RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 大家點解對RC失去熱誠? [打印本頁]

作者: lazer    時間: 2017-1-12 00:38
標題: 大家點解對RC失去熱誠?
以前有朋友同我講, 你大個D就唔會玩遙控車O架喇, 當時我話一定會玩落去.
由細玩到大, 玩咗廿幾年, 到JV開咗, 玩咗一排之後, 唔經唔覺都有4,5年冇玩過...
作者: chacha    時間: 2017-1-12 08:52
廿令歲時玩得最癲,-星期兩三晚做街童,一個月起碼鬥兩場車,團火好勁,玩左幾年開始悶,轉玩油車由粉嶺到高埔再去錦繡再返粉嶺,沙示前已經冇玩,直至7年前搬黎呢度,咁近JV都唔知有冇玩到廿次,早紀大團火熄左!
作者: sean2013    時間: 2017-1-12 13:41
以前有朋友同我講, 你大個D就唔會玩遙控車O架喇, 當時我話一定會玩落去.
由細玩到大, 玩咗廿幾年, 到JV開咗, 反而玩得密左,仲買左7人車到處去各場地
只要HK有埸地熱誠更比細個強大
以前細個無本事養大車,條件無依家咁好,得閑就去KWS
個個人心泰唔同

作者: 車仔明    時間: 2017-1-13 21:27
好多前輩呀
作者: itsandrew    時間: 2017-1-13 21:45
細個搖控車,大左玩真車...
作者: JOHN2    時間: 2017-1-13 21:52
沙士前轉打game,2002 ~2015打到悶又玩番車
作者: ray9394    時間: 2017-1-17 19:20
有左家庭就好難出去放車,最多夜晚出去放下狗咁玩兩野返上樓或者砌下車。久而久之就冇左熱誠,細個做完功課就可以去玩,而家真係冇辦法。同埋自己賺錢買,冇已前咁珍惜,冇左未買之前果種期待,買到果種喜悦
作者: kkc    時間: 2017-2-14 23:18
我都成三十歲人先正式玩遙控車,主要都係玩12仔和10仔油車,一玩就十幾廿年,幾年前賣哂佢唔玩車了,主要原因係無場地玩(港島區),前排有朋友送咗一套電船仔比我玩,玩咗幾次都幾好玩,團火又開始著著地㖭!
作者: speedstar    時間: 2017-2-18 20:23
我變咗淨買同收藏,細個有時間冇錢買,依家有錢買冇時間砌或玩
作者: qiix    時間: 2017-2-18 21:23
speedstar 發表於 2017-2-18 20:23

我也是這樣,不過依家買下擺下覺得佔領屋企太多地方,開始覺得無謂,所以近大半年開始學下忍忍手,除非真係好鐘意才買

作者: wan1997    時間: 2017-2-19 20:25
尤其係油車,昔日一班元老已經消失
作者: jetrocky528    時間: 2017-2-21 20:22
speedstar 發表於 2017-2-18 20:23

我都係一样,自從有小孩和轉左份工后完全冇时間砌和玩,而家只係買左新玩具返黎后便开箱望一下研究下,之后就收起了。
作者: 1BM    時間: 2017-2-22 23:58
可能近來無人機興起,玩車人變了心
作者: hkBuggyboy    時間: 2017-2-25 11:59
我由6年班(3X年前)開始接觸搖控車,一直斷斷續續都有玩,只係在加拿大中間幾年冇玩。而家大了,只能一個月玩一次,不過係開心嘅...好有童年回憶。
作者: honest    時間: 2017-3-13 13:46
機能衰退。。。老花,近視,腰痛,仲有旁人冷言,都另到冇心機玩
作者: 1BM    時間: 2017-3-15 22:29
honest 發表於 2017-3-13 13:46
機能衰退。。。老花,近視,腰痛,仲有旁人冷言,都另到冇心機玩

C兄請問旁人冷言些什麼?
令你對RC熱情冷卻?

作者: honest    時間: 2017-3-15 23:31
1BM 發表於 2017-3-15 22:29
C兄請問旁人冷言些什麼?
令你對RC熱情冷卻?

