RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 小飛魚 終於 可以下水了 [打印本頁]

作者: h5n1    時間: 2017-5-27 14:43
標題: 小飛魚 終於 可以下水了
買了成個月不是落雨就是冇時間終於有時間可以試 非常好玩

作者: h5n1    時間: 2017-5-28 12:39
有冇師兄玩過 我發現 水冷有啲問題 單擺隻窿太細 入水唔夠勁 有冇辦法補救
作者: mojo8888    時間: 2017-5-28 20:33
h5n1 發表於 2017-5-28 12:39
有冇師兄玩過 我發現 水冷有啲問題 單擺隻窿太細 入水唔夠勁 有冇辦法補救 ...

可以改雙船底入水, 務求水量充足進入。

作者: cityboyhk    時間: 2017-5-29 17:17
個水冷入水位係點?
作者: h5n1    時間: 2017-5-30 10:54
在船底定市咁細粒

作者: cityboyhk    時間: 2017-5-30 11:38
水冷管改佢向斜同埋出小小試試
作者: RCAL    時間: 2017-6-1 08:19
CHing , 請問知唔知小飛魚同小風洞有乜分別?未玩過船,想整部玩下。
作者: h5n1    時間: 2017-6-1 13:20
兩隻完全唔同一隻 單身有窿所以叫小風動與小飛魚和小飛俠外型非常之 相近 船 底設計有少少唔同 余小風洞大多數螺旋槳是放在後面而小飛魚和小飛俠是在 船底
作者: h5n1    時間: 2017-6-1 13:49
遲少少我都想入番一格 但是要自己裝嵌 到時 再話你知好唔好玩
作者: RCAL    時間: 2017-6-3 11:22
Good ar, 我都睇緊係邊買平啲
作者: h5n1    時間: 2017-6-3 13:59
自己砌的那小風洞應該會平少少 如果小飛魚和小飛俠是原裝的回到香港大約1600元港紙 小風洞船學好平 二百零蚊港紙咋 不過要自己裝嵌 買齊東西 都要 800~ 1000左右
作者: h5n1    時間: 2017-6-6 00:18
搞掂曬 加多少少就搞掂隻水冷 裝置

作者: mojr    時間: 2017-6-13 22:04
其實,之前的已經足夠入水啦,你咁改,船的阻力會好大!

作者: mojr    時間: 2017-6-13 22:19
尼個就係我地玩eco經常用的入水模式

作者: h5n1    時間: 2017-6-14 11:48
唔得呀我玩 2 sd1時候已經好滾3s電的時候就會火燭改咗之後好好多 但是都會熱
作者: h5n1    時間: 2017-6-14 11:50
師兄我想問下你用幾多a 電變
作者: yuenwai    時間: 2017-6-14 16:08
我都想知其他師兄用多小a,如果用120a吾知放吾放得入去
作者: mojr    時間: 2017-6-14 20:43
我用40A點變 TP2920 4000KV 漿系TP的23漿 7秒一圈(1圈全程90米)跑6分鐘, 發熱的話只能說你的船負載過大!
作者: mojr    時間: 2017-6-14 20:45
你的漿是原裝漿嗎,我怎麼看都像半涔漿

作者: h5n1    時間: 2017-6-15 01:54
我用係vz1515 的摩打 電變b x40 螺旋槳是原裝的 tsc3227E
作者: 扭力之亡者    時間: 2017-6-21 22:57
師兄會不如搵日搞個mini eco聚會?btw,我嗰兩隻都係行直軸嘅。

作者: cityboyhk    時間: 2017-6-22 13:28
h5n1 發表於 2017-6-14 11:48
唔得呀我玩 2 sd1時候已經好滾3s電的時候就會火燭改咗之後好好多 但是都會熱 ...

隻原裝槳太厚啦 去買隻 mini eco cnc 26/27槳 試試  
作者: h5n1    時間: 2017-6-25 15:58
我都有一隻 cnc 螺旋槳 但你有裝上去試過 因為我在將軍澳單車公園水太淺 好容易打爛 但係我想問下 會相差那麼遠嗎
作者: cityboyhk    時間: 2017-6-25 21:18
全浸槳唔同半浸槳  全浸葉片唔夠薄既話反扭力會好大所以先會咁熱,可以既話執一執薄隻cnc槳,對比下原裝槳就知分別了
作者: h5n1    時間: 2017-6-28 17:10
唔該曬師兄 你去開邊頭放船 有機會出嚟撞呀你大家交流一下
作者: mojo8888    時間: 2017-6-28 18:04
將軍澳單車館2號湖, 晚上7-11 都可能有ECO的船友出現; 部份改了船尾直軸。
作者: cityboyhk    時間: 2017-6-30 15:39
h5n1 發表於 2017-6-28 17:10
唔該曬師兄 你去開邊頭放船 有機會出嚟撞呀你大家交流一下

星期日玩上午 多數在大埔池
作者: h5n1    時間: 2017-7-2 19:14
換咗隻掌上去、 玩咗第二排就少咗电便
作者: h5n1    時間: 2017-7-2 19:15
打錯字燒咗隻電變
作者: cityboyhk    時間: 2017-7-4 22:18
h5n1 發表於 2017-7-2 19:15
打錯字燒咗隻電變

你果隻cnc係半浸槳?30槳以上?
作者: h5n1    時間: 2017-7-5 01:16
Cnc27/32
作者: h5n1    時間: 2017-7-5 01:17
想問下隻電變有冇得維修 因為我買咗隻hobbywing120a 回來諗住放落去點知睇大隻放唔落
作者: mojo8888    時間: 2017-7-5 17:10
h5n1 發表於 2017-7-5 01:17
想問下隻電變有冇得維修 因為我買咗隻hobbywing120a 回來諗住放落去點知睇大隻放唔落 ...

新買有, 找騰翔淘寶賣家, 寄回己燒電變, 等回來。 要自付來回郵費。  Hobbywing 120A v2 先可以擺得入, v3太大。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2