RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 解藥 D90 [打印本頁]

作者: glen6831    時間: 2016-4-11 08:02
標題: 解藥 D90
中毒咗好多年了,差 D 瓜老襯!
終於買咗架 D90 返嚟,為咗解毒。
但係份工勁困身,都唔知幾時可以砌掂!

有野問:
點解我噴油,永遠都噴唔到光面的效果嘅?
作者: RCK    時間: 2016-4-11 08:27
因在潮濕下是喷不到光面,撰些軒燥日子喷会好些,看看天气報導的湿度指數
作者: glen6831    時間: 2016-4-11 22:29
RCK 發表於 2016-4-11 08:27
因在潮濕下是喷不到光面,撰些軒燥日子喷会好些,看看天气報導的湿度指數 ...

謝師兄回答
作者: glen6831    時間: 2016-4-11 22:33
諗住買個防滾架去整型仔架車,點知中伏!

原本有兩款,唔好貪平呀!
作者: Sapphire    時間: 2016-4-12 18:57
點解中伏?好多人架d90都係用呢款防滾架格?(雖然我唔係
作者: glen6831    時間: 2016-4-12 20:57
Sapphire 發表於 2016-4-12 18:57
點解中伏?好多人架d90都係用呢款防滾架格?(雖然我唔係)

師兄,睇清楚少少。我中伏原因就係後邊個架腳係唔同的,放上個殼度即刻現形!唔同位之餘,完全唔像真!例如唔合比例真實:檔門、檔窗。最重要係檔尾燈!裝咗依隻垃圾包你後悔!
作者: lunchbox360    時間: 2016-4-12 22:05
請問你在那裡買D90?
作者: 怕醜草    時間: 2016-4-13 17:52
其實係頂架, 唔係防滾架黎
作者: kty1353    時間: 2016-4-13 19:53
又可以叫做行李架,但一定唔係防滾架XDD
作者: glen6831    時間: 2016-4-13 22:48
又係喎!
作者: glen6831    時間: 2016-4-13 22:49
lunchbox360 發表於 2016-4-12 22:05
請問你在那裡買D90?

在淘 X 搵咗好耐,算係最平的買

作者: piscesh    時間: 2016-4-14 00:09
glen6831 發表於 2016-4-13 22:49
在淘 X 搵咗好耐,算係最平的買

可以比條LINK我嗎THX

作者: glen6831    時間: 2016-4-14 07:56
piscesh 發表於 2016-4-14 00:09
可以比條LINK我嗎THX

師兄!收貨!

不過,你計吓運費有無 jetso 先!我因為國內有人代收,所以無運費。

http://b.mashort.cn/h.LE9so?cv=AAEFBITo&sm=dca018

作者: glen6831    時間: 2016-4-15 09:06
終於想要的車架返來咯,準備開工了!
作者: tempo3010    時間: 2016-4-15 13:34
D90 車架比起其他例如雙星車, 砌既時間少好多, 因為大部份都係金屬, 現成野, 唔使由膠CUT 出黎無水口位
而且波箱, 車擔又砌好左, 係要拆一拆加少少油

我夜晚返到屋企砌, 第二日放假又砌埋就行得

不過一直無天氣個殼到依家都未噴, 又未諗到要咩色
作者: glen6831    時間: 2016-4-17 19:01
tempo3010 發表於 2016-4-15 13:34
D90 車架比起其他例如雙星車, 砌既時間少好多, 因為大部份都係金屬, 現成野, 唔使由膠CUT 出黎無水口位
而 ...

無錯,依架車如果有時間。三爬兩撥就搞掂!但講到外壳像真處理及型像設計到同自己所愛,就需要花好多時間。

作者: model先決    時間: 2016-4-29 02:25
glen6831 發表於 2016-4-15 09:06
終於想要的車架返來咯,準備開工了!

師兄,我都想買你果個行李架,可否比link我

作者: glen6831    時間: 2016-4-30 23:43
model先決 發表於 2016-4-29 02:25
師兄,我都想買你果個行李架,可否比link我

當然可以!而且公開比其他師兄弟們,尤其剛剛開始入魔,可走少 D 冤枉路!
玩模型,尤其搖控野,要多人玩至好玩的。

仿真车 rcrun RC4WD D90 车壳 路虎卫士 路虎 行李架 车顶架
http://detail.tmall.com/item.htm ... &id=17613488645

作者: glen6831    時間: 2016-5-1 23:06
搵過淘寶,始終都係去 智X 買個 35T motor 穩陣。而且價錢相宜,加上依個牌子有師兄推介過。就咁,我決定買依個!
淘寶的價錢,始終都不敵係香港買!講真,唔係太特別的配件,淘寶真係次次選!
作者: tempo3010    時間: 2016-5-2 11:52
用axial或者雙星27t都ok,又唔使焊線
作者: glen6831    時間: 2016-5-2 22:47
久違了的防水高扭力 servo,也是在 智 X 差不多四五年前無端端買咗的!不用問價錢,已經忘記一清二淨了!
今次,決定將這 servo 放落依部六年前狠到入骨的 D90 上。點解?簡單講句,老婆已落命令!這將是我此生最後一部搖控車了!所以.......

作者: glen6831    時間: 2016-5-2 23:17
終於在家找回很多五六年前準備好制作 D90 的東西!所有歸位準備,組合成我的夢想之攀爬車。男人浪漫,女人點會知道個中奧妙?

作者: 965    時間: 2016-5-3 05:56
Nice!!

Rooster 好似係行 2S ... 我果次 itchy butts 試 3s ...smoked 咗⋯⋯

記住行個 HV bec wor ...
作者: glen6831    時間: 2016-5-4 20:20
965 發表於 2016-5-3 05:56
Nice!!

Rooster 好似係行 2S ... 我果次 itchy butts 試 3s ...smoked 咗⋯⋯

我仲未轉 lipo 電,仲用緊 NiHm 的電。所以.......

作者: glen6831    時間: 2016-5-7 00:00

繼續試組裝
最主要行李架位置的定位,像真是需要連細節都需要照顧的。這是 三和 肥老闆三十年前跟我講的!那時我問他問題,他最後答我這句就最記憶猶新!

作者: 965    時間: 2016-5-9 11:42
glen6831 發表於 2016-5-4 20:20
我仲未轉 lipo 電,仲用緊 NiHm 的電。所以.......

https://www.youtube.com/watch?v=Bn-sB9BpbVw

Good reference ..

作者: glen6831    時間: 2016-5-10 12:09
965 發表於 2016-5-9 11:42
https://www.youtube.com/watch?v=Bn-sB9BpbVw

Thank you

其實都睇過了
其實有咩方法換電唔駛咁麻煩?

作者: 711leung    時間: 2016-5-19 09:35

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2