RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: MTS T'2 玩家討論專區 [打印本頁]

作者: 新人    時間: 2016-9-9 18:27
標題: MTS T'2 玩家討論專區

之前一路唔見有一個專區,所以開番個
有咩問題就發問啦,大家交流下MTS T'2  行走情況 PYC
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/784041165077737/   另一時間
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/783991638416023/  小弟行走情況
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/794326837382503/ TRC HKRCSA RD1A-main final2 A3  行走情況

作者: 新人    時間: 2016-9-9 18:28
留......
作者: 新人    時間: 2016-9-9 18:30

留.....
作者: 新人    時間: 2016-9-9 18:33
.......
作者: hing830    時間: 2016-9-9 18:40
個人覺得呢架車失敗在油壓,廠方裝砌,完全唔順都照裝,買3racing新車較好,個人意見
作者: JOHN2    時間: 2016-9-9 18:58

同上一代RGT 2相比有冇咩大改善? .
上一代RGT 2玩4.5想搭8.5以上FDR大齒會凸出底板,車尾牛角俾後面車射一射就會彎曲,後狗骨玩快摩打亦易彎曲

作者: 新人    時間: 2016-9-9 19:04
hing830 發表於 2016-9-9 18:40
個人覺得呢架車失敗在油壓,廠方裝砌,完全唔順都照裝,買3racing新車較好,個人意見 ...

其實佢條油壓由於係穿頂,佢有個穿頂波頭,如果個穿頂佢較唔岩位就會唔順,不過 廠方有枝野 會容易令到嗰油壓係順
作者: 新人    時間: 2016-9-9 19:16
JOHN2 發表於 2016-9-9 18:58
同上一代RGT 2相比有冇咩大改善? .
上一代RGT 2玩4.5想搭8.5以上FDR大齒會凸出底板,車尾牛角俾後面車射一射 ...

師兄你好,其實兩款車既設計係唔同嫁,RGT 係二樓板黎,而MTS 就係分開左兩部份,後半部係有兩條棍仔既,而油壓板都係新造你話啲野係咪易灣曲,舊款我就冇玩過,新款我就覺得幾cum 撞
作者: 新人    時間: 2016-9-9 19:22
外國報導+新option

作者: tt01bigb    時間: 2016-9-9 23:28
係油壓頂會漏油,每玩十排電左右就要換油,不過自己覺得幾好跑(新手意見)
作者: 新人    時間: 2016-9-10 09:42
tt01bigb 發表於 2016-9-9 23:28
係油壓頂會漏油,每玩十排電左右就要換油,不過自己覺得幾好跑(新手意見) ...

師兄,油壓頂係會有啲滲油
作者: smuill    時間: 2016-9-16 20:32
好好跑
作者: smuill    時間: 2016-9-16 20:34
新人 發表於 2016-9-9 19:22
外國報導+新option

新option 有何用途?
作者: gos    時間: 2016-9-16 21:22
有什麼好處要設計到油壓頂會有油壓油滲漏情況?而且不是輕微滲漏?
作者: smuill    時間: 2016-9-16 22:07
gos 發表於 2016-9-16 21:22
有什麼好處要設計到油壓頂會有油壓油滲漏情況?而且不是輕微滲漏?

我部是好輕微滲漏喎
作者: 新人    時間: 2016-9-16 23:14
smuill 發表於 2016-9-16 20:34
新option 有何用途?

令到部車 既Camber link 有多角度同位置變化 ,短啲又得,冇咁短又得,得左
作者: 新人    時間: 2016-9-17 07:51
gos 發表於 2016-9-16 21:22

每一項新設計,總會有一兩個缺點,我用緊個兩套呢,都係好輕微漏左啲,可能綠油落得多, 冇勁漏。 所以佢有新款穿頂油壓,令滲既情況變0, 質料同設計都有點不同
作者: smuill    時間: 2016-9-17 09:05
就算其他正常油壓都會漏油
作者: 新人    時間: 2016-9-17 12:49
smuill 發表於 2016-9-17 09:05
就算其他正常油壓都會漏油

嘻嘻!任何車子永遠都有缺點既,努力
作者: tt01bigb    時間: 2016-9-19 00:11
有冇方法漏少d呀?
作者: 新人    時間: 2016-9-19 07:29
tt01bigb 發表於 2016-9-19 00:11
有冇方法漏少d呀?

哈囉,油壓蓋果到有一塊大帕 ,係收蓋前先把帕套落油壓芯,之後先收蓋,同埋綠油一定要落落去油壓蓋粒Oring 到
作者: tt01bigb    時間: 2016-9-19 08:37
唔該曬Ching,等我試下先!
作者: vrhopuf    時間: 2016-9-20 08:49
內齒比是多少?
作者: 新人    時間: 2016-9-20 08:53
vrhopuf 發表於 2016-9-20 08:49
內齒比是多少?

