RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

smallfaifai 發表於 2009-8-26 11:00:17 | 顯示全部樓層
smallfaifai 發表於 2009-8-26 15:18:43 | 顯示全部樓層
10# smallfaifai

Yes, I saw and I also play on that day.
The last shot "red truggy is mine"

Really not too much guy play GP. I think.
But TKO is a good place for race.
AlexChoi1980 發表於 2009-8-26 14:45

其實一直有一班油雞fans玩o既,就係片段中o既gary等人啦.......不過佢地應該好少上o黎工房......
同埋近月都少見佢地出現
smallfaifai 發表於 2009-8-27 01:22:10 | 顯示全部樓層
人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我 ...
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48

師兄,frankie一開波係入黎解釋咩叫限滑同埋可以點樣wheelie o架喎,o岩或者唔o岩係後話,但既然tatame講得係技術交流,大家一齊講下咩叫限滑都有錯? E Maxx而家冇限滑咩?

大家技術觀點唔同咪繼續講囉,你叫人唔好圍人你自己都唔該講番技術問題啦。

講番呢類大轆車,我覺得最緊要係扭力大,鬼咁大個轆一味快摩打有鬼用咩?條呔只係識空轉,再靚o既呔都好快會玩完o架啦.......想佢快一定係低Kv摩打配高VOLT電,齒比亦唔係一味超快or超慢就得,要逐少逐少咁試出o黎。

TKO場地越來越惡劣(唔理佢會唔會封場啦),車呔越來越唔咬地........條呔起步轉得越快就越死......

有咩setting可以改,frankie兄講過唔重覆啦,我諗到都仲可以set埋支控,set油門curve又得,起步o個下又得.......我估玩得呢D貴車都唔會用支太差o既控,呢D野係有得set既......點set?睇說明書囉

至於用呢D車wheelie....都好辛苦o者,唔係講乜野,架車咁鬼重,我係套motor都想嗌救命!
平平地買架LunchBox/WW2都wheelie到啦,都唔知幾happy!再唔係2WD truck都一定易好多,大家有去開TKO玩都應該見唔少RC10T4/HPI e-firestorm等等輕易做到wheelie......

大家玩車都係求開心o者!
smallfaifai 發表於 2009-8-27 02:07:03 | 顯示全部樓層
RPM arm 與原裝TRX arm 既分別!! RPM 粗好多, 由其是上臂! 有效保護4 支避震因撞彎臂整斷油壓芯,
必換item
tatame 發表於 2009-8-25 19:08

咁睇落 RPM A臂料真係正,trx都已經有人話耐用D  o架啦 ........原來結果都係要換..................
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:35:42 | 顯示全部樓層
份HPI說明書紅色部份好似係講緊按著玩車場地唔同o既地面抓著力(即係塊地咬唔咬)
可以較緊/較鬆個限滑改善架車o既抓著力,減少車呔空轉,避免浪費動力喎.........

好似由頭到尾都同wheelie與否無關......

同埋較o既時候都真係1/4個圈咁tune架咋.....

對事定對人,大家心知肚明la

睇睇限滑同wheelie有無關la !! 除左你d朋友你古大家信HPI定信你?

有時討論d野, 一定有對同錯, 我自問有好多野都唔識, 係o係呢個版問其他師兄學野, 開個post 分享下

你入黎討論大家無任歡迎.

...
tatame 發表於 2009-8-27 09:27
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:40:27 | 顯示全部樓層
你係有point 單對單同人討論唔夠人講, 人地唔同意你咪講出自己既point 囉! 唔夠人講又話費事多講, 叫到d friend出黎幫手狀下個膽又走返出黎講,
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:36

你而家就真係off topic啦,對事啦 ,大家已經返緊去講緊technical野......

唔記得講,HPI份說明書都講唔好較太鬆/太緊個slipper,唔係就會破壞大減齒啊
smallfaifai 發表於 2009-8-27 09:59:44 | 顯示全部樓層
if the wheelies too much, loosen the slipper clutch

如果架車經常起頭, 較鬆個限滑

你話無咪無囉, 哈~
nitrotruck 發表於 2009-8-27 09:39

張圖有呢句咩?anyway....你鍾意較到個限滑好緊好緊o黎wheelie都得o既,咪由佢冇左個作用囉
smallfaifai 發表於 2009-8-27 10:08:42 | 顯示全部樓層
真係有呢句喎......
Marco明 發表於 2009-8-27 10:03

咁係我眼大睇過籠,唔夠D高手睇得多說明書啦

我只係知扭得太緊or太鬆、唔係俾架車正常行走o既 slipper會燒左塊slopper pad、會掃齒、嚴重o既仲會燒摩打電變,到時就好慘啦