貢大個人,仲玩玩具車。。。。
阻鬼住晒。。。。
哔。。。成皮嘢,買D咁嘢
有時間玩。。。開多陣工好過啦
etc。。。。

不過。。。我依然继续玩梗,系揾地方同揾腳玩,反而仲大影响。自己冇聊亂兜,刀系比较悶

作者: 1BM    時間: 2017-3-16 11:19
honest 發表於 2017-3-15 23:31
貢大個人,仲玩玩具車。。。。
阻鬼住晒。。。。
哔。。。成皮嘢,買D咁嘢

c兄所言,可以理解!
因圈外人根本不了解專業模型與一般玩具車的分別, 正如男性不了解女人買皮幾野個名牌手袋與幾百蚊的實用手袋是否必須,更不明白RC Racing根本系成年人的英雄地,並非小朋友可以駕馭,c兄遇到的冷言冷語,相信大部份RC友也遇過,無需太介意^^

作者: hing830    時間: 2017-3-16 18:24
我又中三開始接解RC,果時無錢買車,只玩二佰幾元車及二佰幾元棍仔,拿住水池周圍去玩,當年真的玩得好開心,之後斷斷續續咁玩,到現在4張幾有空去公園玩下車,但街坊及路人用一種好怪眼光睇你,咁大個人盡玩搖控車,攪到想去公園玩都不想去,個人想法…香港玩車真係好少青年人,相比日本差好遠,政府又不推動呢種活動,過多十年?可能更少人去玩
作者: honest    時間: 2017-3-16 23:10
1BM 發表於 2017-3-16 11:19
c兄所言,可以理解!
因圈外人根本不了解專業模型與一般玩具車的分別, 正如男性不了解女人買皮幾野個名牌 ...

Ching 言G有理  

作者: honest    時間: 2017-3-16 23:17
hing830 發表於 2017-3-16 18:24
我又中三開始接解RC,果時無錢買車,只玩二佰幾元車及二佰幾元棍仔,拿住水池周圍去玩,當年真的玩得好開心 ...

過:多廿年,D人可能會話。。。。丫!呀伯都識玩遙控車,贡叻叻嘅。。。!
作者: 車仔明    時間: 2017-3-19 00:08
我又中三開始接解RC,果時無錢買車,只玩二佰幾元車及二佰幾元棍仔,拿住水池周圍去玩,當年真的玩得好開心 ...

真系呀,JV玩車多數都系中年人,可能有部份系$2搭車添,點解咁少青少年玩RC車,我估吾關價錢事,平有平玩姐,我玩TT02都好開心ga, 雖然經常比快車蝦,一邊玩一邊讓車,已經習慣,我不會因為吾夠人快而放棄RC的
作者: 車仔明    時間: 2017-4-4 00:28
小弟有個小小建議,工房版主可會考慮開個item : 全港18區車友,讓每區的車友可以更方便約腳玩車,由其是我這類RC新丁
作者: honest    時間: 2017-4-4 03:29
車仔明 發表於 2017-4-4 00:28
小弟有個小小建議,工房版主可會考慮開個item : 全港18區車友,讓每區的車友可以更方便約腳玩車,由其是我 ...

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... fid=20&mobile=2

作者: DieselEngine    時間: 2017-4-6 11:57
我又中三開始接解RC,果時無錢買車,只玩二佰幾元車及二佰幾元棍仔,拿住水池周圍去玩,當年真的玩得好開心,之後斷斷續續咁玩,到現在4張幾有空去公園玩下車,但街坊及路人用一種好怪眼光睇你,咁大個人盡玩搖控車,攪到想去公園玩都不想去,個人想法…香港玩車真係好少青年人,相比日本差好遠,政府又不推動呢種活動,過多十年?可能更少人去玩.

我玩油車, 從未遇過此問題,
反而係次次放都好多人圍觀, 老中嫩都企定定望到卡卡笑, 仲問我邊道有得買, d油係咪油站入等等........