1.9
作者: 新人    時間: 2016-10-2 18:24
今日用了MTS T'2  參加左TEAMPOWERS CUP RD4 Modified class
很幸運地進入左A-main ,由第二名起步
FINAL result : 7 5 4
遲下再share 下

作者: 新人    時間: 2016-10-2 22:23
這先岩

作者: 新人    時間: 2016-10-6 21:14
開始打散佢Lu

作者: 新人    時間: 2016-10-6 21:21
隻牙差 冇話好似直軸咁
係齒輪感較大 ,但唔會行唔到, 用半排电磨合就可以啦!
若果自我感覺不良好,就打散它,用幼沙紙磨所有齒輪底部 ,各磨十下 左右啦,正常都顺好好多,磨合時間當然會減少

我會建議係oring 同蓋位落綠油.防止有油出,我暫時果兩隻都ok ..
油方面我建議用2000 起步

作者: 新人    時間: 2016-10-24 11:47
以Modify 總成績8車完成整個AOC 賽事!Thanks

作者: zoeng914    時間: 2016-10-24 13:17
師兄
作者: zoeng914    時間: 2016-10-24 13:21
請問有無JV setting可參考,笨的G2  10.5t  thx
作者: 新人    時間: 2016-10-24 13:44
你好呀,唔好意思呀,近來換左部車之後冇落去JV 跑啦,唔想執野
作者: 新人    時間: 2016-10-24 13:45
你可以pm我交流一下
作者: a3278hk    時間: 2016-10-24 14:54
Support
作者: hkslash    時間: 2017-2-3 16:05
新人 發表於 2016-10-6 21:21
隻牙差 冇話好似直軸咁
係齒輪感較大 ,但唔會行唔到, 用半排电磨合就可以啦!
若果自我感覺不良好,就打散它 ...

師兄請教下,最近想換左隻大齒,除原廠外有無其他撰擇fit位 ?(因見過有師兄post文換kawada安裝唔落....) Thanks ~

作者: hkslash    時間: 2017-2-3 16:47
zoeng914 發表於 2016-10-24 13:21
請問有無JV setting可參考,笨的G2  10.5t  thx

師兄官網有JV同其他幾個車場SetupSheet可以download
http://www.race-opt.com/index.ph ... ory=1&subcategory=8

作者: jj2006    時間: 2017-2-3 22:53
hkslash 發表於 2017-2-3 16:05
師兄請教下,最近想換左隻大齒,除原廠外有無其他撰擇fit位 ?(因見過有師兄post文換kawada安裝唔落....)  ...

基本上,t4 用到嘅都可以,panaracer,yokomo,xray,serpent,都應該得
作者: hkslash    時間: 2017-2-4 13:42
jj2006 發表於 2017-2-3 22:53
基本上,t4 用到嘅都可以,panaracer,yokomo,xray,serpent,都應該得

明白,唔該哂師兄 ~

作者: 新人    時間: 2017-2-6 12:53
hkslash 發表於 2017-2-4 13:42
明白,唔該哂師兄 ~

我則不太建議轉用其他差齒,原因是大家廠商都有不同的數值,都有機會出現不順情況,分分中買回來黎就要不停磨,或者出現過鬆情況。
當然,師兄 整完可以跟大家在這裡說說可不可以用到,讓大家都知多點。ThX

P.S MTS T'2 全線零件 見到13/F 有售,差齒有一定貨量
Thanks
作者: kkchung    時間: 2017-2-6 13:12
新人 發表於 2017-2-6 12:53
我則不太建議轉用其他差齒,原因是大家廠商都有不同的數值,都有機會出現不順情況,分分中買回來黎就要不 ...

他說大牙(主齒)不是說差速齒 這個用其他合 XRAYT4用的便可。

作者: 新人    時間: 2017-2-6 17:04
kkchung 發表於 2017-2-6 13:12
他說大牙(主齒)不是說差速齒 這個用其他合 XRAYT4用的便可。

哈哈,看錯左:-)
作者: hkslash    時間: 2017-2-6 17:58
新人 發表於 2017-2-6 17:04
哈哈,看錯左:-)

哈哈,無問題,多謝師兄意見,小弟TC新手,都係剛剛同一位師兄買左架二手T2用嚟練習,以後有好多野要請教大家~~

作者: 新人    時間: 2017-2-10 21:33
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/783991638416023/  小弟行走情況
作者: 新人    時間: 2017-2-11 13:25
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/784041165077737/   另一時間
作者: 新人    時間: 2017-2-27 10:18

https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/794326837382503/ TRC HKRCSA RD1A-main final2 A3  行走情況

