RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: XPRESS M到 - XM1S [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2018-8-20 22:54
標題: XPRESS M到 - XM1S
https://www.facebook.com/rcxpres ... 574/?type=3&theater

等咗好耐,終於都四驅M到~

作者: pdaman    時間: 2018-8-21 10:11
都未正式講係四驅M車,但我估機會都好大,可以平平地比新手玩就好。
作者: mattma369    時間: 2018-8-21 14:01
如果 XQ1S 一樣價, 唔係用 MTS 臂, 咁就正啦
作者: AMAT    時間: 2018-8-21 14:13
pdaman 發表於 2018-8-21 10:11
都未正式講係四驅M車,但我估機會都好大,可以平平地比新手玩就好。

S版,一定係平車~

作者: AMAT    時間: 2018-8-21 14:14
mattma369 發表於 2018-8-21 14:01
如果 XQ1S 一樣價, 唔係用 MTS 臂, 咁就正啦

話明S版一定係平車,但幾錢就唔知。
XQ1S都係七百幾八百,應該可能咁上下,又或者更平。

作者: battle    時間: 2018-8-21 15:49
如果比 mg evo 多DD就益新仔啦。
作者: pdaman    時間: 2018-8-21 17:36
最怕就係好似MG咁平左,但大把手尾跟就死火。
作者: AMAT    時間: 2018-8-21 18:08
battle 發表於 2018-8-21 15:49
如果比 mg evo 多DD就益新仔啦。

假如佢好多零件係共用XQ1S,其實都有機會會平。

作者: AMAT    時間: 2018-8-21 18:09
pdaman 發表於 2018-8-21 17:36
最怕就係好似MG咁平左,但大把手尾跟就死火。

邊一架車新出都係會多問題。

如果玩過當年RCMART接手XPRESS O既第一架四驅M車,仲多問題。
始終經驗係要累積。

MG果O的問題亦唔係去到一個解決唔到O既情況先。

作者: jj2006    時間: 2018-8-21 21:34
FB 有得睇手腳,XM1S
作者: AMAT    時間: 2018-8-22 10:48
[attach]1115917[/attach]
[attach]1115919[/attach]

一定要支持下啦~

https://www.facebook.com/rcxpres ... 769/?type=3&theater

九月尾有貨~

不過睇個大細,應該係焗住要用SHORTY......又要買過啲電.....
呢一下個人覺得有小小唔好~

作者: pdaman    時間: 2018-8-22 16:00
M車其實係好啱香港地玩, 細細部個埸細就啱.
作者: battle    時間: 2018-8-22 19:39
如用短電就認真考慮成本,手頭全部長電。
作者: AMAT    時間: 2018-8-22 22:08
battle 發表於 2018-8-22 19:39
如用短電就認真考慮成本,手頭全部長電。

呢下係幾麻煩。

如果佢YEAH RACING肯出返O的平平地O既SHORTY就又唔同咁講~

作者: pdaman    時間: 2018-8-22 23:45
睇個比例行210,都應該用短電了,要再買返電。如果價錢唔貴都會支持一下。
作者: andyleung_2003    時間: 2018-8-23 11:08
我都對架車有興趣,但只可行短電,真係一個幣病,好難支持,因為手上全部都係長電
作者: pdaman    時間: 2018-8-24 09:14
我手頭全部都係長電,呢個都係大問題。
作者: battle    時間: 2018-8-24 12:18

係電池架位置鑽左右各2個窿,延伸電池扣位用長電唔知得唔得呢?
作者: mattma369    時間: 2018-8-24 14:12
battle 發表於 2018-8-24 12:18
係電池架位置鑽左右各2個窿,延伸電池扣位用長電唔知得唔得呢?