作者: ICY    時間: 2017-4-14 21:31
因為玩搖控車比朋友笑,咁大個人仲玩玩具車,仲要價錢唔平,千千聲咁比,不如用黎買名牌衫褲鞋襪,i產品好過,所以我宜家都無玩了
作者: 車仔明    時間: 2017-4-16 22:13
ICY 發表於 2017-4-14 21:31
因為玩搖控車比朋友笑,咁大個人仲玩玩具車,仲要價錢唔平,千千聲咁比,不如用黎買名牌衫褲鞋襪,i產品好 ...

其實玩遙控車最適合年齡大約幾多至幾多?

作者: warehouse    時間: 2017-4-16 23:12
ICY 發表於 2017-4-14 21:31
因為玩搖控車比朋友笑,咁大個人仲玩玩具車,仲要價錢唔平,千千聲咁比,不如用黎買名牌衫褲鞋襪,i產品好 ...

ching我認為無論玩乜都係自己娛樂自己享受,無須理人點講,佢哋無閒錢玩唔起眼紅啫、我都係搭2蚊車嘅年紀,每朝去公園足球場玩1個鐘都唔知幾嗰引。

作者: 車仔明    時間: 2017-4-17 00:37
warehouse 發表於 2017-4-16 23:12
ching我認為無論玩乜都係自己娛樂自己享受,無須理人點講,佢哋無閒錢玩唔起眼紅啫、我都係搭2蚊車嘅年紀 ...

邊區公園足球場?
我又玩

作者: warehouse    時間: 2017-4-17 16:40
車仔明 發表於 2017-4-17 00:37
邊區公園足球場?
我又玩

我打個比喻啫、等於街邊篤魚蛋,邊有話適合幾歲,好味過引味食囉,行過唔食D友仔話唔衛生食相衰無儀態,叫佢老母煑呀!自己食得開心咪得囉。

作者: 車仔明    時間: 2017-4-17 20:13
warehouse 發表於 2017-4-17 16:40
我打個比喻啫、等於街邊篤魚蛋,邊有話適合幾歲,好味過引味食囉,行過唔食D友仔話唔衛生食相衰無儀態, ...

同意

作者: hellowong    時間: 2017-4-17 22:30
某人對我講:禁大個人重玩遙控車呀!
我對某人話:你生多仔手都玩吾黎呀!
作者: 車仔明    時間: 2017-4-20 02:11
hellowong 發表於 2017-4-17 22:30
我對某人話:你生多仔手都玩吾黎呀! ...

系呀,好多有車牌的C兄話揸真車無遙控車咁難

作者: hihizaza    時間: 2017-4-20 19:19
多人唔落街玩啦,夜啲落去又比人話部車有摩打聲,除左去下JV都無乜邊度好玩
作者: hihizaza    時間: 2017-4-20 19:22
跟本車仔都幾高消費,要靠一群肯使錢既中年人支撐住
作者: cs1    時間: 2017-4-20 23:46

RC 模型車跟本無分年齡或男女界限,而且對人類思考審段能力自我創意極高,

每一個組裝細接亦非常考腦根、一手一腳直至配色開封對位上貼紙、欠一點定力也全不一樣了

當中樂趣不能用金錢相比,這就是樂趣中之回報
作者: 車仔明    時間: 2017-4-22 22:32
好多中年人興趣玩女人都好高消費,男人有閒錢始終有出血的興趣,小弟仲年輕,未有太多閒錢,只好玩住低級入門TT02, 樂在其中有乜所謂
作者: kreta    時間: 2017-4-22 23:36
主要係場地,由其玩油車
作者: 丫De    時間: 2017-4-23 18:29

路人果種眼光 就係我放棄既原因....  以前我周街放貨櫃車  而家連拎出街都冇勇氣..