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:15
我而家把C 座DIY 了
增加了灣心

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:19
拆開左佢,將啲散齒攞出黎,用粗沙 紙磨底,大概30下左右( 減少齒感,整完會仲有些小,玩一排電就會正常),換油,用綠油 搓邊 +oring ,
PYC 建議 6000
JV 3000 起試
TRC 8000

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:22
油壓 用綠油搽oring 同上蓋oring 就可以,檢查一下油壓拍有冇水口
我幫客人整的這部T'2 冇水口,換完油都行得了,未見 漏油情況。

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:23
膠水封邊,不做水晶了。
最底板羅C 孔都落膠水,等車架硬一啲,個人喜好

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:28
MTS T' 2 最開心的是不怕會漏件,雖然又打散會煩啲,不過我唔怕因漏而要出KWS 拎件,唔洗驚,又慳車錢

我整+修+電子野裝上,大概用左3-4小時,度埋camber droop downstop height 果啲 用了半小時

作者: 新人    時間: 2017-4-18 15:29
師兄們,我打算開一個 MTS T'2 +m 車 + FF 既WhatsApp group ,想進就pm 留電話
作者: vincenthk052005    時間: 2017-4-18 21:28
車架設計良好,今日在JV試車,感覺推頭,不過用彈弓同介子可以解決,唔錯
作者: ken0750    時間: 2017-4-25 18:53

師兄們,我打算開一個 MTS T'2 +m 車 + FF 既WhatsApp group ,想進就pm 留電話
作者: georgej    時間: 2017-4-25 21:33
新人 發表於 2016-10-24 13:45
你可以pm我交流一下

我都想跟你交流

作者: 新人    時間: 2017-4-26 01:25
好呀:-P
作者: Willey1020    時間: 2017-4-27 14:18
新人 發表於 2017-4-18 15:29

C兄!已pm咗你
作者: 新人    時間: 2017-4-27 16:18
ken0750 發表於 2017-4-25 18:53
師兄們,我打算開一個 MTS T'2 +m 車 + FF 既WhatsApp group ,想進就pm 留電話 ...

已+了師兄你:-) 哈哈
作者: 新人    時間: 2017-4-27 16:19
好呀!!!!
作者: jackieleung    時間: 2017-4-27 19:49
我也想,麻煩你
作者: 新人    時間: 2017-5-2 11:05
MTS T'2 鋁底板
正正子
真係要試
要用

作者: 新人    時間: 2017-5-2 11:06
行左五排電
作者: pazuwk    時間: 2017-6-2 22:12
師兄們...小弟今日先買左架MTS T2  加入onroad行列....以前玩開offroad
冇諗過架車一買番黎係砌好....我想問下
1. 架車係唔係得後差速???? (offroad果D有三個差速)
2. 避震油 同 差速油...佢原裝係用咩架....說明書冇寫....小弟會係JV玩....要唔要換左D油佢(之前好似有回覆話最好換左佢...)
3. 摩打齿應該有幾多T呀.????

作者: vincenthk052005    時間: 2017-6-3 00:26
pazuwk 發表於 2017-6-2 22:12
師兄們...小弟今日先買左架MTS T2  加入onroad行列....以前玩開offroad
冇諗過架車一買番黎係砌好....我想 ...

現時大部分1/10 4wd touring car都是頭直濕尾差速。
油壓油JV新手用500,差速油可以用5000,想架車靈活啲就用再低啲。
摩打齒用幾多T視乎用幾多Turn摩打。
作者: pazuwk    時間: 2017-6-3 13:07
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 00:26
現時大部分1/10 4wd touring car都是頭直濕尾差速。
油壓油JV新手用500,差速油可以用5000,想架車靈活啲 ...

師兄...咁係唔係應該清晒佢原來既油換晒佢......???都唔知佢原裝落咩油...

之前睇其他師兄話齿比係6.5  
佢內齿係1.9 大減116T  咁計完我應該用34T ???

作者: pazuwk    時間: 2017-6-3 13:07
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07
師兄...咁係唔係應該清晒佢原來既油換晒佢......???都唔知佢原裝落咩油...

之前睇其他師兄話齿比係6.5   ...

SORRY 忘記講我用10.5T摩打..

作者: vincenthk052005    時間: 2017-6-3 15:14
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07
SORRY 忘記講我用10.5T摩打..

