RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4435|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想入門油車世界

sure_water 發表於 2011-9-5 14:36:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近我樓下有人玩油車...d引擎聲好正..速度感好快
搞到我成身熱晒
但行過廣華街..入去都係唔好敢問野...所以想師兄門幫幫手
我想玩1/10 class 12-15 平地油車....請問我可以點開始入門?
可以set下車,唔洗太快,平平地,壞左有野整,方便小小,新舊都得...
要求多多...請幫幫手^^
janson 發表於 2011-9-15 19:40:19 | 只看該作者
$14xx全套齊?
ellis 發表於 2011-9-15 18:39:55 | 只看該作者

agree, 建議車架最好買大廠車, 新又好二手又好, 當你撞爛搵parts就知有parts賣, 好過一架平價車架但爛左野無parts賣無得整無得玩既痛苦等同買一架垃圾返黎無分別, 建議板主先出去kws做下功課睇睇邊隻大廠車比較多parts賣, 新型號又好舊型號都好, 再自已衡量吧.

京商, 無限, 蛇仔係以前小弟(六、七年前)玩過又比較多parts賣既車種, 依家我就唔知lu~
beebone 發表於 2011-9-5 20:51:06 | 只看該作者
易手NT1玩下先, 買幅雞機學下較油針, 上手先再諗第二d
 樓主| sure_water 發表於 2011-9-5 19:29:19 | 只看該作者
TheWolf 發表於 2011-9-5 19:04
Yes, I've been playing from Electric car to Nitro car........just bought 2nd hand RRR and 1st hand ( ...

師兄我諗你應該玩車好耐...
我之前都煩油車定電車好耐...最後諗油車...因為我知買左電車就會想玩油車,買油想電....
不過我諗都係由易到難比難到易好..
thx for ur advise
TheWolf 發表於 2011-9-5 19:04:48 | 只看該作者
Yes, I've been playing from Electric car to Nitro car........just bought 2nd hand RRR and 1st hand (very old discounted engine, OS CV-R) last weekend.....  Engine tuning may give you lot of fun (or trouble) when compared with Electric car!!!!

Alternatively, you may consider Kyosho Spada 09L / KF01 (more expensive) as starting if you like kit than RTR!   
For sure, you will drop your first nitro car OR consider another nitro car very soon!  
Now, I'm suffering from garage overflow and wonder which one to decomission to migrate the electronic parts to my 2nd hand RRR!!
tiger1 發表於 2011-9-5 18:24:36 | 只看該作者
a lot of $$ is needed for tuition ar
wilzchau 發表於 2011-9-5 17:12:53 | 只看該作者
alan0108 發表於 2011-9-5 17:06
仲有,油車同電車玩既方法都系差5多??

我未玩過電車....所以唔清楚。
alan0108 發表於 2011-9-5 17:06:38 | 只看該作者
wilzchau 發表於 2011-9-5 17:03
在鍵X模型買的

仲有,油車同電車玩既方法都系差5多??
wilzchau 發表於 2011-9-5 17:03:41 | 只看該作者
alan0108 發表於 2011-9-5 16:58
c兄,你系邊到買架 禁平

在鍵X模型買的
alan0108 發表於 2011-9-5 16:58:05 | 只看該作者
wilzchau 發表於 2011-9-5 15:35
Kyosho Fazer 啦, 16級引擎+2.4G控都系$14XX。

我架 Fazer:

c兄,你系邊到買架 禁平
wilzchau 發表於 2011-9-5 16:53:06 | 只看該作者
車仔同學會 發表於 2011-9-5 16:42
請問喱部車有二波嗎?

無,但原廠(Kyosho)有出二波部件比喱部車. 所以可以自己買番尼加上去.
車仔同學會 發表於 2011-9-5 16:42:58 | 只看該作者
wilzchau 發表於 2011-9-5 16:28
Re 車仔: 這是原廠呔,買番尼已經是這樣.
Re Sure_Water: 這車只可以調油壓位置及引擎油針,至於性能方面 ...

請問喱部車有二波嗎?
jerwin123 發表於 2011-9-5 16:38:09 | 只看該作者
alan0108 發表於 2011-9-5 16:24
依d 系我地 玩 40r 果款既呔

係油地咪勁drift lor
alan0108 發表於 2011-9-5 16:30:33 | 只看該作者
wilzchau 發表於 2011-9-5 16:28
Re Sure_Water: 這車只可以調油壓位置及引擎油針,至於性能方面, ...

慢慢地又幾 arm 新手玩 bo
wilzchau 發表於 2011-9-5 16:28:47 | 只看該作者
車仔同學會 發表於 2011-9-5 16:12
油車用膠呔?

Re Sure_Water: 這車只可以調油壓位置及引擎油針,至於性能方面, top speed 在 65km/h 左右. 其實架車都幾好玩,尤其是部engine都好易調教,不過如果想換引擎及死氣喉就比較麻煩,因為好少替代品.
 樓主| sure_water 發表於 2011-9-5 16:26:42 | 只看該作者
點解你地講d價平過我睇果d價咁多ge?
alan0108 發表於 2011-9-5 16:24:36 | 只看該作者

依d 系我地 玩 40r 果款既呔
jerwin123 發表於 2011-9-5 16:22:28 | 只看該作者
車仔同學會 發表於 2011-9-5 16:12
油車用膠呔?

油車玩drift
車仔同學會 發表於 2011-9-5 16:12:17 | 只看該作者
wilzchau 發表於 2011-9-5 15:35
Kyosho Fazer 啦, 16級引擎+2.4G控都系$14XX。

我架 Fazer:

油車用膠呔?