RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

carvenchow 發表於 2011-4-19 22:01:57 | 顯示全部樓層
一場比賽控制勝利的因素
不分次序
1)車架
2)電池
3)發射
4)摩打
5)車架設定
6)車手臨場心理質素
7)車手固有技術

我覺得單憑一個摩打就可以生死難免...
小弟在JV都是跑60A套裝+5.5T摩打 都追到好多火箭
carvenchow 發表於 2011-4-20 12:56:53 | 顯示全部樓層
自從好多人換左 3.5r 4.5r 而經係得個跟字...
carvenchow 發表於 2011-4-20 13:10:40 | 顯示全部樓層

我唔知有冇記錯ACC..你係好似玩後驅(好像叫PRO-TEN)對嗎?

你的跑姿媲美4WD 十分強
carvenchow 發表於 2011-4-21 01:15:17 | 顯示全部樓層
可唔可以打個比喻係...

一架KEEP到轉數的86 同埋KEEP唔到轉數的SUPRA 咁
carvenchow 發表於 2011-4-23 18:43:06 | 顯示全部樓層
大朋友 發表於 2011-4-23 18:34
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕 ...

因為人人設定都有不同,所以一般都只有原理和理論

例如JV為例,有些C兄較偏向靈活,有些C兄較偏向推頭,但可能C兄你係想架車好靈,但係高手幫你SET左較推,咁不如自己試...
carvenchow 發表於 2011-4-23 19:51:31 | 顯示全部樓層
大朋友 發表於 2011-4-23 19:34
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor

如與問人不如自己試...閣下見解如此
carvenchow 發表於 2011-4-23 19:53:46 | 顯示全部樓層
nuser 發表於 2011-4-23 19:44
答咗等如沒答!

咁C兄你多D去新手區幫幫其他要SET車的朋友們

因為我完全唔知佢地點樣揸法...可能你知 唔該哂...
carvenchow 發表於 2011-4-25 01:55:43 | 顯示全部樓層
大朋友 發表於 2011-4-25 01:23
heee , 你真敢講, 試車去到比賽, 其他車手同樣與你同一時間得到最新firmware嗎?

大朋友c兄

請問一下是firmware強拉上補下可以讓馬達起死回生?

還是其實馬達的因素是你們想像中的十分之大呢?
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:28:41 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:25
未用過ds,hobbywing.....等大陸品牌會好奇怪嗎?
同樣要多謝呢位大陸嘅同胞使用繁體字先,
點解閣下 ...

c兄用幾多t玩drift?
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:36:35 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:25
未用過ds,hobbywing.....等大陸品牌會好奇怪嗎?
同樣要多謝呢位大陸嘅同胞使用繁體字先,
點解閣下 ...

我又好想請問一下....係你本人親自用過 dualsky z5摩打

覺得佢垃圾,就發表評論...

定睇完人地評論...就自己去做總結?

有陣時網絡論壇多數毛病就係羊群效應

打個比喻...3RACING 膠料差 TOP膠料好...

LRP摩打較SP摩打好

個個有唔同見解......

我未用過...我冇結論...不過我見我朋友控隻6.5係正常速度..冇快冇慢

冇咩特別問題(純指速度上)

所以我覺得唔應該單單幾個人評論就定人地隻摩打的生死囉...
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:42:56 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:57
都係gei,我買完部車先知道笨咗,
$4xxx買部yokomo,
原來淘寶$1750人仔就有部一模一樣嘅

所以你唔覺而加國內RC名牌係冇一間做車架...

因為在PRODUCT DESIGN上差一點創新,去開發...
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:52:09 | 顯示全部樓層
xushiming 發表於 2011-4-28 00:49
產品質素未如理想。。。。。既然沒有使用過,又如何提出批評呢?盲目地評價是否中墾呢???

我反而係E個討論之中得知Z5摩打特性

LRP- 尾段強勁
SP  -頭段強勁
HOBBYWING- ???
TEAMPOWER-???
Z5 - ???

煩請幫忙回答,與其對牛彈琴,不如促進大家對這隻摩打的了解
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:13:05 | 顯示全部樓層
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 03:30
樓上師兄實在言之有理,
而小弟用於drift的摩打最低也只不過是7.5t
不得不承認,小弟未用過z5摩打

在此尋找答案,也只為節省時間與金錢吧

對這就是原來討論區的意義!

不過有幾多答案是對的?自己想下
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:15:38 | 顯示全部樓層
賢仔@Ken 發表於 2011-4-28 18:54
師兄, 請問你可唔可以尊重一下玩飄的玩家呢...?
我唔清楚師兄你係唔係冇玩飄, 定係跟本唔識玩...
但係玩 ...

c兄我諗佢都係口快快姐

只不過佔小數用家堅持不使用國內任何牌子

我有玩飄又有玩快車

當然我見識過用很簡單設備的yokomo sd + cs2.0...就可以玩得十分爽快