作者: james9999    時間: 2017-4-24 00:32
玩車仔目的係自己開心,只要冇影響其他人,時間地點都冇問題!
作者: elfcheung    時間: 2017-4-24 03:10
我不時放夜車,仲加埋聲組連車燈,人地放狗我放車,都吸引到不少目光,尤其有小朋友話“好型“"好犀利”並跟住架車行時,自己會有一份莫名的高興及滿足感,會忘記工作上的壓力。
作者: 車仔明    時間: 2017-4-25 17:32
丫De 發表於 2017-4-23 18:29
路人果種眼光 就係我放棄既原因....  以前我周街放貨櫃車  而家連拎出街都冇勇氣..
...

吾需要介意果D已經失去童心的成年人,玩車的人仍然有童心,是快樂人

作者: wan1997    時間: 2017-4-25 20:41
家人冷言冷語,佢地都知呢味玩意係不便宜
作者: 車仔明    時間: 2017-4-26 01:54
wan1997 發表於 2017-4-25 20:41
家人冷言冷語,佢地都知呢味玩意係不便宜

正是因為呢味玩意係不便宜,造就一群經濟條件比較好的玩家可以在這個圈子晒有米,由其是我玩TT02膠車經常被Xray/Yokomo貴價車玩家冷眼啦,我一於少理,佢地有佢地得戚,我有我happy

作者: wan1997    時間: 2017-4-26 14:07
車仔明 發表於 2017-4-26 01:54
正是因為呢味玩意係不便宜,造就一群經濟條件比較好的玩家可以在這個圈子晒有米,由其是我玩TT02膠車經常 ...

是的,正如油車都可玩fw06一樣!

作者: 車仔明    時間: 2017-5-22 22:19
其實同香港人口老化有無關係呢?
我見次次去JV玩車 , 撞口撞面都系叔叔多 , 甚至伯伯 , 希望多些青少年陪我玩啦唔該
作者: chacha    時間: 2017-5-22 23:38
祇可以話,呢十幾年太多野玩,坐係屋企打機又冷氣嘆,同埋後生仔邊會同你咁辛苦,又熱又要跑。
作者: 車仔明    時間: 2017-5-25 21:12
chacha 發表於 2017-5-22 23:38
祇可以話,呢十幾年太多野玩,坐係屋企打機又冷氣嘆,同埋後生仔邊會同你咁辛苦,又熱又要跑。 ...

同意呀由其是夏天玩車好辛苦,走果時一身汗味,搭車時都怕臭親隔離

作者: chacha    時間: 2017-5-25 22:41
車仔明 發表於 2017-5-25 21:12
同意呀由其是夏天玩車好辛苦,走果時一身汗味,搭車時都怕臭親隔離
...

真係得我地呢類阿叔先會重玩下

作者: 3rock3rock    時間: 2017-5-26 08:38
qiix 發表於 2017-2-18 21:23
我也是這樣,不過依家買下擺下覺得佔領屋企太多地方,開始覺得無謂,所以近大半年開始學下忍忍手,除非真 ...

我跟師兄一樣!

作者: harrisoncheung    時間: 2017-6-17 10:25
kkc 發表於 2017-2-14 23:18
我都成三十歲人先正式玩遙控車,主要都係玩12仔和10仔油車,一玩就十幾廿年,幾年前賣哂佢唔玩車了,主要原 ...

師兄 ,我今年 62歲人,都開始玩回遙控車,因年青時,無多餘錢,但回想當年與小兒一同去玩遙控車及洛場比賽,真是快樂,未知邊位師兄曾在梨木樹及香港仔球場參賽過,團火是要找回年青的樂趣.興望港島區早日有回遙控車車場,成人或青年就會增多玩遙控車,現時港島區係無控車車場,希望康民署盡快洛實場地.

作者: harrisoncheung    時間: 2017-6-17 10:32
各位師兄 ,我今年 62歲人,都開始玩回遙控車1:10 ,1:24,1:28 因年青時,無多餘錢,但回想當年與小兒一同去玩遙控車及洛場比賽,真是快樂,未知邊位師兄曾在梨木樹及香港仔球場參賽過,團火是要找回年青的樂趣.興望港島區早日有回遙控車車場,成人或青年就會增多玩遙控車,現時港島區係無控車車場,希望康民署盡快洛實場地.
作者: 車仔明    時間: 2017-6-17 17:08
harrisoncheung 發表於 2017-6-17 10:32
各位師兄 ,我今年 62歲人,都開始玩回遙控車1:10 ,1:24,1:28 因年青時,無多餘錢,但回想當年與小兒一同去玩遙 ...

