RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: hkmvp789
打印 上一主題 下一主題
收起左側

佐敦谷車場現況

RC881 發表於 2010-5-31 13:58:05 | 顯示全部樓層
朋友, 其實天水圍同灣仔我十幾年前去玩個時都有電差的。 好似灣仔個場一樣係多變賽道,但所有人都係走同 ...
jefffff 發表於 2010-5-31 12:31 PM

講得無錯 , 出來玩車都係求開心, 平車/ 貴車, 快車 /慢車 , 彼此互相尊重 , 新手技術未成熟 , 身為高手的朋友更加要禮讓些少 , 唔應該看不起新手的技術水皮 , 更加唔應該認為新手阻住晒 , 試問邊位高手未做過新手呢 ?
RC881 發表於 2010-5-31 21:04:10 | 顯示全部樓層
pskyng 兄的一番說話 , 正正係好多車友想講的 , 如果日後康文署可以搵模型公司(例如老大哥"偉GO")合辨多些本地遙控車新手賽, 只接受從未在任何遙控車賽事獲獎的人士參加 , 模型店車手一律不得參與, 咁就更加可以推動本地RC市場 , 因為新手技術接近, 同場較技一樣可以好刺激 , 而且公平, 不至於跟一眾模型店車隊的車手一起比賽, 只會係陪跑 , 但與此同時, 康文署又可以定期舉辦本地公開賽/國際邀請賽, 接受任何人士報名參加 , 給新手們向高手挑戰的機會, 從失敗中成長, 成為未來接班一族 , 任何運動都應該有後起之秀去接班 , 無永遠A組車手的 , Masami 深明此道, 急流勇退都好自然 , 廣板正美始終係我心目中的RC車神
RC881 發表於 2010-5-31 22:15:45 | 顯示全部樓層
讚成打倒老餅 !   
but~
"偉GO" 是不會 "只接受從未在任何遙控車賽事獲 ...
sunday 發表於 2010-5-31 09:48 PM

純粹討論而已 ! C兄唔需要太在意
但係我認為唔應該稱呼前輩車手為老餅 , 係人都會老 , 我都唔係18 ~ 22 , 互相尊重總好過搞分化 , 道理好多人都明, 但係要人人做得到 , 談何容易 !
RC881 發表於 2010-6-1 10:50:32 | 顯示全部樓層
有新手賽是好事,但這只鼓勵一些未參加過比賽的朋友玩(有些朋友是担心影响到人),而並非藉以避 ...
Fluke 發表於 2010-5-31 11:08 PM

C兄所講都有道理 , 無高手參與的比賽, 勝之不武 , 對不對 ?
咁一眾新手們就一於比D心機, 操多D車, 挑戰本地前輩高手啦 , 有競爭才會有進步.
RC881 發表於 2010-6-26 18:39:27 | 顯示全部樓層
有無C兄收到消息 個場幾時正式向公眾開放 ? 之前有C兄話唔洗等到六七月, 家陣都已經6月尾la , 工程進度太慢了!
RC881 發表於 2010-6-29 14:16:44 | 顯示全部樓層
天水圍個RC車場, 直頭應該整個移為平地 , 擴大些少面積重新起過個新啦 , 花的時間唔會耐得過舊場番新幾多 , (圍牆外面留咁大片植樹及草地 , 用黎養蚊咩!)
政府唔係無資源 , 而係資源錯配 , 公園的地磚無爛無盛, 佢就無啦啦破壞佢轉過晒, 好做唔做 , 搵數黎開 , 擺明過水濕腳架啦!
RC881 發表於 2010-7-25 23:37:33 | 顯示全部樓層

開步日係指市民入園內步行 , 為之開步禮 ? C兄有冇再詳盡一點的資料 ? 從banner所見, 左邊好似仲有d資料未睇到
RC881 發表於 2010-7-31 12:21:59 | 顯示全部樓層
8月1日 公園啟用開步禮 , 有幾多C兄會到場參觀?