轉向頂住

作者: battle    時間: 2018-8-24 15:50
oh yeah!
作者: hpipro4    時間: 2018-8-24 22:17
希望有ver.2 改過轉向柱類似xary T1 一柱式
轉向杯改到似mi6 evo  二樓最好係mtc1全浮式
m車其實可以試下單皮帶禁就可以行長電
作者: pdaman    時間: 2018-8-24 23:12
唔知12仔2s薄電啱唔啱用呢?
作者: battle    時間: 2018-8-25 21:12
玩車最少預2塊電都要5-600蚊,重皮?如能用長電多好,
作者: Dinballian    時間: 2018-8-28 18:12
據聞設計時設計都試過放長電,但因空間問題舊長電要坐到好出先唔頂轉向,但又會引申出另一重量分佈問題,而且個樣又唔靚仔。考慮過 Shorty 電近年已經流行,在好多新F1都開始列為標準配置,客人買了 Shorty 都可以用在其他車,唔會浪費。

經過左多方考量,設計上最終放棄左遷就長電,希望做一架在性能、外觀及價格上各方面都比較完善既車架。平時 hea 玩又得,立即鬥車亦得,得左....  !  

作者: crazywai    時間: 2018-8-28 21:08
TOP M4都做到,用一條柱式轉向
作者: gos    時間: 2018-8-28 21:38
用shorty lipo,  正
作者: tophand88999    時間: 2018-8-29 09:37
預售中,舊價,冇驚喜啵
作者: AMAT    時間: 2018-9-1 17:00
Dinballian 發表於 2018-8-28 18:12
據聞設計時設計都試過放長電,但因空間問題舊長電要坐到好出先唔頂轉向,但又會引申出另一重量分佈問題,而 ...

用SHORTY冇問題,但YEAH RACING要出返SHORTY電囉.....
最好順手出買HV電啦~

作者: battle    時間: 2018-9-2 10:39
正常電140mm短電幾mm?呢架車加窿改電池架位真係唔掂咩?我只有7塊長電,有無ching有計指點!
作者: Nori    時間: 2018-9-7 19:38
有無conversion kit可以用xq1s改?
作者: AMAT    時間: 2018-9-7 23:59
Nori 發表於 2018-9-7 19:38
有無conversion kit可以用xq1s改?

架車上市,有零件,自然可以自改。

但分分鐘改完仲貴過買過架。

其他車係因為冇就有改O既價值。
作者: AMAT    時間: 2018-9-14 17:43
廣華街返晒貨有得賣啦~

但RCMART竟然仲未有貨............
作者: tophand88999    時間: 2018-9-15 00:09
AMAT 發表於 2018-9-14 17:43
廣華街返晒貨有得賣啦~

但RCMART竟然仲未有貨............

驚喜價? 係就入番部

作者: AMAT    時間: 2018-9-15 05:08
tophand88999 發表於 2018-9-15 00:09
驚喜價? 係就入番部

驚乜喜價啦.....
KWS賣晒啦~

RCMART好多PRE ORDER都冇貨攞......

作者: tophand88999    時間: 2018-9-15 11:32
AMAT 發表於 2018-9-15 05:08
驚乜喜價啦.....
KWS賣晒啦~

佢D M車 k 車 太貴,XQ1S 對手又多,反而市場上冇四驅M車,有需求好正常,等一下都好
作者: battle    時間: 2018-9-15 18:41
經歷過MG ,等等睇多D帖文。
作者: AMAT    時間: 2018-9-16 00:57
battle 發表於 2018-9-15 18:41

問題應該少過MG,因為本身架車係BASED ON一架行到正常O既車,波箱件等數據都正常,唔會有扭埋一邊O既問題先。

作者: battle    時間: 2018-9-16 09:20

xpress牌子未玩過很想玩,但矛盾因要買短電變咗要投資約1400,遲下睇高手有無計改長電。謝Amat ching。
作者: mattma369    時間: 2018-9-17 11:01
battle 發表於 2018-9-15 18:41

3 Racing 就出個架  M4 就真係要睇啦 !

作者: AMAT    時間: 2018-9-17 11:05
battle 發表於 2018-9-16 09:20
xpress牌子未玩過很想玩,但矛盾因要買短電變咗要投資約1400,遲下睇高手有無計改長電。謝Amat ching。 ...

度過,唔得,一係要推舊電出嚟......

作者: 樂天熊仔    時間: 2018-9-18 11:42
mattma369 發表於 2018-9-17 11:01

3R 就出四驅M車?