JV車場都好多叔叔伯伯玩車 , 前輩你62歲年紀不算大了
我反而想知JV隔離的紀律部隊宿舍有無阿Sir, 消防員...落場玩車呢

作者: rk2    時間: 2017-6-19 09:00
harrisoncheung 發表於 2017-6-17 10:32
各位師兄 ,我今年 62歲人,都開始玩回遙控車1:10 ,1:24,1:28 因年青時,無多餘錢,但回想當年與小兒一同去玩遙 ...

hi 師兄,當年 OPTIMA 年代,我都有在梨木樹玩遙控車,一班車友多數在晚上社區會堂的旁邊空地兜圈。印象中,在梨木樹沒有見過兩父子一齊玩遙控車。。。。。我也單拖去過香港仔定黃竹坑睇1:8 平路油車比賽。 Those good old days。

作者: harrisoncheung    時間: 2017-6-19 20:11
hi 師兄,當年 OPTIMA 年代,在梨木樹及香港仔玩遙控車是去比賽,車是在深水步購買及參賽,當年是用 WIFI ,要自行改WIFI 用私家 Band , 我和小兒在荃灣住,要晚上,去球場無人時玩或在平台玩車,無現在咁有場地,比賽是在普通球場劃分為路線昨賽,無現 如大棠或左敦谷咁正.有真古唔到師兄能見曬在梨木樹玩遙控車之各師兄人物,但真係幾開心架
作者: harrisoncheung    時間: 2017-6-19 20:12
rk2 發表於 2017-6-19 09:00
hi 師兄,當年 OPTIMA 年代,我都有在梨木樹玩遙控車,一班車友多數在晚上社區會堂的旁邊空地兜圈。印象中 ...

hi 師兄,當年 OPTIMA 年代,在梨木樹及香港仔玩遙控車是去比賽,車是在深水步購買及參賽,當年是用 WIFI ,要自行改WIFI 用私家 Band , 我和小兒在荃灣住,要晚上,去球場無人時玩或在平台玩車,無現在咁有場地,比賽是在普通球場劃分為路線昨賽,無現 如大棠或左敦谷咁正.有真古唔到師兄能見曬在梨木樹玩遙控車之各師兄人物,但真係幾開心架

作者: AMAT    時間: 2017-6-20 13:49
宜家O的小朋友日日咁多O野學,邊有時間俾佢地玩車啦......

宜家玩果O的都係出咗嚟做O野,自己搵錢,先會玩車唧~
作者: ta40gt    時間: 2017-6-25 20:43
懷念九十年代初,旺角好景商場,百花齊放,各個代理商都定時定候攪些比賽,熱鬧得很.....流水響更是香港第一個八份一油車場,將元朗橫州一大班車痴吸引過去玩!沙田火炭上山又有越野油雞玩,孖星叔星期日有時會租球場鬥電車......真係開心的年代!
二千年中後期熱潮開始下降,加上兩大代理商失去某些項目代理權,眼看開始走下坡,國內產品枱頭,資訊發達,店舖生存條件變得更差!再加上社會環境動盪,生活指數緊張..........種種因素加起來.........可惜!希望風雨過後,新的力量再接再厲!
作者: 1BM    時間: 2017-6-26 19:00
車仔明 發表於 2017-6-17 17:08
JV車場都好多叔叔伯伯玩車 , 前輩你62歲年紀不算大了
我反而想知JV隔離的紀律部隊宿舍有無阿Sir, 消防 ...