如換油當然要清晒啲油先再入新油。10.5T摩打6.4-6.5左右,如用原裝大齒是116,可以買33-34-35摩打齒試試,能力許可的話可以買多幾個唔同T數的摩打齒。摩打齒是用來微調齒比的,在決定在那個場用那個摩打齒就先要明白齒比係咩一回事
作者: pazuwk    時間: 2017-6-3 19:44
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 15:14
如換油當然要清晒啲油先再入新油。10.5T摩打6.4-6.5左右,如用原裝大齒是116,可以買33-34-35摩打齒試試 ...

數學上黎講我知咩係齿比...但實際有咩影響就未知...
我玩磚路時換摩打齿大約都知佢對加速 最高速  同轉彎有咩影響..但去到JV我估影響會更明顥...但應該要自己試過先知..
不過第一個齿都係要制師兄比意見....我都會買34T試下....買既時候再問下老闆...

作者: 新人    時間: 2017-6-8 10:10
喺過去嘅兩個星期,我參加左兩個比賽,分別係仁濟醫院舉辦嘅地氈賽同RCF ,而是次我仍然採用MTS T'2 ,Teampowers Randon Ver2 電變 Teampowers ACTIUM VER 2  5.5 R
Teampowers 5800mah 100C 電 和TEAMPOWERS 金屬servo...

RCF A6 起,A7 完成
仁濟 B 3 起,B3 完成
地毯設定方面 , 個人覺得由於設定時間不多 ,所以我用番好標準既RACE OPT PROGRESSIVE [red]  ,只是調較車架扭動系統 和camber link 介子後就開始進行Qualify 。是次比賽都有好多高手在場,可以互相交流
作者: 新人    時間: 2017-6-8 10:11
真係唔錯
而RCF 方面 ,我最後用: 頭progressive RACEOPT [red] ,尾用新出的 RACEOPT linear 彈弓( 灰)...
遲下會有多啲時間,會同朋友去下JV, 想約一齊交流就留下Pm 吧!
另外 ,我星期六日都會在pyc玩樂, 有興趣一齊黎啦,可以詳細交流交流!
作者: Uakel    時間: 2017-6-9 18:24

想請教下其他師兄, 除咗Race Opt彈弓 重有冇d 咩牌子彈弓啱size?  (如果用原裝避震)
原裝彈弓應該係 21mm

作者: vincenthk052005    時間: 2017-6-22 11:55
Uakel 發表於 2017-6-9 18:24
想請教下其他師兄, 除咗Race Opt彈弓 重有冇d 咩牌子彈弓啱size?  (如果用原裝避震)
原裝彈弓應該係 21mm  ...

RAce opt都夠用了其實
作者: pazuwk    時間: 2017-7-2 10:00
vincenthk052005 發表於 2017-6-22 11:55
RAce opt都夠用了其實

師兄好想問下 Race opt既彈弓  同佢原裝彈弓有咩分別  (我指大家都係3KG果隻)
價錢差一倍...
小弟係新手...好多野都學緊....請多多指點

作者: vincenthk052005    時間: 2017-7-19 01:06
各位mts玩家快啲入手ARS,對於灣路上真係有幫助!入手左既師兄可以分享下嗎?
作者: pazuwk    時間: 2017-7-19 10:08
vincenthk052005 發表於 2017-7-19 01:06
各位mts玩家快啲入手ARS,對於灣路上真係有幫助!入手左既師兄可以分享下嗎? ...

師兄....ARS係咩???小弟新人.....

作者: vincenthk052005    時間: 2017-7-19 12:27
pazuwk 發表於 2017-7-19 10:08
師兄....ARS係咩???小弟新人.....

Active rear suspension
作者: 火星選手    時間: 2017-7-19 16:25
即係會在灣中心時,改變尾toe in
作者: jj2006    時間: 2017-7-19 17:45
係唔係應該A臂上下移動都會改變尾 toe in?基於這個原因,車子係入彎時車身傾側,令尾toe in 有變化
作者: pazuwk    時間: 2017-7-19 20:25
vincenthk052005 發表於 2017-7-19 12:27
Active rear suspension

咁件件係點架????

作者: 新人    時間: 2017-7-19 21:20
jj2006 發表於 2017-7-19 17:45
係唔係應該A臂上下移動都會改變尾 toe in?基於這個原因,車子係入彎時車身傾側,令尾toe in 有變化 ...

詳盡!thanks
作者: 新人    時間: 2017-7-19 21:21
是這樣的
可pm我 留電話加入MTS group 一同交流:-)

作者: ken07751254    時間: 2017-8-11 21:12
彎會快咗, 但亦都好容易過多

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2