作者: bunny2907    時間: 2018-9-18 11:46

收到風仲要係長短電都用到

作者: AMAT    時間: 2018-9-18 12:08
bunny2907 發表於 2018-9-18 11:46
收到風仲要係長短電都用到

其實主要係睇個轉向。

XM1S個轉向頂住咗,所以用唔到。

咁基於估計佢都係想用返XQ1S啲件,唔改一O的都唔出奇。

如果3RACING出,我都會買o既。
比較下嗎~

作者: tophand88999    時間: 2018-9-18 15:54
mattma369 發表於 2018-9-17 11:01

好消息喎,3racing 會幾時出呀?

作者: 16079038    時間: 2018-9-19 21:58
黑風猪用咩齒比?
作者: AMAT    時間: 2018-9-20 02:51
[attach]1119262[/attach]

唔駛用SHORTY,咁就唔駛特登買兩排新電.....跟住就可以即刻玩.....
宜家就要去買電.....咁就又跌多一架車O既錢喇。

作者: AMAT    時間: 2018-9-20 23:49
[attach]1119377[/attach]

砌好~不過下星期先有時間試呢......

NOSRAM電都幾好,又夠爆,又唔易漲,用過佢正常SIZE電,SHORTY都係用佢啦......

作者: AMAT    時間: 2018-9-30 13:04
入手新電架。
不過最後冇用撥撥用魔術帶,因為用撥撥一扭就鬆晒螺絲,有啲問題,所以都係用魔術帶安全啲……

比賽的話都係用纖維膠紙好啲。
作者: tophand88999    時間: 2018-10-1 15:49
3racing 4驅M車 又冇聲氣,Rc媽 賣 XM1S 又冇貨,咁出KWS 會唔會有貨呀?
作者: AMAT    時間: 2018-10-1 22:30
tophand88999 發表於 2018-10-1 15:49
3racing 4驅M車 又冇聲氣,Rc媽 賣 XM1S 又冇貨,咁出KWS 會唔會有貨呀?

打去鋪頭問嗎~

RCTEC好似好多貨,你問下嗎~

作者: AMAT    時間: 2018-10-1 22:33
放假時間,因應星期五試完車,又有啲改動……
跟住又去試下先。

個人意見4600以上電架車balance啲,4200太輕……
作者: tophand88999    時間: 2018-10-1 23:07
AMAT 發表於 2018-10-1 22:30
打去鋪頭問嗎~

RCTEC好似好多貨,你問下嗎~

問咗,Thanks

作者: chacha    時間: 2018-10-1 23:49
創昇有冇問過
作者: AMAT    時間: 2018-10-4 21:54
啱啱PYC試車,尾用7k牙差,頭白尾原裝,原裝setting,13.5,42配96冇turbo,老麥殼,solaris36,尾黃罐呔水,好行到好似路軌車一樣,好好行。

不過第二轉試另一隻呔水就麻麻地,尾就唔多聽話……

可以好肯定咁講,M車真係好講求四隻呔好唔好走,唔好走要SET多好多O野。好走的話搽完呔水一落地就好好走。

車架試好,嚟緊就可以做車殼REPORT喇......
作者: pdaman    時間: 2018-10-8 07:57
樓主可唔可能分享一下你個setting? thx
作者: AMAT    時間: 2018-10-8 11:29
pdaman 發表於 2018-10-8 07:57
樓主可唔可能分享一下你個setting? thx

尾用7k牙差,頭白尾原裝,原裝setting(TOE IN/OUT, DOWNSTOP),13.5,42配96冇turbo,老麥殼,solaris36,尾黃罐呔水

作者: pdaman    時間: 2018-10-19 10:14
有冇CHING試過如用原裝96大齒, 摩打齒可以最大用到幾多? 睇佢個表可以去到58T但睇落好似唔多夠位咁.
作者: AMAT    時間: 2018-10-19 10:24
pdaman 發表於 2018-10-19 10:14
有冇CHING試過如用原裝96大齒, 摩打齒可以最大用到幾多? 睇佢個表可以去到58T但睇落好似唔多夠位咁. ...