當然有啦 , 好多阿蛇玩車架 , 過度超速或不小心駕駛 , 抄牌扣分甚至停你牌無得再玩RC
懲教員都有 , 去開JV都知 , 除非唔知

作者: 車仔明    時間: 2017-6-26 19:35
我玩好慢的 , 一定不會超速
作者: wan1997    時間: 2017-6-26 19:38
rk2 發表於 2017-6-19 09:00
hi 師兄,當年 OPTIMA 年代,我都有在梨木樹玩遙控車,一班車友多數在晚上社區會堂的旁邊空地兜圈。印象中 ...

梨木樹?當年我在5座樓下球塲玩
作者: michaelxl2000    時間: 2017-6-27 06:20
hellowong 發表於 2017-4-17 22:30
我對某人話:你生多仔手都玩吾黎呀! ...

果d話人咁大個人仲玩遙控車的枯淺嘅人覺得而家遙控車仍然係一般小朋友嘅玩意,佢地唔知一部大人玩的昂貴遙控車係要花左好多心機去設計然後去細心選用材料去制造出嚟,買返嚟仲要用豐富的遙控車知識同經驗去組裝及試車調教,基本接近真車,所以係唔同玩具XX城果d幾舊水嘅遙控車相比,不過點講佢地都唔明RC世界……好難同d先進國家嘅人思想相比,兩個字形容晒呢班人,枯淺

作者: victor.rc    時間: 2017-8-3 08:19
michaelxl2000 發表於 2017-6-27 06:20
果d話人咁大個人仲玩遙控車的枯淺嘅人覺得而家遙控車仍然係一般小朋友嘅玩意,佢地唔知一部大人玩的昂貴遙 ...

I share your view .
作者: tiger1    時間: 2017-8-15 11:52
車仔明 發表於 2017-4-22 22:32
好多中年人興趣玩女人都好高消費,男人有閒錢始終有出血的興趣,小弟仲年輕,未有太多閒錢,只好玩住低級入 ...

全中。D人玩女人跑馬賭馬都用好多時間金錢
作者: B仔    時間: 2017-11-3 02:13
年紀大左,各有各忙,有的成家立室,有的又要照顧子女,就算我同天照都已經幾年冇玩車,老實講玩車都算係一種群體活動,依家想約齊腳一齊出去玩一場夜車真係難過登天。
作者: ericho    時間: 2017-11-17 10:36
1. 場地太少,現有的車場交通不方便/交通時間太長
2. 謝謝管理員扼剎公共空間,使用權
3. 零件太貴,指定零件不好找,但本身又易爛
3. 太多選擇,不一定要玩RC,玩RC不一定要長玩
4. 相比四仔主義,玩遙控車其實真係幾小朋友,點美化都改變唔到的事實
5. 來來去去都係個幾條賽道,跑幾次就厭
作者: cyberkohk    時間: 2017-11-17 11:38
場地太少,現有的車場交通不方便/交通時間太長

作者: loman    時間: 2017-11-17 17:46
感覺連日本的車手都是青黃不接,今年IFMAR off road 一個日本車手都入唔到A組
作者: pd    時間: 2017-11-20 11:34
依家大多嘢玩, 玩淘寶, 玩line 玩whatapps 玩手遊. 已經用咗好多時間
作者: RCMan_2006    時間: 2018-3-29 08:51
當年年小被家人带到馬埸停車場放車,已被深深吸引左幾十年,,,,其實遙控模型都好難玩,冇基本機械知識,都唔知點入手!
作者: rk2    時間: 2018-3-29 09:53
RCMan_2006 發表於 2018-3-29 08:51
當年年小被家人带到馬埸停車場放車,已被深深吸引左幾十年,,,,其實遙控模型都好難玩,冇基本機械知識, ...

冇基本機械知識,都唔知點入手 - - - >同意的。
但係玩玩下,自然又會呢樣識少少,果樣又識少少,慢慢樣樣都識的。
我親身經驗,70 年代玩油車 (互聯網未開始,更沒GOOGLE),自己就去市政局借書,了解二衝內燃機的原理/起動/維修。。。。學習過程都是一種樂趣。

作者: RCMan_2006    時間: 2018-3-29 13:02
用繩撻車年代,諗返都過引

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2