未試過玩四輪轉向遙控車
作者: hing830    時間: 2016-3-31 12:50
RGear 發表於 2016-3-31 09:22
The bull dog is really good !
By the way, Mugen Seiki still very active in RC, but no more 1/10 bu ...

係喎忘記了,唔認腦退化都唔得

作者: alex2k2    時間: 2016-3-31 14:00
上當年d 4WD 真係好獨特, 自己第一架車仔係Yokomo Dog Fighter, 同期的Gallop 4wds & Bull Dog 4wds  身邊也有同學一齊玩,後期optima 推出,很多朋友都愛上了。
雖然曾經擁有optima, 但最想買的反而是Optime Mid,希望京商會繼續出Optima系列。
作者: sean2013    時間: 2016-3-31 14:18
ZX-R 發表於 2016-3-31 00:50
恭喜C Hing, 我今日都入手 Optima了, 將會噴返當年隻色出來回憶下

師兄出面無晒貨,買左幾錢?

作者: dearoptions    時間: 2016-3-31 14:19
行軸好定行錬好,同同學仔都嘈到面紅耳熱。我估optima retro 賣得好,有機會出埋其他optima. 望就咁望啦!
作者: dearoptions    時間: 2016-3-31 14:26
我第一部車都係 Dog Fighter, 喺「福利」買嘅,三段變速,Futaba 搖控。當年甩左條狗骨,搵左好耐都揾唔到結果喺黑布街細細間訂到。
作者: fyin    時間: 2016-3-31 14:58
咁快冇晒貨?? 前日仲周街都有喎!
作者: yiumk    時間: 2016-3-31 17:42
吓!諗住月尾出糧先買....咁快冇貨?各位師兄可唔可以話我知街價大約幾多錢?Thanks!
作者: ZX-R    時間: 2016-3-31 19:20
sean2013 發表於 2016-3-31 14:18
師兄出面無晒貨,買左幾錢?

HK$2,080

作者: dearoptions    時間: 2016-3-31 21:16
Sorry, Sorry, 我意思係當年我部 Dog Fighter 條狗骨難配啫。大家誤會左。我自己喺RC Mart 度 Pre Order 買嘅要$2300,好似其他師兄話廣華街會再平啲。我都想買多盒,因為真係唔捨得砌。
作者: heungman2002    時間: 2016-3-31 21:16
各師兄~我訂左都無車取住第一水返好少量,要今個月中先有貨比我

作者: dearoptions    時間: 2016-3-31 21:17
有師兄好似話廣華街第一水under $2000
作者: heungman2002    時間: 2016-3-31 21:19
dearoptions 發表於 2016-3-31 21:17
有師兄好似話廣華街第一水under $2000

1980 人地吾訂反而買到現貨,訂果的反而沒有得比

作者: dearoptions    時間: 2016-3-31 21:53
heungman2002 發表於 2016-3-31 21:19
1980 人地吾訂反而買到現貨,訂果的反而沒有得比

咁誠信何在呀 ?

作者: heungman2002    時間: 2016-3-31 22:42
dearoptions 發表於 2016-3-31 21:53
咁誠信何在呀 ?

無法~一係吾要訂一係等到月中

作者: yiumk    時間: 2016-3-31 23:31
KWS selling 2.4k now.....
作者: asaq-wong    時間: 2016-4-1 00:00
RC mart 賣貴三舊幾,宜家仲有兩部現貨……
作者: 965    時間: 2016-4-1 04:00

以前都有齊OP 講呢五部... (吾記得有 Hotshot 定 supershot....long time ago! )

而家凈係揾番部 BOSS Cats .. 其他應該係比老母掉唒 定係買咗比莫袓光 ... (定係傳説中既" 黃先生" )

部 Bulldog 最快... 但overall  Cats 就完全贏哂!

作者: dearoptions    時間: 2016-4-1 08:24
Bulldog 出早Cats 好多。同意,當年Cats 真係橫掃
作者: victor.rc    時間: 2016-4-1 09:55
I love marui " HUNTER" best.
作者: chilebb    時間: 2016-4-1 11:19
大家知唔知邊樹仲有 optima mini z 賣?想集整大少 optima. Hehe
作者: fyin    時間: 2016-4-1 12:19
optima mini 試吓去x速 or x里, 曾經見過.
作者: dearoptions    時間: 2016-4-1 15:50
optima Minz 就去廣華街望望啦. 近排我剩係見有optima 殼賣,車未必有。
作者: chilebb    時間: 2016-4-1 15:58
Thank you C Hing

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2