冇試。

因為我係睇自己有乜齒嚟配搭,唔O岩就換,唔會夾硬嚟。
作者: james9999    時間: 2018-10-22 11:04
大齒用116幾好跑
作者: AMAT    時間: 2018-10-22 12:59
james9999 發表於 2018-10-22 11:04
大齒用116幾好跑

裝到?

作者: Senninha    時間: 2018-10-22 17:40
我用48 pitch 嘅 80 齒大減,差D就掂到嗰牙差。
作者: pdaman    時間: 2018-10-23 08:37
Senninha 發表於 2018-10-22 17:40
我用48 pitch 嘅 80 齒大減,差D就掂到嗰牙差。

ching點解會改用48P? 唔係應該64P會順D 嗎?

作者: Senninha    時間: 2018-10-23 10:06
用Boost 會耐用D嘛。
作者: AMAT    時間: 2018-10-24 09:04
Senninha 發表於 2018-10-23 10:06
用Boost 會耐用D嘛。

唔覺得有呢個關係。

我啲TOURING用TURBO都係用64P,除非係食沙石或個波箱拗咗,其實唔係咁易掃。

易掃有機會係摩打牙同大齒距離太貼。

XM1S加車細,個大齒同差速個距離近過XQ1,亦都唔可以用咁大隻,一O的都唔出奇。
作者: Senninha    時間: 2018-10-24 14:40
用大D隻 spur gear ,其實只想將個摩打推前幾 mm,令個重心都推前幾 mm 矣已。
作者: jj2006    時間: 2018-10-24 15:26
Senninha 發表於 2018-10-24 14:40
用大D隻 spur gear ,其實只想將個摩打推前幾 mm,令個重心都推前幾 mm 矣已。 ...

仲要推前?已經無嘜位裝電變
作者: Senninha    時間: 2018-10-24 15:51
我用XR10 stock spec ,細隻D,短 servo,仲有D位剩,當然隻接收就點都要放在 servo 上面。
作者: AMAT    時間: 2018-10-30 03:53
Senninha 發表於 2018-10-24 15:51
我用XR10 stock spec ,細隻D,短 servo,仲有D位剩,當然隻接收就點都要放在 servo 上面。 ...

其實我覺得反而係推後啲,用舊重小小容量大小小O既電,會左右平衡O的。

雖然XPRESS話用SHORTY架車左右好平衡.....但個人真係唔覺.....
唔知佢用乜O野裝上去嚟比較。

作者: AMAT    時間: 2018-10-30 15:35
[attach]1123000[/attach]
[attach]1123004[/attach]
[attach]1123003[/attach]
[attach]1123002[/attach]
[attach]1123001[/attach]

新OPTION二樓架,增加車架扭動。

但,咁扭做乜?

作者: wankalok    時間: 2018-10-30 16:32
是跟双星的新車同樣Concept,但比傳統有咩優勝之處?
作者: AMAT    時間: 2018-10-30 17:12
wankalok 發表於 2018-10-30 16:32
是跟双星的新車同樣Concept,但比傳統有咩優勝之處?

咪話會扭O的。

作者: AMAT    時間: 2018-10-30 17:55
[Youtube]Pk4FLblF744[/Youtube]

遲咗成個幾月,終於XM1S條片都出到嚟。

片入面會講下自己組裝XM1S時O既心德同睇法,仲有講小小關於XPRESS M車歷史。

作者: speedtech    時間: 2018-10-31 00:10
Thanks so much.

我裝C座時,轉向柸不太順,有點夾緊,有無方法可改善!
謝謝!
作者: RGear    時間: 2018-10-31 07:57
speedtech 發表於 2018-10-31 00:10
Thanks so much.

我裝C座時,轉向柸不太順,有點夾緊,有無方法可改善!

我的沒有問題,你試試將鏍絲放鬆一點點看看。
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬油壓頂剛剛好合用。

作者: speedtech    時間: 2018-10-31 09:52
RGear 發表於 2018-10-31 07:57
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬 ...

好謝謝師兄,我試下先!
油壓筒和蕊我用了Yeah Racing 套件!

不過二樓中柱也有不良件,未開镙絲牙!

作者: wankalok    時間: 2018-10-31 10:36
似乎本地膠車的通病,比較多不良品。如果炭及金屬應該比較少問題出現。
作者: AMAT    時間: 2018-10-31 12:10
speedtech 發表於 2018-10-31 09:52
好謝謝師兄,我試下先!
油壓筒和蕊我用了Yeah Racing 套件!

呢O的問題你要同返XPRESS果邊反映下。
認真講。

係FB SEND個MESSAGE俾佢地同佢地講啦。
佢地有得換。

作者: AMAT    時間: 2018-10-31 12:11
wankalok 發表於 2018-10-31 10:36
似乎本地膠車的通病,比較多不良品。如果炭及金屬應該比較少問題出現。

乜牌子都會有機會有不良品,呢個冇話膠車定金屬車問題。
亦都唔係本地車先有。

一架車多人玩,自然會多啲機會睇到。

田宮YOKOMO都會有時有缺件。
成份膠料唔記得放都有。
作者: AMAT    時間: 2018-10-31 12:12
RGear 發表於 2018-10-31 07:57
反而我的油壓頂蓋有兩個是不良品,好彩手上的 Carisma 金屬 ...

油壓頂蓋乜問題?

作者: RGear    時間: 2018-10-31 14:29
AMAT 發表於 2018-10-31 12:11
乜牌子都會有機會有不良品,呢個冇話膠車定金屬車問題。
亦都唔係本地車先有。

我之前架 XRay XB4 都有壞件,所以架架差不多

作者: RGear    時間: 2018-10-31 14:31
AMAT 發表於 2018-10-31 12:12
油壓頂蓋乜問題?

油壓頂蓋的牙紋太淺,咬唔死油壓桶

作者: AMAT    時間: 2018-10-31 15:04
RGear 發表於 2018-10-31 14:31
油壓頂蓋的牙紋太淺,咬唔死油壓桶

咁大鑊,你攞返去XPRESS俾飛仔,佢會幫你換。

作者: RGear    時間: 2018-10-31 15:10
AMAT 發表於 2018-10-31 15:04
咁大鑊,你攞返去XPRESS俾飛仔,佢會幫你換。

等我下次去開廣華街給他們看看
作者: AMAT    時間: 2018-10-31 16:33
RGear 發表於 2018-10-31 15:10
等我下次去開廣華街給他們看看

......XPRESS係觀塘.....你約佢去渡船街俾佢好過.....

作者: wankalok    時間: 2018-10-31 17:07
飛哥是Xpress 客戶服務代表。
作者: RGear    時間: 2018-10-31 21:30
wankalok 發表於 2018-10-31 17:07
飛哥是Xpress 客戶服務代表。

明白,係咪要在FB 聯絡?

作者: duckduck    時間: 2018-10-31 22:42
玩車都有咁好嘅售後服務,讚。
作者: AMAT    時間: 2018-10-31 23:28
RGear 發表於 2018-10-31 21:30
明白,係咪要在FB 聯絡?

你係渡船街個FB GROUP到同佢講便可。

作者: AMAT    時間: 2018-10-31 23:30
duckduck 發表於 2018-10-31 22:42
玩車都有咁好嘅售後服務,讚。

其實好多品牌都有,問題有O的品牌唔係香港O既,就要返代理。
舉例你玩田宮車,你走去佢地田宮個主場玩,有乜問題田宮都有人同你解決。
同樣地你去谷田部玩,YOKOMO都有人SUPPORT。

咁XPRESS係香港品牌,亦都好想做好個BRAND,自然多SUPPORT。

作者: Fai2018    時間: 2019-3-9 09:51

請問各位師兄:請問以下這個是否可以用在xm1s上?Tamiya Double Cardan Joint Shaft For M Chassis M-05 M-05Ver. II M-06 MF-01X TA05 M-Four 2Pcs #42300
http://www.rcmart.com/tamiya-423 ... ?cPath=595_744_1389

作者: AMAT    時間: 2019-3-13 15:36
Fai2018 發表於 2019-3-9 09:51
請問各位師兄:請問以下這個是否可以用在xm1s上?Tamiya Double Cardan Joint Shaft For M Chassis M-05 M- ...

呢個問題就真係要開返XPRESS.......堅唔知呢......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2